Συνεντευξη [Q&A] με τη Φωτεινη Δαρρα

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός»θα παρουσιάσετε ‘Τα πάθη από τον έρωτα..’, ένα ταξίδι στα ωραιότερα ελληνικά και ξένα ερωτικά τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Οι επιλογές των τραγουδιών είναι πολυποίκιλες και καλύπτουν το έργο πολλών καταξιωμένων δημιουργών. Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των τραγουδιών, η οποία διαδικασία φανταζόμαστε ότι θα ήταν πολύ δύσκολη και θα έμειναν ‘εκτός’ πολλά από αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι νιώθω πως όλα τα τραγούδια που θα παιχτούν στις 18 του Μάρτη στον Παρνασσό είναι ξεχωριστά και υπέροχα. Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι οι δημιουργοί, σύνθετες, στιχουργοί και ποιητές έχουν υμνήσει τον έρωτα σε ένα μεγάλο κομμάτι του έργου τους. Στ’ αλήθεια είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις… και ακόμα ομολογώ πως δεν το έχω κάνει! Μέχρι τελευταία στιγμή όλα μπορούν να αλλάξουν.

Υπάρχει κάποιο/α τραγούδι/α από αυτά που θα ερμηνεύσετε στις 18/03 που αγαπάτε λίγο περισσότερο ή δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιο/α;

Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω ανάμεσα σε τόσα αριστουργήματα… Όμως σίγουρα το καινούργιο μας τραγούδι “Οι σκάλες” ανυπομονώ να το πω για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, να το μοιραστώ με τον κόσμο. Ένα ακόμα τραγούδι που είναι για μένα ξεχωριστό και θα το πω το βράδυ εκείνο είναι “Ο χορός με τη σκιά μου” από το “Χαμόγελο της Τζοκόντας¨ του Μάνου Χατζιδάκι. Πάντα τα τραγούδια που με ιντριγκάρουν σε κάθε συναυλία είναι τα καινούργια, αυτά που λέω για πρώτη φορά!

Η συγκεκριμένη βραδιά θα είναι μοναδική, κυριολεκτικά και μεταφορικά, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκείνη μόνο την ημέρα και σε έναν ιδιαίτερο και καλαίσθητο χώρο, που είναι προφανές ότι θα αναδείξει τη δυναμική των τραγουδιών. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσετε για τις συναυλίες σας στην Ευρώπη. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τις χώρες που θα επισκεφθείτε;

Λίγες μέρες μετά τη συναυλία φεύγουμε με τους μουσικούς μου για το Ντίσελντορφ. Χαίρομαι που θα βρεθώ ξανά στο εξωτερικό για να τραγουδήσω.

Από εκεί ξεκινάει μια συνεργασία για τις συναυλίες μου στην Ευρώπη. Η συναυλία αποτελεί την έναρξη ενός μεγάλου φεστιβάλ που διοργανώνει το ελληνικό προξενείο μαζί με τον Δήμο της πόλης. Θα ακολουθήσει η ηχογράφηση του πρώτου μου ευρωπαϊκού δίσκου και στο τέλος του 2017, αρχές του 2018, ξεκινάει δυναμικά το κυρίως μέρος της περιοδείας μου στην Ευρώπη. Οι σταθμοί θα ανακοινωθούν σε λίγο καιρό.

Στην συναυλία θα παρουσιάσετε και για πρώτη φορά το καινούργιο τραγούδι σας, με τίτλο “Οι Σκάλες”, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μιλήστε μας για το νέο αυτό τραγούδι, αλλά και για τα συναισθήματά σας για την συνέργασία σας – για πρώτη φορά – με τον Μάνο Ελευθερίου.

Οι «Σκάλες» είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες και φαίνεται να έχει αρχίσει ο κόσμος να το αγαπά. Είναι πολύ μεγάλο ευτύχημα για μένα να συνεργάζομαι με αυτούς τους αληθινά σπουδαίους δημιουργούς. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για μένα που ανακαλύπτω καινούργια μονοπάτια στον τρόπο που προσεγγίζω ερμηνευτικά τα τραγούδια μας.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται τα επόμενα ενός κύκλου τραγουδιών που έχουν ένα καινούργιο χρώμα γραφής και ερμηνείας.

Παρόλη την δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί με την οικονομική κρίση, ο κόσμος δείχνει να στηρίζει τις τέχνες, και κυρίως τη μουσική και το θέατρο. Αλλά και από πλευράς των εκπροσώπων των τεχνών γίνεται προσπάθεια και έχει γίνει πιο προσιτή η είσοδος στα θεάματα για τον μέσο θεατή. Εισπράττετε την συναισθηματική αποφόρτιση του θεατή, όταν συνομιλείτε μαζί τους μετά το τέλος μιας συναυλίας, και κατά πόσο, τελικά, η τέχνη λυτρώνει τον άνθρωπο και του δίνει ελπίδα για το μέλλον;

Φυσικά. Η τέχνη μπορεί να λυτρώσει και ίσως είναι και η μόνη που μπορεί αυτή τη στιγμή. Εμένα, άλλωστε, αυτό με ενδιαφέρει να προσπαθώ να κάνω. Να μπορώ να προσφέρω μέσα από τις ερμηνείες μου την ελπίδα που αναζητάμε όλοι μας. Έτσι λυτρώνομαι κι εγώ η ίδια. Κάθε φορά που με πλησιάζει κάποιος και μοιράζεται μαζί μου τα συναισθήματα που νοιώθει μέσα από τα τραγούδια μου συγκινούμαι.

Πόσο σας έχει, προσωπικά, επηρεάσει η κρίση; Έχετε σκεφτεί να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά (ίσως και αποκλειστικά) εκτός Ελλάδας; Πόσο αισιόδοξη / απαισιόδοξη είστε γενικότερα;

Με στενοχωρεί πολύ και με αγχώνει για το μέλλον όπως όλους μας. Δεν είναι όμως η οικονομική κρίση το μόνο και το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω.

Υποψιάζομαι ότι προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης η κρίση αξιών και σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε. Διατηρώ όμως την πίστη μου στο καλό που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους.

Πώς τα πάτε με τις νέες τεχνολογίες; Ανήκετε σε αυτούς που δεν κάνουν βήμα χωρίς το κινητό τους ή είστε της.. παλιάς σχολής; Ποιος ο ρόλος των social media στην επαγγελματική σας, κυρίως, ζωή;

Τα χρησιμοποιώ για την προώθηση της δουλειάς μου χωρίς να είμαι expert!.. Θεωρώ ότι μέσα από το ίντερνετ μπορεί ένας καλλιτέχνης σήμερα να έρθει σε απευθείας επαφή με το κοινό του, να προωθήσει τη δουλειά του. Κι αυτό είναι υπέροχο! Βεβαίως υπάρχει και κίνδυνος μέσα από την ανεξέλεγκτη χρήση του ίντερνετ, αλλά και λόγω της ανωνυμίας που νομιμοποιεί κάθε είδους κανιβαλισμό. Λέω ‘ναι’ στις καινούργιες τεχνολογίες, αλλά προσπαθώ να τα χρησιμοποιώ και να μη με χρησιμοποιούν…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“Τα πάθη από τον έρωτα..”
ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ
Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, 9 μ.μ.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός» στο κέντρο της Αθήνας μια γυναίκα μας αφηγείται μέσα από τα τραγούδια της, ιστορίες για τα πάθη από τον έρωτα…

Για μία και μοναδική βραδιά,λίγο πριν την έναρξη των συναυλιών της
στην Ευρώπη, η Φωτεινή Δάρρα συμπράττει με τρεις κορυφαίους μουσικούς,τον Γιώργο Παπαχριστούδη στο πιάνο, τον Δημήτρη Τσάκα πνευστά και τον Κώστα Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο, και μας ταξιδεύει στα ωραιότερα ελληνικά και ξένα ερωτικά τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Η ατμόσφαιρα και η αίγλη της ιστορικής αίθουσας, μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή της «παλιάς» κοσμοπολίτικης Αθήνας, της νοσταλγίας, του ρομαντισμού, του έρωτα…

Από τον Μιχάλη Σουγιούλ και τον Κώστα Γιαννίδη, μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, από τα πορτογαλέζικα fados και τα γαλλικά τραγούδια του Jacques Brel μέχρι τους Metallica και διασκευές που ξαφνιάζουν, ο έρωτας είναι παρών, άλλες φορές υπόγειος κρυμμένος, κι άλλες φορές εκκωφαντικός με πάθος και ορμή.

Θα ακουστούν τραγούδια από την πορεία της Φωτεινής Δάρρα στην ελληνική δισκογραφία με κορυφαία αυτά των: Μίκη Θεοδωράκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Νίκου Μαμαγκάκη, από τη διεθνή μουσική σκηνή αλλά και διασκευές των τραγουδιών της Τζένης Βάνου που έχει δισκογραφήσει και έχουν αγαπηθεί από το κοινό.

«Σ’ αγαπώ», «Θα κλείσω τα μάτια», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Τα πάθη από τον έρωτα», «Αγάπη που γινες», «Έλα για απόψε», «Un ano de amor», «Je suis malade», είναι μερικά μόνο από τα εμβληματικά τραγούδια που θα ακούσουμε, και που έχουν περιγράψει με μοναδικό τρόπο… «Τα πάθη από τον έρωτα».

Μια βραδιά γεμάτη πάθος, αλλά και ανατρεπτική διάθεση, πάντα με την ξεχωριστή φωνή της Φωτεινής Δάρρα σε έναν χώρο μοναδικό. Στο τέλος της συναυλίας καλλιτέχνες και κοινό γίνονται ένα!

Oι καλλιτέχνες θα προσφέρουν ένα ποτό σε όλους τους θεατές στο ζεστό και ατμοσφαιρικό φουαγιέ της αίθουσας «Παρνασσός».

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Πιάνο & ενορχήστρωση: Γιώργος Παπαχριστούδης
Πνευστά: Δημήτρης Τσάκας
Κόντραμπάσο: Κώστας Κωνσταντίνου
Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης

Στη συναυλία θα ακουστεί για πρώτη φορά το καινούργιο τραγούδι της με τίτλο “Οι Σκάλες” σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τον κορυφαίο Μάνο Ελευθερίου ξεκινώντας με ένα τραγούδι που έχει ήδη κάνει αίσθηση.

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8
(Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο)

Ακούστε το στο YouTube:

“Σκάλες” new song

Ακούστε επίσης:
“Σ’αγαπώ” των Rilke, Παπαδημητρίου

“Μια νύχτα ακόμα” Στιγμιότυπα από την παράσταση της Φωτεινής Δάρρα στο Μέγαρο

Παραγωγή: Δρόμοι Πολιτισμού – Cricos

Τιμές εισιτηρίων
12, 15, 20, 25 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ
www.viva.gr
σε όλα τα καταστήματα
Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία