[7+1] με την Ειρηνη Φραγκου

Οι μουσικές επιλογές της Ειρήνης Φράγκου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αγαπητή κυρία Φράγκου, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Το βιβλίο σας «Άλφα όπως Αθανασία», είναι το πρώτο σας βιβλίο. Τι σας οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας, του φανταστικού; Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεσή του.

Σας ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα, καθώς και για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας μιλήσω για το πρώτο μου βιβλίο, το οποίο, όπως επισημάνατε ανήκει στο είδος της λογοτεχνίας του φανταστικού. Έμαθα να αγαπώ τον μαγικό κόσμο της φαντασίας από μικρή και τον αναζητούσα σε κάθε βιβλίο που διάβαζα. Έτσι, λοιπόν, δεν μπορούσα παρά να εντάξω το στοιχείο του φανταστικού και στην ιστορία της Νάσιας, της ηρωίδας του «Άλφα όπως Αθανασία».

Πρόκειται για μια κοπέλα, η οποία, εξαιτίας των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να έχει μια υγιή κοινωνική ζωή. Στη συνέχεια, όμως, αφού ανακαλύψει ότι έχει κάποιες ιδιαίτερες δυνάμεις – διστάζω να τις αποκαλέσω υπερφυσικές – θα γνωρίσει και άλλους ανθρώπους με παρόμοιες δυνάμεις, τους Δυνατούς. Η ζωή της, ξαφνικά, θα αποκτήσει ενδιαφέρον: θα κάνει καινούριους φίλους αλλά και επικίδυνους εχθρούς, και, τελικά, θα καταφέρει να μάθει καλύτερα τον εαυτό της και να συμφιλιωθεί μαζί του.

Πόσο δημοφιλές είναι το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Η αλήθεια είναι ότι άργησα να συνειδητοποιήσω ότι η λογοτεχνία του φανταστικού δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην χώρα μας, καθώς οι περισσότεροι φίλοι μου αγαπούν το συγκεκριμένο είδος και ποτέ δεν δυσκολεύτηκα να βρω και άλλους «παθιασμένους» ώστε να ανταλλάξουμε βιβλία και να συζητήσουμε για τους αγαπημένους μας συγγραφείς.

Δυστυχώς, όμως, ισχύει ότι στο εξωτερικό η λογοτεχνία του φανταστικού είναι περισσότερο αναγνωρισμένη και διαδεδομένη. Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού αναγνωστικού κοινού απορρίπτει ενστικτωδώς τους Έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, ενώ υποδέχεται με θετική διάθεση έργα ξένων συγγραφέων που είχαν μια σχετική εμπορική επιτυχία στο εξωτερικό.

Είμαι αισιόδοξη, όμως, ότι η λογοτεχνία του φανταστικού θα κερδίσει σιγά σιγά όλο και περισσότερους αναγνώστες.

Ένας από τους λόγους που οδηγεί τους αναγνώστες στην λογοτεχνία του φανταστικού είναι ότι τους επιτρέπει να διερωτώνται για θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά, πέρα από την πραγματικότητα του κόσμου στον οποίον ζουν. Κατά πόσο η ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού αποτυπώνει κόσμους με διαφορετικές ανησυχίες από αυτές που έχουμε σήμερα στη χώρα;

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσω γενικά για την ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού και τι αυτή αποτυπώνει. Ο κάθε συγγραφέας, είτε είναι Έλληνας είτε όχι, αποφασίζει αν τα προβλήματα και οι ανησυχίες της σύγχρονης πραγματικότητας θα αποτυπώνονται στον φανταστικό κόσμο που έχει σκοπό να περιγράψει. Πάντως, έχω την εντύπωση ότι οι συγγραφείς του φανταστικού έχουν την τάση να καταπιάνονται περισσότερο με τα κοινωνικά προβλήματα που φαντάζονται ότι θα δημιουργηθούν στο μέλλον.

Πώς εμπνέεστε για να ξεκινήσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου; Λειτουργείτε βάσει προγράμματος – ιδέες διαμορφωμένες ή αυθόρμητα – από γεγονότα ή περιστάσεις;

Υπάρχουν φορές που οι ιδέες για μια καινούρια ιστορία ή έναν χαρακτήρα μοιάζουν να ξεπηδούν στο μυαλό μου από το πουθενά, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω ποιο ακριβώς ήταν το ερέθισμα. Αλλά, υπάρχουν και φορές που ένα γεγονός, μια κατάσταση, ένας άνθρωπος, ένα τοπίο με εντυπωσιάζουν με τον τρόπο τους και πείθω την φαντασία μου να εμπνευστεί από αυτά.

 Συνήθως, όμως, η έμπνευση με αιφνιδιάζει. Έρχεται απρόσκλητη τις πιο απίθανες ώρες – ακόμη και όταν κοιμάμαι! – και πάντα την καλοδέχομαι.

Υπάρχουν νέα βιβλία ή συγγραφείς της φανταστικής λογοτεχνίας (και όχι μόνο) που σας έχουν ενθουσιάσει; Διαβάζετε κάτι αυτήν την περίοδο;

Η πιο πρόσφατη «ανακάλυψη» μου ήταν το «Όνομα του Ανέμου» του Patrick Rothfuss, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας με τον τίτλο «The Kingkiller Chronicles». Βέβαια, πολύ πριν από εμένα, τον είχαν ανακαλύψει μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας του φανταστικού, ανάμεσά τους και ο George R.R Martin των βιβλίων Game of Thrones.

Αυτή την περίοδο διαβάζω, για δεύτερη φορά, τον «Σκοτεινό Τόπο» της Gillian Flynn.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, θα θέλαμε την άποψή σας για τα ebook. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος τόσο για το «παραδοσιακό» χαρτί όσο και για το «ηλεκτρονικό»;

Σίγουρα κατανοώ το λόγο που τα τελευταία χρόνια τα παραδοσιακά βιβλία άρχισαν να αντικαθίστανται με τα ηλεκτρονικά. Όπως άλλαξε ο τρόπος που επικοινωνούμε, άλλαξε και ο τρόπος που διαβάζουμε. Η νέα τάση ανάγνωσης ταίριαξε απόλυτα στην εποχή του εκσυγχρονισμού και νομίζω ότι τα έντυπα βιβλία θα μειωθούν δραματικά στο μέλλον.

Ως ραδιόφωνο, δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε για τη σχέση σας με τη μουσική. Σας συνοδεύει κατά τη συγγραφή;

Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Ακούω μουσική όταν είμαι στο σπίτι, όταν οδηγώ, όταν κάνω γυμναστική, αλλά και όταν χαλαρώνω. Και φυσικά έχω φτιάξει ατελείωτες playlists που παίζουν για ώρες καθώς γράφω. Αν και η αλήθεια είναι ότι, όταν με απορροφήσει το γράψιμο, ολόκληρα τραγούδια αρχίζουν και τελειώνουν χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει ότι τα έχω ακούσει. Γνωρίζω, όμως, ότι έστω και υποσυνείδητα, με έχουν συντροφεύσει, με έχουν ταξιδέψει και με έχουν εμπνεύσει.

Σας ευχαριστώ θερμά για την όμορφη αυτή κουβέντα μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ειρήνη φράγκου

Η Ειρήνη Φράγκου ζει στο Γραμματικό Αττικής, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Το “Άλφα όπως Αθανασία” είναι το πρώτο της βιβλίο, καθώς και το πρώτο βιβλίο της τριλογίας των Δυνατών. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, επίσης από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

άλφα όπως αθανασία

«Άλφα όπως Αθανασία»,  της Ειρήνης Φράγκου
(εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2014), 336 σελ.
Κατηγορία: Λογοτεχνία του φανταστικού, επιστημονική φαντασία, κοινωνικό

Από το οπισθόφυλλο:

Είναι Πρωτοχρονιά και η Νάσια έχει γενέθλια. Κλείνει τα είκοσι ένα. Τι θα μπορούσε να της φέρει η καινούργια χρονιά, όταν το μόνο που επιθυμεί είναι μια φυσιολογική ζωή;

«Τι παιχνίδι διάλεξα τελικά;»
«Ορίστε;»
«Εκείνη την Παραμονή Χριστουγέννων που ψάχναμε οι δυο μας το δώρο μου. Τότε που η μαμά έπρεπε να δουλέψει».
«Θυμάσαι εκείνη τη μέρα;»
«Όχι. Ήμουν πολύ μικρή για να τη θυμάμαι».
«Τότε;»
«Τη θυμάσαι εσύ, όμως. Σωστά; Τη θυμάσαι και τη σκεφτόσουν την ώρα που με αγκάλιασες. Κι εγώ την είδα την ανάμνηση σου, γιατί… αυτή είμαι, μπαμπά. Μια κλέφτρα αναμνήσεων, όπως λέει και ο Θάνος».

H νουβέλα της Ειρήνης Φράγκου με τη σύγχρονη και δυναμική μα, ταυτόχρονα, μαγευτική γραφή της θα σας βυθίσει σε ένα θελκτικό κόσμο φαντασίας. Ένα κόσμο στον οποίο τα όρια είναι ασαφή και χάνονται. Πού σταματά η αλήθεια και αρχίζει το ψέμα, πού αρχίζει το σκοτάδι και στερεύει το φως; Είναι η πραγματικότητα αυτό που ζούμε ή μήπως είμαστε ξεχασμένες μνήμες που ανακυκλώνονται;

Ταυτόχρονα, είναι η ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που προσπαθεί να ανακαλύψει τη ζωή και τον έρωτα, αλλά αυτά που της είναι γραμμένο να βρει είναι πιο απίθανα και από την πιο τρελή της φαντασία!

Για τα ‘likes’ σας εδώ.

logoS2__regular

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥ

1. Wonderwall – Oasis
2. In Bloom – Nirvana
3. Start Me Up – Rolling Stones
4. White Rabbit – Jefferson Airplane
5. Can’t Stop – R.H.C.P
6. Stop the World I Wanna Get Off With You – Arctic Monkeys
7. Yellow – Coldplay
8. Undisclosed Desires – Muse
9. Moving On – James
10. Riptide – Vance Joy
11. Take Me To Church – Hozier
12. Baciami Ancora – Jovanotti
13. Η Καρδιά Πονάει όταν Ψηλώνει – Νατάσσα Μποφίλιου
14. Διόδια – Σταύρος Σιόλας
15. Μέλυδρον – Πυξ Λαξ
16. Βουτιά Από Ψηλά – Ενδελέχεια
17. Όνειρο Ήτανε – Αλκίνοος Ιωαννίδης