[7+1] με το Νικο Χατζηελευθεριου

Οι μουσικές επιλογές του Νίκου Χατζηελευθερίου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Μετά το 2007, όπου και γράψατε για πρώτη φορά μουσική για το θέατρο, και συγκεκριμένα για τη ‘Γέρμα’, ‘συναντιέστε’ και πάλι με τον Λόρκα και το διάσημο έργο του. Τι σας γοητεύει στη ‘Γέρμα’ και τι έχει αλλάξει από τότε, ως προς τη μουσική σας προσέγγιση σε αυτό το έργο;

Η Γέρμα είναι γυναίκα σε διαρκή εγρήγορση, γεμάτη χυμούς ζωής, έρωτα και αναπαραγωγής. Απόλυτα δοτική και ασυμβίβαστα απαιτητική. Φέρει εν δυνάμει ηδονή και κίνδυνο και φυσικά ανήκει στον Λόρκα. Πώς να μη γοητευτεί κανείς;

Η μουσική μου το 2007 γράφτηκε για να εξυπηρετήσει απόλυτα την παράσταση που είχε σκηνοθετήσει ο Νίκος Δάφνης στο “Θέατρο κάτω από τη γέφυρα”. Δεν είχε στέρεη μουσική “φόρμα”. Αν μου ζητούσε κανείς να γράψω τώρα μουσική, για τη μορφή που το παρουσιάζουμε, θα έγραφα αλλιώς και μάλλον θα ήταν λάθος. Όταν το ακούω σκέφτομαι πόσο “περισσότερη” μουσική θα μπορούσα να βάλω. Αλλά σημασία έχει η ισορροπία σ’ ένα πολυθέαμα. Στην προκειμένη περίπτωση, η μουσική προσαρμόστηκε στις δυνατότητες και τις ανάγκες της υπέροχης Underground Youth Orchestra.

Η Έλλη Πασπαλά που είναι πέρα από σπουδαία φωνή και άριστα καταρτισμένη μουσικός και “κάτοχος” της θεατρικής προσέγγισης, αναδεικνύει μοναδικά τα τραγούδια, ξεπερνώντας τις όποιες δομικές -απαραίτητες για τέτοιο θέαμα- ακροβασίες.

Πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η θεματολογία της «Γέρμας»; Μπορεί το κοινό να νιώσει ταύτιση με σημεία του έργου, τόσο εννοιολογική όσο και συναισθηματική;

Έρωτας, σύγκρουση, θάνατος: παντός καιρού έκτακτη επικαιρότητα θα έλεγα. Από κει και πέρα οι κοινωνικές συμβατικότητες που πραγματεύεται η υπόθεση του έργου προφανώς έχουν αλλάξει. Αλλά ο μάστορας του είδους, ο Λόρκα, τις δίνει με τέτοιο τρόπο που ο καθένας άμεσα βρίσκει τους παραλληλισμούς του. Στο ντιβάνι μας βάζει ο Λόρκα κυριολεκτικά!

Όσο για το συναισθηματικό μέρος, πάντα πίστευα ότι εκεί πρώτο ρόλο παίζουν οι ερμηνευτές. Ελάτε να δείτε την Αλεξάνδρα Αϊδίνη τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και την Ιωάννα Αγγελίδη και θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Η κιθάρα είναι η μεγάλη σας αγάπη. Υπάρχει κάποιο άλλο μουσικό όργανο που σας γοητεύει; Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη μουσική; Το αισθανόσασταν από μικρός ότι αυτή είναι ο προορισμός σας;

Μικρός πίστευα ότι ο προορισμός μου είναι να γίνω σπουδαίος ποδοσφαιριστής… Η ζωή τα φέρνει σχεδόν όπως θέλει. Από την αρχή με την κιθάρα μπήκα στη μουσική και κάποτε θα βγω μαζί της. Να ξέρετε πάντως ότι η μουσική που μας αρέσει να παίζουμε και η μουσική που μας αρέσει να ακούμε δεν ταυτίζονται.

Πόσο ελπιδοφόρο είναι το μέλλον των νέων μουσικών στη χώρα μας; Ποια είναι τα συναισθήματα και οι προβληματισμοί τους, από τη διδακτική σας εμπειρία, και πώς τα διαχειρίζεστε, ώστε ούτε να απογοητεύονται, αλλά ούτε και να υπεραισιοδοξούν;

Κοιτάξτε, η επιλογή “να γίνω μουσικός” δεν ήταν ποτέ και εξακολουθεί να μην είναι και σήμερα ορθολογιστική. Η μουσική μάλλον σε διαλέγει παρά τη διαλέγεις εσύ. Από κει και πέρα σα δάσκαλος είμαι μαθητοκεντρικός. Κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός και τον διαχειρίζεσαι διαφορετικά. Ειλικρινά, ξέρω αρκετά παιδιά που ο καταλυτικός παράγοντας που έγιναν μουσικοί ήμουν εγώ… και τι να πω… o Θεός κι η ψυχή μας… Για ένα είμαι απόλυτα σίγουρος: ελπιδοφόρο είναι το μέλλον των παιδιών που θα μορφωθούν μουσικά, χωρίς να γίνουν επαγγελματίες μουσικοί.

Πάνω από 10 χρόνια από την ίδρυση του Guitarte Ensemble. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το μουσικό σύνολο και τι ετοιμάζετε για το άμεσο μέλλον;

Το Guitarte Ensemble αποτελείται από μένα και μια ομάδα παλιών μου μαθητών και νυν συναδέλφων. Ετοιμάζουμε ένα δεύτερο cd με κονσέρτα Μπαρόκ, ετοιμάζουμε το μεγάλο μας όνειρο την “Εξαϋλωμένη νύχτα” του Σαίνμπεργκ και η ζωή συνεχίζεται… Οι ράγες μας είναι αυτές που αναφέρουμε στο cd “Traces”. Δηλαδή έργα Κλασικών “δασκάλων”, μουσικά βιώματα και σημερινές δημιουργίες. Το στοίχημα: μια μουσική “δημοκρατία” (μεταξύ αστείου και σοβαρού) που να είναι ο καθένας σολίστ μέσα από την ενεργή αποδοχή των άλλων.

Ποιος[οι] ήταν ή / και είναι για εσάς ο σπουδαιότερος συνθέτης, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό;

Εν αρχή ην ο Μπαχ… Κοιτάξτε, μιλάμε για τη “Δυτική” μουσική. Ο Μπαχ είναι ό,τι ο Όμηρος για τη λογοτεχνία. Από το έργο του εκπορεύεται όλη -αλήθεια όλη- η μουσική. Μια και είπατε όμως και για το εσωτερικό, αγαπώ πολύ τη μουσική του Μάνου Χατζιδακι και του Γιάννη Χρήστου.

Κατά πόσο χρησιμοποιείτε την τεχνολογία στη δουλειά σας και, κατ’ επέκταση, και στην καθημερινότητά σας;

Στην καθημερινότητα μου πολύ, στη μουσική πολύ λιγότερο…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

FB_IMG_1456388736032

Έχοντας αφετηρία εγκύκλιες σπουδές κιθάρας με τον Βαγγέλη Μπουντούνη στο Εθνικό Ωδείο και Ανωτέρων θεωρητικών και Σύνθεσης με τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο στο Ωδείο Atheneaum, έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεων, κυρίως με σύνολα μουσικής δωματίου, στις σημαντικότερες αίθουσες και χώρους, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις, δισκογραφία και εκδόσεις. Από το 2005 έχει ιδρύσει και διευθύνει το μουσικό σύνολο Guitarte Ensemble, με πληθωρική παρουσία στα μουσικά πράγματα, αναδεικνύοντας σειρά πρωτότυπων έργων, σειρά μεταγραφών Μπαρόκ, Κλασικής και Σύγχρονης μουσικής, καθώς και σύνθετα multimedia μουσικά δρώμενα όπως το μπαλέτο «Το καταραμένο φίδι» του Μάνου Χατζιδάκι, το «Φάντασμα της Μασσαλίας» του Γ.Αγγελάκη (βασισμένο στο ομώνυμο μονόπρακτο του Κοκτώ), το «Όνειρο ενός νηφάλια μεθυσμένου» (βασισμένο σε κείμενα από το θεατρικό έργο «Ένας Όμηρος» του Μπρένταν Μπήαν με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη), το “Ημερολόγιο ενός διαβόλου” μια δική του μουσική σύνθεση πάνω σε ποιήματα και κείμενα του Κ. Π. Καβάφη, και Φ. Πεσσόα κ.ά. Συνθέτει μουσική για κιθάρα, μουσικά σύνολα καθώς και για θεατρικές παραστάσεις. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στα Δημοτικά Ωδεία Κορυδαλλού και Μοσχάτου, έχοντας ήδη αναδείξει μια τάξη κιθαριστών με έντονη παρουσία.

Στο Θέατρο, εκτός από τη «Γέρμα» του F. G. Lorca, έχει γράψει μουσική για τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ σε μετάφραση-σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου, το «Πιρλιπλίν και Μπελίσα» του Λόρκα σε διασκευή Νίκης Τριανταφυλλίδη καθώς και για τους «Αχαρνής» και τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά της Μαρίας Σκούπα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Yerma_IMK_Teliko internet

Γέρμα του Φ.Γ. Λόρκα
Μια συμφωνική σκηνική μπαλάντα
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν υπήρξε επιλογή της, με μόνη της διέξοδο πλέον τη μητρότητα, η Γέρμα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει την ύπαρξή της κατά τα πρότυπα της εποχής και να δώσει νόημα στη ζωή της. Όσο κι αν προσπαθεί, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μοίρα της, αφού «yerma» σημαίνει στείρα. Το παιδί που δεν έρχεται ποτέ τής γίνεται εμμονή, οδηγώντας την αναπόφευκτα στο έγκλημα…

Η «Γέρμα», ένα από τα τρία θεατρικά έργα της «ισπανικής υπαίθρου» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, και κορυφαίο έργο του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, ανεβαίνει τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με τη μορφή μια συμφωνικής σκηνικής μπαλάντας, σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Νίκου Χατζηελευθερίου, μετάφραση του Περουλή Σακελλαρίδη και δραματουργική επεξεργασία του Εδουάρδου Γεωργίου και της Αναστασίας Διαμαντοπούλου.

Συμπράττει ως σολίστ η Έλλη Πασπαλά και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης και Ιωάννα Αγγελίδη.

Ερμηνεύει η συμφωνική ορχήστρα Underground Youth Orchestra υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

Μια ιδιαίτερη πολυσυλλεκτική μουσική παράσταση με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Pikon Germa _MG_1250

Ταυτότητα της παράστασης
Μουσική Σύνθεση: Νίκος Χατζηελευθερίου
Ενορχήστρωση-Διεύθυνση ορχήστρας: Κώστας Ηλιάδης
Μετάφραση-προσαρμογή κειμένου-στίχοι: Περουλής Σακελλαρίδης
Δραματουργική επεξεργασία: Εδουάρδος Γεωργίου, Αναστασία Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Αναστασία Διαμαντοπούλου
Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου
Βίντεο | ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος & Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
Ερμηνευτές: Έλλη Πασπαλά, Κωνσταντίνα Κορδούλη, Απόστολος Κίτσος
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Ιωάννα Αγγελίδη.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρήστος Φάκλαρης, Βαγγέλης Γαγλίας
Φωτογραφίες: Παντελής Κονσολάκης-Pikon Photography
Παραγωγή: Ekfrassis Productions
Οργάνωση παραγωγής-Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 70΄
Αίθουσα: Θέατρο του ΙΜΚ
Τιμές εισιτήριων: 15 € (προπώληση), 18 € (ταμείο ΙΜΚ την ημέρα της παράστασης), 12 € (Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας ΟΑΕΔ)
Προπώληση: Ταμείο ΙΜΚ – Ticket Services (Πανεπιστημίου 39) – Online μέσω του site του ΙΜΚ

H Γέρμα στο facebook | H Underground Youth Orchestra στο facebook | To IMK στο facebook

Pikon Germa _MG_9658

Η PLAYLIST ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

J.S. Bach Musikalisches Opfer BWV 1079 (Parts 1-13) / Από τους Guitarte Ensemble.