Οι μουσικές επιλογές του Σπύρου Πετρουλάκη θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αγαπητέ κύριε Πετρουλάκη, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Είστε συγγραφέας, συνθέτης, στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός, φωτογράφος, προπονητής και με πολλά και ενδιαφέροντα χόμπι. Μία ζωή γεμάτη και ενδιαφέρουσα. Δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε, πώς τα προλαβαίνετε όλα; Είναι η αγάπη για το καθένα ξεχωριστά, η ενέργεια που διαθέτετε ως άνθρωπος, κάτι άλλο;
Καλώς βρεθήκαμε. Από παιδί η ανήσυχη φύση μου με πρόσταζε για περιπέτεια και η πρόκληση για αναζήτηση νέων εμπειριών κυλούσε μέσα στο αίμα μου. Δεν θα μπορούσα να μείνω πολύ καιρό άπραγος και αμέτοχος. Βαριέμαι εύκολα. Καθετί που κάνω, καθετί στο οποίο αφιερώνω τον χρόνο μου το αγαπώ. Αν κάνω κάτι «με το στανιό», ποτέ δεν αποδίδω τα μέγιστα.
Τι σας οδήγησε στη συγγραφή; Τι σας προσφέρει ως ενασχόληση που δεν το προσφέρουν ίσως τα πολλά αντικείμενα με τα οποία καταπιάνεστε;
Στη συγγραφή, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, με οδήγησε η οικονομική κρίση – η οποία σ’ εμένα άφησε κάτι καλό. Και αυτό ήταν ο «Χρόνος». Φυσικά δεν μπορούσα να μην εκμεταλλευτώ την ευκαιρία. Έκανα πράξη ή μάλλον γραφή αυτό που δημιουργούσα για τα παιδιά μου, τα παραμύθια, και κάπως έτσι προέκυψε και το μυθιστόρημα. Μέσα από τη γραφή πλάθω ανθρώπους, συναισθήματα, καταστάσεις, λυτρώνω και κατατροπώνω τους ήρωές μου. Εμείς οι συγγραφείς γράφοντας γινόμαστε «θεοί». Θεοί και δαίμονες. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Στην πραγματικότητα για όλους κριτής είναι ο Θεός, για μας κριτής είναι ο άνθρωπος. Ο αναγνώστης.
Μιλήστε μας για το νέο σας βιβλίο «Το παράθυρο της Νεφέλης». Πόσο πολύπλοκη διαδικασία είναι να επεξεργαστείτε αληθινά γεγονότα κατά τη συγγραφή μιας ιστορίας, αλλά να εντάξετε και στοιχεία μυθοπλασίας, με τρόπο που θα είναι μεν διακριτικός και θα μπορεί όμως να συμβάλλει στο να γίνει η πλοκή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα;
Δεν ξέρω αν είναι πολύπλοκη διαδικασία, αφού ουσιαστικά η ιστορία με οδήγησε από μόνη της. Είχα τους βασικούς ήρωες, το κυρίαρχο γεγονός, τον χρόνο και μέγιστο σύμμαχο τη φαντασία μου. Όταν έγραφα την ιστορία της Νεφέλης, θυμόμουν τι έκανε η γιαγιά μου τους χειμώνες. Με δύο μεγάλες βελόνες και διαφορετικές κλωστές έπλεκε ό,τι σχέδιο μπορούσε να βάλει ο νους. Άρτιο, δίχως ψεγάδι. Έτσι ένιωθα κι εγώ. Ανακάτευα τις πολύχρωμες κλωστές και τις μπέρδευα με τις δικές μου βελόνες. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Κατά πόσο η ελληνική λογοτεχνία μπορεί να είναι ένα διέξοδο για τον αναγνώστη του σήμερα που βάλλεται από το δύσκολο κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον; Είναι ένας τρόπος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα; Μία προσωρινή έστω «λύτρωση»;
Πάντα η λογοτεχνία αποτελούσε «σκαλοπάτι» για να κοιτάξουμε τον κόσμο από το «ψηλό παραθύρι». Φυσικά είναι διέξοδος το βιβλίο, αφού κάθε ιστορία έχει κάτι διαφορετικό: σε πιάνει από το χέρι και σε οδηγεί σε άλλα μονοπάτια. Σου δείχνει τη θάλασσα, τον ουρανό αλλιώς. Σε διδάσκει, σε μαθαίνει, για να δεις το αυτονόητο με διαφορετική ματιά. Ναι, πιστεύω ότι η ελληνική λογοτεχνία είναι ένα μέσο διαφυγής από την ελληνική πραγματικότητα. Μια λύση για διασκέδαση και άπειρο ονειροπόλημα.
Κάνετε χρήση των social media; Πόσο απαραίτητο έχει γίνει το Internet στην καθημερινότητά μας;
Παρότι θεωρώ τον εαυτό μου παραδοσιακό, δεν θα μπορούσα να μείνω μακριά από αυτή την εξέλιξη. Το ίντερνετ αποτελεί μια ταχύτατη και πληρέστατη εγκυκλοπαίδεια γνώσεων και μια ασύλληπτη τράπεζα πληροφοριών. Είναι καθημερινό και αναγκαίο εργαλείο όχι μόνο για να προβάλεις τη δουλειά σου, αλλά και για να βοηθήσεις το έργο σου. Φαντάσου να ξυπνήσουμε κάποιο πρωί και να μην υπάρχει!
Έχετε κάποιον αγαπημένο συγγραφέα; Διαβάζετε κάτι αυτήν την περίοδο;
Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι από τους πιο σοφούς συγγραφείς που έχω διαβάσει. Αυτή την περίοδο γράφω και δεν έχω πολύ χρόνο για διάβασμα. Πολλά βιβλία, όμως, με περιμένουν στο κομοδίνο μου.
Κατά τη συγγραφή τι είδους μουσική σας συνοδεύει; Ακούτε ραδιόφωνο ή προτιμάτε να επιλέγετε εσείς το πότε και το τι της μουσικής που ακούτε;
Σπάνια ακούω μουσική όταν γράφω. Μπερδεύομαι. Όσες φορές το έχω τολμήσει, βάζω κάτι απαλό, δίχως λόγια, μόνο μουσική και χαμηλόφωνα.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει διατελέσει διευθυντής στο διαφημιστικό τμήμα και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία, είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο του για παιδιά Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014).
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ’
«Το παιδί μου… Βοήθεια. Έχασα το παιδί μου…»
Η τραγική μάνα νιώθει τον κόσμο να χάνεται. Της το άρπαξε ένα ζευγάρι μέσα από τα χέρια της, ένα καλοκαίρι στο Νυδρί της Λευκάδας, για να καλύψουν το κενό που είχαν στη ζωή τους. Μαζί τους η Νεφέλη γνώρισε την αγάπη, ώσπου ήρθε στον κόσμο ο αδελφός της. Από τότε, όλα άλλαξαν…
Η γυναίκα και ο άνδρας που γνώρισε σαν γονείς την πλήγωσαν, την πόνεσαν, μέχρι να ανοίξει το παράθυρο αλλά και τα φτερά της…
Έρωτας, Αρρώστια, Λύτρωση.
Πόση δύναμη μπορούν να ασκήσουν πάνω της;
Μέσα από την ιστορία της Νεφέλης –η οποία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή της, δεν έχασε στιγμή το χαμόγελό της μέχρι να φτάσει στην πολυπόθητη λύτρωση– δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσουμε την αξία της συγχώρεσης στη ζωή κάθε ανθρώπου. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη κερδίζει τον αναγνώστη με την κινηματογραφική πλοκή του, τον καταιγιστικό ρυθμό δράσης και την αγωνία να ανακαλύψεις τη συνέχεια της ιστορίας στην επόμενη σελίδα…
Περισσότερα εδώ. Facebook Εκδόσεων Μίνωας εδώ.
Η PLAYLIST TOY ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
1. Συννεφιασμένη Κυριακή – Βασίλης Τσιτσάνης
2. Το Τραγούδι της Ξενιτιάς – Γρηγορης Μπιθικωτσης
3. Όταν βλέπετε να κλαίω – Στελιος Καζαντζίδης
4. Όσο βαρούν τα σίδερα – Στέλιος Φουσταλιέρης
5. Καιγομαι και σιγολιωνω – Αντωνης Κυριτσης
6. Στης πικροδαφνης τον ανθο – Γιωργος Κατσαρης
7. Bingeol – Haig Yazdjian
8. Sodade – Cesaria Evora
9. Beautiful tango – Hindi Zahra
10. Paradise – Sade
11. Nothing Compares 2U – Sinead O Connor
12. I Say a Little Prayer – Aretha Franklin
13. Hello, Dolly – Louis Armstrong
14. Οδός ονείρων (Κάθε κήπος) – Γιώργος Μαρίνος
15. Το άρωμα – Γιώργης Κουτσουρέλης