Συνεντευξη [Q&A] με τον Μπαμπη Αρωνη

Καλωσορίσατε στο Sin Radio, κ. Αρώνη! Φέτος τα θεατρικά εργαστήρια Theater Labs υποδέχονται τους μαθητές τους σε όλη την Αττική. Μιλήστε μας λίγο για τα εργαστήρια και σε ποιους απευθύνονται.

Καλησπέρα σας και καλώς σας βρήκαμε. Τα θεατρικά μας εργαστήρια απευθύνονται σε όλους και αυτή είναι η μαγεία. Μπορούν όλοι να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και να εξερευνήσουν τον εαυτό τους, μέσα απο αυτό. Είμαστε σε 33 σημεία σε όλη την Αττική και σίγουρα ένα από αυτά είναι κοντά σας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ούτε η ηλικία έχει σημασία, ούτε το φύλο, ούτε τίποτα. Γιατί το θέατρο είναι για όλους.

Βλέπουμε ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε, από οικονομικής, κυρίως, πλευράς, ο κόσμος επιλέγει να στηρίζει το θέατρο, σε μεγάλο βαθμό. Κατά πόσο η άμεση επαφή με τη δημιουργία, την τέχνη και την επιμόρφωση που προσφέρουν τα εργαστήρια, μπορούν να βοηθήσουν να αποδράσει ο μαθητής σας και να επαναπροσδιορίσει την καθημερινότητά του; Επιπλέον, μιλήστε μας λίγο και για το οικονομικό κομμάτι της συμμετοχής στα εργαστήρια (να σημειώσουμε ότι οι ακροατές του Sin τυγχάνουν και μιας ειδικής προσφοράς που αναφέρουμε παρακάτω στη δημοσίευση και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό).

Ο κόσμος στις δύσκολες εποχές πάντα στήριζε το θέατρο. Πάντα επέστρεφε σε πιο ποιοτικό τρόπο διασκέδασης. Σκέφτεται τα λεφτά του και δεν τα δίνει όπου να ‘ναι. Εμείς δεν τους δίνουμε το εισιτήριο να δουν μία παράσταση, αλλά το εισιτήριο να κάνουν αυτοί μία παράσταση. Να δημιουργήσουν το δικό τους κόσμο, όπου εκεί θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Οι πρόβες μας όλο το χρόνο έχουν σαν στόχο την τελική παρουσίαση που είναι μία παράσταση για 3 μέρες σε κάποιο από τα κεντρικά θέατρα των Αθηνών. Και όλο αυτό κοστίζει 50€ το μήνα. Θεωρώ πως αξίζει. Και ειδικά για τους ακροατές σας, με την προσφορά που τους κάνουμε.

Εικόνα 037

Διαβάζοντας για τα Theater Labs, παρατηρούμε ότι δεν είναι μια περίπτωση εργαστηρίου που απλά θέλει να μεταδώσει κάποιες βασικές γνώσεις και έννοιες, αλλά λειτουργεί έντονα σε διαδραστικό επίπεδο, με ουσιαστική συμμετοχή σε πλήθος δραστηριοτήτων που ενισχύουν τη μάθηση. Πόσο εύκολη ήταν η οριστικοποίηση της κατάρτισης του προγράμματος, δηλ. του τι θα συμπεριλαμβάνει;

Οι ξερές γνώσεις χάνονται γρήγορα. Αυτό μου το έλεγε εμένα ένας δάσκαλος μου στο θέατρο και αργότερα διαπίστωσα πως είχε απόλυτο δίκιο. Το πρόγραμμα των δράσεων μας το φτιάξαμε σε συνεργασία με κάποιους παλιούς μας μαθητές ανάλογα με το τι παραπάνω θα θέλανε εκείνοι να μάθουν. Εμάς σκοπός μας, εκτός από όλα αυτά, είναι να κάνουμε και δράσεις κοινωνικού περιεχομένου για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας με όποιο τρόπο μπορούμε.

Όταν τα εργαστήρια ολοκληρωθούν, με το καλό, τον Ιούνιο, ποια είναι τα οφέλη που επιδιώκετε και θέλετε να αποκομίσουν οι μαθητές;

Πρώτο και κύριο είναι να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και του ψυχικού τους κόσμου. Μέσα μας κρύβουμε πολλές πτυχές του εαυτού μας που ούτε εμείς δεν γνωρίζουμε ότι είναι εκεί. Αν ξέρεις καλά τον εαυτό σου, τότε ο κόσμος σου φαίνεται πολύ διαφορετικός. Και φυσικά, να περάσουμε καλά.

Εικόνα 263

Τα θεατρικά εργαστήρια Theater Labs έχουν στο δυναμικό τους 33 ομάδες. Βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα στο θέμα των θεατρικών ομάδων, που άλλες ξεχωρίζουν και άλλες πασχίζουν. Ποια η δική σας άποψη και κατά πόσο πιστεύετε ότι οι ομάδες μπορούν να αντέχουν μακροπρόθεσμα στο θεατρικό χώρο;

Η αντοχή στο χρόνο μίας ομάδας έχει να κάνει κυρίως με το δέσιμο των μελών της. Όταν αποσκοπείς καθαρά και μόνο σε ένα ξερό αποτέλεσμα δεν μπορείς να περιμένεις κάτι τέτοιο. Όταν όμως δουλεύεις στο δέσιμο και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μεταξύ τους, αυτοί καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν άρρηκτο δεσμό, γιατί έχουν βιώσει μαζί πράγματα και συναισθήματα, που οι άλλοι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τους καταλάβουν.

Τα social media έχουν πια επικρατήσει και στην Ελλάδα. Μπορούν να βοηθήσουν την τέχνη, και εσείς κάνετε χρήση αυτών;

Όπως κάθε τι άλλο, χρειάζεται μέτρο. Αλλιώς κάνουν μόνο κακό. Εμείς τα χρησιμοποιούμε για να δει ο κόσμος τι κάνουμε, αλλά δεν θα καταλάβει ποτέ ακριβώς τι νιώθουμε, αν δεν μας δει και από κοντά. Είναι εργαλεία για να διευκολύνουμε τη ζωή μας και όχι για να την αποθέσουμε στα χέρια της.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΑΡΩΝΗ

Μπάμπης Αρώνης

Ο Μπάμπης Αρώνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου και απόφοιτος στην ειδικότητα του ηλεκτρολόγου Ε.Η.Ε. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής (Μέθοδος Stanislavski, Meisner, Tsechof), αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας, αφήγησης παραμυθιού και θεατρικής οπλομαχίας. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένα ονόματα του θεατρικού χώρου (L. Tsuladze, Κ. Βουτσάς, Κ. Χατζηχρήστος, Γ. Κιμούλης, Κ. Αρζόγλου, Π. Φιλιππίδης, Κ. Μαρκουλάκης, Α. Γεωργούλης, Τ. Χρυσικάκος, Ζ. Δούκα, Μ. Λεκάκη, Τ. Ιορδανίδης, Θ. Ματίκα κ.α.).

Από το 2005 διδάσκει σε θεατρικές ομάδες ερασιτεχνών ανεβάζοντας παραστάσεις επαγγελματικού επιπέδου. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο δρόμου και έχει κάνει μεταγλωττίσεις ταινιών και κινουμένων σχεδίων στην Audio Visual. Επίσης, έχει παίξει σε σίριαλ του Antenna, σε ντοκυμαντέρ του BBC και έχει κάνει ταινίες μικρού μήκους για διάφορα Φεστιβάλ.

IMG_0395

Έχει γράψει διηγήματα και έργα του έχουν εκδοθεί σε συλλογικές εκδόσεις, καθώς και πέντε θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παιχτεί σε κεντρικές σκηνές των Αθηνών.

Είναι ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος στα Theater Labs.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ THEATER LABS

Τα θεατρικά εργαστήρια Theater Labs ανοίγουν φέτος τις πόρτες τους σε όλη την Αττική. Έχοντας στο δυναμικό τους 33 ομάδες, είναι σίγουρο πως μία από αυτές είναι κοντά σας.

Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να εκπαιδευτεί στο χώρο του θεάτρου μέσα από κλασικές και μοντέρνες τεχνικές, προσφέροντας στους μαθητές ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων και της αυτογνωσίας. Τα 4ωρα μαθήματα κάθε Σαββάτο ή Κυριακή χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Πρώτον σε πρόβες για ανέβασμα παράστασης που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν έργο το οποίο γράφεται από έμπειρους και καταξιωμένους συγγραφείς του χώρου αποκλειστικά για την κάθε ομάδα και ανάλογα με τις απαιτήσεις της. Και δεύτερον σε μαθήματα που αφορούν γενικότερα στο θέατρο αλλά και την παράσταση συγκεκριμένα. (Ορθοφωνία, αυτοσχεδιασμό, σκηνογραφία – ενδυματολογία κ.α.) Μέσα από αυτές τις πρόβες, θα διασκεδάσουμε, θα μάθουμε και θα εξερευνήσουμε τον κρυμμένο εαυτό μας. Γιατί πάνω απ’ όλα το θέατρο μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Το Theater Labs όμως δεν προσφέρει μόνο ξερές γνώσεις. Έχοντας αυτό σαν γνώμονα, προσφέρουμε στους μαθητές μας, χωρίς επιπλέον κόστος, διάφορες δράσεις για να εμπλουτίσουμε τον εαυτό μας και να διευρύνουμε το συναισθηματικό μας πεδίο.

α) Ταινίες μικρού μήκους για να μάθουμε πως είναι η υποκριτική στην κάμερα. Ποιές οι διαφορές με την υποκριτική στο θέατρο; Τι πρέπει να προσέξουμε; Τι άλλο χρειάζεται; Σκηνοθέτες τηλεόρασης μαζί με το συντονιστή της κάθε ομάδας δημιουργούν από την αρχή μια ταινία και περνάνε από όλα τα στάδια της κατασκευής της.

β) Δράσεις κοινωνικού περιεχομένου. Όπως προείπαμε το θέατρο μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τέτοιες δράσεις από το πρόγραμμα μας. Μικρές παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα παρουσιάζονται σε κόσμο που δεν έχει την δυνατότητα να πάει στο θέατρο είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους. Στο πρόγραμμα μας υπάρχουν πολλών ειδών τέτοιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατόπιν συννενόησης με την εκάστοτε ομάδα.

γ) Σεμινάρια. Επειδή εμείς δεν θέλουμε να λέμε πως η δική μας άποψη και ο δικός μας τρόπος είναι ο καλύτερος και επειδή πιστεύουμε στην πολυφωνία, οργανώνουμε σεμινάρια από ανθρώπους του χώρου, διαφόρων ειδικοτήτων, (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους κ.α.) που θα μας πουν την δική τους άποψη και θα μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Στόχος μας είναι να γίνουν και εργαστήρια, όπου αυτό είναι δυνατόν, για να μην είναι ξερά λόγια αλλά να τα μάθουμε στη πράξη.

δ) Εκπτωτικά κουπόνια. Πολλά θέατρα και συνεργαζόμενοι χώροι έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να μας προσφέρουν εκπτωτικά (σε κάποιες περιπτώσεις και δωρεάν) κουπόνια για τις παραστάσεις και τις δράσεις τους. Συνεχίζουμε την επικοινωνία και με άλλους χώρους και σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Επίσης σε όλες τις επαγγελματικές παραστάσεις του Theater Labs υπάρχει μειωμένο εισιτήριο.

ε) Εκδρομές. Σκοπός μας είναι πάνω απ’ όλα να περάσουμε καλά. Γι’ αυτό συνδυάζουμε τη μάθηση με τη διασκέδαση. Εκδρομές σε αρχαία θέατρα, ξενάγηση στους χώρους και μετά στάση για φαγητό ολοκληρώνουν την μέρα. (Υπάρχει extra κόστος.) Σε αυτές τις εκδρομές μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη των Theater Labs.

Έναρξη μαθημάτων: 4/Οκτωβρίου/2015 και κάθε Σάββατο ή Κυριακή για 4 ώρες μέχρι και τον Ιούνιο που θα γίνει η παρουσίαση της παράστασης.

Κόστος μαθημάτων: 50 € το μήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.theaterlabs.gr
Facebook: TheaterLabs
E-mail: Babisaronis@gmail.com

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ SIN RADIO
ΕΚΠΤΩΣΗ 20% ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
(ΑΠΛΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ)
ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
(ΠΑΛΙ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ SIN RADIO).