Συνεντευξη [Q&A] με την Αννα Μορφιδου

Σας καλωσορίζουμε και πάλι στο Sin Radio! Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς – «Νύχτες Αλληλεγγύης» θα πραγματοποιήσετε μία ιδιαίτερη συναυλία για καλό σκοπό στις 24/07. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα, ποιες είναι οι μουσικές σας επιλογές για αυτήν την ξεχωριστή βραδιά και τι να περιμένει το κοινό από εσάς;

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει προς τιμήν του συνθέτη Νίκου Τσολάκη. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει μουσικές επιλογές από όλα τα στυλ που υπηρέτησε ο συνθέτης και που έχουν ορισθεί από τους διοργανωτές της συναυλίας.Το κοινό θα βιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης μέσα από τις ερμηνείες των παλαιότερων, αλλά και νεότερων καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς έχει επιλέξει φέτος να υποστηρίξει τις κοινωνικές δομές του Δήμου Χαλανδρίου. Παρατηρούμε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει διάφοροι πολιτιστικοί φορείς. Πόσο ευαισθητοποιείται ο πολίτης ώστε να συνεχίσει και ατομικά αυτή τη σημαντική βοήθεια στον συνάνθρωπο, πέρα από το πλαίσιο της συμμετοχής του μέσω ενός καλλιτεχνικού γεγονότος με κοινωνικό σκοπό;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το έναυσμα δίνεται από τον Δήμο Χαλανδρίου, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες γι’ αυτό τον σκοπό μέσα από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Όμως η κοινωνική ευαισθητοποίηση προκύπτει μόνο μέσα από την παιδεία και τη νοοτροπία του κάθε πολίτη χωριστά. Η τέχνη -σε όλο της το φάσμα της- καλλιεργεί τον βαθμό ευαισθησίας, άρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες.

Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης έχει υιοθετηθεί η τάση να στηρίζει ο ίδιος ο κόσμος που αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια τον συνάνθρωπο, ακόμα και από το υστέρημά του. Πόσο μπορεί να αντέξει ο μέσος άνθρωπος να στηρίζει τον διπλανό του, «διευκολύνοντας» με αυτόν τον τρόπο την εκάστοτε κεντρική πολιτική εξουσία και εν μέρει απαλλάσσοντάς την από ένα σημαντικό βάρος που είναι ουσιαστικά δική της ευθύνη;

Η ιστορία έχει δείξει ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλές δυσκολίες, «κρίσεις» και έντονους κραδασμούς, ιδιαιτέρως όταν προκύπτουν οικονομικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλήθεια είναι σκληρή και η βιωσιμότητα αβάσταχτη για πολλούς συνανθρώπους μας σε όλη τη γη. Η λύση είναι η προσαρμοστικότητα και η αισιοδοξία.

Έχετε επιλέξει να υπηρετείτε ένα διαφορετικό είδος μουσικής για το οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν έχει μεγάλη γνώση και δεν ενημερώνεται και σχετικά από τα μέσα. Τι εισπράττετε από την αντίδραση του κόσμου που πιθανόν έρχεται για πρώτη φορά να σας ακούσει και πόσοι από αυτούς πιστεύετε ότι θα αναζητήσουν οι ίδιοι τις πληροφορίες που δεν τους παρέχονται από τις κλασικές διόδους;

Μέσα από τη ροή της καλλιτεχνικής μου πορείας έχω διαπιστώσει ότι το κοινό, είτε είναι εκπαιδευμένο, είτε απλά έρχεται για να απολαύσει ένα μουσικό θέαμα το κάνει για δυο λόγους: Γιατί το ενδιαφέρει η θεματολογία και το ύφος του ρεπερτορίου που ταυτοχρόνως το αντιπροσωπεύει και ως τρόπο ζωής ή διότι αγαπά τον καλλιτέχνη ως προσωπικότητα.

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας θα σας απαντήσω το εξής: Έχω διαπιστώσει ότι ο κόσμος αναζητά τη γνώση, εφόσον ο καλλιτέχνης που αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο είδος (πχ. το κλασικό) μπορεί να του τη μεταδώσει, δηλαδή να μυήσει το κοινό του μέσα από την αυθεντικότητα της ερμηνείας του. Άλλωστε είναι και ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει η όπερα αλλιώς θα μιλάμε για κάτι «μουσειακό» μετά από λίγα χρόνια.

Έχετε δουλέψει στο εξωτερικό και έχετε δει τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Πόσο σας γοητεύει η μόνιμη, ίσως, εγκατάστασή σας σε μία από τις χώρες που προσφέρουν τα μέσα για την ανάδειξη του ταλέντου σας;

Όπως είχα ευκαιρίες κατά το παρελθόν, έτσι έχω και τώρα. Η απόφαση μου να είναι η βάση μου η αγαπημένη μου Ελλάδα δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, αφού μου αυξάνει τον ζήλο και το κίνητρο για να αναδείξω την τέχνη που εκπροσωπώ σε κάθε γωνιά της γης.

Πόσο ικανοποιημένη είστε από την έως τώρα καριέρα σας; Έχετε μετανιώσει τυχόν επιλογές σας και, επίσης, έχετε κάποιον καλλιτέχνη ως «πρότυπο καριέρας»;

Ως καλλιτέχνης και έχοντας ως όραμα αυτό που είχα από παιδί, δηλαδή το να βάζω συνέχεια νέους στόχους, αποτελεί για μένα το βασικό κίνητρο να συνεχίζω να υπηρετώ την τέχνη μου, έχοντας στο μυαλό μου τη λέξη διαχρονικότητα και στην καρδιά μου την μαγεία της μουσικής. Τώρα σχετικά με το «πρότυπο καριέρας», πιστέψτε με, έχω μάθει να εστιάζω περισσότερο στο θέμα του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κάθε ατόμου που φαίνεται να έχει κάνει καριέρα.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για καλοκαιρινές διακοπές ή θα συνδυάσετε την καλλιτεχνική σας προσφορά με λίγη θερινή ξεκούραση; Έχετε προγραμματίσει κάτι για τον χειμώνα και το οποίο μπορείτε να ανακοινώσετε;

Είναι πάντα πιο ελκυστικό για μένα να μπορώ να συνδυάζω τις καλοκαιρινές μου συναυλίες μαζί με τις διακοπές, όταν αυτό είναι εφικτό. Ήδη έχουν προσχεδιαστεί οι επόμενες εμφανίσεις και συνεργασίες μου, οπότε θα έχουμε τον χρόνο και με μεγάλη χαρά να μιλήσουμε γι αυτές με τη νέα σεζόν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Μια συγκινητική βραδιά με διαχρονικά τραγούδια και για καλό σκοπό θα πραγματοποιηθεί στο υπέροχο θερινό θέατρο του Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς-«Νύχτες Αλληλεγγύης».

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 21:00 η διεθνούς φήμης σοπράνο Άννα Μορφίδου θα ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Νίκου Τσολάκη. Του πιανίστα και συνθέτη, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην Ελληνική Επιθεώρηση με τη μουσική του αλλά και μ’ ένα πλήθος δισκογραφημένων τραγουδιών από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Το συγκεκριμένο τιμητικό αφιέρωμα διοργανώνει η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής της Φιλαρμονικής Χαλανδρίου, η οποία φυσικά θα είναι παρούσα στη σκηνή, με τον Γιώργο Καλαϊτζή να την διευθύνει.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Προαιρετική, ωστόσο, είναι η συνεισφορά ειδών πρώτης ανάγκης για τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Και η ελάχιστη προσφορά μπορεί να χαρίσει ελπίδα, χαμόγελα και μια μικρή ανακούφιση σε συνανθρώπους μας, για τους οποίους ακόμη και τα βασικά δεν είναι πλέον αυτονόητα.

Στη συναυλία τραγουδούν, επίσης: Τέρης Χρυσός, Μάρω Δημητρίου, Γιάννης Λέφερης, Δημήτρης Βάλλης, Ευδοκία Νεφέλη και η μέτζο σοπράνο Ελένη Δάβου. Παρουσίαση προγράμματος: Κώστας Βενετσάνος, Γιάννης Χριστόπουλος.

Info: Αφιέρωμα στον συνθέτη Νίκο Τσολάκη, Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 21:00, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6855898, www.theatrorematias.gr

Λίγα λόγια για τον Νίκο Τσολάκη
Γόνος οικογένειας καλλιτεχνών του μουσικού θεάτρου, σπούδασε μουσική στον Καναδά (Πανεπιστήμιο «Concordia» του Μόντρεαλ) και εργάστηκε ως πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης στο μουσικό θέατρο και σε χώρους ψυχαγωγίας. Στο εξωτερικό εργάστηκε σε Αλεξάνδρεια, Βηρυτό, ΗΠΑ και Καναδά. Διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και πιάνο. Τα περισσότερα τα κομμάτια που έγραψε είναι δισκογραφημένα- δύο από αυτά και βραβευμένα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στην πλούσια δράση του ξεχωρίζει η ίδρυση, μαζί με τον Τάκη Αθηναίο, του Ομίλου Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος, συνέπεια της οποίας ήταν η δημιουργία της Αθηναϊκής Ορχήστρας των Βετεράνων Μουσικών.

Λίγα λόγια για την Άννα Μορφίδου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε μαθήματα πιάνου ενώ 15 ετών διακρίθηκε με το Α’ βραβείο του Πανελληνίου Διαγωνισμού Κλασικού Τραγουδιού της Χ.Ο.Ν. Σπούδασε μονωδία, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο The College of Southeastern Europe και στο Ελληνικό Ωδείο, υποκριτική στη Μελοδραματική Σχολή του Athenaeum, ενώ παρακολούθησε masterclasses με τον Κώστα Πασχάλη κ.ά. Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ και ερμηνεύσει έργα σε πρώτη εκτέλεση σύγχρονων Ελλήνων συνθετών σε φεστιβάλ, πολιτιστικά κέντρα και σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κατά την περίοδο της διαμονής της στο Μιλάνο συνεργάστηκε με τον Al. Ferrari, μαέστρο της καμεράτα της Σκάλας του Μιλάνου και το 2006 εμφανίστηκε μαζί του κάνοντας το ντεμπούτο της στο “Gadogan Hall” του Λονδίνου με την “Royal Philarmonic Orchestra”. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με πολλές και σημαντικές ελληνικές ορχήστρες αλλά και μικρά σύνολα. Τον Ιούνιο του 2011, ηχογραφήθηκε μια σπάνια μουσική παραγωγή, ένα cd με τίτλο «Στου Φεγγαριού την Άλλη Όψη», το οποίο περιλαμβάνει δώδεκα συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα. Η Άννα Μορφίδου έχει ερμηνεύσει όλα τα είδη του λυρικού τραγουδιού: Άριες της Όπερας, Ορατόρια, Λήντερ, Μιούζικαλ, Τραγούδια, αποσπώντας έξοχες κριτικές.