Συνεντευξη [Q&A] με τον Διογενη Δασκαλου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πολύ καλός φίλος, που μένει μόνιμα Θεσσαλονίκη, μου έχει πει πως αισθάνεται τυχερός που δεν σας γοήτευσε η Αθήνα και αποφασίσατε να επιστρέψετε εκεί, και κάπως έτσι έχουν την χαρά και την τύχη να σας απολαμβάνουν ραδιοφωνικά και σε εμφανίσεις στην πόλη. Για να με «πικάρει» περισσότερο, μου λέει πως πολύ σωστά κάνετε και έχετε με την πρωτεύουσα μια “τουριστική” σχέση, δηλαδή έρχεστε για λίγο και φεύγετε. Αληθεύει αυτό που λέει και εξηγήστε μου πώς μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, που στα δικά μου μάτια όσες φορές την έχω επισκεφτεί, μοιάζει λίγο “δύσκολη” για καλλιτεχνική δραστηριότητα, πέραν του καθιερωμένου (λαϊκού) τύπου, μπορεί και παρουσιάζει διαρκώς νέους δημιουργούς και πόσο δύσκολη είναι η έκφραση σε αυτό το περιβάλλον για όλους εσάς, τους “εναλλακτικούς”;

Κατ’ αρχήν έχω περιέργεια γι’ αυτόν τον κοινό γνωστό, πού το πετύχατε αυτό το “ταλέντο”; Δεύτερον, αν μιλάμε για Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να σας ξεκαθαρίσω ότι και οι δυο μου είναι το ίδιο γιατί γεννήθηκα στις Σέρρες και αισθάνομαι Σερραίος μέχρι και σήμερα στα 52 μου. Όσο για την καλλιτεχνία στη χώρα μας, έχει υποστεί μετάλλαξη ο όρος απ’ τον Τσαρούχη, ας πούμε, και την εποχή του μέχρι σήμερα. Το δε εναλλακτικό, ως ταυτότητα, δεν το εντάσσω κάπου αλλού απ’ την κατηγορία “φερετζές”. Και αυτό γιατί, εναλλακτικό ή μη, πάντα το δεύτερο μέρος όλων, μα όλων, επί σκηνής περιέχει μερακλοτράγουδα επαναστατικο-μπουζουκλερής “πάτα τονε, άναφτόνε” στο βωμό του νταλκαδιστάν. Γι’ αυτό και νομίζω ότι, είτε στην Αθήνα έμενα είτε στη Θεσσαλονίκη που ήρθα, αυτό που κάνω τις ίδιες δυσκολίες θα έβρισκε, βρίσκει και θα βρίσκει. Εμείς κάνουμε αυτό που μας αρέσει μέσα απ’ αυτό που σπουδάσαμε, τα πνευστά. Από το 1994 είμαστε η πρώτη janabet brass comedy band των MONIE & MONIE CONNIETE και φυσικά πατρίδα μας είναι το φύσημα πνευστών και γι’ αυτό μεταξύ μας λεγόμαστε “Πνευστοκράτορες”.

Ο ίδιος φίλος, μόλις είδε τον τίτλο της νέας παράστασης, “Ζωή Ξυστό”, μου είπε μια πολύ ωραία ιστορία από μια εμφανισή σας στον Μύλο και μια αφίσα της παράστασης που λειτουργούσε όπως το εν λόγω λαχείο. Συνδέονται όντως αυτά τα δύο ή είναι τυχαία η χρήση της λέξης;

Κατ’ αρχήν μου έχει ανατινάξει το μαλακό υπογάστριο μ’ αυτόν τον τύπο που θυμάται τόσα. Δεύτερον, με ξαφνιάζεις γιατί, διαβάζοντας την ερώτηση, συνειδητοποιώ το ασυνείδητο των δύο γεγονότων. Όχι όμως, δεν έχουν σχέση τα δυο τους. Αν και “όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν”, όπως θα ‘λεγε ο Μανώλης και ο Νικόλας. Τότε είχαν ξεχάσει να βάλουν τα ονόματά μας στην αφίσα και επιδεικνύοντάς την στην παράσταση έλεγα στον κόσμο ότι φτιάξαμε την πρώτη αφίσα Ξυστό. Ξύνεις και εμφανίζονται οι συντελεστές. Θυμάσαι; Πρόλαβες τα περιοδικά που είχαν βελάκι ξύστε εδώ, το ξύνεις και αναδύει το άρωμα; Αυτό το “Ξυστό”, όμως, το τωρινό θα σας πονέσει απ’ τα γέλια.

Πέρα από πολλή μουσική, τι θα ακούσουμε το τετραήμερο που θα έχουμε την ευτυχία να φιλοξενούμε τους Monie & Monie Conniente στην Αθήνα, στην παράσταση; Θα θυμηθώ ξανά τη γιαγιά μου που μου έλεγε με νόημα, πως τα πιο σοβαρά πάντα, μας τα λένε με αστείο τρόπο; Θεωρείτε πως όλα αυτά τα χρόνια το κοινό των παραστάσεών σας, φεύγοντας μετα το τέλος τους, παίρνει κάτι για να προβληματιστεί; Οι θεατές αντιλαμβάνονται καλύτερα τώρα που μας “κλέψαν” το ροζ συννεφάκι και είδαμε πως ο βασιλιάς είναι εν μέρει γυμνός ή διαχρονικά είχε την ίδια αντίληψη; Τελικά αυτή η περιβόητη «αντίληψη», είναι θέμα παιδείας ή DNA;

Είμαστε πανέξυπνοι. Κανείς δεν μπορεί να μας ξεγελάσει. Όσες φορές γελαστήκαμε ήταν γιατί το θέλαμε, το είχαμε ανάγκη. Μόνο εμείς μπορούμε να κάνουμε τόσο κακό στο εαυτό μας. Το “εγώ φταις” ήταν μια στιγμή μου σε προηγούμενη παράσταση όπως και το “Εσχάτη Κωμωδία” ήταν ένας ακριβοδίκαιος τίτλος. Τώρα όμως ζούμε μετά το μετά του μετά. Το τέλος μιας εποχής, την ενηλικίωση που πονάει. Δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε. Τώρα το ‘χουμε κάνει βουβά. Ανομολόγητα. Αλλά ευτυχώς το κάναμε. Όλα αυτά τα negative θα τα δείτε positive, γιατί ο Σατιρικός είναι ιονιστής. Καλείται να φάει κοπριά και να ξεράσει γλίτερ.

Πόσο έχει αλλάξει ο ορισμός της επιτυχίας τα τελευταία χρόνια; Έχω αυτήν την απορία, γιατί θυμάμαι παλιότερα παραστάσεις μουσικές ή θεατρικές, που έκαναν έναν κύκλο από 30 εμφανίσεις, με αρκετή προσέλευση, θεωρούνταν από κάποιους όχι και τόσο επιτυχημένες. Αντιστοίχως τώρα τέτοιες δουλειές αποθεώνονται! Γίναμε πραγματιστές ξαφνικά ή είναι ένα από τα σημεία των καιρών, που, αν κάποια στιγμή επιστρέψει κάπως η ευημερία, θα επιστρέψουν αυτομάτως κι αυτοί οι κανιβαλισμοί; Για εσάς ατομικά τι ορίζει την επιτυχία και τι την αποτυχία;

Η επιτυχία της παράστασής σου είναι κάτι που το κοιμάσαι μόνος σου. Εσύ μόνο ξέρεις την αλήθεια. Πολλές φορές έφυγε ξετρελαμένος ο κόσμος απ’ τη δουλειά μου και ‘γω ούτε να με φτύσω. Δεν έχουν σημασία οι αριθμοί. Ούτε πόσες παραστάσεις κάνεις ούτε οι παρατάσεις, ούτε τα εισιτήρια, ούτε οι καταναλώσεις. Την έχεις μπαζώσει ετούτη την πληγή ή όποτε σε χαϊδεύουνε θα σε πονάει για πάντα; Φυσικά, υπάρχει ο βιοπορισμός. Αλλά επιτυχία; Τι είναι; Ίσως το να μη θες να ξανακάνεις άλλη παράσταση. Όλα τα άλλα που με ρωτήσατε πιο πριν είναι απλώς θέματα αναλογιών και προσαρμογής ή κοινώς φτιάχνω τα ξινά γλυκά, την κουρελού μπουχάρα.

Στο δελτίο τύπου αναφέρεστε στο πρόσωπό σας ως σατιρικός σαξοφωνίστας. Είναι δόκιμος όρος αυτός ή τον έχετε επινοήσει εσείς; Ο Διογένης Δασκάλου πώς αυτοπροσδιορίζει τον εαυτό του, όντας ένας πολυπράγμων και αεικίνητος δημιουργός;

Παίζω σαξόφωνο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σάτιρα από τότε που άρχισα να ψηφίζω. Γράφω στα έντυπα και κάνω τηλεόραση ή ραδιόφωνο από το 1994. Πώς αλλιώς να όριζα τον εαυτό μου, χάριν ευκολίας και συνεννοήσεως λοιπόν, τι άλλο είμαι από έναν σατιρικό σαξοφωνίστα. Αυτό που συμβαίνει στους Conniente είναι ένα μουσικό γλωσσοθέατρο. Να το λεγα έτσι, να μου λένε στο παζάρι “άσε μας ρε μάπα”; Είπα να το αποφύγω. Ξέρετε, όταν παίρνεις γάβρο στη λαϊκή δεν σε ρωτάει ο ψαράς αν τελείωσες τον Μπέκετ που ξεκίνησες την προηγούμενη εβδομάδα. Και τον ψαρά μου τον αγαπώ. Μιλάμε για κορίτσια και ρετσίνες για τον ΠΑΟΚ και τον ΕΝΦΙΑ.

Πώς αντιμετωπίζετε όλη αυτήν την ηλεκτρονική παράλληλη ζωή που έχουν στήσει αρκετοί συνάνθρωποί μας; Είναι υλικό για σάτιρα ή για προβληματισμό; Εσείς έχετε πέσει στην παγίδα της απατηλής γοητείας των social media; Τι θα προτείνατε ως οδό διαφυγής από αυτή την κατάσταση σε κάποιο δικόν σας που θα σας συμβουλευόταν;

Δεν ξέρω τι είναι όλα αυτά. Εννοώ σαν ψυχοφθόρα μορφή. Επίσης δεν πάω στο γήπεδο, στα μπουζούκια, δεν οδηγώ και δεν μ’ αρέσει να συμβουλεύω κανέναν. Α!! δεν ξέρω επίσης πώς θα σας φανεί, αλλά δεν βλέπω τηλεόραση πάνω από 1 ώρα την ημέρα κάθε πρωί λόγω εργασίας (ραδιόφωνο ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94.5) και εκείνο για να δω τα επίπεδα του ζόφου. Όσο για το fb το θεωρώ μια Happyland για τόσο όσο!

Μετά το Ηalf Note (13 με 16 Οκτωβρίου) τι έχει το πρόγραμμα των ζωντανών εμφανίσεών σας; Υπάρχει πιθανότητα, μετά τη νέα χρονιά, να μας ξαναεπισκεφθείτε;

Με χαρά. Το εργασιακό Γκουαντάναμο της Αθήνας έχει πολλούς δικούς μας γι’ αυτό και το μότο μας είναι “αν επιθυμήσατε τους δικούς σας ελάτε σ’ εμάς”. Μετά το Half Note ξεκινάμε ως κύρια γέμιση στο BISCOTTO στο Cosmos στη Θεσσαλονίκη από 20 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή και για 4η συνεχόμενη χρονιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

23 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
MONIE & MONIE CONNIENTE
«ΖΩΗ ΞΥΣΤΟ»

Παρασκευή 13 έως Δευτέρα 16 Οκτωβρίου

Κάτω απ’ το μαύρο κοιμάται το άσπρο;
Ξύνεις εμένα και βγαίνεις εσύ;
Ξυνόμαστε όλοι χωρίς πορτοφόλι, μα ένας κερδίζει κι αυτός είσαι εσύ.
Κάνε κράτηση τώρα και έλα να το «ξύσουμε μαζί»!

Οι Monie & Monie Conniente του σατιρικού σαξοφωνίστα Διογένη Δασκάλου από την Θεσσαλονίκη είναι εδώ με bebop στη γλώσσα του stand up comedy και σβελτάδα στο σλάλομ όλων των μουσικών ειδών. Ανοίξαμε και το «ξύνουμε», λοιπόν, με τη νέα μας παράσταση «ΖΩΗ ΞΥΣΤΟ» στο Half Note Jazz Club. Η πρώτη και μοναδική στο είδος της tzanabet brass band «χορεύει» στα χείλη και στα δάχτυλα όλα τα μουσικά είδη παιγμένα από πνευστά. Από τα Βαλκάνια μέχρι και το Παρίσι μ’ έναν δικό της υπερσουρεαλιστικό τρόπο που την καθιέρωσε από το 1994 μέχρι και σήμερα.

Ελάτε! Γιατί η ζωή είναι ωραία όταν το «ξύνουμε» παρέα.
23ος χρόνος παραστάσεων off Broadway που πάντα μαγεύουν κοινό και κριτικούς… και πόντιους. Στο ρόλο του πράκτορα o Στέφανος Τσιτσόπουλος!

«ΖΩΗ ΞΥΣΤΟ» και απολαύστε ανεύθυνα!

Αν θέλετε να το «ξύσουμε» μαζί στην αχανή νύχτα αγγίζοντας τα άκρα του σύμπαντος οι «τελειοθήρες» του Διογένη Δασκάλου Monie & Monie Conniente είναι εδώ κρατώντας το κλειδί της ζωής και της ανθρώπινης δημιουργίας.

Ανακαλύψτε τις απανωτές εκπλήξεις σε μια «ΖΩΗ ΞΥΣΤΟ» μαζί μας στο Half Note Jazz Club, από Παρασκευή 13 έως και Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

23 χρόνια εγγύηση για τα ταξίδια σας στη χώρα του αδύνατου που είναι εφικτό!

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στα έξοδα!

Συντελεστές:

Σωτήρης Δασκάλου: τενόρο σαξόφωνο
Λεωνίδας Βλάχος – Κώστας Δαμιανίδης: τρομπέτες
Φώτης Μίγγας: τρομπόνι
Βίκυ Βογιατζόγλου: φωνή
Παντελής Αμπατζής: ηχητικά
Παύλος Αζναουρίδης – Γιώργος Κοκκινάκης: ενορχήστρωση – επεξεργασία ήχων
Βαγγέλης Μολυβιάτης: video
Βασίλης Μπαρμπαρίγος: ενδυματολογική επιμέλεια
Στο ρόλο του κόμη ο Στέφανος Τσιτσόπουλος
Κείμενα: Διογένης Δασκάλου – Βάγια Ματζάρογλου
Φωτογραφίες: Κώστας Αμοιρίδης

HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς

Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
Είσοδος: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β’ Ζώνη), 25 ευρώ (Α’ Ζώνη)

*** την Δευτέρα 16/10 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για
κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

Προπώληση: viva.gr, 11 876, artinfo.gr, Media Markt, Seven Spots,
Reload Stores, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310

www.halfnote.gr
www.facebook.com/halfnote.gr