Συνεντευξη [Q&A] με τον Χαρη Λιανο

Χάρη, σε καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το βιβλίο «Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης» είναι το πρώτο σου βιβλίο, από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Τι σε γοητεύει στη συγγραφή και πότε ένιωσες την ανάγκη να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στον κόσμο του βιβλίου; 

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου κάνατε να μιλήσω και να πω μερικά πράγματα για το βιβλίο μου. Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά, είναι το πρώτο μου βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε τον Μάιο από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Στη συγγραφή με μαγεύει η δύναμη της φαντασίας του μυαλού, η οποία μου δίνει την δυνατότητα να πάρω ένα κομμάτι λευκό χαρτί στα χέρια μου και να ξετυλιχθεί η ιστορία μου. Την ανάγκη για να ταξιδέψω στον κόσμο του βιβλίου την ένοιωσα πριν από δύο χρόνια που αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο για να εκφράσω τη αγάπη που έπαιρνα από τα ζώα μου.

Στο βιβλίο σου πρωταγωνιστές είναι τα ζώα (και ειδικότερα οι γάτες) και η σχέση των ανθρώπων μαζί τους. Ωστόσο, θίγεις και το επίκαιρο θέμα της (εσωτερικής) μετανάστευσης, καθώς η οικογένεια του βιβλίου, λόγω των επαγγελματικών και οικονομικών συγκυριών, μετακομίζει από την πόλη στο χωριό, όπου και έρχεται κοντά στη φύση και την αγροτική ζωή. Πόσο μπορεί ένα βιβλίο να βοηθήσει τον αναγνώστη να λάβει τα σωστά νοήματα και να βρει ταύτιση με δικές του καταστάσεις; Στην εποχή της τεχνολογίας, πόσο μπορούν να μας ταξιδέψουν οι σελίδες ενός βιβλίου;

Ένα βιβλίο έχει την δύναμη να μεταφέρει έντονα συναισθήματα όπως η αγάπη και η ελπίδα και να μεταφέρει στιγμές παρόμοιες με την ζωή του αναγνώστη. Μπορεί μέσα από αυτό να ανακαλύψει κάτι δικό του που να τον ταυτίσει με τους ήρωες και να βρει κάποια διέξοδο για να αντιμετωπίσει τις δικές του δυσκολίες. Τα βιβλία μπορεί να γραμμένα σε χαρτί, αλλά το περιεχόμενο τους μπορεί να είναι διαφορετικά αντιληπτό από τον καθένα, καθώς ο κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί και διεγείρει τον εγκέφαλο του διαφορετικά. Τα όρια της φαντασίας του καθενός είναι ξεχωριστά.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, ποια είναι η γνώμη σου για τα e-books; Βλέπεις να έχουν θέση στη ζωή μας ή οι αναγνώστες θα λαχταρούν πάντα τη μυρωδιά ενός παραδοσιακού βιβλίου..;

Τα e-books έχουν θέση στην ζωή μας και ειδικότερα στους πιο νέους ανθρώπους, αλλά τα παραδοσιακά βιβλία είναι μια αξία ανεκτίμητη.

Εμείς έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στις γάτες! Έχεις κάποιο κατοικίδιο;

Έχω και εγώ ιδιαίτερη αδυναμία στις γάτες και είμαι περιτριγυρισμένος από αυτές, καθώς έχω περισσότερες από δέκα γατούλες.

Τι σε εμπνέει για να ξεκινήσεις να γράφεις; Πιο συγκεκριμένα, τι σε ώθησε να γράψεις αυτή την ιστορία;

Την συγκεκριμένη ιστορία την εμπνεύστηκα από την αγάπη που πήρα από τις γάτες μου και θέλησα με αυτόν τον τρόπο να τους ανταποδώσω την αγάπη μου.

Ποια μέσα χρησιμοποιείς για τη συγγραφή; Υπολογιστή ή χαρτί / μολύβι; Επίσης, η στιγμή που θα καθίσεις να γράψεις έρχεται αυθόρμητα ή λειτουργείς βάσει ενός δικού σου προγραμματισμού;

Και τα δυο χρησιμοποιώ, ανάλογα με το μέρος που βρίσκομαι. Μερικές φορές μπορεί να προγραμματίζω την συγγραφή μου, αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργώ αυθόρμητα.

Πόσο σημαντική είναι η μουσική για σένα; Έχεις κάποιο αγαπημένο είδος; 

Είναι πολύ σημαντική έως αναγκαία γιατί αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο έκφρασης. Αγαπημένο μου είδος είναι η pop και η έντεχνη μουσική.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΛΙΑΝΟ

12366723_980978191972732_126161963_n

Ο Χαράλαμπος Λιανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου και κατοικεί μόνιμα. Αποφοίτησε από το τμήμα Πληροφορικής – Δικτύων Η/Υ του ΤΕΕ Καλαμάτας, με ειδικότητα Υποστήριξη Συστημάτων και Εφαρμογών Υπολογιστών και από το Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας στο τμήμα Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος σε δημόσιο φορέα, ως ξενοδοχοϋπάλληλος σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και ως υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ. Από μικρή ηλικία είχε πάθος για τη συγγραφή και τα δυο τελευταία χρόνια άρχισε να γράφει μυθιστορήματα, νουβέλες και στίχους. Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης. Μια αγάπη όπως παλιά, είναι το πρώτο του βιβλίο. Είναι λάτρης της μαγειρικής και γράφει συνταγές στην ιστοσελίδα που διατηρεί με ένα συνάδελφο του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘Η ΣΤΑΧΤΟΜΠΟΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΠΙΡΤΟΥΛΗΣ’

Λιανος Front

«Η Σταχτομπούτα και ο Σπιρτούλης.
Μια αγάπη όπως παλιά»
του Χάρη Λιανού

Σελίδες: 64
Διαστάσεις: 29×17
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 9,50 ευρώ
Κατηγορία: Λογοτεχνία του φανταστικού, εφηβική λογοτεχνία, ιστορίες για γάτες και ζώα

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό ψηλά στο βουνό μια οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει και να αφήσει πίσω της την πόλη που ζούσε. Μάζεψαν τα πράγματα τους, τα φόρτωσαν σε ένα φορτηγό που είχαν νοικιάσει και ξεκίνησαν για το προορισμό τους. Μαζί με όλη τους την προίκα πήραν μαζί του και κάτι πολύ σημαντικό για το μικρό Άλκη όπου στην πορεία εξελίχθηκε το ίδιο σημαντικό για όλους. Ένας νέος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά τους, ένας κόσμος που δεν είχαν φανταστεί.

Ο μικρός Άλκης μαζί με την οικογένεια του ανακαλύπτει μια σπάνια φιλία ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, μια φιλία που τους δίνει καθημερινά μαθήματα αγάπης, πίστης και αφοσίωσης. Οι ήρωες της ιστορίας μπορεί να σας θυμίσουν τα δικά σας φιλαράκια που θέλουν την ΑΓΑΠΗ σας. Είναι εκεί μαζί μας, ζουν μόνο για εμάς και μας κοιτούν κατευθείαν στη ψυχή.

«…του μικρού Άλκη του άρεσαν όλα τα ζώα δεν ξεχώριζε κανένα…»

«…συνέχιζε να αγαπά και όλα τα άλλα ζώα που είχαν και που τους εμπιστεύτηκαν να είναι μαζί τους».

Facebook page > εδώ

logoS2__regular

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε όλους τους συγγραφείς!!!
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com

Πατήστε στο κάτωθι μπάνερ για να ενημερωθείτε για το Φεστιβάλ ‘Όψεις του Φανταστικού‘:

12095133_10154607773678973_5545947294266438645_o