Συνεντευξη [Q&A] με τους Marcelo Finco και Στελλα Σπυρου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Διοργανώνετε το πρώτο φεστιβάλ της παραδοσιακής πολεμικής τέχνης της Capoeira στην Αθήνα. Πώς προέκυψε αυτή η διοργάνωση και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό το φεστιβάλ;

Η ομάδα Ν´golo ia Muanda Atenas ιδρύθηκε το 2014 και με αργά, αλλά σταθερά βήματα φτάσαμε σήμερα να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε ένα τέτοιο φεστιβάλ και να δώσουμε στους μαθητές μας, αλλά και σε άλλους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες ομάδες της Αθήνας, της Ελλάδας και του εξωτερικού, τη δυνατότητα να γνωρίσουν πολύ σημαντικούς δασκάλους της τέχνης αυτής, αλλά και να πάρουν μια γεύση από την πραγματική παράδοση την Βραζιλίας, εκείνη την παράδοση που δεν προβάλλεται ποτέ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παγκοσμίως.

Ένας Βραζιλιάνος και μια Ελληνίδα συναντώνται, αποφασίζουν να συνεργαστούν και να φτιάξουν μία σχολή στην Αθήνα. Γιατί επιλέξατε την Ελλάδα των τόσων προβλημάτων (οικονομική κρίση, γραφειοκρατία, κ.λπ.) και όχι κάποια Ευρωπαϊκή χώρα από αυτές που έχετε επισκεφθεί;

Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα και δυστυχώς το συνειδητοποιούμε μόνο όταν φύγουμε. Ο τρόπος ζωής εδώ δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία χώρα που έχουμε επισκεφτεί. Σίγουρα είναι μια χώρα που προσεγγίζει πολύ το βραζιλιάνικο τρόπο ζωής και ακόμα και η κουλτούρα έχει πολλές ομοιότητες, με αποτέλεσμα να καθιστά την προσαρμογή μας ευκολότερη. Η οικονομική κρίση σίγουρα είναι ανασταλτικός παράγοντας στην πραγματοποίηση πολλών προσδοκιών μας, αλλά με επιμονή και υπομονή θα τα πετύχουμε!

Υποθέστε ότι είμαστε ένα ζευγάρι επισκεπτών στο Φεστιβάλ που η γνώση του σχετικά με το αντικείμενο της εκδήλωσης είναι εντελώς περιορισμένη και ερχόμαστε από καθαρή περιέργεια. Τι είναι αυτό που θα συναντήσουμε και θα μας κάνει να ενδιαφερθούμε πολύ πιο ζωηρά για όλο αυτό που θα παρουσιάσετε;

Η Capoeira είναι μια πολύ ζωντανή μορφή πολεμικής τέχνης. Η μουσική και τα ιδιαίτερα μουσικά όργανα, η γλώσσα των τραγουδιών και ο τρόπος που εκφράζονται τα κινησιολογικά μοτίβα δημιουργεί ένα πολύ ιδιαίτερο κόσμο, με άρωμα άλλου τοπίου και άλλης εποχής, εκείνης της εποχής που η τέχνη γεννιόταν στον δρόμο και ο αυθορμητισμός του τυχαίου έπλαθε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Στο Φεστιβάλ υπάρχουν, πέρα από εσάς, και κάποιοι προσκεκλημένοι. Με ποια κριτήρια καλέσατε τους συγκεκριμένους; Πρόκειται για συνεργάτες, φίλους ή / και άτομα που μπορούν να προσφέρουν γνώση και τη δεδομένη στιγμή είχαν και τη δυνατότητα να παρευρεθούν;

ΟΙ συνεργάτες μας πάντα επιλέγονται πολύ προσεκτικά, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας, αλλά και τις ανάγκες της ευρύτερης κοινωνίας της Capoeira στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένοι είναι φίλοι και συνεργάτες από την Βραζιλία, τους γνωρίζουμε προσωπικά πολλά χρόνια και έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές.

Η Capoeira, απ’ ό,τι διαβάσαμε, είναι συνδυασμός μουσικής, τραγουδιού και κίνησης. Η γλώσσα των τραγουδιών είναι τα πορτογαλικά. Πόσο «φιλική» γλώσσα είναι για να τη μάθει κάποιος και γιατί δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο π.χ. τα ισπανικά (τουλάχιστον στη χώρα μας);

Τα πορτογαλικά είναι μια γλώσσα που μοιάζει αρκετά με τα ισπανικά, παρατηρώντας την σε γραπτή μορφή. Η προφορά έχει μια ιδιαιτερότητα, που πιστεύω πως είναι και η δυσκολία, αλλά ταυτόχρονα και ομορφιά της γλώσσας αυτής. Δεδομένου πως τα Πορτογαλικά ομιλούνται μόνο από τους Πορτογάλους, τους Βραζιλιάνους και από κάποια κράτη της Αφρικής (Ανγκόλα, Μακάο, Μοζαμβίκη κ.ά. ), σε σύγκριση με τα Ισπανικά που ομιλούνται από σχεδόν όλη την Λατινική Αμερική και την Ισπανία και είναι η δεύτερη γλώσσα στον κόσμο σε αριθμό ομιλητών ως μητρική γλώσσα, την καθιστά λιγότερο δημοφιλή.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη βραζιλιάνικη παροικία και η κουλτούρα αυτής της χώρας προκαλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων διαχρονικά. Γνωρίζουμε ότι και στη Βραζιλία αντιστοίχως υπάρχουν άνθρωποι που αγαπάνε πολύ την αρχαία ελληνική ιστορία και το εκδηλώνουν (π.χ. δίνουν ονόματα αρχαίων Ελλήνων στα παιδιά τους). Έχουμε και άλλα σημεία που συναντιόμαστε πολιτισμικά –και όχι μόνο– οι δύο λαοί;

Ο αυθορμητισμός μας σίγουρα είναι ένα κοινό σημείο. Κάποιες συνήθειες καθημερινότητας, όπως η μπύρα έξω, ένα όμορφο και ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, η αγάπη για το καλό φαγητό, όπως και η ανάγκη της επαφής με το νερό, δηλαδή με τη θάλασσα, το ποτάμι, τον καταρράκτη. Επίσης, βρίσκω μεγάλη πολιτιστική συγγένεια στην παραδοσιακή μουσική των δύο λαών, αλλά και τους παραδοσιακούς χορούς. Και φυσικά πολλές ομοιότητες σε παροιμίες και ρητά.

Τα τελευταία χρόνια προκύπτουν από την καθημερινή επαφή με τα social media διαφόρων ειδών σχέσεις. Κατά πόσο κάνετε χρήση των νέων τεχνολογιών και πόσο χρήσιμο και αποδοτικό εργαλείο είναι για να επικοινωνείτε τη δουλειά σας, σε ένα ευρύτερο κοινό;

Τα social media, δυστυχώς, είναι πλέον απαραίτητα και ειδικότερα για τη δική μας δουλειά. Αν και έχω δυσκολία στο να εξοικειωθώ με αυτόν το νέο -ίσως ματαιόδοξο- τρόπο αυτοπροβολής, αναγκάζομαι να το κάνω και να προσαρμοστώ, θέτωντας πάντα τα απαραίτητα όρια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

capoeira

1η συνάντηση Capoeira Angola
25 – 27 Νοεμβρίου
@ Dance Cultural Centre (Πειραιώς 76, Κεραμεικός)
&
Ένας μήνας δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με την Capoeira
για παιδιά και ενήλικες

Διήμερο Φεστιβάλ Capoeira!

Η ομάδα Capoeira N’golo ia Muanda, διοργανώνει το πρώτο φεστιβάλ της παραδοσιακής πολεμικής τέχνης της Capoeira στην Αθήνα, με σεμινάρια αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας όπως Capoeira, αφροβραζιλιάνικου χορού και samba. Με αναγνωρισμένους Βραζιλιάνους δασκάλους από Γερμανία και Αγγλία, η ομάδα N’golo ia Muanda με έδρα της τη σχολή DAN.C.CE. στον Κεραμεικό και δάσκαλο τον Marcelo Finco, έχει σαν απώτερο σκοπό τη διάδοση της παραδοσιακής κουλτούρας της Βραζιλίας. Μέσα από την εκμάθηση της πολεμικής τέχνης της Capoeira, της παραδοσιακής samba de roda, του αφροβραζιλιάνικου χορού, αλλά με έμφαση στη μουσική, τον ρυθμό, αλλά και τα μουσικά όργανα, σκοπός του φεστιβάλ είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων των capoeιristas αλλά και η επαφή με ανθρώπους που δεν έχουν εξασκήσει ποτέ αυτήν την πολεμική τέχνη.

Δύο μέρες με χορό, Capoeira και πολλή μουσική, μια καλή ευκαιρία γνωριμίας για όποιον δεν έχει δοκιμάσει κάποιο από τα παραπάνω είδη, αλλά τον συναρπάζει ο βραζιλιάνικος πολιτισμός!

dancce-logo

Πληροφορίες:

Παρασκευή 25 έως Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 / Μαθήματα από τις 09.00 έως τις 20.00.
DANCE CULTURAL CENTRE Studio Χορού Capoeira: Πειραιώς 76, Κεραμεικός, www.dancce.gr
Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες
Τηλ. : 6972-074689
Email: stelaspyrou@hotmail.com
Για το αναλυτικό πρόγραμμα φεστιβάλ:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208576871911897&set=gm.917322155040459&type=3&theater & https://www.facebook.com/groups/885401404899201/
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Για συμμετοχή μόνο στο μάθημα χορού samba / afro : 20 ευρώ

capoeira_3

Προσκεκλημένοι δάσκαλοι του Φεστιβάλ:

Ο Boneco de Sousa κατάγεται από την Fortaleza της Ceará. Τα τελευταία 16 χρόνια ζει στην Αγγλία, όπου και εργάζεται ως δάσκαλος της πολεμικής τέχνης Capoeira, κυρίως με την ομάδα “Grupo de Capoeira Angola Menino Quem Foi Seu Mestre”. Επίσης, διοργανώνει και υλοποιεί δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και νέους.

Ο Mestre Perna προέρχεται από οικογένεια μουσικών και μεγάλωσε στα περίχωρα της βραζιλιάνικης μητρόπολης του São Paolo. Ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την αφροβραζιλιάνικη κουλτούρα και κυρίως με την Capoeira και τη Samba. Έγινε μαθητής του Mestre Marrom, ο οποίος ίδρυσε με τον πατέρα του Mestre Baixinho την ομάδα “Grupo de Capoeira Angola Irmãos Guerreiros”, στο πνεύμα και την παράδοση της οποίας κινείται και η δουλειά του μέχρι σήμερα, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση και την προώθηση της αβροβραζιλιάνικης παράδοσης και της Capoeira Angola. Είναι ένας χαρισματικός δάσκαλος που καταφέρνει να διεγείρει τον ενθουσιασμό των μαθητών του, προκαλώντας και υποστηρίζοντάς τους. Στη δουλειά του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα μουσικά στοιχεία της Capoeira Angola, τα κρουστά και το τραγούδι. Ασχολείται, επίσης, με τη διδασκαλία άλλων εκφάνσεων της αφροβραζιλιάνικης κουλτούρας, όπως Tambor de Crioula, Makulelê, Samba/ Pagode. Από το 2002, οι “Irmãos Guerreiros” δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Αυστρία και τη Νορβηγία.

Μαζί με τους προσκεκλημένους, διδάσκουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ και έμπειροι καθηγητές σε παιδιά και ενήλικες, Marcelo Finco και Στέλλα Σπύρου.

Mαθήματα Capoeira στην Αθήνα

Ελάτε να εξερευνήσετε τη βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που δυναμώνει σώμα και πνεύμα με την έμπειρη διδασκαλία και καθοδήγηση του Marcelo Finco και της Στέλλας Σπύρου.

Για τους ενδιαφερόμενους, προσφέρεται ένας κύκλος δωρεάν μαθημάτων για ενήλικες και παιδιά διάρκειας ενός μήνα!

capoeira_4

Λίγα λόγια για την Capoeira

Η Capoeira είναι μια πολεμική τέχνη εμπλουτισμένη με χορευτικές κινήσεις και με κινήσεις αποφυγής και επίθεσης, χωρίς να υπάρχει η πρόθεση επαφής με τον συναθλητή-capoeirista. Συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και απαιτεί ομαδικό πνεύμα και συντονισμό σώματος και νου.

Η Capoeira γεννήθηκε στη Βραζιλία και πλέον είναι μία πολύ διαδεδομένη πολεμική τέχνη σε ακαδημίες και σχολές χορού σε όλον τον κόσμο.

Ο μαθητευόμενος ταυτίζεται από την αρχή με την Capoeira μέσα από τον αυθορμητισμό της διαδικασίας εκμάθησης, που ουσιαστικά προσφέρει πολιτιστική, μουσική, αθλητική εκπαίδευση, καθώς και καλλιέργεια ομαδικής συνύπαρξης, εκπαίδευση κοινωνικής συμπεριφοράς, αξιών, ιεραρχιών και σεβασμού ως προς τον δάσκαλο και τους συνανθρώπους.

Οι ακροβατικές και χορευτικές κινήσεις ενισχύουν τον ενθουσιασμό των αθλητών και τη θέληση για προπόνηση, ενώ οι κινήσεις επίθεσης και άμυνας ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του, τον σεβασμό προς τον συναθλητή του όπως και τον απόλυτο έλεγχο του σώματος και της συμπεριφοράς, δεδομένου ότι στην Capoeira δεν πρέπει να υπάρξει χτύπημα ή επαφή, αλλά μόνο πρόθεση χτυπήματος. Μέσα από την προπόνηση Capoeira, o μαθητής έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, την ευλυγισία και την ισορροπία του, χωρίς να χρειαστεί να επικεντρωθεί σε αυτό.

Η κινησιολογία της πολεμικής αυτής τέχνης βασίζεται στις κινήσεις των ζώων και σε κινήσεις που εκτελούμε αυθόρμητα στην καθημερινότητά μας, όπως για παράδειγμα το βασικό βήμα της Capoeira (ginga), που είναι μια παραλλαγή ενός φυσιολογικού βηματισμού ή η αμυντική κίνηση (esquiva), που προσεγγίζει κινησιολογικά αρκετά το σκύψιμο.

Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της Capoeira είναι η μουσική. Οι αθλητές μαθαίνουν να παίζουν τα παραδοσιακά όργανα (έγχορδα και κρουστά) και να τραγουδούν στα Πορτογαλικά τραγούδια που αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα, τοποθεσίες και πρόσωπα της Capoeira και της Βραζιλίας.

Η μουσική, η φυσική άσκηση, η εκμάθηση τεχνικών, η κοινωνικότητα, η ομαδικότητα και ο σεβασμός είναι τα πιο βασικά στοιχεία που μπορεί καθένας να προσκομίσει από αυτή την πολεμική τέχνη. Όλα αυτά σε συνδυασμό χρησιμοποιούνται σε μια Roda de Capoeira, τις περισσότερες φορές στο τέλος της προπόνησης, δηλαδή σε έναν κύκλο όπου κάποιοι κάνουν Capoeira με εναλλαγές, ενώ κάποιοι άλλοι παίζουν τα όργανα και τραγουδούν ρυθμικά.

CAPOEIRA σημαίνει υγιές σώμα, φιλία, μουσική και παιχνίδι!

capoeira_2

Λίγα λόγια για τον Μarcelo Finco
Γεννήθηκε το 1976 στο Sao Bernardo doCampo στη Βραζιλία.

Tο 1997 μέλος. Εκεί ο υπεύθυνος δάσκαλος, ο Mestre Claudio Angoleiro, της ομάδας Angoleiros do Sertao με έδρα την Feira de Santana, Bahia του απονέμει τον τίτλο του Treinel de Capoeira Angola και την επάρκεια διδασκαλίας. To 2004 γίνεται δεκτός από τη Γυμναστική Ακαδημία του πανεπιστημίου Paulista στο São Paulo. Την ίδια χρονιά αποφασίζει να ιδρύσει τη δική του σχολή, επονομαζόμενη N´golo Ia Muanda στην πόλη São Bernardo do Campo. Η σχολή σήμερα έχει άλλα τρία παραρτήματα στο Osasco, στο Santo Andre και στο Αμβούργιο (Hamburg Sud), όπου ο Marcelo είναι υπεύθυνος και επιβλέπων δάσκαλος.

Ο θαυμασμός του για την ιδιαιτερότητα της μουσικής τεχνικής της Capoeira Angola του Mestre Ananias τον οδηγεί να γίνει μαθητής του και να διδάξει στη σχολή Casa Mestre Ananias για ένα χρόνο. Το 2013, ο Mestre Ananias του απονέμει τον τίτλο του Contra Mestre de Capoeira Angola. Ο Marcelo, από το 1998, συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα για ενήλικες και παιδιά στη Βραζιλία και στο εξωτερικό, όπως το Projeto Juventude Cidadã(1990-2000) και το Projeto Lar das criancas casa do caminho (2007-2008) στο Sao Paulo, απευθυνόμενα σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Το 2011, διοργανώνει και συμμετέχει στο πρόγραμμα ABC da Capoeira, απευθυνόμενο σε παιδιά μεταναστών και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων ηλικίας 5-12 ετών. Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μαθήματα βραζιλιάνικης ιστορίας, ζωγραφικής, μουσικής, κατασκευής μουσικών οργάνων και κινησιολογίας της Capoeira, πραγματοποιείται τμηματικά στο Sao Paulo και στο Hamburg (Spielhaus und Bauspielplatz Rotenhauser Feld) κατά τη διάρκεια των ετών 2011 και 2013. Στα πλαίσια των κρατικών προγραμμάτων πολιτισμού της πολιτείας του Sao Paulo απευθυνόμενα σε ενήλικες παίρνει μέρος στα “Tradicao Capoeira-alma (2005-2006)” και “projeto VAI: Tradicao da Capoeira Angola, movimentos que libertam corpo e alma” (2007-2008). Επίσης, συμμετέχει σε προγράμματα διάδοσης του αφρο-βραζιλιάνικου πολιτισμού στο εξωτερικό, όπως το “Projeto Cultura: o Brasil visita” (2011) στην Timor Leste (Indonesia), όπου πραγματοποιεί μαθήματα Capoeira Angola, samba de roda και jongo στο πανεπιστήμιο Ciputra/ Lmu Politik. Τoν Μάιο του 2012, θα επισκεφτεί για ακόμη μια φορά τη Νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα την Kuala Lumpur (Malaysia), Surabaya, Lombok, Bali (Indonesia) στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος διάδοσης του αφρο-βραζιλιάνικου πολιτισμού Me leva Brasil.

Από το 2011, ταξιδεύει και παραδίδει μαθήματα Capoeira Angola σε πολλές αναγνωρισμένες σχολές Capoeira στην Ευρώπη, ενώ από το 2014 ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δάσκαλος.

Λίγα λόγια για τη Στέλλα Σπύρου
Η Στέλλα Σπύρου γεννήθηκε το 1984 στη Γαλλία. Το 2006 απέκτησε το δίπλωμα κλασσικού μπαλέτου του I.S.T.D. (Intermediate), ενώ την ίδια χρονιά έγινε μέλος της ομάδας σύγχρονης Capoeira “Cordão de Ouro”. Το 2009 αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα και το 2011 έγινε δεκτή στο διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Βιοϋλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp, στην πόλη Campinas στη Βραζιλία. Παράλληλα φοίτησε και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου. To 2012, στην πόλη Guaratinguetá απέσπασε τον τίτλο διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira), ενώ το 2013 εντάχθηκε στην ομάδα παραδοσιακής Capoeira Angola, “Ngolo Ia Muanda”, υπό την καθοδήγηση του Contra Mestre Marcelo Finco. Το 2010 και 2011 συνεργάστηκε με τα ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα ΕΔΡΑ, ενώ το 2015-2016 συνεργάστηκε εθελοντικά με την οργάνωση “Δρόμοι Ζωής” (Υποστήριξη Κοινωνικά Αποκλεισμένων Παιδιών και Οικογενειών) παραδίδοντας μαθήματα Capoeira σε παιδιά ευπαθών ομάδων και μη, ηλικίας 5-12 ετών, ενώ έχει διδάξει σε ενήλικες και παιδιά σε Βραζιλία, Γερμανία (Αμβούργο) και Ελλάδα.

Στην Βραζιλία, έχει συμμετάσχει στην παράσταση Capoeira “Arte Capoeira” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας CDO Campinas στην πόλη Campinas, στην παράσταση “O Cordel” χορογραφία και σκηνοθεσία της ομάδας “Barracão da Vigário” στην πόλη Guaratinguetá, στην “Anastácia” σε δική της χορογραφία και της Aneta Zwierzyńska και στην παράσταση χοροθεάτρου “As Troianas” χορογραφία και σκηνοθεσία Grácia Navarro και Marcelo Mazzaratto. Ως χορεύτρια, συνεργάστηκε με την ομάδα “Soyuz” της Όλγας Σπυράκη, χορεύοντας στην παράσταση “Ό,τι απομένει” (2015) και “ Wake” (2016), με την ομάδα “Yelp Dance Co.”, στην παράσταση “ I was born old”, με την ομάδα “Σκυτάλη” και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν όπου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης χορού σε σχολεία, με τον Χάρη Κούσιο στο “Lacrimal” στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την Μαριάννα Βαρβιάνη στο “Vortex” για το Arc For Dance Festival, με την Μυρτώ Δελημιχάλη στο “ Egotrip” για Arc For Dance Festival, με την Βίκυ Σπάχου στο “Οι Γυναίκες του Κουρμπέ” για το Arc For Dance Festival. Ως χορογράφος έχει παρουσιάσει το work in progress “óMNIRA” στο Arc For Dance Festival (2015) στα πλαίσια του σεμιναρίου χορογραφίας με την Π. Απέργη. Το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε στο Σύγχρονο Θέατρο (Μάρτιος 2016), στο Φεστιβάλ Ρεματιάς Χαλανδρίου (2016), στο 1ο Ιόνιο Φεστιβάλ Χορού στη Ζάκυνθο (2016) και στο 21MASDANZA Festival στις Κανάριες Νήσους όπου στο πλαίσιο διαγωνισμού χορογραφίας (choreography contest) απέσπασε το βραβείο “SPECIAL MENTION OF THE JURY”.

Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικάνικων κρουστών. Έχει βραβευτεί με το πρώτο πανελλήνιο βραβείο παιδικής ποίησης (1996). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, διδάσκει Capoeira για παιδιά και αφροβραζιλιάνικο σύγχρονο για ενήλικες.

Επικοινωνία για εγγραφή στα δωρεάν μαθήματα και στο φεστιβάλ:
Στέλλα Σπύρου
Τηλ. : 6972-074689
Email: stelaspyrou@hotmail.com
FB σελίδα:
https://www.facebook.com/Capoeira-Angola-Ngolo-Ia-Muanda-Atenas-1389588781304834/