Συνεντευξη [Q&A] με τον Θωμα Πανδη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Μετά από απανωτά sold-out, η παράσταση ‘Οι τρελοί της Βαλένθια’ συνεχίζει για 2η χρονιά! Μιλήστε μας για το δικό σας ρόλο σε αυτή τη δουλειά και πώς προετοιμαστήκατε γι’ αυτόν;

Η 2η χρονιά της παράστασης στο θέατρο ”Αθηναϊκή Σκηνή” έρχεται με την ίδια χημεία και καλή συνεργασία των ηθοποιών και συντελεστών. Μια δύσκολη παράσταση, με έντονο ύφος και κέφι, που για να περάσει θέλει πολύ ιδρώτα. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή. Από πλευράς αισθητικής, κοστουμιών, μακιγιάζ, πολυάριθμου θιάσου. Η ανάγκη για ικανοποίηση του κοινού όμως παραμένει η ίδια και γι’αυτο η προετοιμασία δεν διαφέρει από την πρώτη χρονιά. Ο ρόλος μου, σε αντίθεση με τον βαρύγδουπο τίτλο του ως διαχειριστής της ψυχιατρικής κλινικής, αποτελεί έναν από τους τρελούς της Βαλένθια που προσπαθεί να διακρίνει και να νοσηλεύσει άλλους τρελούς, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Έντονη κίνηση, εξωστρέφεια, δύσκολος ρόλος, αλλά τόσο προκλητικός και απολαυστικός για εμένα!

Το κείμενο του Λόπε ντε Βέγκα πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα του έρωτα και ειδικότερα την τρέλα που πολλές φορές χαρακτηρίζει αυτό το συναίσθημα. Πώς βλέπετε τις σχέσεις σήμερα, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε; Υπάρχει περιθώριο για ‘τρέλα’ ή έχουμε ‘φρενάρει’ συναισθηματικά;

Σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος σύναψης και διατήρησης μιας σχέσης, αλλά ο έρωτας και η τρέλα είναι εκεί, απλά εκφράζονται διαφορετικά. Όσο δύσκολοι και να είναι οι καιροί, ο έρωτας είναι από τα λίγα συναισθήματα που μπορούν να σε κάνουν να ζεις σε παράλληλο σύμπαν. Σε αυτό το κείμενο παρουσιάζεται με πολύ όμορφο τρόπο κάθε εκδήλωση της τρέλας του έρωτα και τελικά οι πιο γνωστικοί φαντάζουν στο τέλος πιο τρελοί απ’ τους τρελούς.

2

Με καταγωγή από την πανέμορφη Κέρκυρα, έχετε σκεφτεί να επιστρέψετε κάποτε, σε μόνιμη βάση, και να δραστηριοποιηθείτε εκεί; Παράλληλα, και δεδομένης της μετανάστευσης πολλών νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, μια πρόταση για δουλειά εκτός Ελλάδος, θα ήταν κάτι που θα σας προβλημάτιζε;

Είναι σπάνιο να είσαι από την Κέρκυρα και να μην έχεις σκεφτεί κάποτε την επιστροφή σου. Παρόλα αυτά είναι αρκετά δύσκολο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να κάνεις αυτό το βήμα, τουλάχιστον για την ώρα. Η αλήθεια είναι ότι το κυνήγι του Θεάτρου είναι έντονο και η καλλιτεχνική δημιουργία είναι περιορισμένη κυρίως στην Αθήνα. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι και στο παιδικό θέατρο με το θίασο καρουζέλ που έχω. Τέσσερα χρόνια κάνω παραγωγές, όπως η Ειρήνη και ο Πλούτος του Αριστοφάνη, διασκευασμένα έργα για τα παιδιά. Ήταν ένας καινούργιος, φανταστικός κόσμος για εμένα, ένα εγχείρημα που πέτυχε σε όλες του τις διαστάσεις. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, που αναγνώρισαν τη δουλειά μου, ήταν συγκινητική. Την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρώσαμε τις 400 παραστάσεις με περιοδείες σε σχολεία, δήμους, ιδρύματα, σταθμούς. Πλέον, οι παραστάσεις αυτές ζητώνται και από την επαρχία. Νιώθω και αρκετά τυχερός, μιας και μπορώ να δουλεύω και να ζω από αυτό που σπούδασα και αγαπώ. Όταν λοιπόν οι συνθήκες είναι τέτοιες, δε φεύγεις εύκολα. Όσον αφορά κάποια επαγγελματική πρόταση για εργασία στο εξωτερικό, πιστεύω ότι έχει να κάνει καθαρά με το περιεχόμενο της πρότασης και όχι το μέρος.

Ποιο από τα μέσα: α) θέατρο, β) κινηματογράφο ή γ) τηλεόραση, βρίσκετε πιο ελκυστικό και αν θα θέλατε να επικεντρωθείτε σε κάποιο από αυτά πιο πολύ στο μέλλον;

Η αλήθεια είναι πως κάθε μέσο είναι εντελώς διαφορετικό από το άλλο τόσο για το θεατή όσο και για τον ηθοποιό. Υπάρχει η συμμετοχή του κοινού στο θέατρο, η αιωνιότητα μιας ταινίας στον κινηματογράφο, η εύκολη και άμεση επαφή μέσω της τηλεόρασης. Ανάλογα με τις επαγγελματικές μου προτάσεις, αλλά και την καλλιτεχνική φάση στην οποία βρίσκομαι, προσανατολίζομαι σε κάποιο από τα μέσα ή και συνδυασμό αυτών. Διαφορετική τεχνική το ένα από το άλλο με κοινό παρανομαστή την υποκριτική. Αυτή λατρεύω και αυτή υπηρετώ. Σε όποιο μέσο.

1

Πόσο σημαντική θέση έχουν στην καθημερινότητά σας τα social media, τόσο ως προς την προβολή της δουλειάς σας, όσο και για τη γενικότερη επικοινωνία;

Τα social media είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Ως ηθοποιός, αποτελούν το βασικό και πιο γρήγορο κανάλι προβολής της δουλειάς μου. Σε προσωπικό επίπεδο, κλείνω περισσότερο προς την άμεση επαφή με ανθρώπους για την επικοινωνία μου.

Πόσο ανασταλτικά λειτουργεί για έναν νέο ηθοποιό η οικονομική κρίση, καθώς ο βιοπορισμός αποκλειστικά από το επάγγελμα του ηθοποιού φαντάζει δύσκολος;

Το επάγγελμα του ηθοποιού ανέκαθεν ήταν δύσκολο βιοποριστικά λόγω της έλλειψης σταθερού εισοδήματος. Σε περίοδο δε οικονομικής κρίσης φαντάζει ακόμα πιο αντίξοο. Παρόλα αυτά, είναι στο χέρι του ηθοποιού, η ασχολία και με άλλες δραστηριότητες, αλλά πάνω από όλα η διατήρηση της πίστης του για το επάγγελμα που επέλεξε.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας προορισμοί εντός και εκτός των ‘τειχών’ της πρωτεύουσας;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με μια βραδινή βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τόσες διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά και επιλογές σε ένα μέρος. Μεγάλο μέρος της καρδιάς μου, επίσης, κρατά η Κέρκυρα γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για απογευματινά καφεδάκια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΠΑΝΔΗ

8

Γεννήθηκα το 1985 στην Κέρκυρα, όπου και έζησα μέχρι τα 18 που έφυγα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές στο Πανεπιστήμιο. Από αρκετά μικρή ηλικία, όμως, το όνειρό μου ήταν να γίνω ηθοποιός. Ήξερα ότι ήταν το μόνο που ήθελα πραγματικά και ευτυχώς υποστηρίχτηκα με αγάπη, τόσο από την οικογένειά μου, όσο και από τους φίλους μου. Μετά από διάφορες τέχνες στις οποίες επιμορφώθηκα (στο τραγούδι, το χορό, αλλά και τη συμμετοχή μου σε ερασιτεχνικές παραστάσεις στην Κέρκυρα), πήρα την απόφαση να φοιτήσω στη Δραματική σχολή Αθηναϊκή σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη στην Ακρόπολη. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου, έκανα τα πρώτα μου βήματα σε κάποια σήριαλ, αλλά και στο θέατρο, δίπλα σε καθηγητές μου που με εμπιστεύτηκαν, στον Άμλετ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους στο Επί Κολωνώ (Νεκροθάφτης), δίπλα στην Λυδία Κονιόρδου στο Ουρανός Κατακόκκινος – σε εσάς που μας ακούτε, στο Δίας ξαναγύρισε του Α. Μοσχονά σε σκηνοθεσία Θόδωρου Κάλβου (περιοδεία), στο Διαβόλου κάλτσα του Α. Μοσχονά σε σκηνοθεσία Θόδωρου Κάλβου (περιοδεία), στο Grease the musical σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη (Kenickie), στην Ιφιγένεια εν Ληξουρίω (Φενίσσος) του Π. Κατσαϊτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη.

DSC_5022-2

Το 2014 έπαιξα τον Αρχιτυμπανιστή στην παράσταση ”Βόυτσεκ” του Μπύχνερ στο Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου – Καλαμπόκη στην Ακρόπολη, αφού συστήσαμε με το Μιχάλη Καλαμπόκη και την Αλεξάνδρα Βουτζουράκη τον επαγγελματικό θίασο της Αθηναϊκής Σκηνής. Ήταν ένα απαιτητικό έργο.

Το 2015 ερμήνευσα τον Πιζάνο στην παράσταση ‘’Οι τρελοί της Βαλένθια” του Λόπε Ντε Βέγκα, μια ξεκαρδιστική κλασσική ποιητική κωμωδία του Χρυσού αιώνα της Ισπανικής Αναγέννησης, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία από τις πρώτες παραστάσεις. Ο ρόλος μου ένας ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς, διευθυντής του τρελοκομείου, είναι πολύ έντονος με γρήγορο ρυθμό, ζωηρή διάθεση και πολύ εκφραστικός. Η ευφάνταστη σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Καλαμπόκη, ενώ η μετάφραση της Αλεξάνδρας Βουτζουράκη. Από τις πρώτες κιόλας παραστάσεις είχε μεγάλη ανταπόκριση και προσθέσαμε και άλλη ημέρα παράστασης, όπως και αργότερα παίξαμε και σε παράταση. Ήδη η παράσταση ανεβαίνει ξανά από αρχές Μαρτίου.

9

Μόλις τελειώσαμε στο Αγγέλων Βήμα τις παραστάσεις μας στο έργο ‘’Είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες’’ , ένα έργο που αποτελείτο από πέντε γαλλικές αναγεννησιακές φάρσες με πολλά χιουμοριστικά στιγμιότυπα εμπνευσμένα από το σλάπστικ βωβό κινηματογράφο και την κομέντια ντελ αρτε, μα πάνω από όλα με φρεσκάδα, με ένα θίασο φανταστικό και μια εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Μιχάλη Καλαμπόκη.

Παράλληλα, αποφάσισα να ασχοληθώ με το παιδικό θέατρο, μετά από προτροπή του Θόδωρου Κάλβου, διευθυντή της Ανώτερης δραματικής σχολής «Αθηναϊκή σκηνή» που σπούδασα. Πριν τρία χρόνια ξεκίνησα δειλά την πρώτη μου παιδική θεατρική παράσταση, μια διασκευή της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη, από την Αλεξάνδρα Βουτζουράκη, για μικρά παιδιά. Ο Θόδωρος Κάλβος μου έκανε την τιμή να σκηνοθετήσει την παράσταση και, ύστερα από τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε, την επόμενη χρονιά τόλμησα να ζητήσω από την Αλεξάνδρα Βουτζουράκη να διασκευάσει και ένα δεύτερο έργο του Αριστοφάνη, τον «Πλούτο» σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Καλαμπόκη. Η υποδοχή, τόσο του καινούργιου έργου όσο και της «Ειρήνης», ήταν πέρα από κάθε προσδοκία μου (300 παραστάσεις σε τρία χρόνια) και έτσι πήρα την απόφαση να τις παρουσιάσω και στο θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή». Φέτος, έχουν ήδη αρχίσει οι πρόβες για τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Το παιδικό θέατρο ήταν για μένα μια αποκάλυψη, τα παιδιά είναι οι πιο δύσκολοι θεατές, αλλά, αν τα κερδίσεις, η αγάπη που σου δίνουν είναι απλόχερη. Εκπαιδευτικοί και σχολεία έχουν αγκαλιάσει αυτές τις παραγωγές και τους είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Το διδακτικό περιεχόμενο αυτών των παραστάσεων σε συνδυασμό με το διαδραστικό τους χαρακτήρα ξεπερνούν μια απλή παιδική παράσταση.

7

Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να εργάζομαι πάνω σε αυτό που αγαπώ και να ζω από αυτό που τόσο ήθελα από μικρό παιδί. Οι δυσκολίες στο χώρο του Θεάτρου είναι τεράστιες, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που ζούμε. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να κρατάς επαγγελματικό επίπεδο σε αυτό που κάνεις, μιας και δεν υπάρχει στήριξη. Μόνο ο καθένας με τις δυνάμεις τους. Ο επαγγελματισμός είναι ζητούμενο για εμένα, τόσο στο αποτέλεσμα των παιδικών παραγωγών μου, όσο και στις βραδινές παραστάσεις μας. Αρνούμαι να δεχτώ ότι το επάγγελμά μου είναι πλέον χόμπι. Δίνω των καλύτερό μου εαυτό και αυτό ευτυχώς εκτιμάται. Έχω επιμονή, πολλή υπομονή και χαίρομαι που συμπορεύομαι καλλιτεχνικά με ανθρώπους που εμπνέουμε ο ένας τον άλλον σε ένα επαγγελματικό θέατρο με υψηλές απαιτήσεις τόσο υποκριτικές, όσο τεχνικές και εικαστικές.

Σας περιμένουμε λοιπόν τόσο καθημερινά στα σχολεία με τις παιδικές παραστάσεις του Αριστοφάνη, όσο και να τρελαθείτε μαζί μας με την παράσταση ”Οι τρελοί της Βαλένθια” του Λόπε Ντε Βέγκα στο υπέροχο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή στο Μετρό της Ακρόπολης από το Μάρτιο του 2016 κάθε Σαββατοκύριακο. Όσοι δεν είδατε την παράσταση πέρσι, σας περιμένουμε φέτος κι αν είστε από αυτούς που την είδατε και την αγαπήσατε, σας επιφυλάσσουμε νέες εκπλήξεις!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ’

6

Οι Τρελοί της Βαλένθια
του Λόπε Ντε Βέγκα,σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη
2ος χρόνος επιτυχίας
Πρεμιέρα Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Μετά την τεράστια sold out επιτυχία, Οι Τρελοί της Βαλένθια επανέρχονται, για λίγες παραστάσεις στο θέατρο ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ.

Οι “Τρελοί της Βαλένθια”, γραμμένοι στην Ισπανία από το Λόπε ντε Βέγκα την εποχή που “μεσουρανούσε” ο Σαίξπηρ στην Αγγλία, αποτελούν έργο κλασικό, ποιητικό, μια ιπποτική κωμωδία και ταυτόχρονα τόσο σύγχρονη μιας και καταπιάνεται με τη διαχρονική τρέλα του Έρωτα που δεν αγγίζει εποχές.

4

Υπόθεση:

Μέσα στο διάσημο τρελοκομείο της Βαλένθια συναντιούνται και ερωτεύονται ο νεαρός Φλοριάνο (Μιχάλης Καλαμπόκης) που προσποιείται τον τρελό για να γλιτώσει την σύλληψη για την δολοφονία του πρίγκιπα Ρεϊνέρο και η όμορφη Εριφίλα (Αλεξάνδρα Βουτζουράκη) που αφού τη λήστεψε και την εγκατέλειψε γυμνή ο υπηρέτης της, την περάσανε για τρελή και την μαζέψανε! Οι δυο τους παριστάνουν τον Άμλετ και την Οφηλία και έτσι τους πιστεύουν. Τα εμπόδια στην σχέση τους πολλά: ο ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς διευθυντής του τρελοκομείου Πιζάνο (Θωμάς Πανδής) με τους δύο θεόχαζους υπηρέτες του, Μάρτιν και Τόμας που πιστεύουν ότι είναι ο Δον Κιχώτης και ο Θερβάντες, ο τρελός με τα καθήκοντά του αστυνομικός Λιμπέρτο, ο έμπιστος φίλος του Φλοριάνο, Βαλέριο, ερωτευμένος έως φρενοβλάβειας κι αυτός με την Εριφίλα, η ανιψιά του Πιζάνο, Φαίδρα με την υπηρέτριά της Λαϊντα ερωτευμένες με τον Φλοριάνο που κάνουν τις τρελές για να μείνουν κοντά του… και τελικά το χάνουν και κυρίως το μεγάλο εμπόδιο μεταξύ Φλοριάνο και Εριφίλα που πιστεύει ο ένας για τον άλλο ότι είναι πραγματικά τρελοί. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν, όμως, θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους και θα ενώσει τους δύο ερωτευμένους… ή μήπως όχι.

Ο Λόπε ντε Βέγκα με το έργο του ικανοποίησε τόσο τις απαιτήσεις της άρχουσας τάξης, όσο και του πιο λαϊκού κοινού μιας και ένωσε το ρυθμό με την ποίηση, την ιπποτική καθημερινότητα με τις περιπέτειες των υπηρετών.

Όλες οι εκδηλώσεις του Έρωτα, κεραυνοβόλο χτύπημα, πάθος, πόθος, κτητικότητα, υποψίες, ζήλια, κρεβατομουρμούρα, κάνουν τους πιο λογικούς ήρωες να μοιάζουν πιο τρελοί από τους τρελούς. Άλλωστε ποιός δεν είναι ή δεν έχει υπάρξει τρελός από Έρωτα!

Μια παράσταση βγαλμένη από την Αναγέννηση, γεμάτη μουσική και κοστούμια εποχής και ξεκαρδιστικές καταστάσεις σε ανατρεπτική ανάγνωση Μιχάλη Καλαμπόκη με τρία διαφορετικά “φινάλε” για να ικανοποιήσουν το κοινό.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Καλαμπόκης
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Μουσική: Χρήστος Γαλίτης

Διανομή:
Φλοριάνο: Μιχάλης Καλαμπόκης
Πιζάνο: Θωμάς Πανδής
Εριφίλα: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη
Φαίδρα: Κέλλυ Ανυφαντή
Λαϊντα: Ίριδα Δασκαλοπούλου
Βαλέριο: Αλέξανδρος Παπατριανταφύλλου
Τόμας: Λυκούργος Μπάδρας
Μάρτιν: Χάρης Λεοντσίνι
Λεονάτο: Βασίλης Τριανταφύλλου
Ρεϊνέρο: Αντώνης Καραθανασόπουλος
Λιμπέρτο: Δημήτρης Μακρής
trailer και φωτογραφίες : Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Φώτα: Σπύρος Κάρδαρης
Kοστούμια: Βεστιάριο Κοραή Δαμάτη
Kαλλιτεχνικές δημιουργίες: Άννα Μαχαιριανάκη
Κωμμωσεις: Χαρά Ζαφειρίου
Mακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη

3

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 20:00
(εκτός Μεγάλου Σαββάτου και Κυριακής του Πάσχα, για λίγες μόνο παραστάσεις)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
10 ευρώ (άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α., άνω των 65, φοιτητές), δεκτές ατέλειες, ειδικές τιμές για ομαδικά.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

Δυνατότητα για κλείσιμο παραστάσεων πέραν των προγραμματισμένων.

Θέατρο “Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη”,
Αθ. Διάκου & Τζιραίων 13, έξω από το Μετρό Ακρόπολης.
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9222300