[7+1] με την Ελενα Μαμασουκα

Οι μουσικές επιλογές της Έλενας Μαμασούκα θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Έλενα, καλωσόρισες στο ραδιόφωνό μας! Σε ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτεις! Ανήκεις στο δυναμικό μιας φιλόδοξης παράστασης, του Game Over. Τι σε τράβηξε στο ρόλο σου και κατά πόσο βρίσκεις κοινά σημεία επαφής με την ηρωίδα;

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία! Είναι χαρά μου να μπορώ να κοινοποιώ τη δουλειά που όλη η ομάδα κάνει, για να ζωντανεύει τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής ο κόσμος του Game Over. Ο ρόλος που υποδύομαι είναι αυτός της Claire. Είναι μια παρανοϊκή επιστήμονας, η οποία δρα κάτω από το πρίσμα του μοναδικού στόχου της. Να γίνει κυρίαρχος σε ένα παράξενο γαϊτανάκι εξουσίας. Είναι θανατηφόρα, πανέξυπνη κι αδίστακτη. Αρκετά μοναχική, αν και γνωρίζει καλά πως να χειρίζεται τα συναισθήματα και την ανθρώπινη έλξη προς όφελός της. Επί της ουσίας δεν έχω κοινά στοιχεία με την Claire. Aν προσπαθούσα να εντοπίσω κάποιο, ίσως να κατέληγα στην μεθοδικότητα και την οργανωτικότητα που διέπουν τόσο εκείνη όσο κι εμένα. Ωστόσο, ο τρόπος που χειρίζομαι τα χαρακτηριστικά αυτά είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν της Cliare. Aκριβώς αυτή η απόκλιση ήταν που με κινητοποίησε απένατι στον ρόλο. Έπρεπε να τον αναλύσω βαθιά, να τον κατανοήσω και να τον αγαπήσω, παρ’ ότι η προσωπική μου ηθική δεν χωρά κι αποδιώχνει μια προσωπικότητα σαν της Claire. Ευτυχώς, η σκηνοθέτης μας, η Έφη Μεράβογλου, ήταν ιδιαίτερα βοηθητική στην προσπάθειά μας να δικαιώσουμε τους χαρακτήρες ώστε να χτίσουμε τους ρόλους μας.

Το Game Over έχει μία κινηματογραφική αισθητική που είναι άκρως ελκυστική. Η ίδια έχεις συμμετάσχει σε κινηματογραφικές παραγωγές. Πόσο διαφορετική είναι η εμπειρία της ερμηνείας στη σκηνή, σε σχέση με αυτή μπροστά σε μία κάμερα; Προτιμάς κάποια από τις δύο, λίγο περισσότερο…;

Όταν καλείσαι να ερμηνεύσεις έναν ρόλο στο θέατρο, οφείλεις να τον ενδυθείς από το πρώτο λεπτό της παράστασης μέχρι το τελευταίο. Ακόμα κι όταν βρίσκεσαι στα παρασκήνια, είσαι σε εγρήγορση. Για όση ώρα διαρκεί η παράσταση είσαι ο χαρακτήρας σου κι όχι ο εαυτός σου. Ειδικά σε ένα έργο, όπως το Game Over, το οποίο απαιτεί τη σχεδόν συνεχή εμφάνιση σύσσωμου του θιάσου επί σκηνής, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό στο οποίο επιτρέπεται να αναδυθεί ο εαυτός σου έναντι του ήρωα. Αντίθετα, στον κινηματογράφο πρέπει να είσαι πιο ευέλικτος. Πρώτα από όλα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γυριστεί η σειρά του έργου με την φυσιολογική ροή του. Είναι πιο πιθανό να γυρίσεις πρώτα την τελική σκηνή, μαζί με την μεσαία- για παράδειγμα- κι έπειτα τις αρχικές, αναλόγως της ομαδοποίησης των σκηνών. Έτσι, ο ηθοποιός δεν έχει τη δυνατότητα να βιώνει τον ρόλο του, κάθε φορά, την ολότητά του. Πρέπει να είναι ικανός να «πιάνει τον χαρακτήρα» από τη στιγμή που απαιτείται και να είναι σε θέση να διακόψει το παίξιμο του για να λυθούν τεχνικά θέματα, από την επιδιόρθωση σε μακιγιάζ και κοστούμια, μέχρι αλλαγή φωτισμού. Συνεπώς, για μένα τουλάχιστον, οι δυο αυτές μορφές έκφρασης της υποκριτικής τέχνης διαφέρουν ολοκληρωτικά. Δεν μπορώ να πω ότι προτιμώ κάποια έναντι της άλλης, καθώς και στις δυο περιπτώσεις μάχεσαι ενάντια στη φύση σου κι αγωνίζεσαι για έναν σκοπό. Να ζήσει ο ήρωάς σου! Ωστόσο, το θέατρο διαθέτει τη μαγεία του ζωντανού κοινού. Υπάρχει αυτή η εξωπραγματική στιγμή που η ανάσα σου γίνεται ένα με την ανάσα των θεατών κι όλοι μαζί «πάσχουμε» να βρούμε την λύτρωση, είτε μέσω του γέλιου, είτε μέσω του κλάματος.

Στο βιογραφικό σου βλέπουμε ότι έχεις συμμετάσχει και σε παραστάσεις παιδικού θεάτρου. Πόσο «δύσκολο» κοινό είναι τα παιδιά και πόσο πιο έντονη αισθάνεσαι την ευθύνη της σωστής απόδοσης του ρόλου, ενώπιον μικρών παιδιών, που τώρα διαμορφώνουν αξίες και συμπεριφορά;

Το παιδικό θέατρο είναι το καλύτερο σχολείο για έναν ηθοποιό! Τα παιδιά δεν διακρίνονται από «κοινωνική ευγένεια». Αν δεν τους αρέσει αυτό που βλέπουν, αν δεν καταφέρεις να τα παρασύρεις στον κόσμο της παράστασης, είναι ικανά να σου το φωνάξουν, ευθέως, την ώρα που το έργο είναι σε εξέλιξη. «Λες ψέματα!», είναι ό,τι πιο ευγενικό μπορεί να ακούσεις, αν είσαι μέτριος σε αυτό που κάνεις. Όμως, όταν κατακτήσεις το παιδικό κοινό έχεις λάβει και τα πιο ειλικρινή συγχαρητήρια! Δε θα’ρθουν να σου κάνουν μια χειραψία, ή να σου πουν μεγάλες κουβέντες. Θα σε πλημμυρίσουν φιλιά κι αγκαλιές και γι’ αυτά θα ‘σαι για πάντα ο ρόλος σου. Όσο αφορά την ευθύνη που φέρουμε σε σχέση με την διαμόρφωση αξιών και συμπεριφοράς, θεωρώ πως αυτή σχετίζεται με το σύνολο της παράστασης κι όχι μόνο με την απόδοση του ρόλου. Όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το παιδικό θέατρο, πρέπει να γνωρίζει καλά πως η αισθητική που θα προτείνει και τα μηνύματα που θα μεταλαμπαδεύσει, θα είναι αυτά που αργότερα θα λάβει πίσω. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε το κοινό ως «απαίδευτο» όταν οι ίδιοι δεν φροντίζουμε οι παιδικές μας παραστάσεις να είναι ποιοτικές. Εκεί μπαίνουν οι βάσεις της καλλιέργειας κι έπειτα ο κάθε δέκτης είναι σε θέση να τις επεξεργαστεί και να αποκρυσταλλώσει τα προσωπικά αισθητικά κριτήριά του. Ως ηθοποιός, το μόνο που δύνασαι να κάνεις είναι να αρνηθείς να συμμετάσχεις σε παράσταση που «προσβάλλει» τα δεδομένα τα οποία ο ίδιος θέτεις στην εκπαίδευση των ανηλίκων.

Πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες-καλλιτέχνες στη σημερινή Ελλάδα και κατά πόσο η αγορά είναι ανοικτή στο ταλέντο τους και τους δίνει ευκαιρίες, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να απαντήσω! Μπορώ μόνο να μιλήσω για την προσωπική μου εμπειρία κι από κει και πέρα ο καθένας είναι σε θέση να κρίνει. Συνήθως, όταν πηγαίνουμε σε μια ανοιχτή οντισιόν θα δούμε έναν συγκεκριμένο αριθμό γυναικών να αναμένουν για τη στιγμή της ακρόασης. Αντίστοιχα, ο αντρικός πληθυσμός θα αγγίζει το 1/3 περίπου αυτού του αριθμού. Άρα η προσφορά γυναικείου δυναμικού είναι μεγαλύτερη, οπότε οι πιθανότητες επιλογής μοιάζουν αντιστρόφως ανάλογες. Τώρα, το πόσο ανοιχτή είναι η αγορά στο ταλέντο είναι σχετικό… Αναλόγως τι ορίζει ο καθένας ως ταλέντο. Γιατί έχουμε δει περιπτώσεις εξαιρετικών ηθοποιών να αργούν να αναδειχθούν, επειδή η εξωτερική εμφάνισή τους δε τους ευννοούσε και πόρτες να ανοίγουν διάπλατα στο πέρασμα καλλίγραμμων ποδιών. Πραγματικά, τώρα που ξανασκέφτομαι την απάντησή μου δεν ξέρω αν είναι κι η «σωστή». Πάντως, θέλω να πιστεύω πως η σκληρή δουλειά κάποια στιγμή ανταμείβεται.

Πόσο ανασταλτικά λειτουργεί για έναν νέο ηθοποιό η οικονομική κρίση, καθώς ο βιοπορισμός αποκλειστικά από το επάγγελμα του ηθοποιού φαντάζει δύσκολος;

Πολύ! Παρ’ ότι στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τη δουλειά του ηθοποιού εύκολη, δεν είναι. Απαιτεί καθημερινή άσκηση, πολύωρες πρόβες, παραγκωνισμό των «θέλω» και της προσωπικής ζωής. Αν θες πραγματικά να λέγεσαι ηθοποιός υπάρχουν στιγμές που ματώνεις, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φανταστείτε πως, πλέον, οι ηθοποιοί οφείλουμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω εν μέσω 8ώρου σε κάποια άλλη εργασία ή ακόμα χειρότερα, μεταξύ διαφορετικών ασχολιών που εξασφαλίζουν τα προς το ζην. Πραγματικά, όλοι οι συνάδελφοι με τους οποίους ανήκουμε στην ίδια γενιά, πάσχουμε από υπερκόπωση και τύψεις…Τύψεις, επειδή αδυνατούμε να είμαστε όσο συγκεντρωμένοι επιθυμούμε στην Τέχνη μας αλλά κι επειδή τις περισσότερες φορές κλέβουμε χρόνο από την οικογένειά και τον εαυτό μας για να την εξασκούμε.

Είσαι χρήστης των social media και του Internet γενικότερα; Πόσο έχει συμβάλλει στην επικοινωνία και την ενημέρωση, κατά τη γνώμη σου;

Είμαι. Το internet την ίδια στιγμή που είναι θησαυρός καθίσταται «φονικό όπλο», όπως συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου. Γιατί μπορεί να σκοτώσει την κρίση και την φαντασία μας. Βεβαίως, είμαστε ευλογημένοι που έχουμε την δυνατότητα να πληροφορούμαστε για τα πάντα κι άμεσα, ωστόσο οφείλουμε, κυρίως στους εαυτούς μας, να είμαστε πιο προσεκτικοί σε σχέση με ό,τι αποδεχόμαστε. Σε έναν κόσμο που «τρέχει» κι οι άνθρωποι απομακρύνονται χιλιομετρικά-πόσοι «δικοί μας» δεν ζουν μακριά μας πια;-είναι υπέροχο να μπορούμε να ερχόμαστε κοντά με ένα «κλικ», Αρκεί να μην επαναπαυόμαστε σε αυτό!

Ποια η σχέση σου με τη μουσική; Έχεις κάποιο αγαπημένο είδος και πώς επιλέγεις να την ακούς – ραδιόφωνο, mp3, κ.λπ.;

Προέρχομαι από μια οικογένεια η οποία χρησιμοποιούσε πολύ το ραδιόφωνο, κυρίως σε κάτι πολύωρα ταξίδια που κάναμε με το αυτοκίνητο. Έτσι, έμαθα να ακούω τα πάντα! Έπειτα, η μοίρα, η τύχη, το σύμπαν- πείτε το όπως νομίζετε- θέλησε να μοιραστώ τη ζωή μου με ηχολήπτη, οπότε στο σπίτι μας η μουσική υφίσταται από κάθε είδους πηγή… Προσωπικά, προτιμώ να ακούω μουσική κυρίως όταν μαγειρεύω κι επιλέγω κομμάτια των Θηβαίου, Χαρούλη, Παπακωνσταντίνου, Ζουγανέλη… χαλαρώνω σε αυτό το μήκος κύματος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΜΑΣΟΥΚΑ

mamasouka

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 26 Σεπτεμβρίου 1984. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, Κεντρική Σκηνή, από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Στα χρόνια των σπουδών της ήταν μέλος των θεατρικών εργαστηρίων του studio Νέμεση Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με διάφορα είδη θεάτρου, όπως το playback theatre, το αυτοσχεδιαστικό θέατρο και το θέατρο σκιών. Ηεμπειρία της στο θέατρο σκιών την οδήγησε στην ενασχόληση με το λόγο και τη χρήση διαφορετικών φωνών και ήχων.

mamasouka (3)

Τη θεατρική περίοδο 2005-2006 έκανε πρακτική άσκηση ως θεατρολόγος στο Κ.Θ.Β.Ε., ενώ από το 2008 διδάσκει το μάθημα της θεατρικής αγωγής στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η επαφή της με τα παιδιά έγινε η αιτία για τη δημιουργία της ομάδας παιδικού θεάτρου ΤΕΧΤ, για την οποία έγραψε και ανέβασε τα έργα Γλυκά Χριστούγεννα, Ένα παπάκι που δεν έγινε κύκνος, Λίνα λαγουδίνα!, Μια μέρα στο σήμερα και στο χθες. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως θεατρολόγος, στον τομέα των θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Παραδίδει μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και λόγου τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, στο θεατρικό εργαστήρι του χώρου Τέχνης 92art και στο ωδείο Όπερα. Συνεχίζει τη συγγραφή παιδικών θεατρικών έργων και παραμυθιών.

Έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις: Προσκλητήριο για φίλους και εχθρούς, μια μουσικοθεατρική παράσταση με τον Χρήστο Θηβαίο, Με δύναμη από την Κηφισιά (Αλέκα), Ανθρώπινη φωνή, Ποιος ανακάλυψε την Αμερική (Καίτη), Ελιά, του Ήλιου Θυγατέρα (Ελιά), Το Πολύτεχνο παρουσιάζει… κ.α. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες κ.κ. Θάλεια Σκαρλάτου, Παύλο Δανελάτο, Τίνα Στεφανοπούλου και τους μουσικοσυνθέτες κ.κ. Άκη Γεροντάκη και Πέτρο Θεοδώρου. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με την κα Μέμη Σπυράτου και με τον κο Ζάχο Σαμολαδα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘GAME OVER’

unnamed

Το έργο ξεκινά στην Γαλλία του 2055 με αρκετές αλλαγές στο περιβάλλον, στην βιωσιμότητα αλλά και σε επιστημονικά επιτεύγματα παρανοϊκών ανθρώπων. Μια ομάδα επιστημόνων ξεκινούν πειράματα με στόχο τον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ολοκλήρωση ενός φασιστικού και διεστραμμένου καθεστώτος . Οι ήρωες του Game Over άλλοτε είναι οι κύριοι παίχτες ενός καλοστημένου παιχνιδιού και άλλοτε πιόνια! Το σχέδιο ξεκινά το 2040 όταν ο κυβερνήτης Stalker ζητά απο μια ομάδα επιστημόνων ένα πείραμα όπου θα μπορέσει να καθηλώσει τον λαό, να τον υποτάξει και να εργάζεται 22 ώρες, με ελευθερία ύπνου 120 λεπτά.

Το Game Over είναι ένα δυνατό παιχνίδι μυαλού με κινηματογραφική ματιά. 14 Ηθοποιοί επί σκηνής, με κινησιολογία και δράση. Πάντα χρειάζεται ένας ήρωας που θα αποφασίσει για όλους.

10441256_772175862874431_3800178975432812576_n

Παίζουν:
Ισαβέλλα Αναστασίου, Αριστέα Ανύση, Λυδία Καινούργιου, Χρήστος Κατσουλιέρης, Άκης Κουμπής, Ευγενία Λούλου, Έλενα Μαμασούκα, Διονύσης Νικολόπουλος, Μαρίνα Ντόβα, Σπύρος Παζιώτης, Μάνος Παπαδάς, Αγγελική Παρδαλίδου, Λένα Σταμέλου, Ανδριάνα Σταυριδοπούλου.

Κείμενο-σκηνοθεσία- Μουσική Επιμέλεια: Μεράβογλου Έφη
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Μαμασούκα
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Ξανθή Αθανασοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης
Ηχογραφημένη φωνή εισόδου: Eli Harris
Δημόσιες Σχέσεις: Γιώργος Κάλτσας, Χρύσα Κοκκίνου
Παραγωγή: Art and Media Zone

10525993_772177049540979_8276255911335977068_n

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Από 22 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15 (για 16 μόνο παραστάσεις)
Θέατρο: Altera Pars
Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Αθήνα | τηλ. 210 3410011 & 6944 446690
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό/νεανικό/κάρτα ΟΑΕΔ/πολύτεκνοι/συνταξιούχοι). Ομαδικά εισιτήρια: justbepress@gmail.com
Διάρκεια: 90 λεπτά
Προπώληση: Groupon.gr | Viva.gr
Facebook fan page: https://www.facebook.com/pages/GAME-OVER/725811517510866

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΜΑΣΟΥΚΑ

1. Tης Λήθης το πηγάδι – Γιάννης Xαρούλης
2. O Άμλετ της Σελήνης – Χρήστος Θηβαίος
3. Nα κοιμηθούμε αγκαλιά – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
4. Στα είπα όλα – Σωκράτης Μάλαμας
5. Nα μ’ αγαπάς – Τρίφωνο
6. Έμεινα εδώ – Στέλιος Ρόκκος
7. Η Επιμονή σου – Ελεωνόρα Ζουγανέλη
8. The sound of silence – Simon and Garfunkel
9. My Valentine – Paul McCartney
10. Through her eyes – Dream Theater
11. Beautiful day – U2
12. Le pas du chat noir – Anouar Brahem
13. Les Feuilles Mortes – Yves Montand
14. To be by your side – Nick Cave
15. Little drop of poison – Tom Waits