[7+1] με την Αγνη Χιωτη

Οι μουσικές επιλογές της Αγνής Χιώτη θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλωσορίσες στο ραδιόφωνό μας! Σ’ ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτεις. Η παράσταση «Τολμάς;» αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της θεατρικής χρονιάς και έχει αποσπάσει πολύ θετικές κριτικές. Το περιμένατε ή ήταν κάτι που σας ξάφνιασε ευχάριστα ως ομάδα; Πώς το αντιμετωπίζετε και πόσο σας αγχώνει για το επόμενο βήμα σας;

Είμαι πολύ χαρούμενη που η παράσταση είχε τόσο θετική ανταπόκριση από το κοινό. Πάντα όταν δημιουργείς έχεις την ανάγκη και την επιθυμία να μοιραστείς με τους αποδέκτες τις ανησυχίες σου κι όταν αυτό συμβαίνει νιώθεις ευγνωμοσύνη και χαρά. Προσωπικά είμαι πολύ συγκινημένη που τολμήσαμε γιατί το κάναμε με πολύ αγάπη και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτό που με αγχώνει πάντα όταν βρίσκομαι στο μεταίχμιο μίας δουλειάς που φεύγει και μίας που έρχεται είναι να έχω την δύναμη και την αντοχή να είμαι δοτική χωρίς να χάσω το πάθος μου για αυτό που κάνω. Δεν αγχώνομαι για τα επόμενα βήματα . Και κάπου μέσα μου πιστεύω ότι ο κύκλος του «Τολμάς;» δεν έκλεισε ακόμα!

Μίλησέ μας λίγο για την Ομάδα Repente. Πώς προέκυψε; Ποιοι την αποτελούν και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η ομάδα μας είναι το σπίτι μας για να δημιουργούμε. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη μας να εκφραστούμε η οποία μεγάλωνε μέσα μας και έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξωτερικευθεί. Έτσι ένα βράδυ, το 2008. που δούλευα σε ένα καφέ ήρθε ο αδερφός μου πολύ αποφασισμένος και μου είπε: «Λοιπόν, θα κάνουμε παράσταση.» Και γίναμε ομάδα… και κάναμε παράσταση!

Για αυτό και το όνομα μας είναι «Repente». Σημαίνει ξαφνικά και όπως όλα τα ωραία μας συνέβη ξαφνικά! Και ξαφνικά εμπλεκόμενοι είμαστε εγώ, ο αδερφός μου Χάρης Χιώτης, η Μαρλού Νικολαίδη και η Αναστασία Μανιάτη.

unnamed (3)

Έχετε, ως ομάδα, σκεφτεί / οργανώσει την επόμενη δουλειά σας; Πόσο εύκολο είναι για μια ομάδα να συμφωνεί, να συντονίζει, να αποφασίζει, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Πώς αντιμετωπίζετε τις τυχόν διαφωνίες;

Έχουμε κάποιες ιδέες αλλά δεν τις έχουμε οργανώσει ακόμα. Είναι “περίεργος” ο συντονισμός μίας ομάδας, αλλά έχουμε βρει έναν τρόπο να χειριζόμαστε τις εντάσεις. Εξάλλου είμαστε πρώτα φίλοι και μετά συνεργάτες. Μας βοηθάει πολύ το ότι έχουμε κοινή αισθητική και την ίδια ηθική στάση απέναντι σε αυτό που κάνουμε αλλά και σε όσα ζούμε γενικότερα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον και έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε σκεφτόμενοι το συνολικό καλό κάθε παράστασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούμε με κοινό άξονα.

Το παιχνίδι που παίζουν οι χαρακτήρες ξεκινά από μία πρόκληση, προχωρά στην υπερβολή, για να καταλήξει σε μία εμμονική –ίσως– κατάσταση. Πόσο υγιείς είναι τελικά οι χαρακτήρες; Βρήκες κάποιο κοινό σημείο με την ηρωίδα που υποδύεσαι;

Είναι δύσκολο να πεις για κάποιον ότι είναι υγιής. Είναι δύσκολο να βρούμε ισορροπίες και ακόμα πιο δύσκολο να είμαστε καλά με τον εαυτό μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φοβόμαστε, να γεμίζουμε ανασφάλειες, να έχουμε συνεχώς απαιτήσεις από τους γύρω μας και σιγά σιγά να βυθιζόμαστε και να βαλτώνουμε. Βρήκα πολλά κοινά σημεία με την Σάντυ. Πίστεψα κι εγώ κάποτε ότι θα περίμενα κάποιον για χρόνια. Όταν ερωτεύομαι. πέφτω με τα μούτρα. Αναιρώ κάθε λογικό συμπέρασμα και φθάνω στα άκρα. Μεγαλώνοντας, προσπαθώ να με αγαπήσω και να με σεβαστώ ώστε οι επιλογές μου να μη με φτάνουν στα άκρα. Δεν μου είναι εύκολο γιατί είμαι αρκετά παρορμητική αλλά θεωρώ ότι αν αγαπήσουμε τους εαυτούς μας θα καταλάβουμε και τον κόσμο γύρω μας.

unnamed (2)

Εκτός του θεάτρου, πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Συνεχίζεται και εκτός σκηνής η καθημερινότητα με την ομάδα;

Ναι, με τα παιδιά της ομάδας κάνουμε παρέα και μοιραζόμαστε πολλές φάσεις και στιγμές της ζωής μας. Είμαστε φίλοι. Η μάλλον είμαστε οικογένεια. Είναι οι άνθρωποί μου. Όταν δεν έχω πρόβες ή παραστάσεις μου αρέσει να εκπαιδεύομαι. Κάνω μαθήματα φωνητικής και κάνω προπονήσεις ακροβατικών. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω για καφέ με τους φίλους μου και αγαπώ πολύ το σινεμά .

unnamed (4)

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ηθοποιία; Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο στην Ελλάδα του σήμερα να ξεχωρίσει και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του;

Δεν χρειάστηκε να το αποφασίσω.Το ήξερα από πάντα. Από πολύ μικρή ηλικία ήξερα τι ήθελα να κάνω. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους νέους ανθρώπους. Ή μάλλον είναι για όλους δύσκολα, αλλά ακόμα πιο δύσκολα για κάποιον που ξεκινάει τώρα την προσπάθεια να πατήσει στα πόδια του και να κυνηγήσει τα όνειρα του. Παρόλα αυτά εγώ πιστεύω ότι η ανθρώπινη δύναμη είναι απεριόριστη κι ότι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας με στόχο και με φόρα. Να πέφτουμε και να σηκωνόμαστε και όταν ξαναπέφτουμε να ξανασηκωνόμαστε μέχρι να βρούμε τον τρόπο μας να σταθούμε όρθιοι.

unnamed (1)

Και κλείνουμε με μουσική! Έχεις κάποιο αγαπημένο είδος; Ακούς ραδιόφωνο ή προτιμάς mp3, cd, βινύλιο, spotify, όπου έχεις την ελευθερία της επιλογής;

Αγαπώ τη μουσική και μπορώ να ακούσω όλα τα είδη αναλόγως με την χρονική στιγμή και την φάση στην οποία βρίσκομαι. Υπάρχουν καλλιτέχνες και σχήματα τα οποία ξεχωρίζω και τα έχω σε cd ώστε να μπορώ να τους ακούω όταν θέλω, αλλά μου αρέσει και το ραδιόφωνο. Μου αρέσει γενικώς να ακούω μουσική, να μαθαίνω μουσικές. Πιστεύω πως μουσική είναι ζωή και η ζωή μουσική αντίστοιχα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

unnamed

Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής “Θεατρικά Δρώμενα Ιασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος” και με σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών, η Αγνή Χιώτη είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας Repente, μαζί με τους Χάρη Χιώτη, Αναστασία Μανιάτη και Μαρία Νικολαίδη. Ανάμεσα στις δουλειές της συγκαταλέγονται:

Τηλεόραση:

2013 ~ “Δια Ταύτα” σκηνοθεσία Λάκης Λαζόπουλος (Επεισόδιο: Το λήθο Μπαλέτο)

Κινηματογράφος:

2008 ~ “Q” σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου (μικρού μήκους)
2007 ~ “ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΠΑ” σε σκηνοθεσία Ειρήνης Δερμιτζάκη (μικρού μήκους)

Θέατρο:

2014-2015 ~ “Τολμάς;” σε κείμενο / σκηνοθεσία Χάρη Χιώτη, Θέατρο Μεταξουργείο
2013 ~ “Εγώ, η Γωγώ”  της Ελένης Γκασούκα (βοηθός σκηνοθέτη)
2013 ~ “Burlesque-The music show“, σκηνοθεσία Ελένη Γκασούκα (βοηθός σκηνοθέτη)
2013 ~ “Κυρία Ιουλία” των Εμμανουέλα Αλεξίου και Μάρω Μπουρδάκου, σκηνοθεσία Εμμανουέλα Αλεξίου, Θέατρο Π.Κ. (βοηθός σκηνοθέτη)
2011-2013 ~ “…στο ορφανοτροφείο” σκην. – κείμενο Χάρης Χιώτης, Θέατρο Πυξίδα, Θέατρο Σημείο (Αθήνα), Studio Vis Motrix (Θεσσαλονίκη)
2012-2013 ~ “O ευτυχισμένος πρίγκιπας” παράσταση παιδικού θεάτρου, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του O.Wilde, σε διασκευή Δημήτρη Χαλιώτη και σκηνοθεσία Δημήτρη Παναρετάκη, Νέα Θεατρική Σκηνή Ατλαντίς.
2011 ~ “Πολύ κακό για το τίποτα” του W. Shakespeare, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, Θέατρο Αργώ (βοηθός σκηνοθέτη)
2011 ~ “Έρωτας και ραδιουργία” του Friedrich Schiller, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο Θέατρο Επί Κολωνώ, στα πλαίσια του Off-off Festival
2009-2010 ~ “Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο σκανταλιάρης λύκος” Περιοδεία με το παιδικό θέατρο ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, σκηνοθεσία Δέσποινα Ζουρνατζή
2010 ~ “Πλούτος” του Αριστοφάνη, καλοκαιρινή περιοδεία, σκηνοθεσία Νίκος Παροίκος
2010 ~ “O Ρωμιός” του Γ. Σουρή, σκηνοθεσία Nίκος Παροίκος
2010  ~ “Το δάσος του Αισώπου” Παράσταση παιδικού θεάτρου σε σκηνοθεσία Νίκου Παροίκου
2009 ~ “Ακρότητες” του W. Mastrossimone στο θέατρο Επι Κολωνώ, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν
2007Χοροθεατρική Παράσταση με τη θεατρική ομάδα ΕΦΗΜΕΡΑ στο θέατρο Επί Κολωνώ, σκην. επιμέλεια Φρόσω Κόρρου

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής, ορθοφωνίας, χορού, θεατρικής κίνησης και αυτοσχεδιασμού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΤΟΛΜΑΣ;”

poster_tolmas_n

Η Θεατρική Ομάδα Repente εμπνέεται από την ταινία «Αγάπα με αν τολμάς» του Yann Samuell και παρουσιάζει από τον Νοέμβριο στο Θέατρο Μεταξουργείο την νέα της παράσταση με τίτλο Τολμάς;

“Για να κερδίσεις το παιχνίδι χρειάζεσαι ένα φυλαχτό,ένα κορίτσι κι ένα αγόρι.Όλα τ’ άλλα μπορούν να πάνε στο διάολο”

O Ναν και η Σάντυ εφευρίσκουν ένα πολύ παράξενο παιχνίδι. Όταν το φυλαχτό βρίσκεται στα χέρια του ενός, ο άλλος πρέπει να καταφέρει να το πάρει πίσω. Ο μοναδικός κανόνας είναι ότι απλά δεν υπάρχουν κανόνες και οι δυο τους πρέπει να δεχτούν τις προκλήσεις που προτείνει ο ένας στον άλλο.

Είναι ικανός ο έρωτας να υπερνικήσει τα πείσματα δύο ενηλίκων που αγαπιούνται από παιδιά; Δύο άνθρωποι τόλμησαν περισσότερα απ’ όσα άντεχαν ο ένας για τον άλλον. Όταν όμως τολμάς, συνήθως πληρώνεις και κάποιο τίμημα. Εσύ; Τολμάς;

tolmas team

Ταυτότητα παράστασης
Μουσική /Μουσική Eπιμέλεια: Αναστασία Μανιάτη
Video /Φωτογραφίες/Επιμέλεια Aφίσας: Λουκάς Ζιάρας
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Χάρης Χιώτης
Β’ Σκηνοθέτις: Μαριλού Νικολαϊδη
Σκηνικά /Κοστούμια: Ελένη Τσακιλτζή
Θεατρολόγος: Φραγκίσκος Σαργολόγος
Γραφιστικά: Μάνος Ανδρουλιδάκης
Προβολή – Επικοινωνία: Νατάσα Μακρογιαννέλη
Ηθοποιοί: Αγνή Χιώτη, Σήφης Μάινας, Ιωάννα Αγγελίδη, Απόστολος Αποστολόπουλος, Μαρία Θεοδωρίδου, Χάρης Χιώτης.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “REPENTE”

REPENTE

Η θεατρική ομάδα Repente ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Repente στα λατινικά σημαίνει ξαφνικά!!!

Τον Ιανουάριο του 2009 παρουσίασε στο θέατρο Επι Κολωνώ τις “Ακρότητες” του W. Mastrosimone, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν.

Το 2009-2010 παρουσίασαν στο Θέατρο Σημείο την παράσταση “Δύο μεγάλες μύτες” σε κείμενο και σκηνοθεσία Χάρη Χιώτη. Θέμα του έργου ήταν την απότομη ενηλικίωση των εφήβων και τις επιπτώσεις-πλεονεκτήματα που επιφέρει αυτή η αλλαγή.

Το 2011 επιστρέφει με ένα έργο-περιπέτεια με τίτλο “…ΣΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ” που αφορά τρία παιδιά χωρίς γονική μέριμνα, τα οποία είναι έγκλειστα σε ένα ορφανοτροφείο και ονειρεύονται τι να βρίσκεται έξω από το φράχτη που τους περιβάλλει. Η παράσταση παίζεται επί τρία χρόνια (μέχρι και Φεβρουάριο του 2013) χρόνια στην Αθήνα (1ος χρόνος/Θέατρο Σημείο, 2ος και 3ος χρόνος Θέατρο Πυξίδα ), καθώς και στο studio Vis Motrix στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος, το 2012 – 2013 παρουσίασε παράλληλα με το «…στο ορφανοτροφείο» την παράσταση “Ο πρίγκιπας που ονειρεύτηκα να φιλήσω” σε κείμενο και σκηνοθεσία Χάρη Χιώτη. Η παράσταση αφορούσε τη δύναμη και την εξουσία που οι άνθρωποι νομίζουν ότι αποκτούν μέσω του χρήματος και τις αλλαγές που επιφέρει αυτό στη ζωή μας, στην αλήθεια μας αλλά και στον χαρακτήρα μας.

Tα μόνιμα μέλη της ομάδας Repente είναι οι Χάρης Χιώτης, Αγνή Χιώτη, Αναστασία Μανιάτη και Μαρία Νικολαίδη.

To λογότυπο της ομάδας σχεδίασε η Ειρήνη Δερμιτζάκη. Για τα likes σας > εδώ.

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΑΓΝΗΣ ΧΙΩΤΗ

1. Asi se Baila el Tango  – Veronica Verdier
2. Έχω πολύ θυμό – Μπλε
3. Strangers in the night – Frank Sinatra
4. Θέλω να με κρατάς – Ηρώ
5. La vie en rose – Louis Armstrong
6. Δείξε μου τον τρόπο – Ζακ Στεφάνου
7. Clocks – Coldplay
8. How to Save a Life – The Fray
9. Σ’αγαπώ θα πει – Θανάσης Αλευράς
10. Say Something – James
11. Je Veux – Zaz
12. Ο δικός μου Θεός – Παντελής Θαλασσινός
13. Mr.Curiosity – Jason Mraz
14. Take On Me – A-ha
15. Little Waltz – Basia Bulat