[7+1] με την Χαρικλεια Παπαποστολου

Οι μουσικές επιλογές της Χαρίκλειας Παπαποστόλου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αγαπητή κυρία Παπαποστόλου, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η απαισιοδοξία και η αίσθηση του αδιεξόδου σε πολλούς ανθρώπους, η χρήση ζωηρών χρωμάτων στα έργα σας έρχεται να δώσει μια νότα αισιοδοξίας. Πόσο μπορεί η επαφή του κόσμου με την τέχνη να του δώσει ξανά την ελπίδα για το καλύτερο αύριο;

Εγώ σας ευχαριστώ για τον δικό σας χρόνο. Η τέχνη ομορφαίνει τη ζωή και τηv έχουμε ανάγκη. Η τέχνη βλέπετε μπορεί να μας δημιουργεί πολλές διαφορετικές οπτικές, διδάσκοντάς μας ότι δεν είναι ανάγκη να βλέπουμε τα πράγματα μ’ έναν μόνο  τρόπο.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της όμως, είναι ότι γεννάει άλλες ανάγκες, πνευματικές, και καταργεί πολλές φορές ανάγκες πλαστές   και ανούσιες.

Τώρα σχετικά με την ζωγραφική μου, θα ήθελα να πω πως έχει μια συμβολική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, η νέα μου συλλογή ονομάζεται I CAN SEE YOU IN THE DARK, και συμβολίζει την προσπάθεια και την αναζήτηση να βρούμε το φως ακόμη και στο σκοτάδι. Να ψάξουμε την ομορφιά ακόμη και εκεί όπου μοιάζει αρχικά να μην υπάρχει.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα; Αν υπάρχει, έχει να κάνει με την προσωπική σας αισθητική ή με κάποια βιώματα, όμορφες αναμνήσεις, κ.λπ.;

Έχω πολλά αγαπημένα χρώματα. Αυτό που συνδέεται με τις αναμνήσεις μου όμως, είναι το μαγνητικό για μένα, βασιλικό γαλάζιο. Μου θυμίζει την φουρτουνιασμένη θάλασσα του χωριού μου, που λατρεύω.  Όποτε την βλέπω, μου προκαλεί μια γλυκιά θλίψη και γαλήνη μαζί.

Πόσο σας επηρεάζει στο έργο σας η παρούσα κοινωνική και οικονομική κατάσταση; Πόσο δυσκολεύει την καλλιτεχνική δημιουργία;

Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την καλλιτεχνική μου δημιουργία. Έχω καταφέρει με πολύ κόπο και έχω φτιάξει έναν δικό μου κόσμο- καταφύγιο, στο εργαστήρι μου, που είναι ανεπηρέαστος από την αρνητική ενέργεια.

Και η αλήθεια είναι πως ό,τι καταφέρνω, το καταφέρνω μετά από πολύ προσπάθεια. Αυτό, άλλωστε, συνέβαινε πάντα στη ζωή μου. Οπότε και τώρα το ίδιο συνεχίζω να προσπαθώ για όλα.

Τι σας εμπνέει για να ξεκινήσετε τη δημιουργία ενός έργου;

Θα δώσω αναγκαστικά μια εγωιστική απάντηση. Εμπνέομαι αποκλειστικά και μόνο από τα δικά μου συναισθήματα που στην πορεία τα αποτυπώνω στα έργα μου. Αλλά μόλις τελειώσει το έργο θέλω να είναι ελεύθερο, έτσι ώστε τα μάτια κάποιου άλλου να το δουν μ’ έναν άλλο, δικό του, διαφορετικό τρόπο.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ζωγράφοι; Είναι κάποια συγκεκριμένη περίοδος / τεχνοτροπία που προτιμάτε;

Αυτό το διάστημα με συγκινεί το έργο και η λογική του Ρόθκο, που μπόρεσε μ’ έναν απλό και άμεσο τρόπο, απλά με την δύναμη των χρωμάτων του, να προκαλέσει τόσο δυνατά συναισθήματα.

Στη δεύτερη ερώτηση πραγματικά δεν έχω απάντηση. Από άλλες  περιόδους πάντα ψάχνω κάτι που να μου αρέσει και να με συγκινεί. Έχωτην τάση όσον αφορά στη ζωγραφική μου, να προτιμώ τη μοντέρνα τέχνη, που σχετίζεται  με την αφαίρεση και τον συμβολισμό των χρωμάτων.

 Χρησιμοποιείτε τα social media για να προβάλλετε το έργο σας ή και σε προσωπικό επίπεδο, για να κρατάτε επαφή με φίλους/συγγενείς και να ενημερώνεστε για ειδήσεις, κ.λπ.;

Όσο τα καταφέρνω ναι  και θέλω να πιστεύω πως έχω μια κανονική σχέση με όλα αυτά. Τα χρησιμοποιώ όπου και όταν χρειάζεται, χωρίς να κάνω κατάχρηση.

Τέλος, και λόγω της ιδιότητός μας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε για τη σχέση σας με τη μουσική. Έχετε κάποιο αγαπημένο είδος; Σας συνοδεύει κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας;

Η αλήθεια είναι, πως πάντα στο εργαστήρι μου έχω τη μουσική δυνατά και πολλές φορές μάλιστα έχω χορευτική ξένη μουσική. Πάντα ακούω έναν συγκεκριμένο σταθμό. Τα κριτήριά μου σχετικά με την μουσική δεν είναι τόσο αυστηρά ως προς τη σχέση εμπορικού- ποιοτικού. Ξέρετε, αυτή η μανία πως το εμπορικό δεν μπορεί να είναι και ποιοτικό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χαρίκλεια Παπαποστόλου είναι μια νέα ζωγράφος που έκανε αίσθηση από τα πρώτα της κιόλας βήματα.

Αποφοίτησε το 2011 από τη Σχολή Καλών Τεχνών κι από τότε, ενθουσιάζει το κοινό με τις ατομικές της εκθέσεις.

harikleia photo 7

Η τελευταία της έκθεση, “Όταν το χρώμα φωτίζει και πάλλεται” διοργανώθηκε από την γκαλερί “Έρση” στο Κολωνάκι και ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ένας από τους πιο σημαντικούς κριτικούς τέχνης και σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea, Χάρης Καμπουρίδης, βλέποντας τους ζωγραφικούς πίνακές της, σημείωσε:

Στους πίνακες της Παπαποστόλου το χρώμα κυριαρχεί. Βρίσκεται σε κίνηση, σχηματίζει φόρμες αφαιρετικές, που επίσης μοιάζουν να κινούνται, ρευστές, όσο και παγιωμένες, σε διάλογο μεταξύ τους και σε μετασχηματισμό ταυτόχρονα.

Ανοιχτά φωτεινά χρώματα, σαν φωτάκια στη σειρά, τονίζουν τους όγκους και κάνουν την όλη σύνθεση μια φαντασμαγορία ζωηρή, πανηγυρική σχεδόν. Έργα ρεμβαστικά, παίρνουν το βλέμμα του θεατή στους μικρούς εσωτερικούς λαβυρίνθους και αφού μεταδώσουν την περιπέτεια του βλέμματος, χαρίζουν την τελική αίσθηση μιας καλά οργανωμένης μηχανής που πάλλεται ρυθμικά, αισιόδοξα, ακατάβλητα”

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

1. Της Βροχής – Νίκος Πλατύραχος
2. Red City – Carol Thorns
3. The Return – Alex Kavvadias & Ψαραντώνης
4. All Love Can Be (Tout amour peut exister) – Charlotte Church
5. If I – Aloe Blacc
6. Retrograde – James Blake
7. City of Hope – Audiomachine
8. What the Water Gave Me – Florence + The Machine
9. I believe in you – Mario Frangoulis
10. I Look To You (ft. Kimbra) – Miami Horror
11. I Follow Rivers – Lykke Li
12. Miracle – Kimbra
13. Girl On Fire – Alicia Keys
14. Roar – Katy Perry
15. Applause – Lady Gaga