Συνεντευξη [Q&A] με τον Μενελαο Προκο

Σε καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου το 1ο διεθνές φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Comedy Theater. Είσαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Τι να περιμένει ο επισκέπτης και ειδικότερα αυτός που δεν έχει έρθει ξανά σε επαφή με το Improv Theater;

Σε αυτό το φεστιβάλ, το Mount Olymprov, έχουμε φέρει κάποιους από τους καλύτερους καλλιτέχνες αυτής της μορφής θεάτρου. Κάθε μέρα προσφέρονται 4 διαφορετικά σεμινάρια σχετικά με το αυτοσχεδιαστικό θέατρο, ενώ το βράδυ υπάρχουν δραστηριότητες για το κοινό. Το καλύτερο όλων, όμως, είναι οι παραστάσεις Improv Comedy Theater. Κάθε βράδυ στις 21.00 έχουμε και μια διαφορετική παράσταση Improv με 4 διαφορετικούς θιάσους κάθε φορά. Με 70 καλλιτέχνες από 20 διαφορετικές χώρες, έχουμε συλλέξει την αφρόκρεμα του Improv Theater παγκοσμίως, και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

Πόσον καιρό πήρε συνολικά η προετοιμασία του Φεστιβάλ και πόσο σας δυσκόλεψε ή όχι η όλη διαδικασία, από τα κριτήρια επιλογής του ιδανικού χώρου έως τη συμμετοχή των εκπαιδευτών και των θιάσων;

Αν και υπήρχε σαν σκέψη εδώ και κάποια χρόνια, η πρώτη απόφαση να υλοποιηθεί πάρθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο και δουλέψαμε πολύ σκληρά όλους αυτούς τους μήνες για να βγει το αποτέλεσμα αυτής της εβδομάδας. Είναι μια τεράστια διοργάνωση, η οποία απαιτεί τον συντονισμό πάρα πολλών ενεργειών και από τη στιγμή που δεν το έχουμε ξαναεπιχειρήσει, ήταν μεγάλη πρόκληση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το φεστιβάλ τρέχει και είμαστε αφάνταστα ευχαριστημένοι με όλο αυτό που συμβαίνει.

Είσαι, επίσης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής ImproVIBE, της πρώτης και μοναδικής σχολής Improv Comedy Theater στην Ελλάδα, από το 2012. Τι έχει αλλάξει μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, τόσο ως προς τις συμμετοχές στη Σχολή, όσο και με την εξοικείωση του κοινού με το Improv Theater;

Είναι ένας ανηφορικός δρόμος, κυρίως διότι μέχρι πριν ανοίξει η σχολή, ελάχιστος κόσμος γνώριζε την ύπαρξη αυτής της μορφής θεατρικής τέχνης. Από πολύ νωρίς όμως, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το κοινό έχει αγκαλιάσει το Improv, όλο και περισσότεροι παρακολουθούν παραστάσεις και εκπαίδευση και σιγά σιγά γίνεται ευρέως γνωστό. Η ουσία είναι ότι μέσα σε μόλις 4 χρόνια έχουμε επιτύχει στόχους που ελπίζαμε να πιάσουμε στα 10+ χρόνια. Οπότε ναι, πάει καλά και είμαστε κατενθουσιασμένοι.

Μετά από 13 χρόνια ανά τον κόσμο, σε διάφορες χώρες, γιατί επέστρεψες εδώ (και μάλιστα σε μία – ίσως – από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της Ελλάδας) και κατά πόσο διαφέρει το κοινό / οι άνθρωποι, κατά περίπτωση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να γυρίσω. Έμενα στις ΗΠΑ πριν από εδώ και φεύγοντας μόνιμα πλέον από εκεί, ήρθα για δύο εβδομάδες διακοπές, πριν μετακομίσω πάλι σε άλλο σημείο του κόσμου. Για διάφορους λόγους, με κέρδισε η Ελλάδα (Να σε προλάβω. Όχι ερωτικούς.) και αυτές οι δύο εβδομάδες έχουν γίνει 4 χρόνια (and counting…).

Μένοντας εδώ, αποφάσισα να ιδρύσω και την ImproVIBE, μιας και ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με το Improv, αλλά δεν βρήκα τίποτα στην Ελλάδα. Η κυρίως διαφορά είναι ότι στο εξωτερικό είναι μια απόλυτα εδραιωμένη τέχνη, ενώ εδώ έπρεπε να ξεκινήσω με το να συστήσω στο κοινό το Improv Theater ως έννοια. Είναι δύσκολο, λοιπόν, από τώρα να σχηματίσω μια άποψη για το πώς αντιδρά το κοινό εδώ σε σύγκριση με το εξωτερικό μιας και ακόμα βρίσκονται όλοι σε προνηπιακό στάδιο γνωριμίας με το αυτοσχεδιαστικό θέατρο. Ξαναρωτήστε με σε 2-3 χρόνια. 🙂

Μίλησέ μας για τους improvisers, μια κοινότητα που διαρκώς μεγαλώνει!

Οι αυτοσχεδιαστές είναι μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων, λόγω της εκπαίδευσης που έχουν παρακολουθήσει, και το πώς τους διαμορφώνει το Improv. Είναι κεφάτοι άνθρωποι, που γιορτάζουν τις βλακείες τους εξίσου με τις επιτυχίες τους. Ένας χώρος γεμάτος αυτοσχεδιαστές έχει άλλη ενέργεια. Αντιδρούν μεταξύ τους, όχι ο ένας προς τον άλλον. Υπάρχει ένας κοινός κώδικας με τον οποίο επικοινωνούν και γίνεται η όποια διάδραση μεταξύ τους αρκετά… ενθουσιώδης, ας πούμε.

Από την πρώτη μέρα επενδύουμε στο να χτιστεί αυτή η κοινότητα και να μεγαλώνει συνεχώς. Το Improv είναι μία τέχνη που βασίζεται στην ομαδικότητα, και όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η ομάδα, τόσο πιο πολύ αναδεικνύεται και το αυτοσχεδιαστικό θέατρο.

Κάνεις χρήση των social media και πού μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για το Improv Theater, κατά τις αναζητήσεις του στο Internet; Έχεις να προτείνεις κάποια χαρακτηριστικά βιντέακια, εγχώρια ή μη, για το Improv Theater;

Ναι, τα έχουμε κατακλύσει τα social media. Στη σελίδα της ImproVIBE στο facebook (αλλά και twitter και Instagram) μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλες μας τις δράσεις, μαζί με φωτογραφίες, βίντεο και όλα τα σχετικά. Φυσικά υπάρχει και η ιστοσελίδα μας www.improvibe.gr στην οποία υπάρχουν τα πάντα, με μια γερή δόση σαχλαμάρας.

Όσο για βιντεάκια, ανεβάζουμε κατά καιρούς στο youtube της ImproVIBE κομμάτια παραστάσεων, σκετσάκια κλπ. Πέραν αυτών, επειδή όλη μου την εκπαίδευση την παρακολούθησα στο Ώστιν, στο Τέξας, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τη δουλειά τους εκεί, την οποία ανεβάζουν εδώ: https://vimeo.com/channels/austinimprov. Μία προειδοποίηση εδώ: Το Improv Theater χάνει πάρα πολύ σε βίντεο. Δεν έχει την ίδια ενέργεια που νιώθεις όταν είσαι μέσα στην αίθουσα.

Ποιο/α είδη μουσικής ακούς συνήθως; Ποια η τελευταία συναυλία που πήγες;

Είμαι ιδιαίτερα φαν των Gogol Bordello και των Nine Inch Nails (άσχετο). Συνήθως όμως ακούω πολύ Classic Rock (ακόμα πιο άσχετο). Αν θυμάμαι καλά, τελευταία συναυλία είχα πάει όντως Gogol Bordello.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MOUNT OLYMPROV

mt_olymprov_logo_negative_color

MOUNT OLYMPROV
Το 1ο διεθνές φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου Improv Comedy Theater

μια παραγωγή της ImproVIBE
http://mountolymprov.com/

THE HUB EVENTS
Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, Αθήνα
7 – 11 Ιουνίου 2016

Παραστάσεις Improv κάθε βράδυ: 21.00 / Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)
Πόρτες: 19.30 – Δωρεάν διαδραστικά παιχνίδια και δραστηριότητες.
Εισιτήριο: €10 κανονικό / €8 μειωμένο
Πληροφορίες: http://mountolymprov.com / 210.3411984
Προπώληση: https://www.viva.gr/
https://www.facebook.com/events/1533687583625164/

70 καλλιτέχνες.
20 χώρες.
19 σεμινάρια.
16 παραστάσεις.
9 εκπαιδευτές.
5 μέρες.
1 φεστιβάλ!

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία διοργάνωση-γιορτή του Improv Comedy Theater που σας φέρνει τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του αυτοσχεδιαστικού θεάτρου από όλο τον κόσμο. Το Improv Comedy Theater δεν είναι σαν το συνηθισμένο θέατρο, δεν είναι σαν το stand-up comedy, δεν είναι σαν τίποτα που πιθανώς να έχετε δει! Η ImproVIBE σας προσκαλεί σε ένα 5ήμερο φεστιβάλ γεμάτο παραστάσεις, σεμινάρια και δραστηριότητες αυτής της συναρπαστικής μορφής θεατρικής τέχνης. Ελάτε να απολαύσετε το Improv Comedy Theater στα καλύτερά του. Διασκεδάστε με άφθονες διαδραστικές δραστηριότητες, παρακολουθήστε μοναδικές παραστάσεις κάθε βράδυ από 16 διαφορετικούς διεθνείς θιάσους, γραφτείτε σε ένα από τα σεμινάρια που θα διδάσκουν οι μαιτρ του είδους.

Το Improv Theater είναι μια νεοφερμένη μορφή θεατρικής τέχνης στην Ελλάδα, το οποίο βασίζεται στην δημιουργικότητα, τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των ηθοποιών. Όταν ανεβαίνει ο θίασος επί σκηνής, δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το έργο που θα παίξει. Δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες και συνθήκες, δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας. Κάθε έργο είναι μοναδικό, διότι γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά, μπροστά στα μάτια των θεατών.

Οι χώροι του The Hub Events θα ανοίγουν για το γενικότερο κοινό από τις 19:30 κάθε μέρα, προσφέροντας δωρεάν διαδραστικές δραστηριότητες πριν ξεκινήσουν οι παραστάσεις. Κάθε βράδυ θα διεξάγεται και μια νέα παράσταση Improv Comedy Theater, με τη συμμετοχή 4 διεθνών θιάσων.

Το Improv πρωτοπαρουσιάστηκε στην χώρα μας το 2012 με την ίδρυση της ImproVIBE, της πρώτης και μοναδικής σχολής Improv Comedy Theater στην Ελλάδα. Ο Μενέλαος Πρόκος, ιδρυτής της σχολής και καλλιτεχνικός διευθυντής, γύρισε στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης μετά από 13 χρόνια ζωής σε διάφορες χώρες του κόσμου, και ξεκίνησε να διδάσκει αυτό που μέχρι τότε ήταν απλά το πάθος του. Έχει ταξιδέψει ως ηθοποιός και ως εκπαιδευτής Improv Theater στην Ισπανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Φινλανδία, Τουρκία, Βρυξέλλες και Σουηδία. Η ImproVIBE, όμως, δεν είναι μόνο ο Μενέλαος. Είναι και η Βασιλική, ο Παναγιώτης, η Ελίνα, ο Κώστας, ο Γρηγόρης, η Μαρίνα και άλλα 300 άτομα της ολοκαίνουριας αυτής κοινότητας των improvisers που στηρίζουν το Improv και το βοηθούν να αναπτυχθεί.

Σκοπός αυτού του φεστιβάλ είναι να γνωρίσει το ελληνικό κοινό αυτή τη νέα μορφή θεατρικής τέχνης και να δει κάποια από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής παγκοσμίως.

Προσκεκλημένοι εκπαιδευτές είναι οι: Patti Stiles, Heather Urquhart, Joe Samuel, Aden & Eric Nepom, Flavien Reppert, Kevin Gillese, Simone Tani, Marc Majcher.

Προσκεκλημένοι θίασοι είναι οι: History Under the Influence, Teatre de l’ oignon, Manacle, Trickle, Phil Lunn, Ephemerata, Impro Impar, Lamabati, Ghost Sheep, The Schmaylors, καθώς επίσης και 6 διεθνή ensemble από όλο τον κόσμο.

Προπώληση:
https://www.viva.gr/tickets/festival/the-hub-events/mt-olymprov-1st-diethnes-festival-improv/

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΝΕΛΑΟ ΠΡΟΚΟ

menelaos-prokos-headshot

Ο Μενέλαος Πρόκος είναι θεατρικός αυτοσχεδιαστής, εκπαιδευτής, φωτογράφος και εφ’όρου ζωής ταξιδιώτης. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που πέρασε ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, έκανε μια 3ετή στάση στο Austin, Texas των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, και ασχολήθηκε εκτενώς με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Εκπαιδεύτηκε σε τρία διαφορετικά θέατρα και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραγωγές Improv στο Austin. Τον συνεπήρε το πάθος αυτής της μορφής τέχνης και ο τρόπος με τον οποίο επεκτείνει τη φαντασία των ανθρώπων και τους κάνει να γελάνε επί ώρες σαν μικρά παιδιά.

Ήταν το λογικό (αλλά και αφάνταστα αναπάντεχο) επόμενο βήμα όταν αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα, να ιδρύσει στην Αθήνα την improVIBE, την πρώτη και μοναδική σχολή θεατρικού αυτοσχεδιασμού.

Στο παρελθόν έχει πάρει πτυχίο και μεταπτυχιακό σε έναν τομέα που απεχθάνεται, έχει κάνει δουλειές από μεταφραστής για πολυεθνικό οίκο οικονομικών αξιολογήσεων έως sushi chef σε σούπερ μάρκετ (και ο,τιδήποτε ενδιάμεσο), έχει ζήσει σε 5 χώρες σε 4 ηπείρους, και έχει καταλήξει στο νοσοκομείο άφθονες φορές.

Αυτό τον καιρό, διδάσκει σεμινάρια Improv, οργανώνει/παρουσιάζει/κάνει συνεχώς παραστάσεις αυτοσχεδιασμού και δίνει συνεντεύξεις τις οποίες δεν διαβάζει κανείς. Έχει παίξει και/ή διδάξει Improv στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Ο θίασός του είναι οι Bus Και.

Στον ελεύθερό του χρόνο καθαρίζει τις ζημιές του σκύλου του. Και τις δικές του.