Συνεντευξη [Q&A] με τη Σοφια Ζαρκαλη

Αγαπητή κυρία Ζαρκαλή, σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Αρχές καλοκαιριού κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το πρώτο σας βιβλίο, με τίτλο ‘Όνειρο’. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν κάτι που σας γοήτευε πάντα ή προέκυψε αργότερα αυτή η ανάγκη έκφρασης;

Από μικρή με γοήτευε η συγγραφή. Μου άρεσε να διαβάζω βιβλία και να ονειρεύομαι ότι κάποτε θα γράψω και εγώ ένα. Όμως για πολλά χρόνια έμενε στην άκρη του μυαλού μου, φοβούμενη ότι δεν θα καταφέρω να γράψω. Μέχρι που ένα τυχαίο γεγονός ξεδίπλωσε τη φαντασία μου. Σαν χείμαρος έβγαιναν από μέσα μου οι λέξεις και οι προτάσεις και μου ζητούσαν συγγραφικό καταφύγιο. Έτσι ξεκίνησα να γράφω.

Πώς νιώσατε όταν πιάσατε το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου σας στα χέρια σας και πόσο λόγο είχατε για το αισθητικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. το εξώφυλλο;

Σαν να κρατάω ένα παιδί μου. Γιατί αυτό το βιβλίο είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Η χαρά και η συγκίνηση που ένοιωσα ήταν η δικιά μου απολύτρωση. Όσον αφορά για το αισθητικό αποτέλεσμα του βιβλίου, είχαμε πλήρη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο που αντιπροσωπεύω, τις Συμπαντικές Διαδρομές. Σέβονταν τις ιδέες και τη γνώμη μου. Έτσι, επήλθε ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεση του βιβλίου και αν μπορεί, με σημεία του, να βρει ταύτιση ο αναγνώστης.

Η υπόθεση αναφέρεται σ΄ένα πνεύμα που περιφέρεται παγιδευμένο στην Τέταρτη διάσταση.Ο Γιάννης, ο κεντρικός ήρωας, αυτοκτόνησε για να ξεφύγει από μια ζωή που είχε καταντήσει κόλαση. Σαν άνθρωπος τον χαρακτήριζε η δειλία και η αδυναμία να επιβάλλει τα θέλω του.. Όλα αυτά τον έφεραν σε σύγκρουση με τον εαυτόν του, με αποτέλεσμα να αφαιρέσει τη ζωή του με έναν δραματικό τρόπο, και να εγκλωβιστεί στο διαμέρισμα όπου έθεσε τέρμα στη ζωή του. Σαν πνεύμα εξορίστηκε και από τον κόσμο των ζωντανών και από τον κόσμο των νεκρών και παλεύει να αποδείξει την κοσμική του ταυτότητα. Μετά από επώδυνη προσωπική του προσπάθεια και μοναχική περιπλάνηση και έχοντας ως σύμμαχο μια γάτα, απεσταλμένη του πνευματικού κόσμου, καταφέρνει τελικά να απεγκλωβιστεί και να αποκαλύψει την ομορφιά του ορατού και αόρατου κόσμου. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τους ήρωες του βιβλίου, γιατί όλοι οι χαρακτήρες που συμμετέχουν στην ιστορία ειναι καθημερινά πρόσωπα και προσωπικότητες που μοιάζουν απόλυτα με όλους εμάς.

Στο εξώφυλλο του βιβλίου βλέπουμε τη φιγούρα μιας γάτας. Ως γνήσιοι γατόφιλοι, να ρωτήσουμε τι ρόλο διαδραματίζει στο βιβλίο και επ’ ευκαιρία, τη δική σας σχέση με τα ζωάκια.

Η φιγούρα της γάτας που βλέπουμε στο εξώφυλλο είναι ένας από τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου. Ο ρόλος που έχει είναι να γεφυρώσει τους παράλληλους κόσμους που εγκλωβίστηκε ο Γιάννης και να τον βοηθήσει να φθάσει στη διαδικασία λύτρωσης, εξιλέωσης και συγχώρεσης. Αυτή η γάτα, λοιπόν, είναι το “Όνειρο”, που με χαρά έδωσε το όνομά της σαν τίτλο στο βιβλίο. Όσον αφορά την επιλογή μου, δηλαδή μια γάτα να έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, αφορμή στάθηκε η συμβίωσή μου με δύο γάτες και, επειδή είμαι γατόφιλη, θέλησα να τιμήσω τις γάτες, γιατί είναι εκστατικές ψυχές, σύντροφοι, οδηγητές.

Πώς αντιμετωπίζεται το είδος του φανταστικού στην Ελλάδα, πόσο εξοικειωμένος είναι ο αναγνώστης με το γοητευτικό αυτό κόσμο, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, και πώς θα πείθατε κάποιον ‘αρχάριο’ του είδους να ταξιδέψει μέσα από αυτές;

Η αλήθεια είναι ότι η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα έχει περιορισμένο κοινό και αυτό όχι γιατί απαξιούν να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη λογοτεχνία, αλλά γιατί το ασφυκτικό πρόγραμμα της καθημερινότητας, δεν τους αφήνει να επικεντρωθούν εις βάθος του έργου, και αρκούνται σε μια πιο επιφανειακή ανάγνωση. Όμως, αν επιτρέψουν να εισβάλλει στην καθημερινή τους ρουτίνα η λογοτεχνία του φανταστικού, θα μαγευτούν από τους φανταστικούς κόσμους που θα ανακαλύψουν.. Προτρέπω, λοιπόν, έναν αρχάριο του είδους να δοκιμάσει να διαβάσει ένα βιβλίο που σχετίζεται με την φανταστική λογοτεχνία, γιατί προωθεί την ικανότητα του ανθρώπου να φαντάζεται χωρίς όρια.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε κατά τη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής; Χειρόγραφα ή Η/Υ; Απόλυτη συγκέντρωση / ησυχία ή ήχοι παντός είδους (μουσική, τηλεόραση, κ.λπ.) σας συνοδεύουν ;

Όταν γράφω, προτιμώ την απόλυτη σιωπή και το μόνο που ανέχομαι ειναι οι γάτες μου. Και λέω, θέλω σιωπή, γιατί μου δίνει το περιθώριο να αφουγγράζομαι την κρυφή πτυχή του εαυτού μου. Αυτήν που βγάζω στους ήρωές μου. Οι θόρυβοι αποσπούν τη δόνησή μου και με αποσυντονίζουν από το στόχο μου. Συνάμα, είμαι λάτρης του χειρόγραφου, είναι κάτι σαν την ερωτική επαφή. Έχει τη δικιά της διαδικασία. Όταν συλλαμβάνω την ιδέα, είναι το φλερτ. Όταν πιάνω το στυλό στα χέρια μου και αρχίζω να γράφω είναι τα προκαταρκτικά. Όσο ρέει η γραφή ειναι ο οργασμός. Όταν τελειώνει και ολοκληρώνεται το εργο ειναι η σύλληψη. Και όταν πάει στο χέρι του εκδότη είναι η γέννα.

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε και ποιο το πιο πρόσφατο;

Το πρώτο βιβλίο που διάβασα σε ηλικία 10 χρονών ήταν οι ”Άθλιοι” του Βίκτωρος Ουγκώ και το λάτρεψα. Και το πιο πρόσφατο είναι το “Σπίτι των Πνευμάτων” της Ιζαμπέλ Αλιέντε.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΖΑΡΚΑΛΗ

12334052_1063999720299122_1261296112_o

Η Σοφία Ζαρκαλή γεννήθηκε στην Κέρκυρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο Γουναράκη, συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο St. George Commercial College, μέχρι τη στιγμή που παντρεύεται και αποφασίζει να γυρίσει όλον τον κόσμο. Μεγάλο μέρος της ζωής της το περνά στη Ν. Αφρική, ενώ παράλληλα ταξιδεύει. Γίνεται “συλλέκτης εμπειριών”, εμπειρίες που άφησαν επάνω της ένα πνευματικό αποτύπωμα. Αυτή η πνευματικότητα την ωθεί να γράψει το πρώτο της βιβλίο, ειδικότερα μετά από μία συνάντηση με ένα ιδιαίτερο πρόσωπο. Στιχουργός και σεναριογράφος ήδη μπαίνει στο συγγραφικό κόσμο με το Όνειρο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΟΝΕΙΡΟ’

11391782_844788775598054_685540502746184654_n

«Όνειρο»
της Σοφίας Ζαρκαλή
Σελίδες: 368
Διαστάσεις: 21×14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 13,5 ευρώ
Κατηγορία: Νεοελληνική λογοτεχνία, κοινωνικό, μεταφυσική

Ένα πνεύμα που περιφέρεται παγιδευμένο στην τέταρτη διάσταση, ο Πάρης, μια γάτα, ένα διαμέρισμα, μια πόρνη έτοιμη για όλα…

Ο Γιάννης, αυτοκτόνησε για να ξεφύγει από μια ζωή που είχε καταντήσει κόλαση. Όμως, αντί να ελευθερωθεί, περιφέρεται παγιδευμένος ανάμεσα στην τρίτη και την πέμπτη διάσταση, χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να φύγει από το διαμέρισμα, όπου ο ίδιος αφαίρεσε τη ζωή του.

Ο Πάρης, που μένει στο σπίτι του Γιάννη, δεν έχει ιδέα πως συγκατοικεί μ’ ένα φάντασμα. Ώσπου μια μέρα καταφθάνει στο κατώφλι του σπιτιού το Όνειρο, που δεν είναι άλλο από μια γάτα, απεσταλμένη του πνευματικού κόσμου. Έτσι, η γάτα, ο ένοικος και ο Γιάννης οδηγούνται με την βοήθεια του πνευματικού κόσμου σε μια διαδικασία λύτρωσης, εξιλέωσης και συγχώρεσης.

12349471_1063999846965776_1583677770_o

«Με κυνηγούσαν οι ήρωες του βιβλίου,» αναφέρει η συγγραφέας, «μιλούσαν στο μυαλό μου». Έτσι προέκυψε το Όνειρο, ένα έργο που μιλάει για αδύναμους ήρωες, για αρνητικά συναισθήματα και όλα αυτά που τα καταδικάζομε θεωρώντας τα τον κατώτερο εαυτό μας.

Η Σοφία Ζαρκαλή, καταγράφοντας ένα ταξίδι πρακτικής πνευματικότητας, μας δείχνει την ενδυνάμωση και γεφυρώνει το θείο με το γήινο, μέσα από ένα απλό και σοφό μυθιστόρημα.

Facebook page > εδώ

logoS2__regular

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε όλους τους συγγραφείς!!!
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com

Πατήστε στο κάτωθι μπάνερ για να ενημερωθείτε για το Φεστιβάλ ‘Όψεις του Φανταστικού‘:

12095133_10154607773678973_5545947294266438645_o