Συνεντευξη [Q&A] με την Ελιζα Σολωμου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! «Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια», ένα μιούζικαλ για παιδιά με πολλαπλά νοήματα, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Τι σας ενέπνευσε να δημιουργήσετε αυτό το παραμύθι και ποια είναι τα κυριότερα μηνύματα που ευελπιστείτε να λάβει ο μικρός θεατής από αυτό;

Δημιούργησα ένα παραμύθι, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν έννοιες και αξίες όπως τη Θετική Ενέργεια, την Αγάπη, το Όνειρο, την Αλήθεια, τον Σεβασμό, το Δίκαιο και την Ευτυχία, ώστε να μάθουν να ζουν με αυτές.

Στον δικό μου παραμυθένιο κόσμο τις αποστολές και τις περιπέτειες που σκαρφίζομαι για τους μικρούς μας ήρωες, πρώτα τις έχω ζήσει εγώ και μετά τις γράφω.

Αυτό το παραμύθι με διασκέδασε πολύ όσο το έγραφα αλλά παράλληλα με βοήθησε στο να κατανοώ περισσότερο τους ανθρώπους.

Για να ελευθερωθεί η Θετική Ενέργεια, οι μικροί μας ήρωες χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταφέρουν ό, τι βάλουν στο μυαλό τους.

Έχετε αναλάβει το κείμενο, σκηνοθεσία και τους στίχους τραγουδιών αυτής της παράστασης. Πόσο έντονη νιώθετε την ευθύνη και ποιο από τα τρία δημιουργικά αυτά κομμάτια σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Πιστεύω οι στίχοι των τραγουδιών.

Ήταν και η πρώτη φορά που στίχοι μου έγιναν τραγούδια και αυτό είναι από τη μία συγκινητικό για εμένα, αλλά από την άλλη φέρει και μία ευθύνη στο τι ακριβώς ψιθυρίζω… σε ένα παιδί!

«Τι θα γινόταν αν ο κόσμος στέρευε από Θετική Ενέργεια;». Στην εποχή της κρίσης υπάρχουν περιθώρια για θετική ενέργεια; Πώς μπορούν γονείς που αντιμετωπίζουν και προβλήματα επιβίωσης, ίσως, να κρατήσουν ψηλά το ηθικό και την ελπίδα, ώστε και τα παιδιά αντιστοίχως να έχουν μια ισορροπημένη ζωή;

Ζούμε σε μια εποχή που πραγματικά πρέπει να “Ελευθερώσουμε τη Θετική Ενέργεια”. Υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται πολύ και αντιμετωπίζουν την δυσκολία τους με αρνητικότητα και από τη θέση του θύματος και οικογένειες που αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα αλλά τα αντιμετωπίζουν με πιο θετικό και δυναμικό τρόπο. Τα πάντα είναι θέμα προσέγγισης.

Προτείνω αυτό που έχει βοηθήσει και εμένα. Να “ταΐζουν” το σώμα τους και την ψυχή τους σωστά και προσεχτικά για να διαθέτουν πάντα διαύγεια.

Ξέρετε, το να έχουμε διαύγεια είναι απαραίτητο εφόδιο για να λειτουργούμε ισορροπημένα.

Το παιδί είναι ένα σφουγγάρι, απορροφά ό,τι περικλείεται γύρω του. Εμείς οι “μεγάλοι” χρειάζεται να είμαστε πιο προσεχτικοί.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των μικρών θεατών για την παράσταση έως τώρα; Ποιες οι κυριότερες ερωτήσεις / διαπιστώσεις που κάνουν;

Απίστευτες οι αντιδράσεις των παιδιών και δύσκολα μπορείς να τις περιγράψεις. Όπως ο γιος μιας φίλης μου, είπε χαρακτηριστικά στον μπαμπά του στο σπίτι “Για να ελευθερώσουμε τη Θετική Ενέργεια χρειαζόμασταν τη δύναμη της Αγάπης”. Ενθουσιάστηκα με τη διαπίστωσή του. Αυτό όμως που λατρεύω πιο πολύ, είναι όταν ταυτίζονται με το έργο τόσο πολύ.

Το παιδικό θέατρο έχει, τα τελευταία κυρίως χρόνια, πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, που το έχουν αναβαθμίσει. Πόσο σημαντική είναι η επαφή των παιδιών με το θέατρο και κατά πόσο, σε γενικότερο πλαίσιο, η τέχνη μας δίνει πνευματική τροφή σε περιόδους κρίσης και δυσχέρειας;

Έχουμε αρκετούς και καλούς παραμυθάδες. Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει τα παιδιά.

Σε αυτό που ελπίζω όμως, είναι το κράτος να φροντίζει τα παιδιά να έχουν περισσότερη επαφή με τις τέχνες. Τόσο στο να προσαρμοστούν επιπλέον καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός σχολείου όσο και εξωσχολικές δραστηριότητες.

Η δύναμη και η επιρροή των social media είναι πλέον αδιαμφισβήτητη (;) Κατά πόσο κάνετε χρήση αυτών και πώς πιστεύετε ότι ο μέσος χρήστης πρέπει να τα χειρίζεται για να μην καταλήξει να ζει σε μια εξιδανικευμένη ψηφιακή πραγματικότητα;

Καλό είναι να υπάρχει ισορροπία.

Τα social media έχουν την χρησιμότητά τους, αλλά δεν πρέπει να μας αποκόψουν από την πραγματική ζωή σε καμία περίπτωση.

Ζείτε και δημιουργείτε στη σύγχρονη Ελλάδα.Τι σας κινητοποιεί σε αυτή τη χρονική στιγμή και συνεχίζετε; Έχετε σκεφθεί να φύγετε εκτός, σε κάποιο άλλο μέρος, με καλύτερες και περισσότερες, ίσως, ευκαιρίες; Είστε αισιόδοξη και αν ναι, τι σας το προκαλεί αυτό (αν όχι, αντιστοίχως τι);

Το να δημιουργείς στην Ελλάδα τέχνη στις μέρες μας έχει τις δυσκολίες του, είμαι όμως πεισματάρα και δεν μου ταιριάζει η αδράνεια. Αρνούμαι να δω μόνο τα αρνητικά που συνοδεύουν τη δουλειά του καλλιτέχνη, του παραγωγού και γενικά την κατάθλιψη που περνάει η χώρα μας αυτή την περίοδο.

Έχω φύγει και έχω γυρίσει και θα ξαναφύγω και προφανώς θα ξαναγυρίσω. Μεγάλωσα στη Νότιο Αφρική και το μυαλό μου πολλές φορές το βρίσκω να χάνεται στην σκέψη της. Άλλωστε το έργο μου “Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια” το έγραψα στο Κέιπ Τάουν πριν περίπου 2 χρόνια.

Δεν έχει σύνορα το δικό μου μυαλό. Δημιουργώ όπου νιώσω την ανάγκη και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Είμαι αισιόδοξη σαν άτομο, αλλά αυτό είναι κάτι που διαθέτω από παιδί.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ’

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Η Μαργαρένια και το Μεγάλο Ταξίδι», η Ελίζα Σολωμού επιστρέφει με το καινούριο μιούζικαλ για παιδιά με τίτλο «Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια». Μια συναρπαστική παρέα αναλαμβάνει την εξής σπουδαία αποστολή: Πρέπει όλοι να βάλουν τα δυνατά τους για να σώσουν τη Θετική Ενέργεια. Την έχει, φυλακίσει ο αδίστακτος ταχυδακτυλουργός Γιούρι στο Λούνα Παρκ των Αρχετύπων. Θα τα καταφέρουν άραγε;

Η ιστορία
Μια παρέα έξι παιδιών, ανακαλύπτει πως η κολλητή τους φίλη, η Χριστιάνα (Θετική Ενέργεια) ήταν φυλακισμένη! Την κρατά δέσμια στο Λούνα Παρκ των Αρχετύπων ο μέγας μάγος Γιούρι. Μα, αυτό είναι σκέτη καταστροφή! Τι θα γινόταν αν ο κόσμος στέρευε από Θετική Ενέργεια; Πρέπει, οπωσδήποτε, να τη σώσουν. Πώς; Μπαίνοντας στην χρονομηχανή και επιστρατεύοντας τις υπερδυνάμεις που είχε ο καθένας τους χωριστά. Και κάπως έτσι ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι!

Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν οι μικροί μας ήρωες και ποιος είναι ο ρόλος των Αρχετύπων στην πνευματική μας ισορροπία αλλά και στη διάσωση της Θετικής Ενέργειας;

Ένα παραμύθι με πολλή μουσική, που θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν τη δύναμη της Αγάπης, του Ονείρου, της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Ευτυχίας, του Σεβασμού και-φυσικά- της Θετικής Ενέργειας. Χωρίς διδακτισμούς αλλά μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια, σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από λούνα παρκ, οι μικροί θεατές θα αντιληφθούν πώς ο καθένας μας, σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται, έχει ένα χάρισμα, μια υπερδύναμη και πως όλοι μαζί στοχεύοντας το καλό, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

Ταυτότητα Παράστασης
Ελευθερώστε τη Θετική Ενέργεια
Κείμενο, σκηνοθεσία και στίχοι τραγουδιών: Ελίζα Σολωμού

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φιλίτσα Καλογεράκου, Τζένη Μελιτά, Γιώργος Μοσκιού, Ορνέλα Λούτη, Χρήστος Μπαλτάς, Φώτης Βερνέζης, Άννα Κουκουλιάτρα.
Special guest: Νίκος Καραγιώργης
Πρωτότυπη μουσική – επιμέλεια ήχου: Γιάννης Ανδρουλακάκης
Χορογραφίες: Ηλίας Μπαγεώργος
Σκηνογράφος/ ενδυματολόγος: Θεοδόσης Δαυλός
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Γεροθανάση, Βάντα Δαββέτα
Φωτισμοί: Σοκόλ Τσιμτσίνης
Αφίσα: Στέλιος Τρεχαντήρης
Φωτογραφίες: Μαρία Ρεσμπίθα
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου, We Will

Πού: ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema, Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), newstarartcinema.gr, τηλ. κρατήσεων: 2108220008, 210 8220023, 6984974265

Πότε: Από Κυριακή 27 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 12.00 και καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία στις 10:30.

Εισιτήρια: € 10 (γενική είσοδος), € 8 (ομαδικό- από 6 άτομα και πάνω, ΑΜΕΑ, άνεργοι και πολύτεκνοι).

Για κλείσιμο ομαδικών παραστάσεων τηλεφωνήστε στο 6984974265

Σημείωμα Ελίζας Σολωμού

«Στον κόσμο των παραμυθιών, πάντα υπάρχει ένας ήρωας. Στα δικά μου παραμύθια οι ήρωες μου είναι τα δικά σας παιδιά. Με σεβασμό και αγάπη για κάθε παιδί ξεχωριστά, αποστολή μου έγινε η πνευματική τους ευημερία. Σε αυτό το παραμύθι μου προτεραιότητα μου είναι τα παιδιά να κατανοήσουν την δύναμη της Αγάπης, τον ρόλο των Αξιών στην ζωή μας αλλά και τη σημασία να μπορούμε να μετουσιώνουμε ό,τι κακό σε καλό»

Official Facebook Page