[7+1] με τον Γιωργο Χατζηπαυλου

Οι μουσικές επιλογές του Γιώργου Χατζηπαύλου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλωσορίσατε στο ραδιόφωνό μας! Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Πόσο εύκολο είναι να γίνει κανείς stand-up comedian; Αρκεί απλά να έχει κανείς χιούμορ και μεταδοτικότητα ή είναι λίγο πιο… πολύπλοκο;

Είναι το πιο περίπλοκο είδος κωμωδίας διότι ένας άνθρωπος είναι ο σεναριογράφος ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός. Απαιτεί αρκετά στοιχεία και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μία παράσταση ενός κωμικού του stand up απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ώστε να ετοιμαστεί γιατί περιλαμβάνει δοκιμές σε κοινό ή τεστ ώστε να βεβαιωθείς ότι το υλικό που έχεις είναι καλό ώστε να προχωρήσεις στη σόλο παράστασή σου.

Στην αφίσα της παράστασης «(Ακόμα πιο) δύσκολα τα πράγματα – The Final Cut» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Κακογιάννη, κρατάτε τα σύμβολα των φύλων ισόρροπα. Πόσο έχουν αλλάξει οι σχέσεις των ζευγαριών στην κρίση που ζούμε; Γελάνε, σας δίνουν καλές «πάσες» και υλικό στη σκηνή; Ή η δουλειά σας έχει γίνει… ακόμα πιο δύσκολη;

Η δουλειά μου ήταν πάντα δύσκολη δεδομένου του είδους και των απαιτήσεών του, αλλά πλέον ξέρω ότι οι ευκαιρίες είναι και θέμα επιλογών οπότε θεωρώ ότι το είδος στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια βάση που κάνει σχετικά εύκολη πια την πραγματοποίηση καλών παραστάσεων που δίνουν πόντους στο ελληνικό stand up comedy.

Οι σχέσεις των ζευγαριών δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει ιδιαίτερα, είναι άλλωστε πολύ δύσκολο γιατί οι σχέσεις δεν υπακούν στους νόμους της αγοράς, ευτυχώς!

Ως προς τις “πάσες” δεν υπάρχει τέτοιου είδους επικοινωνία με το κοινό στις παραστάσεις μου. Μένω στο κείμενό και απλά μέσα από μία δύο ερωτήσεις που απαντάει γενικά το κοινό προχωράει το κείμενο σε επόμενα θέματα.

Μας άρεσε πολύ η ευχή σας για τη νέα χρονιά, για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Αληθινή και ουσιαστική. Οδοιπόροι στο άγνωστο, με έμφαση στη διαδρομή. Διαχρονικό μήνυμα που αγγίζει όλους τους ανθρώπους, τουλάχιστον τους ρεαλιστές. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε σήμερα; Τι μηνύματα λαμβάνετε από το κοινό; Υπάρχουν περιθώρια ελπίδας συλλογικά ή έχουμε έως ένα σημείο «αναγκαστεί» από τις καταστάσεις, να κοιτάμε την «πάρτη» μας;

Αυτό είναι θέμα ανθρώπων, όχι εποχής. Απλά τόσο τα καλά όσο και τα αρνητικά στοιχεία μας υπό συνθήκες κάνουν την εμφάνισή τους. Βέβαια ελπίζω πάντα στο καλύτερο.

Η προσωπική σας σελίδα είναι πολύ προσεγμένη και έχει γίνει δουλειά δημιουργική και οικεία για τον επισκέπτη. Ασχολείστε ο ίδιος, βάζετε το δικό σας λιθαράκι σε αυτήν την online παρουσία σας ή απέχετε από ό,τι αφορά στην τεχνολογία; Τα social media είναι εργαλείο ή έχουν υπερεκτιμηθεί;

Εννοείται ότι συμμετέχω κι ελέγχω τη σελίδα, την οποία έφτιαξε ο Αντώνης Ριζόπουλος που είναι ένα καταπληκτικός επαγγελματίας στο χώρο και παρότι δεν είμαι άριστος γνώστης της τεχνολογίας, έχω πολύ καλή επαφή και με τα social media. Δεν μπορείς να αγνοείς τα δεδομένα κάθε εποχής.

Πώς «συλλέγετε» το υλικό για τα κείμενά σας; Παρατήρηση, μελέτη, απρόοοπτο; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε και πώς μπορεί κάτι που είναι ίσως μελετημένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, να προβληθεί ως αυθόρμητο, να πείσει και να προκαλέσει τη συμμετοχή του κοινού;

Το λέω ξανά, δεν υπάρχει συμμετοχή κοινού. Το κοινό βλέπει κι ο κωμικός παίζει. Οπότε δεν υπάρχει καμία αγωνία να φαίνεται κάτι αυθόρμητο ενώ δεν είναι.

Το υλικό είναι είτε θέματα που με απασχολούν, είτε θέματα που επιλέγω να ασχοληθώ γιατί με ιντριγκάρουν κωμικά.

Και τι γίνεται όταν η απάντηση είναι η «σιωπή»; Πώς χειρίζεστε ένα «δύσκολο» ή/και απρόθυμο κοινό;

Απρόθυμο κοινό δεν υπάρχει εφόσον κάποιος πληρώνει ένα εισιτήριο κι έχει επιλέξει να σε δει με σκοπό να περάσει καλά. Οπότε αν οι συνθήκες κι ο χώρος είναι σωστά, το μόνο που μένει είναι η δική σου δουλειά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυξομοιώσεις στην ένταση του γέλιου, άλλωστε κάθε κοινό αποτελείται από διαφορετικούς ανθρώπους.

Μουσική και ραδιόφωνο. Πόσο σημαντικά είναι για σας; Έχετε κάποιο αγαπημένο είδος μουσικής και κατά πόσο το ραδιόφωνο παραμένει στις ημέρες μας μια ιδανική συντροφιά στις δραστηριότητές μας;

Είμαι καλός και πιστός ακροατής μουσικής, αλλά όχι πιστός ακροατής του ραδιοφώνου λόγω χρόνου κυρίως. Παρόλα αυτά επειδή αγαπάω πολλά είδη μουσικής θα αναφέρω τρία συγκροτήματα: Beatles, Smashing Pumpkins και Στέρεο Νόβα. Έχω περάσει άπειρες ώρες ακούγοντάς τους κι εξακολουθώ!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

bko2e

Η εικόνα ενός ανθρώπου που λέει αστεία στο κοινό κρατώντας ένα μικρόφωνο κι έχοντας το φως ενός προβολέα πάνω του ήταν οικεία από ξένα σήριαλ και ταινίες που έβλεπα στην τηλεόραση καθώς όλο και κάποια σκηνή ήταν γυρισμένη σε ένα comedy club.

Το 1996 σε ένα βίντεο κλαμπ είδα το Raw του Έντι Μέρφι (δεν το νοίκιασα γιατί δεν ήταν ποτέ αγαπημένος μου κωμικός και μέχρι σήμερα δεν το έχω δει ποτέ ολόκληρο) κι εκεί η εικόνα αυτή απέκτησε όνομα, stand up comedy, αλλά και κύρος καθώς στο οπισθόφυλλο αναφέρονταν ονόματα σπουδαίων κωμικών που είχαν ασχοληθεί με αυτό.

Το 2001 παρακολούθησα μία παράσταση στις Νύχτες Κωμωδίας στο club 104 στα Εξάρχεια. Εκείνο που ένιωσα από τα πρώτα κιόλας λεπτά ήταν πώς “μετεβλήθη εντός μου κι ο ρυθμός του κόσμου”. Έγραψα το πρώτο μου κείμενο και ξεκίνησα τρεις μήνες μετά να παίζω στις Νύχτες Κωμωδίας.

Με τα χρόνια το stand up comedy εξελίχθηκε από ένα χόμπι σε πλήρη απασχόληση και την βασική μορφή έκφρασης και δημιουργίας μέχρι που το 2007 παράτησα ό,τι άλλο έκανα για να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό.

1

Μετά από δύο σεζόν στις Νύχτες Κωμωδίας βρέθηκα για τρία χρόνια σε μια σπουδαία μουσική σκηνή, στο House of Art.

Κατόπιν στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας (1 χρόνο) κι από στο θέατρο Παραμυθίας (4 χρόνια) και στο θέατρο Εν Αθήναις (2 χρόνια). Παράλληλα έκανα παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά κι εκπομπές στο ραδιόφωνο, τόσο μουσικές όσο και σατιρικές (ΣΚΑΙ, ΕΡΑΣΠΟΡ, FREEDOM, BHMAFM), αλλά και δουλειές στην τηλεόραση και στο ίντερνετ (Comedylab, Σκερτσάκια, Λες και το ξερες, Σφηνάκια) με πιο αγαπημένη την Μάχη των φύλων.

Το stand up comedy όμως ήταν και παραμένει το καλύτερό μου! Θεωρώ ότι το είναι το πιο ολοκληρωμένο είδος κωμωδίας κι ένας καταπληκτικός τρόπος να σκέφτεσαι και να ερμηνεύεις το περιβάλλον σου αλλά κι όσα ζεις. Γιατί η σάτιρα και το αστείο υπάρχουν παντού. Αρκεί να περιμένεις λίγο. Άλλωστε, όπως λένε, η κωμωδία δεν είναι παρά Δράμα συν Χρόνος.

See more at: http://www.xatzi.gr/biografiko#sthash.hELP55Yu.dpuf

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “(ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ) ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! – THE FINAL CUT “

FBcover+banner

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου εμφανίζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 και κάθε Σάββατο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, με την παράσταση (Ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα! – The Final Cut.

Stand up comedy για τους άντρες, τις γυναίκες, το σεξ και τη ζωή μας! Μία από τις καλύτερες ελληνικές παραστάσεις stand up comedy, έπειτα από δύο επιτυχημένες σεζόν (86 παραστάσεις – οι περισσότερες από τις οποίες sold out – και 8500 εισιτήρια) έρχεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους πολιτισμού της Ελλάδας, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος και του Γιώργου Χατζηπαύλου στην οργάνωση της παράστασης Stand up for U, την μεγαλύτερη stand up comedy παράσταση για την UNICEF και τα παιδιά που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο στην θεατρική σκηνή του Ιδρύματος, ήρθε τον Νοέμβριο η ανανεωμένη σόλο παράσταση με τίτλο (ακόμα πιο) Δύσκολα τα πράγματα.

Μία παράσταση που θέτει ερωτήματα σημαντικά και απαντάει σε όσα μας φέρνουν αντιμέτωπους με το άλλο φύλο.

Γιατί οι γυναίκες μιλάνε με “σήματα”;
Το αγγελάκι ή το διαβολάκι που έχουμε μέσα μας είναι καλύτερο να ακούμε;
Μάνα: η γυναίκα τις ζωής μας;
Ποιος σηκώνει το καπάκι της τουαλέτας;
Η μάχη της συγκατοίκησης!
Μπορεί ένας άντρα και μια γυναίκα να είναι φίλοι;
Πώς γίνονται τα παιδιά;
Τι συμβαίνει όταν μεγαλώνεις;
Γιατί οι καλλιτέχνες λένε ακατανόητα πράγματα;
Γιατί τα κορίτσια είναι καλύτερα από τα αγόρια;
Τελετή και γλέντι: το αληθινό μυστήριο του γάμου!
Έντεχο και λαϊκό. Ποιο κερδίζει στον στίχο;
Ο έρωτας στα χρόνια του internet.
Αν υπήρχε facebook στην αρχαιότητα;
Τα τατουάζ είναι σέξι και στα 70 σου;
Γιατί η θηλυκότητα φαίνεται ενώ ο ανδρισμός είναι κάτι φλου;
Γυναικείος οργασμός: μύθος ή πραγματικότητα;
Είναι ο γάμος τα γυαλιά που καθαρίζουν τη θολούρα του έρωτα;
Γιατί οι άντρες είναι της ποσότητας και οι γυναίκες της ποιότητας;
Τι θέλουν οι γυναίκες; Τι θέλουν οι άντρες;

Αυτά και τόσα άλλα μεγάλα ερωτήματα της ανθρωπότητας με ή χωρίς κρίση σατιρίζονται και αναλύονται σε μία παράσταση που παίρνει τα σοβαρά στα αστεία και τα αστεία στα σοβαρά!

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

Από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 21:30 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η PLAYLIST ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ

1. Twist and Shout – The Beatles
2. Magical Mystery Tour – The Beatles
3. Hey Jude – The Beatles
4. Alone Again Or – Love
5. Too Many Of My Yesterdays – Peter Hammill
6. Ηλιθια αστεια – Stereo Nova
7. Disarm – Smashing Pumpkins
8. Daphne Descends – Smashing Pumpkins
9. For the Roses – Deus
10. Mobil (Single Mix) – Stereo Nova
11. Madness – Muse
12. Bullet With Butterfly Wings – The Smashing Pumpkins
13. Ava adore – The Smashing Pumpkins
14. Bodies – The Smashing Pumpkins
15. The Confrontation (from Les Miserables) – Josiah Brooks