[7+1] με την Χρυσα Κατσαρινη

Οι μουσικές επιλογές της Χρύσας Κατσαρίνη θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χρύσα, σε καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Από το 2012 στο χώρο της Stand – up Comedy. Πώς βλέπεις την πρόοδο της Stand – up Comedy στην Ελλάδα από τότε έως σήμερα; Την έχει εντάξει ο Έλληνας στις επιλογές του για διασκέδαση ή ακόμα έχουμε δρόμο για να γίνει κάτι τέτοιο;

Καλώς σας βρήκα! Από το 2012 μέχρι σήμερα θεωρώ ότι έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο του stand up comedy για τα Ελληνικά δεδομένα. Εχουμε πολλούς περισσότερους κωμικούς, και μάλιστα πολύ καλούς κωμικούς. Έχουμε κωμικούς που έχουν διανύσει χιλιόμετρα και έχουν την εμπειρία, και μαθαίνουμε από αυτούς, μια πολυτέλεια που δεν είχαν εκείνοι στο δικό τους ξεκίνημα. Έχουμε την γνώση, μέσα από βιβλία που έχουν βγει για αυτό το είδος κωμωδίας, αλλά και μέσα από το internet μας δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε βίντεο από παραστάσεις μεγάλων κωμικών του εξωτερικού. Όλα αυτά βοηθούν την εξέλιξή μας ως μονάδες, αλλά και την εξέλιξη του είδους στην Ελλάδα.

Παρατηρώ ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια έχει αλλάξει και το κοινό. Είναι πιο εξοικειωμένο. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πιο εύκολα την σύμβαση του stand up. Σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση το Ελληνικό κοινό να είναι ίδιο με αυτό του εξωτερικού. Στην Αγγλία και στην Αμερική το stand up αποτελεί πλέον παράδοση στον χώρο της διασκέδασης. Στην Ελλάδα ήρθε πριν από περίπου 20 χρόνια. Από την άλλη βέβαια, κωμικοί που έχουν παιξει και σε άλλες χωρες αναφέρουν ότι το Ελληνικό κοινό είναι πιο δοτικό σε γέλια και χειροκροτήματα… Τι να σας πω…. Όταν θα κάνω το πρώτο μου special στο HBO και θα έχω μια πιο σφαιρική άποψη πάνω στο θέμα θα επανατοποθετηθώ! (γιατί χωρίς όνειρα τι είμαστε; Ένα τίποτα είμαστε…) (έβαλα και την ματαιότητα της ύπαρξης …. Έτσι κάπου να υπάρχει).

Το Μάιο θα συμμετάσχεις στο Stand up for U!, όπου θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις, με 12 καλλιτέχνες, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων που υποστηρίζει το πρόγραμμα «Νονός της UNICEF». Είναι μία αξιέπαινη πρωτοβουλία που είμαστε σίγουροι ότι είσαι περήφανη που αποτελείς μέρος της. Μίλησέ μας λίγο για το Stand up for U! και για τα συναισθήματά σου αναφορικά με το σκοπό του, αλλά και για τη σύμπραξή σου σε έναν χώρο με τόσους αξιόλογους συναδέλφους. Θα πρέπει να είσαι ενθουσιασμένη!!

Το Stand up for U είναι μια πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζηπαύλου. Ξεκίνησε πέρυσι με συγκινητική ανταπόκριση από το κοινό και τελικά εξελίχθηκε σε θεσμό. Είμαι εξίσου τυχερή, ευγνώμων, συγκινημένη και ενθουσιασμένη που είμαι μέρος αυτού του θεσμού! (και ξεχνάω πολλά επίθετα). Όσα ευχαριστώ και να πω στον Γιώργο που με συμπεριέλαβε σε όλο αυτό, θα είναι λίγα. Περήφανη ένιωσα πέρυσι όταν μαζευτήκαμε στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης λίγες μέρες μετά την παράσταση και μας ανακοινώθηκε ο αριθμός των παιδιών που βοηθήσαμε με τα έσοδα. Νιώθω άσχημα που ένιωσα περήφανη, γιατί θεωρώ ότι είναι ένα εγωιστικό συναίσθημα… και δεν ταίριαζε στην στιγμή εκείνη. Ίσως να ήταν χαρά ή ισως και τα δύο μαζί. Εκείνη η παράσταση ήταν ξεχωριστή γιατί ακριβώς ήταν ανιδιοτελής. Ή τουλάχιστον μας άφησε μια αίσθηση ανιδιοτέλειας. Το stand – up comedy είναι κατ’ εξοχήν  εγωκεντρικό. Είμαστε μόνοι μας επάνω στη σκηνή με δικά μας κείμενα και μιλάμε για τον εαυτό μας. Στο stand up for U, είναι από τις λίγες φορές που ανεβαίνουμε πάνω στην σκηνή όχι για εμάς, αλλά για να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους. Παιδιά… που κάνει όλο αυτό το εγχείρημα ακόμα πιο σημαντικό.

Και μέσα σε όλα αυτά θα έχω την ευκαιρία να παίξω δίπλα σε φίλους- συναδέλφους που θαυμάζω τον κάθενα ξεχωριστά! Και θα πάμε όλοι μαζί Θεσσαλονίκη! Θα είναι σαν πενταήμερη κωμικών! Αν μπορούσα, αυτά τα τελευταία λόγια θα τα έγραφα όλα κεφαλαία, αλλά φοβάμαι ότι θα σας τρομάξω. Οπότε θα περιοριστώ στα θαυμαστικά.

Με αφορμή το παιδί, που είναι και η κύρια μέριμνα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, κατά πόσο ένας stand-up comedian είναι αναγκαίο να διατηρεί ενεργή την παιδικότητά του, με την έννοια του πώς αντιλαμβάνεται καταστάσεις και συναισθήματα που επιθυμεί να μεταδώσει στο κοινό του;

Σε μια έρευνα είχα διαβάσει ότι τα παιδιά γελάνε κατά μέσο όρο 400 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι ενήλικες 15 φορές! Κάπου στην διαδρομή χάσαμε γέλια. Μπήκαν μέσα μας όρια που θέτουν οι άλλοι (η κοινωνία, οι κανόνες, τα πρέπει κτλ)…και αρχίσαμε όλοι να οριοθετούμε την κωμωδία. Τα παιδιά βρίσκουν αστεία πράγματα που εμάς μας φαίνονται συνηθισμένα, ή λάθος. Έχω ακούσει ατάκες από παιδιά που με έκαναν να γελάσω πάρα πολύ και για ώρα. Ένα μικρό παράδειγμα. Μια φίλη μου είναι δασκάλα και ζήτησε από τους μαθητές της να πουν τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν. Ένας της είπε ότι θέλει να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων. Τότε εκείνη του είπε ‘’αααα ωραία, να φέρνω σε σένα το αυτοκινητό μου όταν μεγαλώσεις’’ και εκείνος της απάντησε: ’’εεεε άμα ζείτε’’! (και τώρα που το έγραψα πάλι γέλασα!) Αυτή η απάντηση για παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική από εμάς τους ενήλικες. Αλλά το παιδί δεν την αντιλαμβάνεται έτσι. Δεν είπε κάτι με σκοπό να προσβάλλει.

Αν κάτι θα πρέπει να έχει ενας κωμικός είναι ο αυθορμητισμός των παιδιών. Και η ματιά τους στην καθημερινότητα. Γιατί ανακαλύπτουν τα πάντα από την αρχή! Οπότε μπορούν να δώσουν μια δική τους εξήγηση και αμεσως κάτι συνηθισμένο να γίνει κάτι αστείο. Αυτό κάνει και ο κωμικός, παίρνει ιδέες, καταστάσεις, πράγματα και αλλάζει την οπτική γωνία.

Σε ποιο βαθμό η ιδιότητά σου ως stand-up comedian έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα και τα ερεθίσματα που λαμβάνεις από αυτή;

Αυτή η ερώτηση δένει τέλεια με την προηγούμενη. Γιατί έχει να κάνει πολύ με την οπτική που έχω πλέον απέναντι στην ζωή. Νομίζω μπορώ να απαντήσω με μικρή ιστορία. Πριν 3 χρόνια ηρθα στην Αθήνα. Μέσα στον πρώτο μήνα ένας μου επιτέθηκε με έριξε κάτω με χτύπησε και μου πήρε την τσάντα. Για 2 εβδομάδες περίπου δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι. Ήταν πάρα πολύ σοκαριστική εμπειρία για μένα. Μια μέρα άρχισα να γράφω κείμενα για το γεγονός… Τη στιγμή που αποτύπωσα το πρώτο αστείο, τότε σταμάτησα να φοβάμαι. Γιατί το απομυθοποίησα. Συνειδητοποίησα ότι έχω την δύναμη να πάρω μια ασχήμια και να τη μετατρέψω σε γέλιο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που λατρεύω την δουλειά μου. Γιατί σταμάτησα να βλέπω τις τραγωδίες στην ζωή μου και άρχισα να τις βλέπω σαν μελλοντικές κωμωδίες.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς για να προετοιμαστείς πριν από μία παράσταση; Πόση προεργασία κρύβεται πίσω από αυτό που παρουσιάζεις και υπάρχει περίπτωση ο αυθορμητισμός ή το απρόοπτο πάνω στη σκηνή να επηρεάσουν το αποτέλεσμα;

Σίγουρα κάνω πρόβα πριν από κάθε παράσταση. Γιατί τα κείμενα αλλάζουν ανάλογα με τον χρόνο (που θα είναι πάνω στην σκηνή) και το μέρος που θα παίξει ο κωμικός. Επίσης φροντίζω να έχω φάει ελαφριά και δεν πίνω ποτέ πριν την παράσταση. Αλλά η προεργασία δεν γίνεται την ημέρα της παράστασης. Η προεργασία είναι μήνες πριν…. όταν μια ιδέα μετατρέπεται σε κείμενο. Το οποίο δοκιμάζεις σε διάφορα open mic. Και μετα το αλλάζεις έτσι ώστε να επιτύχεις να βγάζει γέλια περίπου κάθε 10-12 δευτερόλεπτα. Και μετά έρχεται σε μια τελική μορφή (η οποία αλλάζει συνέχεια γιατί δεν σταματάμε να δουλεύουμε τα κείμενά μας) (άρα δεν είναι τελική μορφή… μπράβο Χρύσα τα κατάφερες πάλι) και το παρουσιάζεις σε μια επαγγελματική παράσταση.

Σε ό,τι αφορά τον αυθορμητισμό πάνω στην σκηνή, μέχρι τώρα κάθε λέξη που έλεγα ήταν προμελετημένη και υπολογισμένη χρονικά. Φοβόμουν πάρα πολύ να αφεθώ σε κάτι που θα συμβεί και να το σχολιάσω. Τώρα πια προσπαθώ αν γίνει κάτι (σπάσει κάποιο ποτήρι, ακουστεί ένας ήχος) να μην το αφήσω ασχολίαστο. Αυτό έρχεται με την εμπειρία. Όταν έχεις μια σιγουριά πάνω στην σκηνή επιτρέπεις στον εαυτό σου να αυτοσχεδιάσει.

Το απρόοπτο που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη και το αποτέλεσμα της παράστασης είναι το να πεταχτεί κάποιος από το κοινό και να σου μιλήσει επιθετικά. Ευτυχώς δεν μου έχει συμβεί. Μου έχουν μιλήσει, αλλά πιο πολύ γιατί ένιωσαν οικειότητα… οπότε είναι διαφορετικό. Καλό είναι όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα.

Τα social media έχουν γίνει καθημερινή μας συνήθεια και η χρησιμότητά τους εξαρτάται από τη σωστή χρήση τους. Πόσο σε έχουν βοηθήσει στη δουλειά σου, τόσο σε επίπεδο συνεργασιών, αλλά και.. έμπνευσης (viral wall posts, videos, κ.λπ.).

Είναι αντικειμενικά μεγάλη βοήθεια τα social media, τόσο για την προώθηση της δουλειάς μου όσο και για να βρίσκω χώρους που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας. Έχουν όμως και τα αρνητικά τους. Για παράδειγμα έρχεται κάποιος σε μια παράσταση, ακούει ένα αστείο και το ποστάρει στο fb χωρίς να αναφέρει το όνομα του κωμικού, παρουσιάζοντάς το ως δικό του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καίγεται το αστείο γιατί το ξέρει ο κόσμος και υπάρχει και η πιθανότητα να σε κατηγορήσουν ότι γράφεις έτοιμα αστεία από το ίντερνετ. Από την στιγμή όμως που εκμεταλλευόμαστε τα καλά που μας προσφέρουν τα social media πρεπει να δεχτούμε και τα αρνητικά. (ένα από τα οποία είναι ότι καίγομαι πολλές ώρες εκεί μέσα).

Ποια καριέρα stand-up comedian ‘ζηλεύεις’ με την καλή έννοια; Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν λειτουργήσει ως ‘πρότυπα’ για σένα;

Ζηλεύω τον Louie Ck. Όχι μόνο την καριέρα, αλλά την περσόνα, τον άνθρωπο, την σκηνική του παρουσία, τις ιδέες του, το ύφος του, την αφοσίωσή του …όλα! Είναι ένας μικρός Θεός.

Ως πρότυπα έχουν λειτουργήσει πολλοί. Louis Ck (ναι έπρεπε να τον ξαναναφέρω σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό) Bill Burr, Dave Chappelle, Richard Pryor, Doug Stanhope, Eddie Izzard, Dara o Briain, Chris Rock και πολλοί άλλοι που ξεχνάω αυτή την στιγμή. Αλλά θα έλεγα ότι πιο πολύ με έχουν επηρεάσει και λειτουργούν σαν πρότυπα οι κωμικοί με τους οποίους συνεργάζομαι!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΑ

Χρύσα Κατσαρίνη1

Η Χρύσα Κατσαρίνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα: 14 χρόνια πρωταθλητισμό στο σκι (3η θέση στους πανελλήνιους αγώνες σκι στην κατηγορία σλαλομ – γιγαντιαίο), Ιππασία, Τέννις, Αναρρίχηση, Κολύμβηση και Ενόργανη Γυμναστική.

Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη και πήρε Πτυχίο Διατροφής και Διαιτολογίας από την σχολή Τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής, του Τμήματος διατροφής και διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης (2004-2008). Κατά την διάρκεια της πτυχιακής της εργασίας, πέρασε με υποτροφία στην Δραματική σχολή ‘Ανδρέας Βουτσινάς’, από την οποία αποφοίτησε το 2011.

(Παραστάσιμες εξετάσεις από την σχολή. Έργα: ‘Ηλέκτρα’ του Ευριπίδη, ‘Closer’ του Μάρμπερ, ‘6 πρόσωπα ζητούν συγγραφέα’ του Πιραντέλο, ‘Με δύναμη από την Κηφισιά’ των Κεχαίδη–Χαβιαρά, ‘Φόνισσα’ του Παπαδιαμάντη, ‘Οθέλλος’ του Σαίξπηρ, ‘Ο καλός άνθρωπος του Σετσουαν’ του Μπρεχτ, ‘Νόρα’ του Ίψεν, ’4:48 ψύχωση’ της Σάρα Κέιν, ‘Μήδεια’ του Ευριπίδη, ‘Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας’ του Σαίξπηρ, ‘Ευτυχισμένες μέρες’ του Μπέκετ)

(Σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει:

‘Τεχνική υποκριτικής Μιχαήλ Τσέχωφ’
Εισηγητής: Γιώργος Κιμούλης

‘Τεχνική της απαγγελίας’
Εισηγητής: Γρηγόρης Βαλτινός

‘Τεχνική υποκριτικής Στέλλα Άντλερ’
Εισηγητής: Άκης Σακελαρίου

‘Απόψε αυτοσχεδιάζουμε, ανιχνεύοντας τα μυστικά της θεατρικής τέχνης’ 
Εισηγήτρια: Εύα Κοταμανίδου

‘Η Τραγωδία ως ζωντανό θέατρο’
Εισηγήτρια: Βαρβάρα Δούκα

‘Ο αυτοσχεδιασμός ως εργαλείο για ηθοποιούς και σκηνοθέτες’
Εισηγητής: Ευδόκιμος Τσολακίδης

Σεμινάριο Improv
Εισηγητής: Παναγιώτης Κούδας)

Όσο ακόμα φοιτούσε στην δραματική σχολή συμμετείχε στις παραστάσεις: ‘Miro miracle’ σκην. Ελένη Δημοπούλου (2010), ‘Kλειδαρότρυπα’ σκην. Παύλος Παναγιωτιδης (2011) και ‘Ποιος έρωτας? Reloaded’ του Άκη Δήμου σκην.  Άκης Δήμου (2011). Επίσης πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους ‘Παράνοια’ σκην. Δημήτρης Σταυρίδης (2009).

Μετά την αποφοίτησή της συμμετείχε στην παράσταση ‘Η Φιλονικία’ του Μαριβώ, σκην. Κορίνα Βασιλειάδου (2012) και πρωταγωνίστησε στην παράσταση ‘Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας’ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σκην. Ελένη Δημοπούλου (2012) στον ρόλο του Πουκ.

Στα τέλη του 2011 ξεκίνησε να γράφει το υλικό της για την πρώτη της stand up comedy παράσταση. Εμφανίστηκε σε διάφορους χώρους στην Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε στο happy festival στην Αθήνα καθώς και στο φεστιβάλ κωμωδίας στην Ξάνθη. Τον Μάϊο του 2012 μετακόμισε στην Αθήνα. Από τότε ασχολείται επαγγελματικά με το stand up comedy. (Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια stand up comedy με εισηγητές τους: Γιώργος Χατζηπαύλου, Λάμπρος Φισφής, Angelo Tsarouchas).

Συνεργάζεται με καταξιωμένους κωμικούς όπως Κατερίνα Βρανά, Γιώργο Χατζηπαύλου, Λάμπρο Φισφή, Δημήτρη Δημόπουλο, Σίλα Σεραφείμ, κ.α. Το 2013 εμφανίστηκε στο μακροβιότερο comedy club της Ιρλανδίας, το ‘Comedy Cellar’ στο Δουβλίνο.

Από τον Οκτώβριο του 2014 είναι μέλος του Gazi Comedy Club. Τώρα ετοιμάζει την πρώτη της solo stand up comedy παράσταση. Τηλεοπτικά έχει εμφανιστεί στην σειρά ‘Η μάχη των φύλων’ (Alpha) (2014), στην εκπομπή ‘Νικ ο κλοκ’ του Νίκου Μουτσινά (Alpha) (2014), καθώς και στο ‘Stand up for U’ μια παράσταση stand up comedy για την ενίσχυση του προγράμματος ‘ΝΟΝΟΣ’ της Unicef (Alpha) (2014).

Η PLAYLIST ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ

1. Smells Like Teen Spirit – Nirvana
2. Elephants – Them Crooked Vultures
3. Every You Every Me – Placebo
4. Should I Stay or Should I Go – The Clash
5. Boys Don’t Cry – The Cure
6. Break on Through (To the Other Side) – The Doors
7. I’m Movin’ On – Ray Charles
8. Ain’t No Mountain High Enough – Marvin Gaye & Tammi Terrell
9. Don’t worry Be happy – Bobby McFerrin
10. Jammin – Bob Marley
11. Je veux – Zaz
12. Sex on Fire – Kings of Leon
13. You give love a bad name – Bon Jovi
14. Sweet Child O’ Mine – Guns N’ Roses
15. Highway to Hell – AC DC