Συνεντευξη [Q&A] με τον Κωστα Τριανταφυλλιδη

Καλωσορίσατε στο Sin Radio, κ. Τριανταφυλλίδη! Η νέα σας δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί σύντομα, με τον τίτλο ‘Αστρικός Χάρτης’. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο, πόσα τραγούδια περιλαμβάνει και ποιο είναι το μουσικό ύφος που τη χαρακτηρίζει;

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ για το χρόνο και το χώρο που μου προσφέρετε. Η επιλογή του τίτλου είναι από το τραγούδι “Αστρικός χάρτης” και επειδή είναι το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε σε αυτόν τον κύκλο θεώρησα πως πρέπει να δώσει και τον τίτλο του δίσκου. Περίμενε πάνω από δέκα χρόνια να μελοποιηθεί και ήταν και ο λόγος να γνωρίσω έναν καλό φίλο και έναν πολύτιμο και αγαπημένο συνεργάτη τον Γρηγόρη Μαρινάκη. Βέβαια, στην πορεία συνάντησα και την Πέπη Δουρέκα, μια ακόμη αγαπημένη φίλη και συνεργάτη. Αυτοί λοιπόν μέσα στον “Αστρικό Χάρτη” συνάντησαν τον Βαγγέλη Μαχαίρα, τον Άρη Κούκο, την Λίλιαν Δημητρακοπούλου,τον Γιάννη Μπελεσιώτη και τον Ηλία Κατσούλη και πραγματοποιήθηκε αυτός ο δίσκος. 9 τραγούδια λοιπόν σε στίχους και μουσική πολλών και καλών φίλων! Το ύφος είναι λαϊκό, υπάρχουν τραγούδια σε κλασσικές λαϊκές φόρμες και δρόμους και τραγούδια με λαϊκά χαρακτηριστικά, ενορχηστρωμένα με πιο σύγχρονο ήχο. Μια καλή ακρόαση θα σας κάνει να το καταλάβετε καλύτερα!

Στη νέα σας δουλειά ξεχωρίζει η συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος και ερμηνεύει ένα τραγούδι. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Με τον Γιώργο Νταλάρα υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη. Τον σέβομαι και πιστεύω πως είναι από τους τραγουδιστές με τα πιο σημαντικά τραγούδια στην ελληνική δισκογραφία, έχει τραγουδήσει τραγούδια των σπουδαιότερων δημιουργών και τα τιμάει ακόμη και σήμερα και αυτό πρέπει είναι “σημείο αναφοράς” για πολλούς. Συναντιόμαστε αρκετά συχνά στο studio odeon και μια απ΄αυτές πήρα το θάρρος και του πρότεινα να ακούσει και αν ήθελε να τραγουδήσει ένα τραγούδι, κι όπως φαίνεται το τραγούδησε και με τίμησε με την ερμηνεία του! Μου έδωσε μεγάλη χαρά… είναι η πρώτη φορά που άλλος τραγουδιστής ερμηνεύει τραγούδι μου… πόσο περισσότερο ο Γιώργος Νταλάρας! Τον ευχαριστώ από καρδιάς!

Επί σειρά ετών συνεργαστήκατε με τον εξαιρετικό Δημήτρη Μητροπάνο σε νυχτερινά κέντρα, συναυλίες και περιοδεία στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτήν την ξεχωριστή συνεργασία και τι έχετε κρατήσει από τον καλλιτέχνη, αλλά και άνθρωπο Δημήτρη Μητροπάνο.

Ο Μητροπάνος για μένα δεν ήταν απλά ένας συνεργάτης. Ήταν δάσκαλος, φίλος και οικογένεια! Δεν θέλω να πω πολλά για τον Δημήτρη… το πόσο μεγάλος καλλιτέχνης ήταν φαίνεται ακόμα και τώρα που έφυγε, απ΄την αγάπη του κόσμου στα τραγούδια που ερμήνευσε… τα σημάδεψε τα τραγούδια ο Μήτσος! Αυτό που θέλω να τονίσω, και που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι ο Δημήτρης ήταν σπουδαιότερος του Μητροπάνου! ‘Ηταν σπάνιος Άνθρωπος.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, πέρα από τη συνεργασία σας με τον Δ. Μητροπάνο, έχετε βρεθεί δίπλα και σε άλλα μεγάλα ονόματα, όπως Μαρινέλλα, Αντώνη Καλογιάννη, Σωτηρία Λεονάρδου, Γιάννη Σπανό, Βίκυ Μοσχολιού και Δήμο Μούτση. Κατά πόσο πιστεύετε ότι οι παλαιότεροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες “δίνουν χώρο” σε νέα παιδιά; Τι μαθήματα ζωής έχετε πάρει από όλες αυτές τις συνεργασίες;

Και χώρος δίνεται και χρόνος νομίζω… το θέμα είναι, όταν σου δίνεται ο χώρος, πόσο έτοιμος είσαι να τον υπερασπιστείς. Εκεί θα φανούν οι κόποι σου, κατά κάποιο τρόπο, πόσο δούλεψες, πόσο μελέτησες το αντικείμενό σου και πόσο το αγαπάς τελικά. Μου έλεγε ένα βράδυ στο σπίτι του, πριν από αρκετά χρόνια, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, για τον βαθμό δυσκολίας του επαγγέλματός μας γενικά… στιχουργοί, μουσικοί, τραγουδιστές… δεν είχα καταλάβει και πολλά τότε. Όσο περνάει ο καιρός τον θυμάμαι όλο και πιο συχνά. Είναι δύσκολη εργασία, απ’ τη στιγμή που αποφασίζεις να εκτεθείς και να αναμετρηθείς με το παρελθόν του ελληνικού τραγουδιού, ας μην αναφέρω ονόματα γιατί θα ξεχάσω πιο πολλούς και δεν είναι σωστό. Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες μου τις συνεργασίες ήταν ο σεβασμός και η εκτίμηση απέναντι στους δημιουργούς και το έργο τους. Αυτό είναι ένα μάθημά ζωής!

Οι σπουδές σας στη μουσική είναι αξιόλογες (όπως μπορούν οι αναγνώστες μας να διαπιστώσουν από το βιογραφικό σας που ακολουθεί). Πόσο σημαντικό είναι για έναν καλλιτέχνη του χώρου σας να έχει κάνει αντίστοιχες σπουδές; Μπορεί κάποιος, αν προσπαθήσει, να λειτουργήσει ως αυτοδίδακτος ή αυτό θα ήταν ανεπαρκές για την εξέλιξή του;

Εγώ δεν θα τις έλεγα αξιόλογες… τα βασικά έχω κάνει. Θα ήθελα κάποια στιγμή να συνεχίσω τον κύκλο σπουδών που άφησα… ελπίζω να τα καταφέρω! Το ταλέντο πρέπει να συνοδεύεται από γνώση και μελέτη… από μόνο του θα σε πάει μέχρι ενός σημείου… μπορεί και αρκετά “ψηλά”… υπάρχουν αρκετά παραδείγματα μουσικών και τραγουδιστών οι οποίοι ήταν αυτοδίδακτοι και κάνανε σπουδαία πράγματα κι ακόμα υπάρχουν… και ειδικά στη λαϊκή μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών. Η μουσική είναι μια γλώσσα, είναι κώδικας επικοινωνίας που πρέπει να γνωρίζεις για να συνεννοείσαι με τους υπόλοιπους μουσικούς… καλό είναι να μιλάτε την ίδια γλώσσα.

Πώς επικοινωνείτε με τους θαυμαστές σας εκτός σκηνής; Κάνετε χρήση των social media;

Κάνω χρήση των social media, όσο μου επιτρέπει η γνώση μου βέβαια, δεν θα έλεγα πως το κατέχω ιδιαίτερα. Προσπαθώ με τον καιρό να το μάθω.

Παρ’όλη την ανεπάρκειά μου με έχουν βοηθήσει αρκετά στην επικοινωνία και την ενημέρωση. Προτιμώ σίγουρα την σκηνή και την προσωπική επαφή με το κοινό.

Πώς βλέπετε τα πράγματα στη δισκογραφία σήμερα; Υπάρχει χώρος για νέους καλλιτέχνες ή χρειάζονται και άλλα μέσα (γνωριμίες, κ.λπ.);

Η δισκογραφία είναι σε συνεχόμενη φθίνουσα κατάσταση. Δεν υπάρχουν πια εταιρείες και παραγωγοί απ’ τη στιγμή που το φυσικό προϊόν, το cd δηλαδή, απαξιώθηκε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν νομίζω πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλύσουμε κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν ακόμα δημιουργοί και καλλιτέχνες με διάθεση για δημιουργία κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου. Εύχομαι να βρεθεί σύντομα ένας τρόπος να δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες παραγωγής. Πρέπει να κάνουμε υπομονή…

Υπάρχει χώρος, πάντα υπήρχε. ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος βέβαια… αλλά και γνωριμίες να έχεις, εάν πιστεύεις πως μόνο με αυτές θα προκόψεις… μάλλον κάτι δεν έχεις καταλάβει σωστά!

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!
Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι από καρδιάς!!!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ

FB_IMG_1448563560068

Γεννήθηκε στη Τασκένδη. Στην Ελλάδα ήρθε το 1980, σπούδασε μουσική στο πρότυπο μουσικό κέντρο Πειραιά και στο κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα, από όπου πήρε και το πτυχίο των ανώτερων θεωρητικών.

Έχει επίσης ασχοληθεί με τη βυζαντινή μουσική και τα παραδοσιακά όργανα στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής στο Π.Μ.Κ.Π.

Το 1999 συνεργάζεται με τη Μαρινέλλα στον κύκλο συναυλιών με τίτλο “Με βάρκα το τραγούδι” στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής, το θέατρο Γης και στο  Ο.Α.Κ.Α.

Έπειτα συνεργάζεται με τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Σωτηρία Λεονάδου, τον Γιάννη Σπανό, τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Δήμο Μούτση…

Από το 2009 μέχρι το 2012 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Μητροπάνο σε νυχτερινά κέντρα, συναυλίες και περιοδεία στις Η.Π.Α. και τον Καναδά.

Στην δισκογραφία πρωτοεμφανίζεται το 2009 με τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο “Κι άλλη μέρα πέρασε”. Στη συνέχεια ακολουθεί άλλος ένας δίσκος με τίτλο “Ειν’ η σειρά σου”.

Το 2015 θα κυκλοφορήσει ο τελευταίος δίσκος με τίτλο “Αστρικός Χάρτης”. Στον τελευταίο δίσκο συμμετέχει και ερμηνεύει ένα τραγούδι ο Γιώργος Νταλάρας.

Facebook | YouTube

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΑΣΤΡΙΚΟ ΧΑΡΤΗ’

Ο «Αστρικός χάρτης» περιλαμβάνει 7 τραγούδια σε μουσική του Κώστα Τριανταφυλλίδη και στίχους των Γρηγόρη Μαρινάκη, Πέπης Δουρέκα και Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Επίσης, περιλαμβάνει τα τραγούδια «Ζεϊμπέκικο για 2» σε μουσική Άρη Κούκου και στίχους Γιάννη Μπελεσιώτη και «Όλα είναι κάτι άλλο» σε μουσική του Βαγγέλη Μαχαίρα και στίχους του Ηλία Κατσούλη. Το τραγούδι «Αγάπες που παλιώσατε» ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.