Συνεντευξη [Q&A] με τον Παναγιωτη Καλογεροπουλο

Σε καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Πώς δημιουργείται μια παράσταση improv comedy;

Δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό εκτός από το «πολλή δουλειά». Όταν κάνεις αυτοσχεδιασμό και δημιουργείς μια ολόκληρη παράσταση από το μηδέν, συμβαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Πάνω στη σκηνή δεν είσαι μόνο ηθοποιός, αλλά και σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παρουσιαστής. Και εμείς που έχουμε και το μουσικό στοιχείο, τραγουδιστής και μουσικός. Οπότε μέσα από τη διαδικασία των προβών και της προσωπικής και ομαδικής δουλειάς, μαθαίνουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα ενσωματώνουμε με διάφορους τρόπους μέσα στην παράσταση.

Ποιο ρόλο διαδραματίζει ο σκηνοθέτης σε μια τέτοια παράσταση;

Έχει τον ίδιο ρόλο όπως κάθε σκηνοθέτης σε κάθε παράσταση. Δηλαδή να κάνει τους ηθοποιούς του να παίξουν όσο πιο τέλεια γίνεται και να βγει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αρέσει στο κοινό. Η μόνη διαφορά είναι ότι επειδή η προσέγγισή μας είναι αυτοσχεδιαστική (και όχι μέσω κειμένου) εστιάζουμε σε κάποιες τεχνικές που μας βοηθούν να λειτουργήσουμε καλύτερα επί σκηνής.

Ποιες δυσκολίες κλήθηκες να αντιμετωπίσεις κατά τη δημιουργική διαδικασία;

Η πιο σημαντική δυσκολία είναι το πως καταφέρνεις 6 ταλαντούχους ανθρώπους που δεν γνωρίζονται πιο πριν, να τους κάνεις ομάδα. Το πιο σημαντικό κομμάτι στις παραστάσεις αυτοσχεδιασμού είναι η ομαδικότητα, διότι πάνω στην σκηνή δεν έχεις κείμενο για να στηριχτείς, αλλά τους συμπαίχτες σου. Οπότε η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρεις τους ηθοποιούς να μπορούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον. Τόσο που όταν παίζουμε, η σκηνή να είναι το πιο ασφαλές μέρος να βρίσκεσαι.

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά των ηθοποιών του Κακού Ραπ, που εκτίμησες δουλεύοντας μαζί τους;

Ο τσαμπουκάς και η αφοσίωσή τους. Δεν υπήρχε παραίτηση. Ακόμα και όταν για κάποιο λόγο κολλούσαμε, δεν σταματάγαμε. Δεν δούλεψε κάτι σε μια παράσταση; Κανένα πρόβλημα, πάμε να κάνουμε πρόβες και στην επόμενη θα είμαστε ακόμα καλύτεροι. Αυτό για μένα είναι ίσως το πιο βασικό προσόν που πρέπει να έχει ένα ηθοποιός αλλά και γενικά οποιοσδήποτε θέλει να πετύχει κάτι στην ζωή του, ότι και αν είναι αυτό.

Πώς πετυχαίνεις το κωμικό στοιχείο σε μια παράσταση που γεννιέται κάθε φορά από το μηδέν;

Αυτό είναι κάτι που έρχεται μόνο του. Την κωμωδία γενικά δεν την κυνηγάμε, δεν την πιέζουμε, είναι κάτι το οποίο βγαίνει οργανικά. Και για αυτό είναι τόσο πηγαίες και αυθεντικές οι παραστάσεις μας. Το μόνο που κάνουμε είναι να χτίσουμε το κατάλληλο έδαφος (να έχουμε θετική και ανοιχτή διάθεση, να «πειράξουμε» τους συμπαίχτες μας, να είμαστε παρόντες και να ακολουθούμε οτιδήποτε προκύψει εκείνη την στιγμή), έτσι ώστε όταν η κωμωδία έρθει, να είναι κάτι το φυσικό. Συνήθως εκεί βρίσκονται και τα περισσότερα και πιο αυθεντικά γέλια.

Πώς πήρες την πρωτοβουλία να παρουσιάσεις στο αθηναϊκό κοινό ένα μουσικό improv comedy;

Γιατί μου αρέσει αρχικά εμένα πάρα πολύ. Είναι το πάθος μου, το μικρόβιό μου αν θες και δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια αν δεν καταφέρω να το εκφράσω με κάποιο τρόπο. Επίσης ξέρω (όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό) ότι ο κόσμος διψάει για μια πραγματική και αυθεντική κωμωδία, να δει ένα θεατρικό έργο όπου πραγματικά θα γελάσει και για μιάμιση ώρα θα ξεχάσει όλα του τα προβλήματα. Πόσο μάλλον όταν το μουσικό improv comedy είναι και κάτι φρέσκο για την ελληνική θεατρική σκηνή!

Η μουσική αποτελεί απαραίτητο συστατικό της παράστασης;

Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ΕΙΝΑΙ η παράσταση. Έχουμε την τύχη να έχουμε στην ομάδα μια εξαιρετική πιανίστρια και μουσικό, την Αιμιλία Τσιράκη η οποία ντύνει μουσικά πολλές σκηνές μας. Επίσης κάποια στιγμή ραπάρουμε κιόλας, εξού και ο τίτλος μας Κακό Ραπ.

Τι αποδοχής έχει τύχει μέχρι σήμερα το Κακό Ραπ; Το ταξίδι σας θα συνεχιστεί;

Έχουμε εκπλαγεί απίστευτα με την αγάπη του κοινού! Είναι πάρα πολύ όμορφο να βλέπεις κόσμο να έρχεται και να ξαναέρχεται στην παράστασή μας. Για εμάς είναι μεγάλη ευχαρίστηση να βλέπουμε το θέατρο να γεμίζει και να φεύγουν όλοι οι θεατές με ένα τεράστιο χαμόγελο και ευτυχισμένοι. Δεν ξέρουμε πως να σας ευχαριστήσουμε όλους για την φοβερή σας ενέργεια και τις εξαιρετικές σας κριτικές!

Όσον αφορά για την συνέχεια, θα συνεχίσουμε με μια μίνι περιοδεία σε διάφορα θέατρα ανά την Ελλάδα. Και όταν επιστρέψουμε, το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε με περισσότερο αυτοσχεδιασμό και κωμωδία!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Κακό  Ραπ
Μουσικό  improv  comedy στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα,
από Πέμπτη 12 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη
(για λίγες παραστάσεις)

Μια μοναδική κωμική παράσταση που συνδυάζει τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό (improv comedy) με τη μουσική.

Για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή της Αθήνας, θα δείτε να δημιουργούνται από το μηδέν, μπροστά στα μάτια σας, πληθώρα χαρακτήρων και ιστοριών. Χωρίς σενάριο, χωρίς πρόβα. Χαρακτήρες γεννημένοι επί τόπου από την αστείρευτη φαντασία των πέντε ηθοποιών, οι οποίοι αφήνονται να εμπνευστούν από τη ζωντανή μουσική και τις υπέροχες, (ενίοτε και τρομακτικές) ιδέες των θεατών της εκάστοτε παράστασης.

Το θεατρικό μουσικό improv comedy, πιστό στις προθέσεις του, αξιοποιεί εν τέλει το τυχαίο υπέρ της δημιουργίας, με σκοπό τη διασκέδαση, και μας καλεί σε μια συναρπαστική «πρίμα βίστα» εμπειρία. 

Παίζουν οι: Παναγιώτης Καλογερόπουλος, Αρίων Πινώ, Ελεάννα Γκαγκούλη, Σταυριάννα Δαούτη, Γιωργής Βασιλόπουλος
Μουσική-πιάνο: Αιμιλία Τσιράκη
Οργάνωση-Παραγωγή: Παναγιώτης Καλογερόπουλος
Φωτογραφίες: Σταυριάννα Δαούτη
Αφίσα-Δημιουργικό: @elinaart
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Πληροφορίες-κρατήσεις: Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, Αθήνα
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6956155021-6981823745
Join us: https://www.facebook.com/kako.rap