Συνεντευξη [Q&A] με τον Κωνσταντινο Ιωακειμιδη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘Η γριά βαλίτσα’ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή. Πόση ‘ψυχή’ μπορεί να κρύβει μια βαλίτσα και πόσες ιστορίες μπορεί, άραγε, να διηγηθεί;

Καλώς σας βρήκα!!! Όπως λέει και η ίδια η ηρωίδα μου μέσα στο βιβλίο της, μπορεί να μην έχει ψυχή, όπως οι άνθρωποι, αλλά έχει χιλιάδες ιστορίες να αφηγηθεί…

Ποιο ήταν, αν θυμάστε, το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε και ποιο το πιο πρόσφατο;

Το πρώτο ήταν το ‘Καπλάνι της βιτρίνας’, της αγαπημένης μου Άλκης Ζέη, και το πιο πρόσφατο το ‘Αντίπαλοι στην αγάπη’, της αγαπημένης μου φίλης Πένυς Παπαδάκη.

Ποιους συγγραφείς θαυμάζετε; Υπάρχει κάποιος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ή έστω κάποιο βιβλίο που θεωρείτε σταθμό στην αναγνωστική σας εμπειρία;

Από ξένους θαυμάζω τον Jo Nesbo και από Έλληνες τη Μανίνα Ζουμπουλάκη, τον Φρέντυ Γερμανό, τον Χρήστο Χωμενίδη και πολλούς άλλους. Από κάθε τους βιβλίο κάτι ξεχωριστό κέρδισα!

Ποια διαδικασία ακολουθείτε κατά τη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής; Χειρόγραφα ή Η/Υ; Απόλυτη συγκέντρωση / ησυχία ή ήχοι παντός είδους (μουσική, τηλεόραση, κ.λπ.) σας συνοδεύουν;

Γράφω πάντα στον υπολογιστή, αλλά χωρίς να γνωρίζω τυφλό σύστημα. Επίσης, γράφω πάντα μετά τα μεσάνυχτα που η πόλη κοιμάται και έχω την ησυχία μου.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book); Θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χαρτί;

Δεν μου αρέσει η τεχνολογία ούτε τα e-books! Εύχομαι να μην αντικαταστήσει τα βιβλία. Είμαι ρομαντικός, τι να κάνουμε;;

Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήταν κάτι που σας γοήτευε πάντα ή προέκυψε αργότερα αυτή η ανάγκη έκφρασης; Κατά πόσο η αγάπη για τη δημιουργική γραφή συναγωνίζεται αυτή που έχετε για το θέατρο; Υπάρχει… νικητής;

Ξεκίνησα να γράφω συστηματικά, όταν ανέβασα το πρώτο μου θεατρικό έργο στην Αθήνα, Το ‘Τελευταίο Botox’, το οποίο έκανε και μεγάλη επιτυχία. Τότε ήταν που φίλοι και γνωστοί μου είπαν να ασχοληθώ σοβαρά με τη δημιουργική γραφή, γιατί το θέατρο ναι μεν είναι η μεγάλη μου αγάπη, αλλά δεν έχει καθόλου χρήματα.

Η λέξη «βαλίτσα» μας παραπέμπει στη λέξη «ταξίδι». Είτε ένα πραγματικό ταξίδι σε κάποιον προορισμό είτε σε ταξίδι μυαλού, σκέψεων. Ποιος είναι ο δικός σας προορισμός στη ζωή, οι βασικοί σας στόχοι και τα αγαπημένα σας δημιουργικά διαλείμματα που μπορεί να προσφέρει ο τυχόν ελεύθερος χρόνος;

Ελεύθερο χρόνο δεν έχω, αφού, όταν κυκλοφορεί ένα βιβλίο μου, ξεκινάω να γράφω το επόμενο. Στόχος μου είναι μέσα από τα γραπτά μου να γίνω πιο χρήσιμος στην κοινωνία και να μεταδώσω αυτήν την αισιοδοξία που λείπει από την εποχή μας. Πιστεύω να πάει μακριά η βαλίτσα και να ταξιδέψει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και θα χαρώ πολύ να τα πούμε και από κοντά σε κάποια από τις παρουσιάσεις του βιβλίου μου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

Ο Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του ’81 και μεγάλωσε στη Νίκαια σε πολύτεκνη οικογένεια (από έξι ο τελευταίος). Από μικρή ηλικία οι γονείς του τον πήγαιναν σε θεατρικές παραστάσεις, όχι απαραίτητα για παιδιά. Στην τρίτη τάξη του Δημοτικού άρχισε να δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη και ένα χρόνο μετά έγραψε την πρώτη του επιθεώρηση, την οποία και ανέβασε στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας.

Η αγάπη του για το θέατρο και τη δημιουργική γραφή δεν σταμάτησε ποτέ. Είχε λάβει μέρος και σε διαγωνισμούς, χωρίς όμως να πάρει κάποια διάκριση. Σπούδασε υποκριτική στον Ίασμο και συνεργάστηκε με αξιόλογους σκηνοθέτες, όπως ο Γιώργος Μιχαηλίδης και ο Νικήτας Τσακίρογλου. Μερικές από τις πιο σημαντικές παραστάσεις που έλαβε μέρος είναι: Αντιγόνη, Λυσιστράτη Μ.Θεωδοράκη, Μια κωμωδία Ι. Καμπανέλλη, Μαγικός Αυλός, Ιουλιανός ο Παραβάτης και Συρανό Ντε Μπερζεράκ.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής με τη συγγραφέα/δημοσιογράφο Μανίνα Ζουμπουλάκη η οποία έχει επιμεληθεί τα δυο πρώτα του βιβλία. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά. Το Τελευταίο Botox, το Τρείς Τρείς Εννιά, το Δεν είμαι εγώ η Σταχτοπούτα και την Diva. Τα τρία παίχτηκαν με επιτυχία.

Όσο ζούσε στη Θεσσαλονίκη και έπαιζε σε παραστάσεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε μόνιμη στήλη στην εφημερίδα Εγνατία. Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, άρχισε να γράφει τους Μονολόγους στην City Uncovered. Πολλά κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Πολιτισμός Πολίτης, στο antivirus magazine, στο mcnews.gr και στο koukidaki.blogspot.com. Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του: μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Το Τελευταίο Botox και άλλες ιστορίες», ένα μυθιστόρημα που είναι η βιογραφία ενός σκύλου με τίτλο «Ερμή…Μη!» και το αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Φόνοι στην Κρυστάλλη». Και τα τρία βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων».

Τον ελεύθερο χρόνο του γράφει στο «methismenesistories. blogspot.com». Διαβάζει μέσα σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Αγαπημένοι του: Μανίνα Ζουμπουλάκη, Γιάννης Ξανθούλης, Χρήστος Χωμενίδης, Στιβ Γουάτσον, Τζο Νέζμπο. Ακούει πολλά είδη μουσικής, πηγαίνει τακτικά θέατρο, ταξιδεύει όταν βρει ευκαιρία, γράφει κάθε φορά που έχει έμπνευση και ευτυχώς αυτό συμβαίνει συνέχεια…
Επικοινωνία: i-kostas@hotmail.com
Φωτογραφία: Νικολέττα Γιαννούλη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘Η ΓΡΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ’

«Η γριά βαλίτσα» το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ιωακειμίδη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή

Λίτσα, άκου «Λίτσα» ήρθε κι η δική σου η σειρά να γίνεις πρωταγωνίστρια σκεφτόμουν, καθώς κοιτούσα το είδωλό μου στον ολόσωμο καθρέφτη της ντουλάπας. Αναρωτιόμουν αν το «Λίτσα» βγαίνει απ’ το «βαλίτσα» ή από το «Ευαγγελία». Το «Λίλιαν» δεν είναι πιο αριστοκρατικό; Γιατί λοιπόν δεν με φώναζαν Λίλιαν; Ή έστω Λία; Το Λίτσα πώς να το πω είναι πολύ λαϊκό. Από την άλλη, μήπως μεγάλωσα μέσα σε σαλόνια; Όχι, βέβαια! Τέλος πάντων. Ας με φωνάζουν όπως θέλουνε αρκεί να μη με αφήνουν μόνη.

Το λοιπόν: Εγώ είμαι η Λίτσα. Είμαι φτιαγμένη θεά! Είμαι η Λίτσα, το είπα αυτό αν θυμάμαι καλά, μια δερμάτινη παχουλή βαλίτσα. Είμαι μιας πρώτης τάξεως κυρία, πολυτελείας παρακαλώ και παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει από πάνω μου (τα οποία είναι πάρα πολλά) δεν έχω πάθει απολύτως τίποτα. Την ομορφιά τη δική μου δεν την αγγίζει ο χρόνος, ούτε η σκόνη, ούτε οι κατσαρίδες, κανείς. Κι αν έχασα λιγάκι τη λάμψη μου; Ε, δεν χάλασε κι ο κόσμος…

Μετά την επιτυχία του αστυνομικού μυθιστορήματος «Φόνοι στην Κρυστάλλη» ο συγγραφέας επιστρέφει με την γλυκόπικρη ιστορία μιας γριάς βαλίτσας που σκοπεύει να ταξιδέψει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00 στο Δημαρχείο Νίκαιας, Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος. Το βιβλίο θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος – συντάκτρια – διαχειρίστρια στο koukidaki – Τζένη Κουκίδου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ελεάννα Σταθοπούλου. Συντονίζει η Κάκια Ξύδη – Εκδότρια – Συγγραφέας.
Σάββατο 8 Απριλίου 2017, ώρα 19:00 στο χώρο του Europe Direct στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Σόλωνος και Μασαλίας γωνία.
Πέμπτη 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Έκθεσης βιβλίου.
Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 19:00 στον Κορυδαλλό στην Αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», Γρηγόρη Λαμπράκη & Καρυταίνης 3ος όροφος.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ
Καλλινίκου 1, 11254 Αθήνα
Τηλ. 210 2230206
e-mail: ekdoseis.pnoi@gmail.com
www.ekdoseispnoi.gr