[7+1] με τον Διονυση Νικολοπουλο

Οι μουσικές επιλογές του Διονύση Νικολόπουλου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διονύση, καλωσόρισες στο ραδιόφωνό μας! Σε ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτεις! Τι σε έκανε να πεις ναι στο Game Over; Μίλησέ μας για το ρόλο σου και τι σου αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο στον χαρακτήρα που υποδύεσαι;

Καλώς σας βρήκα! Η αποδοχή της πρότασης για τον ρόλο που μου έγινε από την Έφη Μεράβογλου, την σκηνοθέτη και σεναριογράφο του έργου που έγινε για το Game Over ήταν υπόθεση μερικών δευτερόλεπτων. Έχοντας δουλέψει αρκετά στο παρελθόν μαζί με την Έφη σε άλλες παραγωγές ήμουν σίγουρος εξ αρχής για την καλή ποιότητα του αποτελέσματος της δουλειάς. Την ευχαριστώ πάρα πολύ, όπως και την εξαιρετική παραγωγή μας, την art and media zone, για την ευκαιρία που μου δώσανε να είμαι κομμάτι μιας τόσο φιλόδοξης παράστασης.

Στο Game Over ενσαρκώνω τον Philip, έναν αμφιλεγόμενο χαρακτήρα. Ο Philip άλλοτε παρουσιάζεται ως επαναστάτης και ως συμβιβασμένος. Στο παιχνίδι εξουσίας που εκτυλίσσεται καθημερινά στην γειτονιά τραβόρ του Παρισιού αποτελεί ένα συνεχή κίνδυνος για την ζωή του. Ο θεατής καλείται να ανακαλύψει τα κίνητρα πίσω από τις ενέργειες του Philip που είτε λειτουργεί ως ένα πιόνι είτε ως ένας κύριος παίχτης. Έχοντας την ομάδα του, που απαρτίζεται από υπνωτισμένους ανθρώπους που ενεργούν ως υποχείρια στα θέλω του, είναι έτοιμος να έρθει αντιμέτωπος με τον δικτάτορα stalker. Το αν θα δει τους τίτλους τέλους να σηματοδοτούν το game over στο δικό του παιχνίδι μένει να αποδειχθεί.

Κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να πει σήμερα Game Over; Ζούμε σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο και επικρατούν, σε μεγάλο βαθμό, συναισθήματα απόγνωσης και απαισιοδοξίας. Τι μπορεί να μας ενισχύσει τη διάθεση για μια πιο αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων και κατά πόσο η συγκεκριμένη παράσταση περνά μηνύματα στον θεατή;

Πολλές φορές συναντάω ανθρώπους σήμερα που είναι στα πρόθυρα να της απόγνωσης. Η κρίση έχει μεταβάλλει το βιοτικό επίπεδο. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για την επικράτηση ενός αισθήματος απαισιοδοξίας. Το να δηλώσεις game over είναι τόσο εύκολο όσο και το game on. Και τα δυο αυτά είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ανθρώπινης φύσης μας. Το game over πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνοι μας το θέτουμε και μόνοι μας θα το κάνουμε on, έχουμε αυτήν την δύναμη, ας το κάνουμε πραγματικότητα. Η παράσταση μας είναι τόσο απλή και συγχρόνως τόσο περίπλοκη. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον που όλοι απευχόμαστε αλλά δυστυχώς τα κύρια θέματα που εξετάζει το καθιστά τρομακτικά επίκαιρο! Σας περιμένουμε!

Αν δεν ήσουν ηθοποιός, ποιο επάγγελμα θα σε ενδιέφερε; Ασχολείσαι παράλληλα και με κάτι άλλο;

Αν δεν ήμουν ηθοποιός θα είχα ασχοληθεί με την μουσική. Το τραγούδι είναι κάτι που αγαπώ εξίσου με την υποκριτική. Ωστόσο σήμερα που δυστυχώς τα πολιτιστικά δρώμενα θεωρούνται περιττή πολυτέλεια για πολλούς αναγκάζομαι να κάνω και άλλα πράγματα για τα προς το ζην. Η ευχή μου είναι σύντομα να αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στην έβδομη τέχνη.

Έχεις επηρεαστεί από κάποιους άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου; Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ηθοποιός;

Τα θετικά χαρακτηριστικά καταξιωμένων συναδέλφων προσπαθώ να τα απορροφώ και να τα συνθέτω. Είναι βασικό στην δουλειά μας για να εξελισσόμαστε διαρκώς. Θαυμάζω αρκετούς καλλιτέχνες αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν.

Τι καθορίζει την απόφασή σου να δεχτείς έναν ρόλο; Η υπόθεση, οι συντελεστές, η διαίσθηση…

Παρόλο που η διαίσθηση είναι σημαντική για εμένα, θεωρώ ότι οι συντελεστές εγγυώνται τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα. Η χημεία των ανθρώπων αποτελεί πάντοτε το κλειδί για μια παράσταση. Όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων τους ανθρώπους που θα συνεργαστείς όπως στην περίπτωση της Έφης Μεράβογλου που ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα γνωρίζοντας το όραμα της για το θέατρο.

Τελικά, ηθοποιός «γεννιέσαι ή γίνεσαι»; Πόσο σημαντικό είναι το έμφυτο ταλέντο και, αντίστοιχα, κατά πόσο η σκληρή δουλειά μπορεί να βελτιώσει έναν καλλιτέχνη;

Το «εκ των ων ουκ άνευ» συστατικό της επιτυχίας είναι το ταλέντο. Ωστόσο έχω δει πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους που επαναπαύονται στο χάρισμα τους. Εξίσου σημαντικό επομένως είναι και η σκληρή δουλεία – δουλειά δουλειά δουλειά.

Ποια η σχέση σου με τη μουσική; Έχεις κάποιο αγαπημένο είδος και πώς επιλέγεις να την ακούς – ραδιόφωνο, mp3, κ.λπ.;

Από πολύ μικρός η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Είδος αγαπημένο δεν έχω. Πιστεύω στις δυνατές ερμηνείες και εκείνες με οδηγούν να γνωρίσω διάφορα είδη. Το mp3 μου είναι γεμάτο από διαφορετικά είδη μουσικής που ακούω κάθε μέρα. Ωστόσο, όντας ανοικτός σε νέα κομμάτια και νέα είδη, συντονίζομαι αρκετά συχνά σε διαδικτυακά ραδιόφωνα που μου δίνουν την δυνατότητα να ανακαλύπτω πραγματικούς μουσικούς θησαυρούς!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

nikolopoulos 1

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982, απόφοιτος της δραματικής σχολής “Πρόβα”. Συμμετείχε στην παιδική παράσταση ραπουνζέλ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, Αριστοφάνης jr σε σκηνοθεσία Μαρίας Σκούπα και στις παραστάσεις μπουλούκια θεατρίνοι του Κώστα Λαβδιώτη, Γουρούνι στο σακί του Georges Feydeau σε σκηνοθεσία της Έφης Μεράβογλου. Συμμετοχή στην συναυλία αλληλεγγύης “Μία ολόκληρη μέρα χαριζόμαστε” σε κείμενα και σκηνοθεσία της Έφης Μεράβογλου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘GAME OVER’

unnamed

Το έργο ξεκινά στην Γαλλία του 2055 με αρκετές αλλαγές στο περιβάλλον, στην βιωσιμότητα αλλά και σε επιστημονικά επιτεύγματα παρανοϊκών ανθρώπων. Μια ομάδα επιστημόνων ξεκινούν πειράματα με στόχο τον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ολοκλήρωση ενός φασιστικού και διεστραμμένου καθεστώτος . Οι ήρωες του Game Over άλλοτε είναι οι κύριοι παίχτες ενός καλοστημένου παιχνιδιού και άλλοτε πιόνια! Το σχέδιο ξεκινά το 2040 όταν ο κυβερνήτης Stalker ζητά απο μια ομάδα επιστημόνων ένα πείραμα όπου θα μπορέσει να καθηλώσει τον λαό, να τον υποτάξει και να εργάζεται 22 ώρες, με ελευθερία ύπνου 120 λεπτά.

Το Game Over είναι ένα δυνατό παιχνίδι μυαλού με κινηματογραφική ματιά. 14 Ηθοποιοί επί σκηνής, με κινησιολογία και δράση. Πάντα χρειάζεται ένας ήρωας που θα αποφασίσει για όλους.

10943107_772179412874076_6782133903346260474_n

Παίζουν:
Ισαβέλλα Αναστασίου, Αριστέα Ανύση, Λυδία Καινούργιου, Χρήστος Κατσουλιέρης, Άκης Κουμπής, Ευγενία Λούλου, Έλενα Μαμασούκα, Διονύσης Νικολόπουλος, Μαρίνα Ντόβα, Σπύρος Παζιώτης, Μάνος Παπαδάς, Αγγελική Παρδαλίδου, Λένα Σταμέλου, Ανδριάνα Σταυριδοπούλου.

Κείμενο-σκηνοθεσία- Μουσική Επιμέλεια: Μεράβογλου Έφη
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Μαμασούκα
Κινησιολογία-Χορογραφίες: Ξανθή Αθανασοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Φωτογραφίες: Νικολέττα Γιαννούλη
Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης
Ηχογραφημένη φωνή εισόδου: Eli Harris
Δημόσιες Σχέσεις: Γιώργος Κάλτσας, Χρύσα Κοκκίνου
Παραγωγή: Art and Media Zone

10015163_772176796207671_6922049624765482479_n

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Από 22 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:15 (για 16 μόνο παραστάσεις)
Θέατρο: Altera Pars
Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Αθήνα | τηλ. 210 3410011 & 6944 446690
Εισιτήρια: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό/νεανικό/κάρτα ΟΑΕΔ/πολύτεκνοι/συνταξιούχοι). Ομαδικά εισιτήρια: justbepress@gmail.com
Διάρκεια: 90 λεπτά
Προπώληση: Groupon.gr | Viva.gr
Facebook fan page: https://www.facebook.com/pages/GAME-OVER/725811517510866

Η PLAYLIST ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

1. Counting stars – Οne Republic
2. Soon We’ll Be Found – Sia
3. Love Psalm – Akira Yamaoka
4. Derniere Dance – Indila
5. Demons – Imagine Dragons
6. Monster – Imagine Dragons
7. Answers – Susan Calloway
8. Change – Evanescense
9. Angel with a shotgun – The Cab
10. Will the circle be unbroken – Courtnee Draper
11. Wake me up – Avicci
12. Get lucky – Daft Punk
13. Papaoute – Stromae
14. Sanctuary – Paradise Fears
15. Perfect Replacement – Example