[7+1] με την Δαναη Τασιουλη

Οι μουσικές επιλογές της Δανάης Τασιούλη θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλωσορίσατε στο ραδιόφωνό μας, κα Τασιούλη! Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Από το βιογραφικό σας διαπιστώνουμε ότι είστε μια πολυάσχολη γυναίκα, ένα ανήσυχο πνεύμα! Τι σας γοήτευσε στη συγγραφή και πότε καταλάβατε ότι είναι κάτι που θα θέλατε να δοκιμάσετε;

Καλώς σας βρήκα. Ανήσυχο πνεύμα ναι, μπορώ να θεωρηθώ. Όσο για το πολυάσχολη, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ότι προσπαθώ να επιβιώσω σε καιρό κρίσης. Άρχισα να ασχολούμαι με τη συγγραφή όταν κατάλαβα ότι είναι ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης. Άρχισα σε σχετικά μικρή ηλικία (19 χρόνων) και με την βοήθεια των φίλων μου συνέχισα. Ήταν κάτι που αρχικά δεν το πήρα στα σοβαρά, όμως μεγαλώνοντας είπα “γιατί όχι”.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το πρώτο σας βιβλίο «Δίδυμοι άγγελοι: Η στοιχειωμένη μοίρα» από τις Εκδόσεις Ιβίσκος. Ποια είναι η υπόθεσή του και ποιος ο ρόλος της μοίρας σε αυτό…;

Η υπόθεση του παραμυθιού μου, έχει να κάνει με τρεις διαφορετικούς κόσμους και μια παρέα παιδιών. Οι κόσμοι αυτοί θεωρούνται αλληλεξαρτώμενοι, και δυστυχώς ένα μεγάλο κακό τους επισκιάζει και εκεί που όλα μοιάζουν καταδικασμένα, έρχεται η παρέα των παιδιών που θα τους σώσει. Εκεί που μοιάζουν όλα χαμένα, ξαφνικά, όλα διορθώνονται με ένα μικρό θαύμα. Μοιάζει – Είναι μια ιστορία, η οποία έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα, μυθικά πρόσωπα, μαγικά αντικείμενα, κοσμικές συγκρούσεις του καλού με το κακό, που ίσως αυτά να την κάνουν να ξεχωρίζει.Οσον αφορά τον ρόλο της μοίρας… ποιος μπορεί να μιλήσει για το ρόλο της μοίρας; … κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τα γραμμένα της.

Όταν γράφετε, προτιμάτε να δουλεύετε πάνω σε μία ήδη δομημένη –ως ένα σημείο– πλοκή / σχέδιο που έχετε ετοιμάσει ή να προχωράτε και να αφήνετε την ιδέα να σας κατευθύνει για τη συνέχεια;

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα. Δεν μπορώ να έχω ετοιμάσει την πλοκή. Έρχεται η ιδέα και με την πάροδο του χρόνου, γεννιούνται κομμάτια που φτιάχνουν το παζλ της ιστορίας. Είναι μια διαδικασία που δεν την ελέγχω. Γι’ αυτό και μου παίρνει χρόνο για να ολοκληρώσω μια ιστορία. Για παράδειγμα το πρώτο μου παραμύθι ολοκληρώθηκε σε 3 χρόνια. Δε νιώθω συγγραφέας, γιατί κάθε ιστορία είναι σαν κάτι που το ζω και απλά το καταγραφω. Κάθε φορά που”έρχεται” ένα κομμάτι της ιστορίας, είναι σαν να βρίσκομαι σε διαφορετικό κόσμο, και μέσα εκεί βιώνω την εξέλιξη της ιστορίας μου.

Ποιο είναι για εσάς το δυσκολότερο πράγμα στη συγγραφή; Και ειδικότερα, ποιο ήταν το δυσκολότερο σημείο στο συγκεκριμένο βιβλίο κατά την διαδικασία συγγραφής του;

Το πιο δύσκολο σημείο κατά τη συγγραφή για εμένα, είναι η ο τρόπος απόδοσης της καθαρότητας των σκηνών, των διαλόγων, της αφήγησης. Η σωστή και δομημένη σύνταξη του λόγου ώστε να περάσει στον αναγνώστη μου ακέραια και ξεκάθαρη η εικόνα. Ευτυχώς που υπάρχουν συνεργάτες επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την επιμέλεια και τη διόρθωση των κειμένων μου. Όλα τα άλλα είναι μέσα στη φυσιολογική πορεία των σταδίων συγγραφής.

Όταν ολοκληρώνετε τη συγγραφή ενός βιβλίου, πόσο διάστημα το αφήνετε μέχρι να προχωρήσετε σε τυχόν διορθώσεις / επανέλεγχο; Και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε και κατά πόσο έχετε λόγο στο αισθητικό κομμάτι του βιβλίου, π.χ. το εξώφυλλο.

Όταν ολοκληρώσω τη συγγραφή ενός βιβλίου, δεν μπορώ να γυρίσω πίσω και να κάνω διορθώσεις, γιατί υπάρχουν πράγματα που η εμπλοκή μου με την ιστορία, δεν με αφήνει να μπορώ να τα διακρίνω. Ολοκληρώνω τη συγγραφή και ύστερα αναλαμβάνουν οι ειδικοί συνεργάτες-επιμελητές. Ενδεικτικά, για το εξώφυλλο, είχα λόγο, και ήθελα να είναι κάτι προσεγμένο. Για το τελικό αποτέλεσμα ευχαριστώ τους ανθρώπους που έλαβαν σοβαρά τις απόψεις μου. Έτσι, μέσα από μια σωστή συνεργασία, έχετε στα χέρια σας, συνολικά, ένα όμορφο, πιστεύω, έργο.

Βάζετε «στόχους» όταν γράφετε; Π.χ. θα απασχοληθώ σήμερα 3 ώρες ή θα γράφω 4 ημέρες την εβδομάδα ή είναι κάτι πιο αυθόρμητο; Και πώς επιλέγετε να γράφετε: χαρτί, υπολογιστή, μαγνητόφωνο;

Μου αρέσει να γράφω σε υπολογιστή γιατί, μην σας φανεί παράξενο, μου αρέσει αυτή η ποικιλία χρωμάτων της οθόνης, γύρω από το κείμενό μου. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να βάλω χρονοδιαγράμματα στη συγγραφή. Υπάρχουν φορές που ξενυχτάω για να ολοκληρώσω ένα κομμάτι του παραμυθιού και υπάρχουν διαστήματα που δεν μπορώ να γράψω λέξη. Είναι μια διαδικασία που δεν μπορώ και δεν νοιώθω την ανάγκη να την εξηγήσω.

Συγγραφή και μουσική πάνε μαζί; Πόσο την προτιμάτε ως παρέα στα δημιουργικά σας ταξίδια; Σας εμπνέει ή σας εμποδίζει;

Χωρίς μουσική και χρώματα δεν υπάρχει παραμύθι. Όλα μαζί χρειάζονται για να δέσουν, είναι σαν να ετοιμάζεσαι να πας ένα ταξίδι σε μακρινό προορισμό. Διαφορετικά χρώματα, εικόνες, άνθρωποι, κι όλα μαζί, να κάνουν ένα ταξίδι.Το ίδιο και η συγγραφή… χωρίς μουσική και χρώματα δεν υπάρχει συγγραφή. Χωρίς συγγραφή δεν υπάρχουν εικόνες, δεν υπάρχει έμπνευση για κάτι παραπέρα. Όλα μαζί είναι τέχνες που έχουν ανάγκη η μια την άλλη για να υπάρχουν… για να δημιουργούμε!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

tasiouli

Η Δανάη Τασιούλη είναι πτυχιούχος μηχανικός έργων υποδομής του ΤΕΙ Λάρισας. Δεν έχει σταθερή δουλειά και έχει κάνει πολλές διαφορετικές εργασίες. Της αρέσουν  πολύ τα ταξίδια, γιατί θέλει να γνωρίζει ανθρώπους από όλα τα μέρη της Γης, ο κινηματογράφος, η μουσική και η λογοτεχνία. Στον ελεύθερο χρόνο της γράφει ιστορίες και ασχολείται με τη μαγειρική. Το μυθιστόρημα «ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ – Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΜΟΙΡΑ» είναι το πρώτο που εκδίδεται.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΔΙΔΥΜΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ – Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΜΟΙΡΑ”

unnamed

Υπάρχουμε και πάλι.
Είμαστε γύρω σου, δίπλα σου,
κοντά σου. Και θα είμαστε για πάντα!
Αρκεί μονάχα να μας αφήσεις,
και αν καταφέρεις να μας δεις,
τότε θα σε φέρουμε σε έναν κόσμο μαγικό.
Στον δικό μας κόσμο.
Στον κόσμο της Φέυμπλαντ…

Με τον ερχομό της νύχτας οι Υάδες ξεπροβάλλουν στον ουρανό και τραγουδούν για να κάνουν όλοι ύπνο γαλήνιο. Πιο πολύ όμως τραγουδούν για την Κυρά της Θάλασσας… Κανείς τους δεν θέλει να ξυπνήσει. Η σελήνη εκεί δεν είναι όπως εδώ. Εκεί έχει μορφή. Είναι μια μορφή που χορεύει στα αστέρια, σκορπίζει ασημόσκονη στα χιονισμένα βουνά και κολυμπάει γυμνή στη θάλασσα. Κάνει βουτιές από τον καταρράκτη και δεν φοβάται τίποτα. Είναι σαν μωρό παιδί που δεν φοβάται τίποτα. Μόνο ο ήλιος τη μαλώνει το πρωί για τις αταξίες της και εκείνη κρύβεται. Αλλά δεν του κρατάει κακία γιατί τον αγαπάει πολύ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο

«Χρόνια πολλά πριν, αδέρφια δυο ολόιδια, σε καυγά βρεθήκαν αντιμέτωπα. Όλη η κακία και η αχαριστία βγήκε από μέσα τους και βλασφημίες ξεστόμιζαν χωρίς εγκράτεια να έχουν. Συνέπειες κανείς τους δεν λογάριαζε και ο καυγάς όλο και φούντωνε. Ακούγοντας τη βοή, εταίρα μάγισσα τους πλησίασε και τους κοίταζε χωρίς να τους χωρίσει. Και εκείνοι το αλόγιστο να έχουν. Ιερό και όσιο δεν υπολόγιζαν και για σταματημό λόγο δεν έκαναν. Τότε η μάγισσα τα πνεύματα γύρω της δεν μπόρεσε να ηρεμήσει και εξαγριώθηκαν μαζί τους. Του πάνω και του κάτω κόσμου πνεύματα, κατάρα έριξαν στους δυο τους. Μάρτυράς τους η μάγισσα, πως γενιές καταραμένων διδύμων θα ’ρθουν. Ο καλός πάντα να υποφέρει από τον ολόιδιο κακό του. Ο ένας να γκρεμίζει αυτά που ο άλλος με κόπο χτίζει. Σε δώδεκα χρόνους διαφορετικούς οι εκλεκτοί θα έρθουν και το τέλος τους θα γράψουν. Την υπεροχή ένας από τους δυο θα έχει, και τη μοίρα τους πλάσματα από παντού θα υποφέρουν. Τη μοίρα όλων, στα χέρια τους οι εκλεκτοί κρατούν. Αν ο κακός επικρατήσει, τη μοίρα όλων να λυπάστε. Καταστροφές, αλληλοσπαραγμός, τη θέση της λογικής η παράνοια θα πάρει και τρέλα θα επικρατήσει στους κόσμους, στους λαούς, στα πλάσματα παντού τριγύρω. Αφανισμός των όλων και γέννηση της πιο καταραμένης κόλασης θα έρθουν. Ευχή και κατάρα σας το καλό να επικρατήσει, και οι θυσίες σας γι’ αυτό βαριές ας είναι γιατί αξίζει. Πόνο και αν νιώσετε αβάσταχτο, μαχαίρια να στρίβουν μέσα σας, αλάτι σε πληγές να υποστείτε για το καλό που θα ’ρθει. Διαφορετικά, αυτό που θα σας περιμένει λογική δεν θα ’χει και ούτε γυρισμό».

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΗ

1. Yo aprendi – Danay Suarez
2. Νεράιδες – Stavento
3. Maya – Ambray
4. Dias – Danay Suarez
5. Burned With Desire – Armin Van Buuren
6. Drunk In Love – Beyonce
7. Miracle Love – Dj Project
8. We found love ft. Calvin Harris – Rihanna
9. Fly – Danay Suarez y Claudio Pairot
10. I Feel You – Schiller
11. Το βαλς των χαμένων ονείρων – Μάνος Χατζιδάκις
12. Noches Suenos – Mala featuring Danay Suarez
13. Σε παραμύθι – Stavento