[7+1] με την Ιουλια Καλογριδη

Οι μουσικές επιλογές της Ιουλίας Καλογρίδη θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλωσόρισες στο ραδιόφωνό μας! Σε ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτεις. «Δεύτερη ευκαιρία» για… δεύτερη χρονιά φέτος! Η παράσταση ξεκινά με χιουμοριστική διάθεση, για να περάσει σε έναν πιο μελαγχολικό τόνο. Πόσα κοινά έχεις με την ηρωίδα; Θα άλλαζες κάτι από το παρελθόν, από τις επιλογές σου, αν είχες την ίδια δυνατότητα, ή είσαι της άποψης ότι δεν πρέπει να μετανιώνουμε για τίποτα;

Ναι, πράγματι αρχίζει με χιουμοριστική διάθεση και μεταβάλλεται σε δραματική…μήπως άλλωστε έτσι δεν είναι όλη μας η ζωή..? Ένας κλαυσίγελος, το γέλιο εναλλάσεται με κλάμα και το αντίθετο. Υπάρχει μια ρήση που λέει «Τά γενόμενα ούκ απογίγνονται», δηλαδή ό,τι έγινε έγινε και τέλος. Δεν πρέπει να μας μυρμηγκιάζει συνέχεια την σκέψη ένα άσχημο γεγονός που περάσαμε διότι τότε αυτό καταντά τρέλα. Από κει και πέρα βέβαια επειδή υπάρχει και η άλλη ρήση «το πάθος μάθος», τα παθήματά μας πρέπει να μας γίνονται μάθημα και να μην τα επαναλαμβάνουμε για να μην πονέσουμε και άλλη φορά.

IMG_7651

Κατά πόσο η έννοια της «Δεύτερης ευκαιρίας» είναι κάτι που απλά υπάρχει στο μυαλό μας ως η περιέργεια για το απραγματοποίητο; Μήπως εξιδανικεύουμε τις επιλογές που δεν κάναμε, για να ξορκίσουμε ένα βαρετό ή άσχημο παρόν;

Είναι γεγονός ότι πάντα υπάρχει στην ανθρώπινη φύση το ανικανοποίητο. Και επειδή υπάρχει αυτό το ανεκπλήρωτο ο άνθρωπος ανατρέχει σε γεγονότα του παρελθόντος και αναμοχλεύει καταστάσεις που αν είχε κάνει άλλες επιλογές, στην παρούσα φάση η ζωή του θα ήταν καλύτερη. Αυτά πιστεύω είναι αιτίες για να δικαιολογήσουν την εκάστοτε αδύνατη προσωπικότητα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την τύχη και τις συγκυρίες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση καταστάσεων. Η Θεά Τύχη, ο αγαθός δαίμων, ο μεσολαβητής μεταξύ θεών και ανθρώπων, που κατευθύνει τις ανθρώπινες ζωές.

Μετά τον Ηλία Πετροπουλέα, έχεις φέτος δίπλα σου τον Περικλή Αλμπάνη. Κατά πόσο αυτή η αλλαγή έφερε κάτι διαφορετικό στη φετινή παράσταση –στο όλο feeling- και πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή;

Και με τον Ηλία Πετροπουλέα συνεργαστήκαμε πολύ ωραία και τώρα με τον Περικλή Αλμπάνη εξ’ ίσου ωραία. Οι λέξεις που χρησιμοποιείς «αλλαγή» και «προσαρμογή» είναι συνυφασμένες με την φύση του ηθοποιού. Αυτές είναι οι κινητήριες δυνάμεις που κάνουν τον ηθοποιό να ελίσσεται στις ανάγκες των ρόλων και των καταστάσεων που του παρουσιάζονται.

IMG_7742

Πόσο βοηθά η τηλεόραση το θέατρο; Υπάρχει κοινό που έρχεται με την τηλεοπτική εικόνα ενός ηθοποιού στο μυαλό του, για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι ο καλλιτέχνης μπορεί να δοκιμαστεί και σε κάτι διαφορετικό και να ξεφύγει από αυτήν την πιθανή τυποποίηση;

Υπάρχει το κοινό που επηρεάζεται από την τηλεοπτική εικόνα και επιθυμεί τους αγαπημένους τηλεοπτικούς του ήρωες να τους δει και επί σκηνής. Θα έλεγα ότι αυτό το κοινό κινείται περισσότερο από συναισθήματα και προτιμά μάλιστα να βλέπει τους γνωστούς του ήρωες στους ίδιους ρόλους, εννοώ του «καλού» ή του «κακού». Υπάρχει και το άλλο κοινό το οποίο θα ψάξει το έργο που παίζεται, τους ερμηνευτές, θα το συγκρίνει με άλλα έργα που παίζονται την ίδια περίοδο και θα ενθουσιαστεί μάλιστα αν δει ηθοποιούς που τους έχει συνδέσει τηλεοπτικά με συγκεκριμένους χαρακτήρες σε κόντρα ρόλους μέχρι τότε για το κοινό.

Πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες-καλλιτέχνες στη σημερινή Ελλάδα και κατά πόσο η αγορά είναι ανοικτή στο ταλέντο τους και τους δίνει ευκαιρίες, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους;

Στην σημερινή εποχή βλέπω να αντιμετωπίζεται η γυναίκα καλλιτέχνης με κατανόηση, συμπάθεια και αγάπη από το κοινό. Τούτο συμβαίνει διότι η πορεία της μέχρι τώρα απέδειξε ότι είναι διατεθειμένη να δουλέψει πολύ σκληρά για να πετύχει τους στόχους της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γυναίκες που έδωσαν βήμα στην Γυναίκα όπως η αγαπημένη μου Simone de Beauvoir με τον ανυπέρβλητο δυναμισμό της: “Είμαι πάρα πολύ έξυπνη, πολύ απαιτητική, και πολυμήχανη για οποιονδήποτε που θα ήθελε να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού μου εντελώς. Κανείς δεν με γνωρίζει ή με αγαπά ολοκληρωτικά. Έχω μόνο τον εαυτό μου”, είπε και το απέδειξε. Οι περιπτώσεις ευκαιριών δεν νομίζω ότι διακρίνονται σε κατηγορίες ανδρικές ή γυναικείες. Ταλέντο, πολύ δουλειά, τύχη, επιμονή, υπομονή, προσήλωση στο στόχο σου, αγάπη για την τέχνη σου, πίστη και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.

IMG_7656

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Χρησιμοποιείς τα social media, και γενικά κάνεις χρήση του Internet για έρευνα, ενημέρωση, ψυχαγωγία, κ.λπ.

Ελεύθερο χρόνο βρίσκω για να περνάω κάποιες ώρες με αγαπημένους ανθρώπους, πίνοντας τσάι (dragon pearls) παίζοντας ντάμα ή απλά απολαμβάνοντας την σιωπή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βοηθούν στο να επικοινωνώ με φίλους που βρίσκονται μακρυά αλλά και τα προτιμώ για την ενημέρωσή μου και την προώθηση της δουλειάς μου.

IMG_7705

Τέλος, και λόγω της ιδιότητός μας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε για τη σχέση σου με τη μουσική. Έχεις κάποιο αγαπημένο είδος; Ακούς ραδιόφωνο ή προτιμάς mp3, cd, βινύλιο, spotify, όπου έχεις την ελευθερία της επιλογής;

Αγαπώ την τζαζ μουσική και έχω την τύχη τα τελευταία χρόνια να έρθω πιο κοντά σε αυτήν καθώς την σπουδάζω. Όταν ακούω έναν αυτοσχεδιασμό από την Fitzgerald ή από τον Chet είναι ακριβώς σαν ένας μονόλογος από την «Έντα Γκάμπλερ» ή τον «Οθέλλο», θέλω να πω ότι βρίσκω τόσες πολλές ομοιότητες στο χτίσιμο που κάνει ο τραγουδιστής στο scat όπως ο ηθοποιός στον μονόλογό του και αυτό με συγκινεί διπλά.

Επίσης όταν μελετάω ένα ρόλο ή γράφω ακούω συνήθως κλασική μουσική.

Ραδιόφωνο ακούω στο αυτοκίνητο. Όλες τις άλλες ώρες βάζω τις μουσικές μου από το i-pod.

Tα βινύλια του πατέρα μου τα αγαπώ και όλη την διαδικασία του πικ απ, είναι μια ιεροτελεστεία… αλλά σπάνια τα ακούω… δεν ξέρω γιατί… ίσως να αρχίσω να τα ακούω πιο συχνά τώρα που το συζητήσαμε!

*Οι φωτογραφίες της συνέντευξης παραχωρήθηκαν από την κα Καλογρίδη αποκλειστικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης δημοσίευσης και την ευχαριστούμε θερμά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Julia

Με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και τη δραματική σχολή «Μοντέρνοι Καιροί», αλλά και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Deree College), η Ιουλία Καλογρίδη είναι μία καλλιτέχνιδα που ξεχωρίζει με το ταλέντο και το φυσικό χάρισμα που διαθέτει.

Με ενδιαφέρουσα δραστηριότητα στο θέατρο, ήτοι:

Η δεύτερη ευκαιρία, σε κείμενο και σκηνοθεσία δικά της, Athenaeum Κελάρι Bar (2014-2015)

Η Φιλοσοφία στην σκηνή: Βιτγκενστάιν, του πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη, στο ρόλο της Ντέπυς, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2012-2013),

Η Φιλοσοφία στην σκηνή: Σ. Κίκεργκωρ, του πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, σε σκηνοθεσία Μ. Σορμαϊνη, στο ρόλο της Μάρθας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2010).

Η Φιλοσοφία στην σκηνή: Φ. Νίτσε, του πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, σε σκηνοθεσία Γ. Κώστα, στο ρόλο της αδελφής του Νίτσε / φοιτήτρια, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2009).

Το ταξίδι του τυχερού Πέτρου, του A. Strindberg, σε σκηνοθεσία Κ. Κατσουλάκη,  στο ρόλο του Παρουσιαστή, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (2008).

Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές, του M.Frisch, σε σκηνοθεσία Θ. Καρακατσάνης, στο ρόλο της Υπηρέτριας, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (2008).

Ερωτόκριτος, του Β. Κορνάρου, μουσική και σκηνοθεσία: Γ. Τσαγκάρη, στο ρόλο της Αρετούσας, περιοδεία (2007).

brousko

Στην τηλεόραση τη βλέπουμε στο Μπρούσκο” του ANT1, στο ρόλο της Αντιγόνης, αλλά έχει συμμετάσχει και στα κάτωθι:

“Κάρμα” / ΑΝΤ1 (ως μέλος του βασικού καστ, στο ρόλο της Παυλίνας), σε σκηνοθεσία Ρ. Εσκενάζυ, Β. Ντούρου, Σ. Τσάμη (2009-2010) .

“Καρυωτάκης” / ΕΤ-1 (επεισόδια: 5, 7, 9, 12, στο ρόλο της Φαίδρας), σε σκηνοθεσία Τ. Ψαρρά (2009).

ΙΠΠΕΙΣ 1

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στην ταινία “Οι Ιππείς της Πύλου” (Odeon), στο ρόλο της Δημοκρατίας, σε σκηνοθεσία Ν. Καλογερόπουλου (2011).

Στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται: Ιππασία, σκι, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, ορειβασία, σύγχρονος χορός, πιάνο, τραγούδι (musical, jazz).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ”

HDE_NEW -01(1) - Copy

Τι θα γινόταν ΑΝ η Εύα δεν είχε γνωρίσει τον Γιώργο; Τι θα γινόταν ΑΝ η Εύα έφευγε τελικά για Νέα Υόρκη; Αν με ένα μαγικό τρόπο ταξιδεύαμε πίσω στο χρόνο θα κάναμε άραγε τις ίδιες επιλογές; Σε εκείνο τον δρόμο που αφήσαμε -και κάποιες φορές σκεφτόμαστε την χαμένη εκείνη διαδρομή- σε αυτά τα διλήμματα και μονοπάτια θα μας ταξιδέψουν ο Γιώργος και η Εύα μέσα από καταστάσεις γέλιου, πίκρας, πραγματικότητας και φαντασίας. Το σταυροδρόμι πάντα εμφανίζεται μπροστά μας και εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε. Εσείς;

“Two roads diverged in a wood, and I, I took the one less travelled by, and that has made all the difference“ ~ Robert Frost

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ιουλία Καλογρίδη
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αναστασία Παπαλεωνίδα Πούντζα
Φωτογραφίες: Γρηγόρης Κακανάκης
Προβολή – Επικοινωνία: Νατάσα Μακρογιαννέλη
Παίζουν: Περικλής Αλμπάνης, Ιουλία Καλογρίδη
Στο πιάνο ο Tζώρτζης Tσιρόπουλος.

Κάθε Τετάρτη στις 22:00 (έως 28/01/2015) στο Athenaeum Κελάρι Bar, Αδριανού 3 Θησείο, Αθήνα (σταθμός ΗΣΑΠ «Θησείο»), Κρατήσεις εισιτηρίων: τηλ: 210 3210 239 / 6945160385 (είσοδος 10€ με ποτό)

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ

1. I’m A Fool To Want You – Billie Holiday
2. Lullaby Of Birdland – Ella Fitzgerald
3. I’m Old Fashioned – Chet Baker
4. You’d Be So Nice To Come Home To – Νina Simone
5. All The Things You Are – Ella Fitzgerald
6. Everything Happens To Me – Chet Baker
7. There Is No Greater Love – Billie Holiday
8. Misty – Ella Fitzgerald
9. My One And Only Love – Chet Baker
10. The Man I Love – Ella Fitzgerald
11. Everytime We Say Goodbye – Sarah Vaughan
12. I Love You For Sentimental Reasons – Nat King Cole
13. My Funny Valentine – Sarah Vaughan
14. Nature Boy – Nat King Cole
15. Let’s Fall In Love – Frank Sinatra