Συνεντευξη [Q&A] με τη Μαρια Τρυγωνη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πόσο δύσκολο ήταν για μια Ελληνίδα με άλλη κουλτούρα και θρησκεία, ίσως, να προσεγγίσει την ηρωίδα αυτού του έργου και να μπει στο πνεύμα του ρόλου;

Καλώς σας βρήκα. Θεωρώ πως είναι μεγάλη πρόκληση για έναν ηθοποιό το να αναλάβει έναν ρόλο που είναι κόντρα στην ανατροφή του. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η μαγεία της υποκριτικής. Για να προσεγγίσω τον ρόλο μου χρειάστηκε να αφήσω κατά μέρος τις ατομικές μου πεποιθήσεις και να «συστηθώ» με τις μουσουλμανικές αντιλήψεις και κουλτούρα.

Ποια διεργασία ακολουθήσατε για να γνωρίσετε καλύτερα τον χαρακτήρα της γυναίκας που υποδύεστε και σε πόση μελέτη είτε βιβλίων είτε άλλων πηγών ενημέρωσης προβήκατε για να έρθετε όσο το δυνατόν πιο κοντά στις συνθήκες που έζησε;

Προκειμένου να γνωρίσω την γυναίκα που υποδύομαι χρειάστηκε να κάνω έρευνα με γεωγραφικές, ιστορικές και θρησκευτικές προεκτάσεις. Διάβασα το Κοράνι και το μουσουλμανικό δίκαιο, ενημερώθηκα εκτενώς για την άνοδο του Σαντάμ στην εξουσία και τα εγκλήματά του, αλλά και για ιστορικά γεγονότα τα οποία αναφέρονται μέσα στο έργο… Επίσης, είδα ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με τις γυναίκες του Ιράκ κι άκουσα παραδοσιακά τους τραγούδια για να έχω μια ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα.

Πόσο σας επηρέασε ατομικά, τη δική σας ψυχοσύνθεση, η επαφή με αυτόν τον χαρακτήρα και πόσο τη νιώσατε κοντά σας, όσο περισσότερο τη «γνωρίζατε»;

Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει πάρα πολλά. Όσο την «γνώριζα», λοιπόν, άρχισα να τη δικαιολογώ και να τη συμπονώ για τις αντιδράσεις της, τις επιλογές της, το δράμα της. Η ιστορία της με σημάδεψε, μου υπενθύμισε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, όλα ανατρέπονται και το μόνο που έχει σημασία είναι η αγάπη… αυτό είναι και το μήνυμα του έργου.

Πιστεύετε ότι ο Έλληνας είναι σε θέση να λάβει και να κατανοήσει τα μηνύματα του έργου, γνωρίζοντας ότι κι εμείς σήμερα βιώνουμε έναν οικονομικό πόλεμο, που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί, ή κρύβεται πίσω από / ενδιαφέρεται μόνο για τη δική του προσωπική κατάσταση; Πλειοψηφικά, έχει ανεπτυγμένα τα αντανακλαστικά του ή προτιμά την… ησυχία του;

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κοινού, θα έλεγα ότι ο Έλληνας είναι οξυδερκής και αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της παράστασης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Δεν θεωρώ ότι επαναπαύεται στον μικρόκοσμό του, δεν μένει αμέτοχος απέναντι στα κακώς κείμενα. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι επιλέγει ορθά να αναπτύσσει τα αντανακλαστικά του…

Πόσο σας έχει επηρεάσει η κρίση; Έχετε σκεφτεί να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά εκτός Ελλάδας; Πόσο αισιόδοξη / απαισιόδοξη είστε γενικότερα;

Η κρίση αποτελεί και για μένα ένα μελανό σημείο, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους Έλληνες. Τα σχέδια, λοιπόν, για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό είναι μέρος και της δικής μου πραγματικότητας χωρίς να αποκλείω, βέβαια, την εξ ολοκλήρου παραμονή μου στην Ελλάδα. Δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου αμιγώς αισιόδοξο, γιατί ζούμε σε χαλεπούς καιρούς, αλλά θεωρώ πως έχουμε χρέος να διατηρούμε μέσα μας την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Πώς τα πάτε με τις νέες τεχνολογίες; Ανήκετε σε αυτούς που δεν κάνουν βήμα χωρίς το κινητό τους ή είστε της.. παλιάς σχολής;

Η σχέση μου με τις νέες τεχνολογίες είναι η καλύτερη δυνατή. Σαφώς δεν αποχωρίζομαι ποτέ το κινητό μου, αλλά πιστεύω, ωστόσο, πως η τεχνολογία θα πρέπει να εξυπηρετεί την επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους και όχι να προωθεί την απομόνωσή μας από αυτούς.

Η παράσταση ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και αν έχετε κάποια παράλληλη δραστηριότητα;

Πράγματι, η παράσταση ολοκληρώνει το ταξίδι της λίαν συντόμως. Αποφεύγω, ωστόσο, να κάνω σχέδια για το μέλλον, έχοντας κατά νου την γνωστή ρήση του λαού μας. Σίγουρα, όμως, ευελπιστώ για το καλύτερο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΡΥΓΩΝΗ

Ελληνοαμερικανικής καταγωγής, γεννημένη στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Κεντρική Σκηνή». Παράλληλα, επέκτεινε τις γνώσεις της στις τέχνες, σπουδάζοντας πιάνο/κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο Γλυφάδας και κλασσικό μπαλέτο στη σχολή Ballet Arts της Λίζας Κυριακίδου.

Έχει συμμετάσχει κυρίως στο χώρο της τηλεόρασης, με σειρές όπως: το «Θέατρο της Δευτέρας» με το μονόπρακτο «Ψυχοσάββατο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, «Λούφα και Παραλλαγή» και στον «3ο Νόμο» του Πάνου Κοκκινόπουλου. Επίσης, έχει συμμετάσχει στην γερμανική παραγωγή «Summer in Greece» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου.

Το «Ιράκ- Εννιά τόποι επιθυμίας» αποτελεί την πρώτη της θεατρική δουλειά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΙRAQ – 9 ΤΟΠΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ»

«ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας» της Heather Raffo
Στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 28 & 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Η θεατρική επιτυχία του off-Broadway «ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας» της πολυβραβευμένης συγγραφέως Heather Raffo, στη θεατρική σκηνή Εργοτάξιον , σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα.

Το έργο αποτελεί εξιστόρηση της ζωής εννέα Ιρακινών γυναικών, με φόντο τους δύο πολέμους στον Κόλπο και εμβαθύνει στο τί σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου.

Είναι ένα υπόδειγμα γραφής, που το περιοδικό «New Yorker», το περιέγραψε ως «ένα παράδειγμα πως η τέχνη είναι δυνατόν να ανοικοδομήσει τον κόσμο».

Οι μονόλογοι συνθέτουν ένα πολύχρωμο, ευφυές και λαμπερό δημιούργημα της γυναικείας μοναχικότητας και αναζήτησης σε «τρομακτικούς» καιρούς. Το έργο είναι η αληθινή ερμηνεία που σκιαγραφεί την πραγματικότητα των Ιρακινών γυναικών της Μέσης Ανατολής, έτσι όπως δεν τις έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει η Heather Raffo “πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ ανατολής και δύσης. Οι χαρακτήρες είναι δεμένοι σε βάθος με τις καταστάσεις ως Ιρακινοί, ενώ ταυτόχρονα το πάθος τους μοιάζει να αντανακλά τα ενδιαφέροντα της δύσης. Το έργο εκφράζει και την ανάγκη για δύναμη γένους θηλυκού …”

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο σ’ ένα ταξίδι της στο Ιράκ τον Αύγουστο του 1993, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Βαγδάτη.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Broadway τον Αύγουστο του 2003. Ταξίδεψε στο Εδιμβούργο και αργότερα ανέβηκε στο Bush Theater του Λονδίνου. Έχει περιοδεύσει σε Μάλτα, Τουρκία, Σουηδία, Γαλλία, Ιράκ, Αίγυπτο Ισραήλ, Σκωτία, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και εξαιρετικές κριτικές.

Πρωτότυπος τίτλος: “9 parts of desire”
Συγγραφέας: Heather Raffo

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Πέπη Μοσχοβάκου
Σκηνοθεσία: Μαρία Τσαρούχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάννα Σταυριδοπουλου
Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Τσαρούχα
Φωτογραφία: Γιάννης Τζένος
Παραγωγή- Δημόσιες σχέσεις: Γιώργος Κάλτσας , Ισαβέλλα Αναστασίου
Παραγωγή : Εργοτάξιον

Διανομή:
Έφη Μεράβογλου
Βαρβάρα Λάρμου
Δέσποινα Νικητίδου
Έρη Παπαγαλάνη
Δήμητρα Σκέμπη
Μαρία Τρυγωνη
Μάγδα Κρυσταλλινού
Μυρτώ Λοντόρφου
Ιωάννα Κυρίτση

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15
Διάρκεια: 110 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
15€(Κανονικό),
10€ (Μειωμένο). Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/ Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ

Τεχνοχώρος Εργοτάξιον
Διογένους 1 , Άγιος Δημήτριος (στάση μετρό ΔΑΦΝΗ- έξοδος Στριγγάρη/Αγίου Δημητρίου)
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6983930220
Email Επικοινωνίας : ergotaxion@gmail.com
Η ιστοσελίδα της Heather Raffo: http://heatherraffo.com/projects/nine-parts-of-desire/

Η δική μας άποψη για την παράσταση > εδώ.