Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πρωταγωνιστείτε στην παράσταση “Μαρίνα Τσετάγιεβα – Τρεις βάλτοι” με θέμα την πολυτάραχη ζωή και το έργο της Μεγάλης Ρωσίδας Ποιήτριας του 20ου αιώνα. Τι σας γοήτευσε στον ρόλο αυτό και πόσο μελετήσατε για να έρθετε πιο κοντά στην ηρωίδα και την εποχή της;
Καλώς σας βρήκα στο Sin Radio! Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας.
Καταρχήν, νιώθω ιδιαίτερη τιμή… που ενσαρκώνω αυτήν την μεγάλη Ποιήτρια της Ρωσίας! Δέχθηκα την πρόταση από τον συγγραφέα Δημήτρη Βαρβαρήγο, συγκυριακά όταν με είδε να παίζω στο πιάνο και να απαγγέλλω ποίηση… ήταν ένα φλας, σαν μια διαίσθηση, ένας συνειρμός που εντυπώθηκε σαν ιδέα..
“Είσαι το πρόσωπο που έψαχνα για αυτήν την ηρωίδα”, μου είπε! Διαβάζοντας το κείμενο, με εντυπωσίασε! Ένιωσα μια ισχυρή προσωπικότητα γύρω απ’ την κόψη της ατιθάσευτης ζωής της! Με διαπέρασε το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα της, σαν ρεύμα, σαν αίσθηση θετική!
Πολύ ενδιαφέρουσα και πυκνή η γραφή, του Δημήτρη μου άναψε ένα παράξενο φως! Ένιωσα γοητευμένη σχεδόν, από την ιδέα αυτή! Τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό! Μελέτησα την ζωή και το έργο της, το οποίο πυροδοτείται από τη φλόγα της ψυχής της, χαρακτηρίζοντας δίκαια την γραφή της, σπουδαία και πολύ πνευματική!
Σημείο εκκίνησης, η ποιητική της υπόσταση! Συγκινήθηκα, από την ανήσυχη προσωπικότητά της! Έζησε σε απόλυτα δύσκολες συνθήκες, πολέμων, εξορίας και καταστάσεων τραγικών… αφήνοντας, ένα πολύ πλούσιο έργο πίσω της! Ναι, μελέτησα αρκετά, προκειμένου να πλησιάσω κοντά της, να αγγίξω την ψυχοσύνθεσή της, να προσεγγίσω τις σκέψεις της, να αισθανθώ τα συναισθήματά της, εισχωρώντας στην εποχή της, κατανοώντας τις αλήθειες της!
Ο θεατρικός μονόλογος είναι μια πρόκληση για κάθε ηθοποιό, καθώς έχει την ευθύνη να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Πόσο σας αγχώνει το συγκεκριμένο είδος και πόσο περισσότερο στον συγκεκριμένο ρόλο, που μιλάμε για υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα από παλιότερη εποχή;
Είναι αλήθεια πως ο θεατρικός μονόλογος είναι από τα πλέον δύσκολα και απαιτητικά είδη του θεατρικού λόγου!
Και αυτό γιατί ο ηθοποιός αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια ευθύνη μεγάλη, που οι διαστάσεις της φυσικά, απαιτούν κι επιβάλλουν πολλή δουλειά , και συγκέντρωση! Αλλιώς δεν γίνεται!
Είναι από τα είδη που με γοητεύουν και με προκαλούν περισσότερο από ό,τι με φοβίζουν ή με αγχώνουν! Αν ο φόβος είναι μεγάλος, -που είναι- φανταστείτε πόσο μεγάλη γίνεται και η πρόκληση! Ο φόβος, εδραιώνεται στη συνέχεια… Πρέπει να τον διαχειριστείς σωστά! Είναι κάτι, που μοιραία σε αγχώνει… Αλλά πιστεύω πως η δουλειά ξορκίζει τον φόβο!
Ο ρόλος ωριμάζει σιγά σιγά, θέλει χρόνο! Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα είναι μία ιδιαίτερη προσωπικότητα του 20ου αιώνα, ένα ψηλό “Βουνό” που έπρεπε να το ανέβω προσεκτικά και να πατήσω την κορφή με την ευχή να ατενίσω από εκεί όλο το τοπίο της ψυχής της! Δύσκολο, ναι! Όμως, δεν ήμουν μόνη σε αυτήν την προσπάθεια! Πάτησα πάνω στα χνάρια ενός έμπειρου σκηνοθέτη, κι έτσι ανέβηκα σιγά σιγά! Γι αυτό νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Γιάννη Διαμαντόπουλο με όλη μου την καρδιά! Όταν συνεργάζεται κανείς μαζί του, καταλαβαίνει πως αυτός ο άνθρωπος είναι γεμάτος απ’ την Τέχνη του, που περικλείει όλες τις τέχνες! Ένα “Διαμάντι” πολύτιμο… που έγινε εμπειρία και μπήκε στην ψυχή μου!
Στη δουλειά αυτή έχετε αναλάβει και τη μουσική σύνθεση, αλλά και παίζετε πιάνο ζωντανά. Τι σας ενέπνευσε κατά τη δημιουργική διαδικασία της μουσικής σύνθεσης;
Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα μεγάλωσε με τη μουσική! Η μητέρα της ήταν σπουδαία πιανίστα, μαθήτρια του Άντον Ρουμπινστάιν. Η ίδια γνώριζε πιάνο. Γι’ αυτό υπάρχει και η ανάγκη μιας ζωντανής απόχρωσης πιάνου μέσα στο έργο.
Παίζει η Μαρίνα στο πιάνο αναβιώνοντας μνήμες από το παρελθόν της!
Οι μουσικές συνθέσεις μου, μέσα στο έργο, είναι εμπνευσμένες από την εκρηκτική, αλλά πολύ ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία της! Επηρεασμένη από τις ψυχολογικές διακυμάνσεις που δημιουργούνται από ακραία γεγονότα, όπως του πολέμου, εσωτερικών συγκρούσεων, ερώτων! Οι συνθέσεις μου εδώ, είναι καθαρά εμπνευσμένες από την “Κόλαση” και τον “Παράδεισο” της Ψυχής της…!
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας και του Ρωσικού Πολιτιστικού & Επιστημονικού Κέντρου. Πόσο υποστηρίζεται σήμερα το θέατρο, δεδομένης της παρούσας οικονομικής κατάστασης, και πόσο η κρίση έχει γενικότερα επηρεάσει την ποιότητα, κυρίως, των θεατρικών παραγωγών;
Ναι, η παράσταση μας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας και του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού ´Κέντρου! Είναι μεγάλη τιμή και χαρά! Πολύ σημαντική και καθοριστική η υποστήριξη τέτοιων φορέων για την δυναμική πορείας της παράστασης!
Τιμάται, φυσικά, η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, η εθνική ποιήτρια της Ρωσίας, μα και η ποιότητα της παράστασής μας!
Ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτήν την καθοριστική θέληση της Ρωσικής Πρεσβείας και των φορέων της, να υποστηρίξει την δική μας προσπάθεια! Στην κρίσιμη εποχή που διανύουμε επηρεάζονται πολύ οι τέχνες! Ιδιαίτερα το θέατρο, που αντικατοπτρίζει κατά μια έννοια, τον πολιτισμό μιας εποχής, στα πλαίσια μιας “κυρίαρχης” ή “κυριαρχούμενης” “κοινωνίας”! Προσπάθειες γίνονται και θα γίνονται! Οι καλλιτέχνες δεν υποστηρίζονται όσο θα έπρεπε… Πάντα όμως βρίσκουν τον τρόπο να μιλούν!
Η κρίση επηρεάζει σίγουρα την ποιότητα, όταν και αφού εξαρτάται από την οικονομική δεινότητα! Δεν επηρεάζει, όμως, την ανάγκη που εδώ μεγαλώνει, αν πάρουμε σαν γνώμονα πως οι τέχνες μιλούν ίσως, περισσότερο όταν… οι κοινωνίες σωπαίνουν ή δεν έχουν την δύναμη να ακουστούν!
Χρειάζονται, φυσικά, όλα εκείνα που δημιουργούν προϋποθέσεις για να στηριχθεί σωστά η τέχνη!
Τα απολύτως αναγκαία δίνουν την ώθηση… Δεν αρκούν όμως για την πραγμάτωση μιας θεατρικής παράστασης!
Πόσο σας έχει, προσωπικά, επηρεάσει η κρίση; Έχετε σκεφτεί να δραστηριοποιηθείτε επαγγελματικά εκτός Ελλάδας; Πόσο αισιόδοξη / απαισιόδοξη είστε γενικότερα;
Η κρίση με εχει επηρεάσει όπως όλους τους ανθρώπους!
Πιστεύω όμως, και στην προσωπική προσπάθεια του καθενός, που εδώ επιβάλλεται! Η κρίση ευνοεί τον φόβο! Ο φόβος, όμως, σε αλλοιώνει, όταν δεν τον πολεμάς! Η προσπάθεια εδώ, είναι η θετική ματιά! Γεννά την αφύπνιση και την ελπίδα για κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα! Πρόκειται καθαρά για το δικό σου κομμάτι! Την ευθύνη που μπορεί να φέρεις εσύ σαν άτομο, ενεργό στην κοινωνία. Η σκέψη πρέπει να αποκτά ποιότητα… Η ποιότητα προσφέρει την “Κρίση”, την νοητική ενέργεια! Ο τρόπος που χρησιμοποιείς την κρίση σου, είναι για μένα ένας δρόμος, που καθορίζει την στάση και γενικότερα τη ζωή σου. Είναι σημαντικό να ονειρεύεσαι.. Όμως δεν είναι αρκετό! Είμαι αισιόδοξη σαν φύση, μου αρέσει να αγωνίζομαι να μην εγκαταλείπω! Θέλω να προσπαθώ στη ζωή μου!
Το “Εκτός Ελλάδας” δεν το σκέφτομαι, τουλάχιστον, προς το παρόν! Όμως, δεν θέλω να προσδιορίζω και να προσδιορίζομαι με βάση τα γεωγραφικά όρια. Αισθάνομαι Ελληνίδα, αυτό δεν αλλάζει, όπου κι αν είμαι!
Πώς τα πάτε με τις νέες τεχνολογίες; Ανήκετε σε αυτούς που δεν κάνουν βήμα χωρίς το κινητό τους ή είστε της.. παλιάς σχολής;
Προχωρώ μαζί με την εποχή μου! Όχι σε όλα..!
Με την τεχνολογία τα πάω καλά! Έχω εξοικειωθεί με την απαίτηση που δημιουργείται συχνά και από την δουλειά μου!
Αρκετά καλή γνώστης της τεχνολογίας, θα έλεγα, όσο βέβαια, η ίδια εξυπηρετεί χωρίς να φθείρει!
Στα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας, όμως, κρατώ τις επιφυλάξεις μου και προστατεύω τον χρόνο μου… μια και εξαρτώνται πολλά από αυτόν!
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σε θεατρικό και μουσικό επίπεδο;
Τα σχέδια μου για το μέλλον… ερώτηση που συχνά αφήνει στην άκρη των χειλιών ένα χαμόγελο!
Θέλω να συνεχίσω στην μεγάλη λεωφόρο των επιδιώξεων με τις παραστάσεις μας, καταρχήν! Είναι μια σημαντική δουλειά που δικαιολογεί και διαμορφώνει την πορεία…
Μαρίνα Τσβετάγιεβα (Τρεις Βάλτοι) το ένα πλάνο!
Το άλλο πλάνο αφορά μια ήδη ολοκληρωμένη δουλειά που ξεκίνησε το 2016. Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα. Η επιδίωξη είναι να συνεχιστεί, γιατί είναι ένα σπουδαίο έργο, που μιλά για πανανθρώπινες αξίες, ένα έργο που διαχέει το μεγαλείο του αρχαίου πνεύματος, το ενώνει με φως, το ορίζει πολιτισμό!
Για τα μουσικά μου σχέδια…
Έχω στο μυαλό μου αρκετά που επιθυμώ… Παράλληλα συζητώ ενδιαφέρουσες προοπτικές και συνεργασίες! Γράφω μουσική για θεατρικά έργα! Μια πολύ ενδιαφέρουσα και απαιτητική προοπτική;
Η Σύνθεση Όπερας!
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΥΜΕΩΝ
Η Μαρία Συμεών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι ηθοποιός και συνθέτης. Γράφει ποίηση, καθώς και θεατρικά έργα, ενώ, στο θέατρο, έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους.
ΗΘΟΠΟΙΟΣ:
• Δίπλωμα Ανώτερης Σχολής «Δραματικής Τέχνης», «Ευγενίας Χατζίκου».
Κάποιοι από τους Ρόλους που ερμήνευσε στο Ελεύθερο Θέατρο, είναι: ΕΛΕΝΗ, στην «Ελένη» του Ευριπίδη, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ, στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, ΙΩ, στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, ΣΟΛΑΝΖ, στις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, ΜΠΕΛΙΝΑ, στον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του Μολιέρου, ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΣΦΡΗΣΗΣ, στην «Έρημο» του Γ. Ζαμπουλάκη (Εθνικό Θέατρο), ΑΒΡΟΤΟΝΗ στους ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ του Μενάνδρου κ.ά. και πολύ παιδικό θέατρο. Μ. Συμεών, Αντιγόνη
ΣΥΝΘΕΤΗΣ: Δίπλωμα Σύνθεσης – Αριστούχος, με Δάσκαλο τον Συνθέτη Μιχάλη Τραυλό, στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας», όπου, πήρε και τα πτυχία, Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας.
Μουσικές Σπουδές Πιάνου και ελαφρού τραγουδιού.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: Έχει συνθέσει μουσική κι έλαβε μέρος σε συναυλίες, με διάφορα έργα της, όπως, «ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», «ΔΟΞΑΡΙΑ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ»- Ι.-Το Τσέλλο του Οκτώβρη, ΙΙ.- 22η του Ήλιου Ευχή, ΙΙΙ.- Η Άλλη Όψη, ΙV.- Η Μάγισσα του Αιθέρα, «ΜΑΣΤΕΡΙΑ», «ΩΡΑ ΕΡΩΤΑ». Άλλα έργα της: «ΤΑ ΣΠΑΘΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», Έργο για Συμφωνική Ορχήστρα, «ΚΙ’ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΩΡΑΙΑ», ΧΟΡΩΔΙΑ, σε Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, «ΕΠΤΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ»κ.α. Έχει επίσης, γράψει πολλά τραγούδια, σε στίχους και μουσική της, «ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ», «ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥ Η ΚΑΡΔΙΑ…» «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΙ ΑΓΚΑΘΙ» «ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ»κ.ά.
Μουσική για Θεατρικά έργα (και Ενορχήστρωση): Έχει γράψει, για την ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, για δύο δικά της παιδικά θεατρικά έργα, για το «ΘΕΙΟ ΒΑΝΙΑ» του Τσέχωφ (Θέατρο Άλεκτον), για το «ΜΕΣΑ ΣΟΥ» του Γ. Βασιλειάδη και την «ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ» (ΔΙΑΧΡΟΝΟ-Μαίρης Βιδάλη) κ.ά. Το 2013, ενορχήστρωσε τη μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για τις «ΤΡΩΑΔΕΣ» του Ευριπίδη, που ανέβασε το ΔΙΑΧΡΟΝΟ.- Το 2014, έγραψε μουσική για τους «ΠΕΡΣΕΣ», σε διασκευή και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που παίχτηκαν στο μεγαλύτερο στον κόσμο Θεατρικό Φεστιβάλ της AVIGNON, στη Γαλλία και απέσπασε επαινετικές κριτικές, καθώς και για την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ», για 5 δρώμενα, από τα οποία τα 2 σε δικά της κείμενα και σκηνοθεσία. Το 2015, έγραψε μουσική για τον «ΟΙΔΙΠΟΔΑ ΤΥΡΑΝΟ» και το 2016, για την «ΑΛΚΥΣΤΗ», σε διασκευή και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, που παίχτηκαν, επίσης, στο Θεατρικό Φεστιβάλ της AVIGNON, στη Γαλλία και απέσπασαν πολύ επαινετικές Κριτικές.
Πιάνο, ζωντανά, έπαιξε στο Θέατρο ΔΙΑΧΡΟΝΟ-Μαίρης Βιδάλη, για τα ¨Εργα: «ΜΕΣΑ ΣΟΥ» , «ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ» και «ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑΣ ΚΑΜΕΛΙΑΣ vs TRAVIATA», στο οποίο έκανε και τη Μουσική προσαρμογή της Όπερας του VERDI, για το Θέατρο.
Σε Παιδική Λογοτεχνία, έχει γράψει το Παραμύθι: «Μελίρια, η κόρη του Δάσους».
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θεατρικά Έργα, που έγραψε: το Παιδικό Musical «Ο Σκυλάκος Διονύσης & η Περιστερά Μυρσίνη», η Μουσική Κωμωδία «Ο Αστραπόλαγος & η κυρα-Αργώ», που ανέβασε στο Θ. Μπροντγουαίη, το’11 & στο ΔΙΑΧΡΟΝΟ το΄14 σε δική της, Σκηνοθεσία, Μουσική & στίχους Τραγουδιών, τα Θεατρικά «Λεύκος & Χιονάτη» & «Πολυτύχ… το Ξωτικό της Τύχης», «Σαν Λευκό… Μικρό Ρόδο», «Απρόσμενο Ραντεβού».
ΠΟΙΗΤΡΙΑ: Έχει γράψει Ποιητικές Συλλογές.-
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:
• Έπαινος από την ΠΕΛ, στους (ΚΘ΄) 29ους Πανελλήνιους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης, το 2014, με το ποίημα της «Σαν άλλη Μήδεια».
• Β΄Βραβείο, στον 33ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, 2014 (2015), με το ποίημά της, «Είπες, η Αγάπη είσαι…»
• Έπαινος, στο Θεατρικό της έργο, «Σαν Λευκό… Μικρό Ρόδο» (Π.Ε.Λ).
• Γ΄Βραβείο από την ΠΕΛ, στους (Λ΄) 30ους Πανελλήνιους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης, το 2015, με το ποίημα της «Το Κρουστάλλι της Γης».
Eπίσης, σαν συνθέτης:
• Τιμητική Διάκριση από την UNESCO, για τη μουσική της Σύνθεση στους «ΠΕΡΣΕΣ», του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία, Τηλέμαχου Μουδατσάκι στην AVIGNON.
• Τιμητική Διάκριση από την UNESCO, για τη μουσική της σύνθεση, τη μετάφραση και την ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο, στην «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή, σε Σκηνοθεσία Τάσου Λέρτα.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΜΑΡΙΝΑ ΤΣΒΕΤΑΓΙΕΒΑ «ΤΡΕΙΣ ΒΑΛΤΟΙ»’
LIFE AND ART THEATER
Λ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 82, ΓΚΑΖΙ (ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016-17
TΟ LIFE N’ ART THEATER παρουσιάζει,
από 19 Φεβρουαρίου 2017, κάθε Κυριακή στις 9:00΄μμ
το Έργο του
Δημήτρη Βαρβαρήγου:
Μαρίνα Τσβετάγιεβα
«Τρεις βάλτοι»
Марина Цветаева
.————-Μια τεντωμένη χορδή————.
Θεατρικός Μονόλογος
Με θέμα την πολυτάραχη ζωή και το έργο της Μεγάλης Ρωσίδας Ποιήτριας του 20ού Αιώνα
που σημάδεψε την Εποχή της με την εμβληματική, ασυμβίβαστη φυσιογνωμία της.
σε Σκηνοθεσία του Γιάννη Διαμαντόπουλου
στον Ρόλο της Μαρίνας Τσβετάγιεβα, η Μαρία Συμεών
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Χάρης Ν. Σεπεντζής
Μουσική Σύνθεση και στο Πιάνο (ζωντανά): Μαρία Συμεών
Κατασκευή Κοστουμιών: Γκαλίνα Σουλτάνοβιτς – Χειροποίητες Δημιουργίες: Βασιλική Παπαδοπούλου
Περούκες: Dream Maker by Afro-Asian – Ειδικές Κατασκευές: Νίκος Χ. Σεπεντζής – Επιμέλεια Ήχου: Apple Production
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης – Ηλεκτρολόγος L.A.: Κώστας Ντομουχτσής – Φωτογραφία – Αφίσα – Banner: Γεωργία Σιέττου και Στέλιος Δανιήλ
Διάρκεια: 70΄ – Γενική Είσοδος: 10€, Άνεργοι-Φοιτητές: 8€
Κρατήσεις: 210 57 89 337
Παραγωγή : Life n’ Art Theater
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χάρης Ν. Σεπεντζής
harsepen@gmail.com – ΚΙΝ. 6944.34.33.11