Οι μουσικές επιλογές της Ομάδας Hippo θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Καλωσορίσατε στο Sin Radio! Διαβάζοντας το – πλούσιο – βιογραφικό της ομάδας σας αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δουλειά σας, εκτός από ψυχαγωγικής, είναι και παιδαγωγικής φύσεως. Τι σας οδήγησε στο παιδικό, διαδραστικό θέατρο και πώς αποφασίσατε τη δημιουργία της ομάδας (και το χαριτωμένο όνομά της);
Δημιουργήσαμε την ομάδα το 2009, αφού κάναμε τον κύκλο μας σε άλλες παρεμφερείς καλλιτεχνικές δραστηριότητες (μουσική, κινηματογράφο, συγγραφή κτλ). Είπαμε να ασχοληθούμε με το θέατρο για παιδιά, γιατί έχει πολλά περιθώρια για πειραματισμό και είναι πολύ απαιτητικό. Το αντιμετωπίσαμε σαν πρόκληση και μπήκαμε στον χώρο με την δέουσα σεμνότητα και σεβασμό. Στην πορεία είδαμε ότι το στυλ θεάτρου που προτείνουμε είχε και έχει μεγάλη απήχηση στο ανήλικο ακροατήριο και στους εκπαιδευτικούς και αυτό μας έδωσε ώθηση να συνεχίσουμε. Από συστάσεως της ομάδας θέλαμε να συνδυάσουμε την ψυχαγωγία με το εκπαιδευτικό κομμάτι αποφεύγοντας όμως τις παγίδες του διδακτισμού. Έτσι, σε όλες τις παραστάσεις μας υπάρχει ένα δεύτερο μέρος με παιδαγωγική διάσταση που βασίζεται σε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education) και δρα συμπληρωματικά στο παραστασιακό γεγονός. Σε αυτό το κομμάτι τα παιδιά εμπλέκονται στην ιστορία που μόλις παρακολούθησαν με πιο ενεργητικό τρόπο και μέσα από θεατρικές δραστηριότητες, κινητικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την εξέλιξη και την λύση της. Όσον αφορά το όνομα Hippo έχει συνειρμική αναφορά στα παιδικά μας χρόνια. Στην ουσία θέλαμε να έχουμε ένα ανάλαφρο και περιπαικτικό όνομα, και όπως διαπιστώσαμε αρέσει στα παιδιά και να κάνει τους μεγάλους να χαμογελούν.
Από τη επαφή σας με το παιδικής ηλικίας κοινό, πόσο θετική επιρροή μπορεί να έχει στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού η επαφή του με τις τέχνες και ειδικότερα με αυτή του θεάτρου;
Αναμφίβολα πρόκειται για σημαντικότατη εμπειρία για την ζωή κάθε ανθρώπου η επαφή του με την τέχνη. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά που ο χαρακτήρας τους τελεί υπό διαμόρφωση. Τα οφέλη είναι ποικίλα και εντοπίζονται σε διάφορα επίπεδα: σε κοινωνικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό κ.ά. Η δημιουργικότητα εξευγενίζει τον άνθρωπο και τον επανασυνδέει με βαθύτερες ουσίες της ύπαρξής του.
Τα παιδιά είναι απολύτως ειλικρινή στις αντιδράσεις τους. Αυτό τα κάνει ένα πιο «δύσκολο» και «απαιτητικό» κοινό, σε σχέση με τους ενήλικες; Επίσης, το χειροκρότημα και το χαμόγελο που εισπράτετε από τα μικρά παιδιά, μετά από μια παράσταση, πόσο διαφέρει από αυτό ενός ενηλίκου θεατή;
Κατά γενική ομολογία τα παιδιά είναι το πιο απαιτητικό κοινό. Δεν χαρακτηρίζονται από το «τακτ» του ενήλικου ακροατή, και αυτό είναι μάλλον υγιές. Όταν βαριούνται, δεν κάθονται υπομονετικά στη θέση τους, περιμένοντας να τελειώσει ένα θέαμα που δεν τα αγγίζει και δεν τα αφορά, αλλά αντιδρούν, οχλαγωγούν, και εξανίστανται. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ στις παραστάσεις μας! Τουλάχιστον δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.
Τα παιδιά όμως είναι πολύ γενναιόδωρα και μειλίχια στις αντιδράσεις τους, όταν συνδέονται με το θέαμα που παρακολουθούν. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την πλευρά των ερμηνευτών, πολύς κόπος και μεγάλες δόσεις σωματικής και ψυχικής ενέργειας. Τα παιδιά φαίνονται διατεθειμένα να παραβλέψουν τεχνικές ατέλειες σε ένα θέαμα που παρακολουθούν (ενώ εμείς οι ενήλικες είμαστε πιο ανένδοτοι σε κάτι τέτοιο), αλλά δεν συγχωρούν ποτέ την ανειλικρίνεια, το ευτελές ή την υστεροβουλία μιας παράστασης. Εμείς θεωρούμε ότι είτε πρόκειται για ανήλικο είτε για ενήλικο ακροατήριο, ο ερμηνευτής πρέπει να δίνει κάθε ικμάδα της σωματικής και ψυχικής του ενέργειας προσπαθώντας να υπερασπισθεί τον ρόλο που του έχει δοθεί. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να παίζεις θέατρο.
Η παιδική παράσταση ‘Φουτουρία’ είναι ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας που μιλάει για την έννοια της ελευθερίας (λόγου, έκφρασης, συναισθημάτων, φαντασίας), μέσα από στοιχεία σωματικού θεάτρου και ηλεκτρονική μουσική. Συνδυάζει, δηλαδή, μια ευρύτητα μηνυμάτων προς τον μικρό θεατή και λειτουργεί ως εκπαιδευτική διαδικασία, που παρουσιάζεται με τρόπο μαγευτικό που καθηλώνει τα παιδιά. Μιλήστε μας λίγο για το πώς επιλέξατε αυτό το έργο και για τη διαδικασία μεταφοράς της νουβέλας στη σκηνή.
Η ιδέα της παράστασης, γεννήθηκε με το σκεπτικό να μιλήσουμε για μια ιστορία εσωτερικής συνειδητοποίησης, μια ιστορία που ανιχνεύει τα όρια της κοινωνικής και της προσωπικής ελευθερίας. Η Φουτουρία αποτελεί μια διασκευή της νουβέλας “Μια φορά και μετά έναν Καιρό” του μόνιμου συνεργάτη της ομάδας, συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Τσιώτσου. Το κείμενο ξεκίνησε να γράφεται «κατά παραγγελία», αλλά μετά πήρε το δικό του δρόμο. Η νουβέλα του Νίκου Τσιώτσου πραγματεύεται μια συναρπαστική μελλοντολογική ιστορία που χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές και έντονες συγκινήσεις. Η Φουτουρία είναι μια πόλη του μέλλοντος, που αναφέρεται στο παρόν μέσα από ένα φανταστικό πλαίσιο. Το μέλλον είναι «μακρινό», δεν συνδέεται άμεσα με το παρόν, φαινομενικά τουλάχιστον, και γι’ αυτό είναι θεμιτό να γίνεται πάνω του προβολή κρισίμων ζητημάτων του παρόντος. Το πρωτότυπο κείμενο είναι πολυδιάστατο με ποικίλες νοηματικές παραμέτρους. Εμείς, ως Hippo, επιλέξαμε να αναδείξουμε και να σταθούμε στις ιδέες που έχουν να κάνουν με το ζήτημα της προσωπικής ελευθερίας, της αυτοέκφρασης και της αυτοδιάθεσης σε ένα περιβάλλον γενικευμένης καταπίεσης. Η διαδικασία της μεταφοράς ενός λογοτεχνικού κειμένου στο θέατρο είναι συναρπαστική και μας αρέσει πολύ. Και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα κείμενο που μιλάει για το μέλλον! Έτσι λοιπόν διασκευάσαμε το αρχικό κείμενο με βάση το δικό μας αρχικό όραμα και το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν εξαιρετικό για τη θεατρική σκηνή!
Σε παραστασιακό επίπεδο η παράσταση αναπτύσσεται ως ξέφρενη κωμωδία. Χρησιμοποιούμε πολλούς κλασικούς κωμικούς κώδικες, γκαγκ, λεκτικό χιούμορ, στοιχεία μπουρλέσκ και έντονο ρυθμό. Η επιλογή του ύφους της κωμωδίας έγινε γιατί αφενός μας αρέσει πολύ σαν είδος και γιατί αφετέρου είναι ένας διαλεκτικός και ευφάνταστος τρόπος για την διαπραγμάτευση ποικίλων νοημάτων.
Τα παιδιά λατρεύουν ότι συνδέεται με την έννοια του μέλλοντος: λογοτεχνία, ταινίες, παιχνίδια. Τα ιντριγκάρει και τους εξάπτει την φαντασία. Η αισθητική της παράστασης αναδεικνύει ένα μελλοντολογικό μοντέλο του κόσμου που αποτελεί ερέθισμα για την δημιουργική σκέψη των παιδιών και τα γοητεύει.
Η παράσταση έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδά, Η.Π.Α. και Αυστραλία. Οι αντιδράσεις του κοινού διαφέρουν ανά χώρα και ποιος είναι ο, μέχρι στιγμής, αγαπημένος σας προορισμός;
Αν και έχουμε παίξει μέχρι τώρα σε ακροατήρια που ανήκουν σε πολύ διαφορετικό κοινωνικό – πολιτιστικό – οικονομικό πλαίσιο, παρατηρούμε ότι αυτά διέπονται από μια κοινή συνισταμένη. Πρόκειται για μια δέσμη φωτεινών τάσεων που σχετίζονται με την παιδική ηλικία και έχει να κάνει με την εγγενή ανάγκη των παιδιών για επικοινωνία, την φιλοπερίεργη διάθεσή τους, την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για οτιδήποτε νιώθουν ότι τα αφορά, την σπινθηροβόλο σκέψη τους, τον λοξό και αθώο τρόπο που βλέπουν τα πράγματα. Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι ανάλογες παντού. Πολλά από τα μέρη που επισκεφθήκαμε μας έκαναν θετική εντύπωση, από τις μεγάλες μητροπόλεις της δύσης, Βερολίνο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μόντρεαλ, Λος Άντζελες μέχρι κάποια μικρά απομονωμένα χωριουδάκια της ελληνικής επαρχίας. Παντού βρήκαμε υπέροχους ανθρώπους που αγκάλιασαν με μέριμνα και ενδιαφέρον την προσπάθειά μας.
Μιλήστε μας λίγο για τη δραστηριότητά σας με τα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια. Ετοιμάζετε και κάποιο νέο εργαστήριο για το άμεσο μέλλον;
Πέρα από παραστάσεις οργανώνουμε και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά. Πολύ σημαντική στιγμή ήταν για μας τα εργαστήρια ενίσχυσης ελληνικής γλώσσας, μέσω του θεάτρου, που εκπονήσαμε σε ελληνικές κοινότητες του San Fransisco και του New Jersey στις Η.Π.Α. Τα εργαστήρια αυτά περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων που βασίζονται στο Εκπαιδευτικό Δράμα και έχουν διάρκεια 3-5 μέρες. Στόχος είναι η δημιουργία μιας παράστασης εκ του μη όντος. Τα παιδιά με τη βοήθεια των εμψυχωτών δημιουργούν της σκηνές, την σκηνογραφία και το κείμενο της παράστασης. Οι βασικές ιδέες για τα εργαστήρια προέρχονται από ποικίλες πηγές όπως τους μύθους του Αισώπου, την ελληνική μυθολογία αλλά και κάποια σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έτσι ασυναίσθητα κινητοποιούνται όλοι οι δημιουργικοί μηχανισμοί της ομάδας και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Μέσα σε καθεστώς σύμπνοιας, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας χτίζεται κάτι που μένει ανεξίτηλο στην μνήμη τόσο των συντελεστών όσο και των συμμετεχόντων. Να πούμε ότι την αρχική ιδέα για την οργάνωση και εκτέλεση αυτών των εργαστηρίων μας την έδωσε η Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Άλκηστις Κοντογιάννη, και την ευχαριστούμε δημοσίως για αυτό!
Πώς επιλέγετε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας και ποια είναι η σχέση σας με τα social media;
Διάβασμα, ταξίδια, γιόγκα, τρέξιμο, κινηματογράφος, θέατρο, μουσική. Γενικά μας αρέσει η έντονη σωματική και πνευματική δραστηριότητα! Η σχέση μας με τα social media είναι αρκετά θερμή!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ HIPPO
Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια «avant-garde» αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.
Έχει ήδη επτά παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της, τρία θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους και δύο παραστάσεις για ενήλικες.
Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία), σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρκούς χώρους και πανεπιστήμια. Επίτευγμα της ομάδας αποτελεί η παρουσίαση παράστασής της στο πανεπιστήμιο του Yale, σε φοιτητές του τμήματος της νεοελληνικής γλώσσας.
Η επίσημη ιστοσελίδα:
http://hippohippos.wix.com/hippo-theatre-group
Η σελίδα στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/HippoTheatreGroup/151102378252493?fref=ts
Ακολουθήστε τους στο twitter:
https://twitter.com/hippotheatre
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Παιδική παράσταση «Φουτουρία»
από την ομάδα Hippo
Ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας
για παιδιά από 3 ετών και πάνω
από 11.10.2015
Η διεθνής ομάδα Ηippo παρουσιάζει κάθε Κυριακή από τις 11 Οκτωβρίου 2015, στο θεάτρο Αλκμήνη, την πολυταξιδεμένη σε όλο τον κόσμο, παιδική παράσταση «Φουτουρία», ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας, βασισμένο σε νουβέλα του Νίκου Τσιώτσου.
Φουτουρία. Έτος 2999. Η Αυριάνα 245 minus αποφασίζει ξαφνικά να σταματήσει τη δουλειά της και να βγει έξω να χορέψει στη βροχή. Αυτό όμως είναι απαγορευμένο στη Φουτουρία. Από κει κι έπειτα η ηρωίδα μας μπαίνει σε αναπάντεχες περιπέτειες και καταδιώκεται από φουτουριστικά ρομπότ σε ένα μεγάλο κυνηγητό, που κορυφώνεται όταν συναντήσει τον Ροβέρτο, τον δημιουργό μιας μηχανής που ταξιδεύει στο χρόνο…
Η Αυριάνα ζώντας σε ένα ουτοπικό μέλλον, όπου όμως η έννοια της ελευθερίας είναι αμφισβητήσιμη και όλα φαίνονται κανονισμένα και φυσιολογικά, τυχαία, ανακαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα και ακολουθεί ένα διαφορετικό δρόμο…
Μέσα από την υποκριτική τέχνη, την κωμωδία, το χορό και το τραγούδι πλάθεται ένας νοητός κόσμος που εισάγει ομαλά τα παιδιά σ’ ένα ευφάνταστο διαδραστικό περιβάλλον. Θεματική ενότητα είναι η έννοια της ελευθερίας (λόγου, έκφρασης, συναισθημάτων, φαντασίας).
Χρησιμοποιώντας στοιχεία σωματικού θεάτρου και ηλεκτρονική μουσική, η ομάδα Hippo δημιουργεί μια φαντασμαγορική πόλη του μέλλοντος, γεμάτη αστεία ρομπότ και τρελές εφευρέσεις. Μια ξέφρενη κωμωδία για παιδιά όλων των ηλικιών!
Την παράσταση ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι βασισμένο σε τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος. Τα παιδιά μέσα από θεατρικές δραστηριότητες (αυτοσχεδιασμοί, κινητικά & φωνητικά παιχνίδια) συμμετέχουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο, εμπνευσμένο απ’ το θέαμα που παρακολούθησαν. Στόχοι του δράματος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας προφορικής επικοινωνίας, η καλλιέργεια της αισθητικής έκφρασης, η προαγωγή της κριτικής σκέψης και η ευαισθητοποίηση σε θέματα συλλογικότητας, προσωπικών δικαιωμάτων και ελευθερίας.
Η παράσταση έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδά, Η.Π.Α.
Καθημερινές παραστάσεις για δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στον χώρο που διαθέτει κάθε σχολείο ή στο θέατρο μετά από συννενόηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και για διαθέσιμες ημερομηνίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Αλέξανδρο Ράπτη ή τον Φώτη Δούσο στο τηλ. 6974040085 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: hippotheatregroup@gmail.com.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Ομάδα Hippo (Φώτης Δούσος & Αλέξανδρος Ράπτης), Νίκος Τσιώτσος
Σκηνοθεσία: Ομάδα Hippo (Φώτης Δούσος & Αλέξανδρος Ράπτης)
Σχεδιασμός δραστηριότητων εκπαιδευτικού δράματος: Καλλιόπη Φύκαρη, Ομάδα Hippo
Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μάσκα: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Ομάδα Hippo, Χάρης Πεχλιβανίδης
Μουσική: Ομάδα Ηippo, Πάρης Φράγκος
Φωτογραφίες: Νίκος Αρβανιτίδης
Παίζουν: Χριστιάνα Κανδυλιώτη, Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος
Trailer παράστασης:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρεμιέρα: Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 17:00
Παραστάσεις: από 11 Οκτωβρίου 2015 έως 06 Ιανουαρίου 2016
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 17:00
Εισιτήριο: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 6 ευρώ (ΑΜΕΑ, ατέλειες, ομαδικό εισιτήριο απο 10 άτομα και πάνω), ειδικές τιμές για σχολεία τις καθημερινές
Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά
Διάρκεια εκπαιδευτικού δράματος: 20 λεπτά
Διεύθυνση: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8, Γκάζι (Μετρό Κεραμεικού)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210. 34 28 650 (μετά τις 18:30)
Tηλέφωνο κρατήσεων για σχολεία: 6974040085
Η PLAYLIST ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ HIPPO
1. Imagine – John Lennon
2. Hey you – Pink Floyd
3. Smells Like Teen Spirit – Nirvana
4. Dance of the Knights – Prokofiev
5. Creep – Radiohead
6. My Way – Frank Sinatra
7. H Μαριάνθη των Ανέμων – Μάνος Χατζηδάκις
8. Ακούω την Αγάπη – Τρύπες
9. Under the Bridge – Red Hot Chilli Peppers
10. Working Class Hero – John Lennon