Συνεντευξη [Q&A] με τον Βαλεντινο Τσιλογλου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Σκηνοθετείτε το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Αγγελίδη, «Δικός σου». Μια παράσταση που ήδη παρουσιάζεται στο Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής. Τι σας γοήτευσε στο κείμενο αυτό και πώς επιλέξατε να προσεγγίσετε σκηνοθετικά αυτό το ιδιαίτερο θέμα του έργου;

Το «ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Αγγελίδη, ενός νέου ηλικιακά συγγραφέα, που θεωρώ πως έχει πιάσει τον παλμό της καθημερινότητας. Το έργο το προσέγγισα με τρυφερότητα και ευαισθησία, χρησιμοποιώντας απλές στιγμές της καθημερινότητας, ανοίγοντας τα μάτια και μπαίνοντας μέσα σε αυτό. Δεν στάθηκα απλώς παρατηρητής. Έκανα «ελεύθερη κατάδυση» μέσα του, αγκάλιασα ένα τρυφερό και άκρως αληθινό, αλλά ταυτόχρονα σκληρό κείμενο, και το αποτέλεσμα νομίζω πως μας γοήτευσε όλους, όχι μόνο εμένα, και αυτό φαίνεται από την προσέλευση του κόσμου και το παρατεταμένο χειροκρότημά τους.

Ο Αδάμ και ο Μάνος ίσως ζουν κάπου δίπλα μας… Μπορούν να είναι ο αδελφός μας, ο φίλος μας, ο συνάδελφός μας… Κατά πόσο αντλήσατε έμπνευση για τη διδασκαλία των ηθοποιών από καταστάσεις καθημερινές που έχετε συναντήσει στο κοινωνικό περιβάλλον σας και ποιες είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις του κοινού, μετά το τέλος της παράστασης;

Η απόδοση του έργου είναι ρεαλιστική, χρησιμοποιώντας, σε στιγμές, το γκροτέσκο στοιχείο και την υπερβολή για να σπάσει και να ελαφρύνει λίγο το όλο θέμα. Σίγουρα ο Αδάμ και ο Μάνος βρίσκονται ανάμεσα μας, ίσως τους γνωρίζουμε, ίσως είναι φίλοι μας ή ακόμα και σύντροφοί μας. Στοιχεία των δυο αυτών παιδιών όλοι έχουμε. Όλοι έχουμε πάθη, όλοι κάνουμε λάθη, όλοι αγαπάμε, όλοι ερωτευόμαστε, όλοι κλαίμε και όλοι γελάμε. Είναι «ήρωες» της καθημερινότητας, δεν είναι τέρατα ή εξωγήινοι.

Το κοινό αγκάλιασε την παράσταση όπως προείπα και αυτό φαίνεται στην προσέλευση και στο χειροκρότημά τους. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, το κοινό «συμμετέχει» με τις αντιδράσεις του. Ακούς γέλια, βλέπεις δάκρυα στα μάτια, υπάρχει έντονη συγκίνηση· ακούς ακόμα και άναρθρες κραυγές. Μετά το τέλος της παράστασης, αγκαλιάζουν τα παιδιά, τους μιλάνε, τους δίνουν συγχαρητήρια και κάποιοι λένε ότι ταυτίστηκαν με τους χαρακτήρες.

«Τι θα πει ο κόσμος», μια κλασική φράση που όλοι μας έχουμε ακούσει στον στενό ή και στον ευρύτερο περίγυρό μας. Κατά πόσο έχει πια αντίκρισμα; Έχει γίνει ο κόσμος πιο δεκτικός στη διαφορετικότητα ή αυτό είναι μια ουτοπία; Είναι τα αστικά κέντρα πιο δεκτικά ή είναι καθαρά θέμα ανθρώπου και των αξιών με τις οποίες έχει γαλουχηθεί;

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό ρυθμό σκέψης και αποδοχής των πραγμάτων – καταστάσεων που βιώνει. Καθοριστικό ρόλο παίζει φυσικά και η κοινωνία που μεγαλώνει κάποιος. Στον φόβο συνηθίζουμε να απαντάμε με φόβο. Το διαφορετικό μας δημιουργεί μία αίσθηση φόβου. Όταν όμως μιλάμε για ανθρώπους, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως οι ταμπέλες δεν έχουν καμία θέση. Δεν υπάρχει μαύρος, λευκός, gay, bi, στρέιτ, μουσουλμάνος, χριστιανός. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι, με αισθήματα, ανάγκες και αδυναμίες. Όλοι είμαστε ίσοι. Σίγουρα και οι κοινωνίες έχουν εξελιχθεί και έχουν γίνει πιο ανεκτικές σε κάποια θέματα και σε κάποιες κοινωνικές ομάδες (δεν θα πω μειονότητες, γιατί θα ήταν λάθος), αλλά έχουν ακόμα μέλλον. Και λέω μέλλον, γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι τα προσφυγόπουλα τα απαγορεύουν να πάνε σχολείο. Τους στερούν το δικαίωμα της μόρφωσης. Το δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή που τους ανήκει. Ας ανατρέξουμε λίγο στην πρόσφατη ιστορία και ίσως γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Οι δύο πρωταγωνιστές είναι διχασμένοι ανάμεσα στο «πρέπει» και το «θέλω». Εσείς, στη μέχρι τώρα πορεία σας στη ζωή, ποια από τις δύο λέξεις τείνετε να διαλέγετε;

Και τις δυο λέξεις τις χρησιμοποιώ στη ζωή μου, με δόσεις. Πρέπει να φάω για να πάρω ενέργεια. Πρέπει να πάω στη δουλειά για να βγάλω χρήματα. Θέλω να αγαπήσω και να αγαπηθώ. Το θέλω μας, πάντα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα – περισσότερα από τα πρέπει μας. Όταν θέλεις κάτι αποδίδεις καλύτερα. Είσαι πιο ελεύθερος, πιο ανθρώπινος και πιο χαρούμενος. Τείνω λοιπόν στα «θέλω» μου, χωρίς να ακυρώνω τα «πρέπει» μου.

Ασχολείστε με σχεδόν όλες τις πτυχές μιας θεατρικής (και όχι μόνο) δουλειάς (κείμενα, σκηνοθεσία, υποκριτική, κ.λπ.). Υπάρχει κάποια από αυτές τις ιδιότητες στην οποία κλίνετε περισσότερο;

Ηθοποιός είμαι. Αυτό σπούδασα, αυτό αγαπώ και αυτό με εκφράζει περισσότερο. Ένιωσα την ανάγκη να γράψω ως μια μορφή «ψυχοθεραπείας». Τα έργα που γράφω είναι ιστορίες που φαντάζομαι, είναι χαρακτήρες που έχω γνωρίσει ή έχω δει στο παρελθόν, παραποιημένοι, μπερδεύοντας στοιχεία τους. Η σκηνοθεσία προέκυψε. Έχω σκηνοθετήσει αρκετά έργα δικά μου και μπορώ να πω πως εξελίσσομαι με τον καιρό. Δεν πάω να «κλέψω» τη δουλειά κανενός φυσικά, έκαστος στο είδος του, αλλά αφού προσπαθώ να το κάνω και αυτό, γιατί όχι. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του αισθητική που αρέσει ή δεν αρέσει στο σύνολό της. Αυτό το κρίνει ο κόσμος και κανείς άλλος. Φυσικά και όλες οι κριτικές είναι δεκτές, αρκεί να υπάρχουν επιχειρήματα. Με μια λέξη θεωρώ τον εαυτό μου πολυδιάστατο.

Ο έρωτας εμπνέει την τέχνη και τον βρίσκουμε σε κάθε έκφανσή της. Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας στη δική σας ζωή και κατά πόσο μπορεί να σας κινητοποιήσει δημιουργικά;

Ο έρωτας είναι πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλους τους ανθρώπους. Για να δημιουργήσεις πρέπει να είσαι ερωτευμένος με αυτό που κάνεις κάθε φορά και πρέπει να είσαι ερωτευμένος πολύ, το λίγο δεν αρκεί. Ο θεατής το καταλαβαίνει αυτό. Αν εσύ κάνεις κάτι που δεν το επιθυμείς – ερωτευθείς πολύ, δεν θα περάσει στο κοινό.

Πώς βλέπετε τα θεατρικά πράγματα σήμερα στη χώρα μας; Γίνονται προσπάθειες από θεατρικές ομάδες, υπάρχει διάθεση για δημιουργία και ο κόσμος δείχνει να στηρίζει το θέατρο. Είναι αυτό ενθαρρυντικό για έναν νέο καλλιτέχνη;

Υπάρχει μεγάλο υλικό στην Ελλάδα από ανθρώπους για όλες τις μορφές των παραστατικών τεχνών. Το κοινό, πλέον, αναζητάει το εναλλακτικό και το φρέσκο. Δίνει ώθηση σε νέους δημιουργούς και τους υποστηρίζει. Θεωρώ πως υπάρχει θέση για όλους μας. Είναι θετικό που ο κόσμος μέσα στην κρίση και, παρόλα τα προβλήματα που βιώνει, επιζητεί την τέχνη και το δείχνει έμπρακτα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΤΣΙΛΟΓΛΟΥ

Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του ’87 στην Αθήνα.  Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικής διοίκησης στο Δημοκρίτιεο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής “Ίασμος – Βασίλης Διαμαντόπουλος”.

Έχει παρακολουθήσεις σεμινάρια υποκριτικής με την Αθηνά Παππά (2013), υποκριτικής πειθαρχίας με το Θωμά Διάφα (2013), ενδυματολογίας με το Μάκη Καρρά (2014), μαθήματα φωνητικής με τον Κωνσταντίνο Καραγεωργίου (2013-2014) και φωνητικής με τον Γιώργο Χριστοδούλου (2016).

ΘΕΑΤΡΟ
ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ Κείμενο: Γιώργος Αγγελίδης, Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου στο θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής (2017)
Η ψευτοϋπηρέτρια Κείμενο: Πιερ ντε Μαριβώ, Σκνηοθεσία: Ζαχαρία Ρόχα. Στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής. (Αρλεκέν) (2016-2017).
Oμοερωτική ποίηση Σκηνοθεσία – Κείμενο: Θωμάς Δίαφας στον Προσωρινό. (2016)
H Συγκατοίκηση της Συμφοράς Σκηνοθεσία – Κείμενο: Βαλεντίνος Τσίλογλου στο L.A Theater (Σωτήρης), (2016)
Οικογενειακά Μπουκώματα Σκηνοθεσία: Αθηνά Παππά, Κείμενα: Βαλεντίνος Τσίλογλου στο L.A Theater (Σωτήρης), (2015-2016)
QUEEN H Κείμενο-Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου, Ερμηνεία: Γιώτα Ζερδεβά στα πλαίσια του OPEN SEPTEMBER 4 στο Vault theatre plus (2015)
Οικογενειακά Μπουκώματα Κείμενα – Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου στο L.A Theater (Σωτήρης), (2014-2015)
The QUEEN lIVE Κείμενα – Σκηνοθεσία: Αναστάσιος Παπαλέξης (συμμετοχή Μίκυ) στο Θέατρο Τσάι Στη Σαχάρα. (2015)
Not now…on Saturday Κείμενα – Ερμηνεία: Βαλεντίνος Τσίλογλου, σκηνοθεσία: Θωμάς Διάφας στο Θέατρο Τσάι Στη Σαχάρα. (2015)
Αlaloum Κείμενα – Σκηνοθεσία : Βαλεντίνος Τσίλογλου στο LALUK bar (αφηγητής). (2014)
Not now…on Saturday Κείμενα, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Βαλεντίνος Τσίλογλου στα πλαίσια του Οpen September 3 στο Θέατρο Βικτώρια και στα πλαίσια του 1ο φεστιβάλ μικρού θεάτρου στο Θέατρο Άβατον (Μονόλογος). (2014)
Μ.Α.Ν.Ι.Α SOS Κείμενο: Βαλεντίνου Τσίλογλου-Αννα Στέλλα Τριχινά, Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου στο Τεχνοχώρο CARTEL (στα πλαίσια του 1o scratch festival). (2014)
Mήδεια ως Αδόλφος Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Διάφας.(Βοηθός σκηνοθέτη) στο Θέατρο Εμπρός. (2014)
Μιλώντας επιγραμματικά για την ανάγκη δημιουργίας του νέου ανθρώπου. Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Διάφας στο θέατρο Βυρσοδεψείο (Σκύλος). (2013)
PROSTIBULO POETICO II θεατρική performance στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στη συμμετοχή του Θωμά Διάφα (Ενδυματολογία-Σκηνογραφία). (2013)
ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ Κείμενο: Βενετία Μακρυνιώρη, Σκηνοθεσία: Αθηνά Παππά στα Αισχύλεια – Παλαιό Ελαιουργείο (Μακιγιάζ). (2012)
ΑΝΤΕΧΕΙΣ 2_αλήθειες ζωής Κείμενο: Βαλεντίνος Τσίλογλου, Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου ,στο Θέατρο Βαφείο (Ζ). (2012)
ANTEXEIΣ To παιχνίδι αντοχής Κείμενο: Βαλεντίνος Τσίλογλου, Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Τσίλογλου, Θωμάς Δίαφας, στο θέατρο Παραμυθίας (Α). (2012)
NOBODY LOVES ME Κείμενο: Χρήστος Γεωργοπάλης, Σκηνοθεσία: Ναταλία Δραγούμη, στο Θέατρο Αλκμήνη (Θοδωρής). (2011)
ΣΚΑΤΑ! Κείμενο: Θωμάς Διάφας , Σκηνοθέσια: Θωμάς Διάφας, στο Θέατρο Contact Art (Άντρας). (2011)
EYTYXIΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ Κείμενο: Σάμουελ Μπέκετ, Σκηνοθεσία: Ζαχαρία Ρόχα, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη (Ουίννη). (2010)
ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ Κείμενο: Βαλεντίνος Τσίλογλου, Σκηνοθεσία: Βαλεντίνου Τσίλογλου-Θωμά Δίαφα, στο ΜΑDBARTHEATER (Παλόμα). (2010)

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
4 ΕΠΟΧΕΣ, ΜΕGA (συμμετοχή)

WEBSERIAL
PIPISTHECOUSIN Κείμενα – Σκηνοθεσία: Θάνος Μπίρκος (Ντίνος) (2010-2011)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Δεύτερες ευκαιρίες Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρίνα Σημαντηράκη (μεσαίου μήκους – 2016) (πρωταγωνιστικό).
5 never hide ‬Σενάρια: Αμαλία Τσίπα, Σκηνοθεσία: Σόνια Κουλέπη (μικρού μήκους –  2013)‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ (συμμετοχή).

ΜΑΜΑ2 Σενάριο: Βαλεντίνος Τσίλογλου, Σκηνοθεσία: Θώμας Διάφας (μεσαίου μήκους – 2013) (πρωταγωνιστικό).

“Μας Καθάρισε!” Σενάριο: Χριστίνα Θωμαίδου – Κωσταντίνα Τάτση, Σκηνοθεσία: Πάνος Ηλιακόπουλος (μικρού μήκους – 2012) (συμμετοχή).

PERHAPS WE BECAME STARS Σενάριο: Βαλεντίνος Τσίλογλου, Σκηνοθεσία: Θώμας Διάφας (μεσαίου μήκους – 2010) (πρωταγωνιστικό).

Διακρίσεις

Βραβείο κοινού περιοδικού Antivirius για τα Queer theatre awards 2016 με το θεατρικό έργο, “Η Συγκατοίκηση της Συμφοράς”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ’

ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ
Του Γιώργου Αγγελίδη
Σκηνοθεσία Βαλεντίνος Τσίλογλου

Από Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15
Στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής
(Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)

Ο Αδάμ μεγάλωσε με την φράση «τι θα πει ο κόσμος» και με μια μητέρα «παλαιών αρχών», να παρεμβαίνει στη ζωή του. Με οδηγό τον έρωτα κάνει την προσωπική του επανάσταση και σπάει τον ασφυκτικό κλοιό της οικογένειας, καταρρίπτοντας τις αναστολές, κρατώντας τις ενοχές.

Η συνάντηση του με το Μάνο θα αποβεί μοιραία. Η ευτυχία όμως δεν θα διαρκέσει για πολύ. Η πραγματικότητα συνθλίβει το όνειρο. Το τέλος καραδοκεί. Οι δύο εραστές μένουν μετέωροι ανάμεσα στα «θέλω» και τα «πρέπει».

«ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ»… Ένα σύγχρονο, κοινωνικό έργο του Γιώργου Αγγελίδη που θα μπορούσε να είναι αληθινή ιστορία.

Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου επιχειρεί μια ελεύθερη κατάδυση στο πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Αγγελίδη, αναδεικνύοντας με τη σκηνοθετική του ματιά την ευαισθησία της αγριότητας, διανθισμένη με κωμικές ανάσες. Το έργο παρουσιάζει την ιστορία δύο ερωτευμένων ανθρώπων σε έναν κόσμο, που έμαθε να κάνει πόλεμο και όχι … έρωτα…

Στόχος της παράστασης είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας από την κοινωνία και πιο συγκεκριμένα από την ίδια την οικογένεια, που αποτελεί τον πρώτο και βασικότερο πυρήνα διαμόρφωσης και εκπαίδευσης του ανθρώπου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γιώργος Αγγελίδης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Επιμέλεια Κίνησης: Λυδία Ορφανουδάκη
Επιμέλεια σκηνικού: Under Construction at Athens
Βοηθός Σκηνοθέτη: Όλγα Λουπάκη
Φωτισμοί: Βαλεντίνος Τσίλογλου
Φωτογραφία – Σχεδιασμός αφίσας: Κωστής Λέπουρης
Μακιγιάζ Φωτογράφισης: Μαριτάζια Κατσιμήγκου
Μουσική επιμέλεια – Ηχητική επεξεργασία:
Pit Νικολογιάννης – Βαλεντίνος Τσίλογλου
Παραγωγή: ΕΚΚΥΚΛΗΜΑ Ε.Π.Ε.
Οργάνωση Παραγωγής/ Επικοινωνία: «The Clap Project»

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Νικόλας Γεωργανής
Νατάσα Παπαδάκη
Λούλα Τριανταφύλλου
Αντώνης Τσουρουνάκης
Φιλική Συμμετοχή: Όλγα Λουπάκη

Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115 (Μετρό Κεραμεικός)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη, στις 21:15

Διάρκεια: 90’
Εισιτήρια: 12 € και 8 € (μειωμένο για φοιτητές και ανέργους)
Ατέλειες: 5 €
Ειδικές τιμές εισιτηρίων για συλλόγους και γκρουπ.

Κρατήσεις: 2103425637, 6936159129
Επικοινωνία: 6932606688