Συνεντευξη [Q&A] με τον Monsieur Minimal

Σε καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πάρα πολύ γνωστοί μου σε γνώρισαν από την καλοκαιρινή “Αγκαλιά” και ακόμη περισσότερη από την “Στιγμή” που έκανες με το Δάκη. Εδώ οφείλω να παραδεχτώ πως για πολλά χρόνια αγνοούσα πως ο πρώτος σου δίσκος ήταν αγγλόφωνος (κι έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό). Πώς αντιμετωπίζεις αυτό το γεγονός ότι πλέον σε γνωρίζουν ακόμη περισσότεροι; Σε αγχώνει καθόλου ή ζεις την στιγμή και για το μέλλον θα δείξει;

Δεν με αγχώνει καθόλου, έξαλλου γνωστή είναι η μουσική μου και όχι το πρόσωπο μου.

Σήμερα βιοπορίζεται ένας μουσικός από την τέχνη του; Ποιο το κίνητρο για έναν νέο άνθρωπο που έχει μια καλή (φαινομενικά) δουλίτσα, να κυνηγήσει τα όνειρά του, αν δεν υπάρχει κάποιο δίχτυ ασφαλείας; Αλήθεια, εσύ είχες κάτι τέτοιο όταν ξεκινούσες ή δεν το σκέφτηκες καθόλου, όντας γεμάτος εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για αυτό που ήθελες;

Θυμάμαι μαζί με το πρώτο δισκογραφικό συμβόλαιο μου είχε προταθεί μια πολύ καλή θέση σε μια θυγατρική εταιρεία της Siemens με πολύ καλό μισθό κτλ. Έδωσα λοιπόν τη συνέντευξη, με δέχτηκαν και, αφού πήρα την ικανοποίηση, αποφάσισα πως δεν θα μπορούσα να μην ακολουθήσω το όνειρο μου.

Βλέπω σε διάφορα μέσα (ηλεκτρονικά κυρίως), ότι μπαίνει το ταμπελάκι κάτω από το όνομά σου, indie/pop artist… Σε ενοχλεί η “ταμπέλα” ή είναι μέρος του παιχνιδιού, οπότε ας την χρησιμοποιούν; Γιατί, ενώ έχουμε φτάσει μετά από “μάχες” γενεών, στο συμπέρασμα ότι η μουσική είναι μία, με διάφορα παρακλάδια, να επιμένουμε να κρίνουμε με ετικέτες που μόνο εμπορικό διαχωρισμό, κατ’ εμέ, προδίδουν τους καλλιτέχνες; Έχουμε ανάγκη να είμαστε χωρισμένα σε στρατόπεδα ακόμη και σε κάτι όμορφο όπως η μουσική κι όσα εκφράζει; Είναι θέμα παιδείας το συγκρουσιακό στον άνθρωπο ή dna;

Όπως πολύ καλά απάντησες στην ερώτησή σου, η μουσική είναι μία από εκεί και πέρα το μάρκετινγκ έχει την ανάγκη να την κατηγοριοποιεί για να μπορεί να εμπορευθεί τη μουσική, αλλά και το κοινό την ανάγκη του να την κατηγοριοποιήσει, είτε για να μπορέσει να την καταλάβει είτε για να προσδιορίσει μια φανταστική προσωπικότητα.

Εrotica, νέα δουλειά, με αρκετά ρετρό ατμόσφαιρα, που δικαιολογεί στο έπακρο τον τίτλο της. Πώς προέκυψε η δημιουργία του δίσκου αυτού και πώς επιλέχθηκαν οι guest artists; Όταν πρωτάκουσες ολοκληρωμένο τον δίσκο ήσουν απόλυτα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα ή σκέφτηκες πως υπήρχε κάτι που αν μπορούσες θα το έκανες λίγο διαφορετικά; (φυσικά τότε θα ήταν ένας άλλος δίσκος!)

Απόλυτα ικανοποιημένος τόσο από το αποτέλεσμα όσο και από τις συνεργασίες.

Ήταν όλο μέρος του concept. Τόσο η Ανδριάνα Μπάμπαλη, όσο και η Τζένη Καπαδαη και η Kid Moxie έδωσαν ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα που φανταζόμουν σε κάθε κομμάτι. Η Ανδριάνα έδωσε μια “αφελή” ρετρίλα που θυμίζει ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Γιάννη Βογιατζή. Η Τζένη μια ζεστασιά που φέρνει ξεκάθαρα στο μυαλό την ταινία της αναζήτησις και η kid moxie έναν αισθησιασμό και μια χροιά αλά Τζένης Βάνου, που αναζητούσε για αυτό το τραγούδι και σε μια γλώσσα που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα άλμπουμ με αυτό τον τίτλο.

Η συνεργασία με τον Δάκη είναι ίσως ό,τι πιο ξεχωριστό έχω κάνει έως τώρα. Ο Δάκης είναι ένας ποπ πρίγκιπας της δεκαετίας του 70. Και σαν άνθρωπος είναι ένας αιώνιος έφηβος, ευγενής κι αξιολάτρευτος. Τον Δάκη, λοιπόν, τον σκέφτηκα ως τον ερμηνευτή που θα έβαζε το κερασάκι στην τούρτα σε όλο αυτό concept του erοtica. Ήθελα έναν πραγματικό αισθησιακό ερμηνευτή που να μεταφέρει όλη αυτή τη vintage την αισθητική του στο erotica και να την παντρέψει με τη δική μου στο σήμερα.

Έχεις ζήσει Ελλάδα και εξωτερικό. Είσαι αρκετά κατάλληλος για να μου πεις αν υπάρχει καλύτερο μέρος να ζεις από εδώ; Αν υποθέσουμε πως έχουμε μια από τις ωραιότερες γωνιές του κόσμου σαν σπίτι, τι φταίει και δεν προκόψαμε; Γιατί πολλοί φεύγουν από εδώ στο εξωτερικό τα καταφέρνουν καλύτερα; Θα το πετύχαιναν κι εδώ αν υπήρχαν οι αντίστοιχες καταστάσεις; Κι επίσης μια απορία, τι έχει το νερό στα Γιαννιτσά και συμβαίνει να γνωρίζω αρκετούς από τον τόπο καταγωγής σου που έχουν καταφέρει πολλά σπουδαία πράγματα (συμπτωματικά όλοι στο εξωτερικό!)

Καταρχήν δεν μπορεί κάποιος, που δεν έχει γυρίσει κάθε γωνία του πλανήτη, να πει, ότι η δικιά του γωνία είναι η καλύτερη.

Για μένα υπήρξε ανά περιόδους καλύτερο μέρος από εδώ και ήταν το Βερολίνο. Τα πράγματα και οι ανάγκες μας, ωστόσο, αλλάζουν και κάθε φορά και η “καλύτερη” γωνίτσα. Η Ελλάδα, πέρα από το κλίμα της, τον ήλιο, τη θάλασσα και τα νησιά, αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο δεν έχει και δεν μπορεί να προσφέρει κάτι στους ανθρώπους της, για τους χιλιοειπωμένους γνωστούς λόγους.

Αυτοί που μένουμε εδώ, παλεύουμε για τα όνειρα μας μέσα σε μια τρικυμία.

Όσο αυτό που λες για τα Γιαννιτσά, δεν γνωρίζω κάτι.

Φίλοι που σε έχουν δει σε ζωντανές εμφανίσεις, μου έχουν περιγράψει ένα καλλιτέχνη, που σέβεται το κοινό του, είναι συνεπής στην ώρα εμφάνισης και πολύ δυναμικό και δοτικό. Τι στοιχεία άλλα έχεις ως άνθρωπος που σε χαρακτηρίζουν στην καθημερινότητά σου και δεν είναι ορατά από ένα θαμώνα μιας σκηνής; Ποιος ή ποιοι ήταν εκείνοι που σου έχτισαν αυτόν τον χαρακτήρα; Ήταν μόνο το οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον ή κάποιοι μουσικοί με την περσόνα ή τη μουσική τους;

Νομίζω οι φίλοι, η οικογένεια και οι σχέσεις μου βοήθησαν έτσι ώστε να διαμορφωθεί η προσωπικότητά μου.

Ωστόσο, από μικρός ένιωθα ότι ήθελα να κρατήσω κάποιες βασικές ανθρωπιστικές άξιες για τη ζωή μου και σε αυτό με βοήθησε και η ενασχόληση με τη μουσική.

Ξέρω από άλλες συνεντεύξεις που έχω διαβάσει ότι έχεις μια ιδιαίτερη αγάπη στον Kurt Cobain (εγώ αντιστοίχως στον Eddie Vedder). Πιστεύεις ότι έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο γιατί συνειδητοποίησε ότι δε μπορούσε να καταλάβει όσα πραγματικά ήθελε να πει ή γιατί δε μπορούσε να διαχειριστεί πλέον όσα επέφερε ή δημοσιότητα κι η υπερπροβολή; Πόσο σημαντικό είναι για εσάς τους καλλιτέχνες να υπάρχουν δίπλα σας και γύρω σας άνθρωποι που να απορροφούν ενέργεια που δε μπορείτε να αφομοιώσετε και κάπου κάπου να σας επαναφέρουν στη γη, αν απαιτείται; Θεωρείς πως εσύ βρίσκεσαι τέτοιο υγιές προσωπικό περιβάλλον και τι αξιακή θέση έχουν αυτά τα πρόσωπα στην ιεραρχία της ζωής σου;

Μου άρεσε η μουσική του και με γοήτευσε σαν έφηβος η μυστήρια και μη συμβατική προσωπικότητά του. Μεγαλώνοντας, όμως, κατάλαβα ότι αυτά είναι μύθοι και φτιαγμένα μουσικά προϊόντα των δημογραφικών εταιρειών. Έφυγε, επειδή ήταν αδύναμος και ανώριμος να διαχειριστεί αυτό που συνέβαινε στο κεφάλι του και φυσικά λόγω των ναρκωτικών, αλλά και των πολλών ψυχολογικών προβλημάτων που πολύ πιθανόν να είχε.

Είσαι άνθρωπος του σήμερα. Πως αντιμετωπίζεις αυτή την τεράστια παράλληλη εικονική/ηλεκτρονική πραγματικότητα που ζούμε; Το υποτιθέμενο εργαλείο έγινε αφέντης ή είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο που δε γνωρίζουμε τι θα δώσει; Τα συναισθήματα όπως τα γνωρίζουμε και τα εκφράζουμε κινδυνεύουν να γίνουν σύμβολα και αριθμοί σε ένα νέο κώδικα επικοινωνίας και στο εφιαλτικό σενάριο του ναι, πως θα μπορέσουν να νιώσουν οι επόμενοι από μας τα όμορφα συναισθήματα που γεννούν δίσκοι σαν τον EROTICA;

Προσπαθώ να διατηρώ μια ισορροπία και να μην παρασύρομαι από όλο αυτό που γίνεται με τα social media και τον ψηφιακό κόσμο. Τώρα, σχετικά με το αν στο μέλλον κάποιοι θα μπορούν να αντιληφθούν έργα και αξίες του παρελθόντος, όσοι έχουν τη νοημοσύνη και τη θέληση να διαφοροποιηθούν και να ψάξουν θα το κάνουν… Η συντριπτική πλειοψηφία, δυστυχώς, θα αρκεστεί, όπως πάντα, σε αυτά που σερβίρει κατά καιρούς κάθε εποχή.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ “EROTICA”

To Εrotica κυκλοφορεί σε Βινύλιο, Cd και σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα από την Mo.Mi. Records σε διανομή της Feelgood Records.

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ εδώ στο Youtube και στο Spotify.

Παραγγείλτε το Βινύλιο και το cd του Erotica από το site της Mo.Mi. Records εδώ

Κατεβάστε το εδώ στο iTunes 

Αγοράστε το εδώ από το Bandcamp

Την “Στιγμή” ερμηνεύει μοναδικά ο αγαπημένος μας Δάκης και μας ταξιδεύει σε μια άλλη, vintage εποχή μέσα από την σαγηνευτική του φωνή. Ένα τραγούδι και ένα βίντεο βγαλμένο από τον ρομαντισμό των 70’s, ύμνο για τις πιο ερωτικές καλοκαιρινές μας στιγμές.

Δείτε τo live video για το τραγούδι της Στιγμής από τη ζωντανή εμφάνιση του Δάκη και του Monsieur Minimal στο Gazarte.

Official video:

Ακολουθήστε τον Monsieur Minimal: 
MONSIEUR MINIMAL.COM || FACEBOOK || TWITTER|| YOUTUBE || INSTAGRAM