Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! H Έκθεση Φωτογραφίας – Φωτογραφικό Οδοιπορικό ‘Common Routes’ έχει ξεκινήσει από τις 8 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Είστε ανάμεσα στους πέντε φωτογράφους που, στα πλαίσια της συνεργασίας της Fokal με την Green Project, ταξιδέψατε το Σεπτέμβριο του 2015 για 11 ημέρες, από την Κων/πολη στη Σμύρνη, μέσω Καππαδοκίας, διανύοντας 3.000 χιλιόμετρα. Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε σε αυτό το οδοιπορικό, τι σας προσέλκυσε σε αυτό το project;
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ, το Sin Radio, για τη φιλοξενία του. Η ιδέα για ένα φωτογραφικό ταξίδι ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, όταν τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας Fokal, στην οποία ανήκω, αποφάσισαν να επεκτείνουν τις δράσεις τους εκτός Ελλάδος. Ο συνδυασμός ταξιδιού και φωτογραφίας πάντα με ελκύει και σε προσωπικό επιπέδο, επομένως ένα ομαδικό φωτογραφικό ταξίδι, σε μια ξένη χώρα μαζί με μια παρέα φίλων, είναι πάντα καλοδεχούμενη.
Από την ταξιδιωτική σας αυτή εμπειρία, καταγράφοντας την αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και ανθρώπου, τι σας έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στο μυαλό και αν έχετε από το ταξίδι σας κάποια φωτογραφία που σας συγκινεί περισσότερο από όλες;
Μέσα από αυτό το ταξίδι είχαμε την ευκαίρια να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε την Κωσταντινούπολη, μέσα από τους ανθρώπους που ζουν σε φτωχογειτονιές, αλλά και στην κοσμική της πλευρά, όπως, επίσης, ανθρώπους που ζουν στην ευρύτερη επαρχία της Τουρκίας. Προσωπικά, ξεχωρίζω τα χωριά της Καππαδοκίας και τον απλό τρόπο ζωής των κατοίκων εκεί. Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο, σε μία άλλη εποχή, ανεπηρέαστη από τη πολύπλοκη καθημερινότητα που μας στήνει η ίδια η πόλη.
Με συγκινούν ακόμα πολλές φωτογραφίες, γιατί το ταξίδι είναι ακόμα νωπό και το προσωπικό μου δέσιμο παραμένει έντονο. Σίγουρα, στο μέλλον θα γίνει μία πιο αυστηρή επιλογή.
Πόσο έχει απομακρυνθεί σήμερα ο άνθρωπος από το (φυσικό) του περιβάλλον και πόσο λυτρωτικό ήταν για σας αυτό το ταξίδι, τόσο από την επαφή σας με ποικίλους και διαφορετικούς, μεταξύ τους, τόπους, όσο και με τους συνανθρώπους μας που κατοικούν σε αυτούς;
Ως κάτοικος μιας πρωτεύουσας, όπως η Αθήνα, μία απλή επίσκεψη σε επαρχιακά μέρη, είτε της Ελλάδας είτε μιας ξένης χώρας, αρκεί για να συνειδητοποιήσω σε πόσο βαθμό έχουμε αποκοπεί από το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και μεταξύ μας.
Το χαρακτηριστικότερο, θεωρώ, που μένει είναι ότι οι κάτοικοι σε μια φτωχότερη, σε τρόπο ζωής, κοινότητα, είναι πιο ευτυχισμένοι, πάντα χαμογελούν και είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε φυσικό περιβάλλον τους. Ένα στοιχείο που είναι πολύ έντονο σε χώρες τις ανατολής, όπου και η ίδια η ιστορία της φιλοσοφίας τους είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το περιβάλλον τους.
Οι φωτογραφίες της Έκθεσης θα είναι προς πώληση και τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη δράσεων ανακούφισης των προσφύγων. Το προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί ιδιαιτέρως τη χώρα μας, και ακόμα περισσότερο, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πιστεύετε ότι ο μέσος Έλληνας αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, έχει ενσυναίσθηση ή κρίνει ανάλογα με τις πεποιθήσεις του και την πληροφόρηση που λαμβάνει από τα ΜΜΕ;
O μέσος Έλληνας έχω την εντύπωση ότι παρατηρεί μουδιασμένα, χωρίς να αντιλαμβάνεται την έκταση του γεγονότος. Η πληροφόρηση από τα ΜΜΕ δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική διάσταση του προβλήματος.
Η ομάδα μας, στο ταξίδι αυτό, ήρθε σε επαφή με πολλούς πρόσφυγες, ιδιαίτερα στη περιοχή της Σμύρνης, όπου ήταν εντονότερη η συγκέντρωση των προσφύγων. Μιλήσαμε μαζί τους, βοηθήσαμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε και, παρόλο που μας δόθηκε η ευκαιρία, αποφύγαμε να φωτογραφίσουμε.
Σαν όμαδα υποσχεθήκαμε ότι θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας και έτσι γίνεται τώρα με τα έσοδα της έκθεσης.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία; Πόσο σημαντική θέση έχει στη ζωή σας και τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που φιλοδοξεί στις μέρες μας και στη χώρα μας, εν καιρώ κρίσης, να ασχοληθεί με αυτή;
Η φωτογραφία αποτελεί για εμένα ένα προσωπικό ταξίδι, το οποίο μπήκε ξαφνικά πριν από χρόνια στη ζωή μου και συνεχίζει να μου δείχνει ότι το απρόοπτο μπορεί να γίνει δημιουργικό στοιχείο, τόσο φωτογραφικά όσο και προσωπικά.
Εν καιρώ κρίσης, η τέχνη βρίσκεται σε άνθηση και είναι μια ηχηρή απάντηση σε πολλά κοινωνικά και προσωπικά αδιέξοδα. Η φωτογραφία αποτελεί ένα δημιουργικό καταφύγιο, που όσο εμβαθύνεις σε αυτήν, τόσο θα διευρύνεται η προοπτική σου απένταντι στον κόσμο.
Πώς επιλέγετε να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;
Εκτός από το να φωτογραφίζω, με ενδιαφέρει και να γράφω γύρω από φωτογραφικά θέματα. Είμαι συντάκτης στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.ifocus.gr.
Πέρα από τη φωτογραφία, αγαπώ εξίσου τη μουσική και τον κινηματογράφο.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Η ‘Common Routes’ θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις;
Η έκθεσή μας πήρε παράταση μέχρι τις 5 Μαΐου, λόγω της μεγάλης απήχησης και επισκεψιμότητας από το κοινό. Αυτό έδωσε ιδιαίτερη χαρά σε όλη την ομάδα.
Υπάρχει μια έντονη κινητηκότητα μεταξύ των υπευθύνων για μεταφορά της έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από ενδιάφερον που εκδηλώθηκε από εκεί. Ακόμα είμαστε σε φάση συζητήσεων για το χώρο και τον χρόνο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, γι’ αυτό και δεν είμαστε σε θέση να προβούμε σε επίσημη ανακοίνωση. Σύντομα θα έχουμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία που με χαρά θα σας ανακοινώσουμε.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το φωτογραφικό οδοιπορικό “Common Routes” θα παρουσιαστεί και σε φωτογραφικές ομάδες στην περιφέρεια , οι οποίες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για προβολή μας και φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει αυτή μας τη προσπάθεια.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΛΗ ΧΑΤΖΗΙΓΝΑΤΙΟΥ
Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου συνεχίζω να ζω και να εργάζομαι.
Σπούδασα γραφιστική και φωτογραφία στον ΑΚΤΟ, καθώς και μουσική στο Ωδείο του ΝΑΚΑ. Ξεκίνησα να ασχολούμαι συστηματικά με τη φωτογραφία το 2005, καθώς δούλευα ως part time γραφίστας και full time μουσικός παραγωγός.
Το 2010 αποφάσισα να ασχοληθώ σε μεγαλύτερο βαθμό με τη φωτογραφία και ξεκίνησα να παρακολουθώ σχετικά σεμινάρια.
“Αυτό που βρίσκώ ενδιαφέρον στη φωτογραφία είναι το συναίσθημα και η μη-ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής.”
Εχω συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και το 2015 παρουσίασα τη πρώτη ατομική μου με τίτλο “Random” στο νησί της Κύθνου. Ανήκω στη φωτογραφική ομάδα της FOKAL από το 2014, που επικεντρώνεται στην ταξιδιωτική και street φωτογραφία.
Εκθέσεις | Exhibitions
“Common Routes” | 2016 Athens (Michael Cacoyannis Foundation) / Fokal
“Random” | 2015 Kythnos, Greece
“In my view” | 2015 Athens, Greece
“Προσωπική διαδρομή” | 2014 Athens, Greece
“InBetween” | 2014 Athens, Greece
“Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο” | 2013 Athens, Greece
“Friday the 13th” | 2013 Athens, Greece
“The living thing” | 2012 Athens, Greece
www.tolischatzignatiou.com
www.facebook.com/tolischatzignatiou
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ‘COMMON ROUTES’
Common Routes
H Fokal και η Green Project στην Τουρκία
Έκθεση Φωτογραφίας – Φωτογραφικό Οδοιπορικό
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Fokal με την Green Project, 5 φωτογράφοι ταξίδεψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου και μέσα σε 11 ημέρες, διάνυσαν 3.000 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Σμύρνη, μέσω Καππαδοκίας. Στόχος του φωτογραφικού οδοιπορικού ήταν η ανάδειξη του τρόπου που ο άνθρωπος επηρεάζει το περιβάλλον του και τελικά, διαμορφώνεται απ’ αυτό. Ο καθένας μας αποτελεί το περιβάλλον του άλλου. Η περιβαλλοντική φωτογραφία στην πιο ανθρώπινή της εκδοχή!
Από τις ξεχασμένες γειτονιές των μεταναστών του Ταρλάμπασι, στις δαιδαλώδεις αγορές και τα σοκάκια της Πόλης, τα μελαγχολικά χωριά της Καππαδοκίας, μέχρι την πάντα επίκαιρη παραλία της Σμύρνης, οι φωτογράφοι κατέγραψαν τις ιδιαιτερότητες του «οικοσυστήματος» των γειτόνων μας, όπως αυτές επηρεάζουν το περιβάλλον που μοιραζόμαστε όλοι μας. Κοινό το περιβάλλον μας, κοινή και η ευθύνη.
Με όχημα το φωτογραφικό τους φακό και φίλτρο την προσωπική τους οπτική, οι φωτογράφοι Παναγιώτης Αρμένης, Γιώργος Ασημακόπουλος, Κώστας Δελχάς, Γιάννης Τζώρτζης και Τόλης Χατζηγνατίου, παρουσιάζουν μέσα από τις εικόνες τους, τον άνθρωπο στο “φυσικό του περιβάλλον”.
Την έκθεση επιμελείται ο Γιώργος Ασημακόπουλος και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή, 8 Απριλίου στις 20:00, ενώ θα διαρκέσει ως τις 5 Μαΐου 2016.
Όλες οι φωτογραφίες θα είναι προς πώληση και τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη δράσεων ανακούφισης των προσφύγων.
Πληροφορίες Έκθεσης:
Είδος: Φωτογραφικό Οδοιπορικό
Χώρος: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 8 Απριλίου – 5 Μαΐου 2016
Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Απριλίου 2015, 8μ.μ.
Επιμέλεια: Γιώργος Ασημακόπουλος
Official Facebook Event: https://www.facebook.com/events/235481386797888/
Fokal Facebook Page: https://www.facebook.com/kalitexniophotography/
Green Project Facebook Page: https://www.facebook.com/green-projectorg-438796516141778/?ref=ts&fref=ts
Για περισσότερες πληροφορίες: 210 3418550 & 579
Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: 18:00 – 22:00
Official Project Video:
https://www.youtube.com/watch?v=v2Bv-DdRmrM&authuser=0