Συνεντευξη [Q&A] με τον Νικο Μπιτζενη | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Let love lead the way’

Νίκο, καλημέρα και πάλι. Μεγάλη χαρά και τιμή για μένα σαν ακροατή σου και φυσικά για το Sin Radio, που μας παραχωρείς αυτή τη συνέντευξη.

Ευχαριστώ κι εγώ για την πρόσκληση!

Λοιπόν, ανήσυχος καλλιτέχνης… σε γνωρίσαμε, φυσικά, από τα παλιά, από τους αγαπημένους MIKRO και τα τελευταία χρόνια και σε άλλα δικά σου project, όπως Nikonn, Nick rezo και τους φρέσκους Barakounta… σου αρέσει αυτό που κάνεις!

Φυσικά! Η μουσική είναι για μένα (από μικρό παιδί) σαν αναπνοή. Και έκφραση φυσικά. Ό,τι και να σκεφτώ έχει μέσα μουσική. Βλέπω μουσική, ακούω μουσική και κάνω μουσική.

Και επειδή δεν βάζω κάποια όρια στη δημιουργικότητά μου, προκύπτουν διάφορες μουσικές σε διάφορα μουσικά στυλ. Δεν βάζω φρένο σε κάτι που θέλω να κάνω. Έτσι, μου προκύπτουν τα διαφορά projects.

Τελευταία ολοκληρωμένη δουλειά για τους Mikro ήταν το New, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014. Να περιμένουμε και άλλα;

Εννοείται. Είμαστε active, παρότι δεν κυκλοφόρησε κάποιο album. Κυκλοφορούμε κατά καιρούς singles, όπως το “Artificial”, “Full Speed Ahead”, “More Love” και “Στη θάλασσα”, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Κάνουμε και κάποιες εμφανίσεις αρκετά επιλεκτικά, μιας και έχουμε μετακομίσει στο Λονδίνο οι τρεις και στην Κω ο τέταρτος. Active, λοιπόν, αλλά με μέτρο. Νομίζω ότι μετά το καλοκαίρι θα υπάρξει κάποιο album release και πριν το καλοκαίρι κάποιο/α singles. Στο Spotify etc υπάρχουν όλα αυτά τα singles.

Nikonn… 4ο άλμπουμ, το τελευταίο, το  Effrosyni. Γιατί και τι Effrosyni;

Είναι το όνομα της κόρης μου. Την εποχή που έγραφα το album αυτό υπήρχε μια συναισθηματική ένταση, λόγω της μετακόμισης στο Λονδίνο και η κόρη μου ήταν το καταφύγιο/ο καταλύτης, που μου έδινε δύναμη και ηρεμία σε όλον αυτόν το πανικό. Γι’ αυτό και ο τίτλος.

Nick rezo… νέο άλμπουμ με τίτλο DREAMFIELD και προσωπικό μου κόλλημα. Ευρωπαϊκός ηχος με βρετανικές επιρροές;

Το project Nick Rezo είναι το αδερφάκι του Nikonn. Όταν ήρθα Λονδίνο, με πλησίασε ένα label, η West One Music, η οποία είχε ακούσει και εντυπωσιαστεί από το τραγούδι Silence, από το 3ο μου album Instamatic, και με ρώτησαν αν θα ήθελα να κυκλοφορήσω στο label τους ένα album σε αυτό το στυλ. Τους είπα ΟΚ, μιας και υπήρχε πολύ υλικό για το Effrosyni. Κατά κάποιο τρόπο, τα τραγούδια Nick Rezo: Dreamfield ήταν τραγούδια του Effrosyni που ήταν πιο uptempo. Έτσι προέκυψε ο Nick Rezo. Αυτή την εποχή κάνω ένα album με dreampop covers, το οποίο θα κυκλοφορήσει σαν Nick Rezo. Ήδη υπάρχουν ψηφιακά τα 2 πρώτα singles, “I wanna be adored” from Stone Roses & “Take on me” των A-ha.

Η 1η σου σολο δουλειά σαν nikonn έρχεται το 2006, με τίτλο POLADROID, το οποίο ήταν σε chill out τόνους, σε αντίθεση με τους Mikro που μας συνήθισαν να χορεύουμε, πώς και αυτο το contrast;

Όπως σου είπα, τα διάφορα projects προκύπτουν, όταν γράφω κάτι το οποίο δεν κολλάει σε κάποιο ήδη υπάρχον project. Τα chill out δεν ήταν η αισθητική των Mikro. Οι Mikro είναι uptempo indie pop electro και μερικές φορές rock διάθεση. Δεν θα μπορούσα να βάλω μέσα και τα chillout nikonn. Άσε που το Nikonn ήταν πιο προσωπική υπόθεση. Το Mikro πάντα είχε και έχει μια πιο παρείστικη απόχρωση.

Είσαι στη σκηνή, απ’όσο γνωριζω, πολύ πριν το 98· έχεις περάσει αυτό το μεταβατικό στάδιο των βινύλιων-cd. Πλέον, έχουμε περάσει σε ψηφιακή εποχή που η μουσική κυκλοφορεί πιο ελευθερα. Ποια η άποψη σου για την πειρατεία και αν σε ανησυχεί;

Μπορώ να σου μιλήσω και ως καλλιτέχνης, αλλά και ως label μιας και έχω την Undo records, που είναι πλέον uk based, μαζί με τον Γιώργο Γεράνιο. Τα βινύλια θα υπάρχουν για πάντα. Όχι για την πλειονότητα του κόσμου, αλλά για τους συλλέκτες. Στην undo τυπώνουμε βινύλια, όταν ξέρουμε ότι υπάρχει ο κόσμος που θα τα τιμήσει. Η μουσική, πλέον, έχει περάσει στο ψηφιακό σύμπαν. Το streaming κυριαρχεί και είναι το μέλλον απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα φορμάτ. Ακόμα και το downloading/MP3 υποφέρει και δείχνει ότι θα χαθεί (μαζί του και η πειρατεία). Το φθηνό streaming έχει σκοτώσει την πειρατεία. Γιατί να κατεβάζεις πειρατικά MP3 αμφιβόλου ποιότητας (γιατί πότε δεν ξέρεις πως τα έχει ριπάρει αυτός που ανέβασε το torrent), όταν μπορείς με 5-6 ευρώ το μήνα (ή και λιγότερα αν αγοράσουν παρέα οικογένειακα πακέτα) να έχεις σχεδόν τα πάντα!

Ποια η άποψή σου για την ελληνική ηλεκτρονική σκηνή, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει, και κυρίως από την αποδοχή του ελληνικού κοινού σε αυτή;

Ποια ελληνική ηλεκτρονική σκηνή; Πλέον, δεν νομίζω ότι στην Ελλάδα υπάρχει ηλεκτρονική σκηνή. Δυστυχώς. Υπάρχουν κάποια πραγματάκια που κινούνται, αλλά δεν υπάρχει σκηνή. Όλα υπολειτουργούν. Και φυσικά, δεν υπάρχει ο κόσμος για να υποστηρίξει αυτή τη μουσική. Ούτως η άλλως, ο κόσμος που υποστηρίζει μια μουσική είναι και ο καταλύτης που βοηθάει να δημιουργηθεί η σκηνή. Όταν δεν υπάρχει αυτός ο κόσμος, δεν υπάρχει σκηνή. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που φύγαμε από Ελλάδα. Αν θέλαμε να συνεχίσουμε να είμαστε active και να εξερευνούμε το μουσικό ηλεκτρονικό κόσμο, η Ελλάδα δεν βοηθούσε. Δυστυχώς και πάλι. Η Ελλάδα πάντα ήταν και θα είναι δίπολο. Απ’ τη μια οι σκυλάδες & έντεχνοι και απ’ την άλλη οι δήθεν εναλλακτικοί, που, αν δεν έχεις ροκ κιθάρες και καταβολές στον ήχο σου, δεν γυρίζουν να σε κοιτάξουν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτές για ξεκάρφωμα… να λένε “να ρε, ακούμε και τέτοια”. Γι’ αυτό και τα τελευταία 30 χρόνια (μετά από Χατζηδάκι κ.λπ.) δεν βγάλαμε πότε μουσική προς τα έξω. Μουσικές μόνο για εσωτερική κατανάλωση του ελληνικού μικρόκοσμου, έτη φωτός μακριά από τη παγκόσμια πραγματικότητα.

Barakounta, και τι να περιμενουμε;

Το Barakounta είναι το riot project του Λονδίνου. Δυνατές μουσικές, απρόβλεπτες, ηλεκτρονικές, με aggressive διάθεση, hoodies, skates και δυνατοί στίχοι. Έρχεται album.

Τι μουσικές ακούς αυτό τον καιρό;

Δεν έχω χρόνο για να ακούω πολύ μουσική, αλλά, όταν ακούω, μοιράζω τον χρόνο ανάμεσα σε παλιά αγαπημένα, όπως Smiths, Cocteau Twins, Cure, Massive attack και σε εντελώς νέα πραγματα όπως Flume (αγαπημένος), Jon Hopkins, Max Cooper, Chainsmokers, Imagine Dragons, Odesza, Fever ray και φυσικά LCD Soundsystem που έβγαλαν το album της χρονιάς που μας πέρασε.

3 αγαπημένα άλμπουμ.

Massive Attack-MezzanineDepeche Mode-ViolatorMoby-Play και μπαλαντέρ Bjork-Debut.

Αγαπημένη ταινία!;

Matrix.

ΑΚΟΥΣΤΕ…

SOCIAL MEDIA

https://www.facebook.com/nickrezo
https://www.facebook.com/nikonn.mikro
https://www.facebook.com/MIKROband
https://www.facebook.com/Barakounta-1912291605652893