Η Χρυσανθη Κορνηλιου και η Τονια Ζησιμου στο studio | Ραδιοφωνικη εκπομπη ‘Λεξεις’ (31/03/2018)

Οι κυρίες Χρυσάνθη Κορνηλίου και Τόνια Ζησίμου, μίλησαν στον Χρήστο Φρούσιο, και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Λέξεις”, για την παράσταση “Joshua Emmanuel” που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο “Διέλευσις” έως την Μ. Τετάρτη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

“Joshua Immanuel”

Λόγω της θεματολογίας του έργου παραστάσεις θα δοθούν
Κυριακή των Βαΐων (1η Απριλίου)
Μεγάλη Δευτέρα (2 Απριλίου)
Μεγάλη Τρίτη (3 Απριλίου)
και
Μεγάλη Τετάρτη (4 Απριλίου)

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις παρουσιάζει την παράσταση “Joshua Immanuel” σε σύλληψη–ιδέα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου. Η παράσταση λόγω της θεματολογίας της, θα παρουσιαστεί μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη (4 Απριλίου).

Το  “Joshua Immanuel” είναι μια σύνθεση κειμένων πάνω στη ζωή και τη διδασκαλία του Ιησού. Το κείμενο της παράστασης προέρχεται από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, από τους παπύρους της Ναγκ Χαμμαντί, από το βιβλίο του Στυλιανού Ατεσλή “Τζόσουα Ιμμάνουελ” και κυρίως από το έργο του Χαλίλ Γκιμπράν “Ιησούς ο Υιός του Ανθρώπου”.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει την παράσταση γίνεται η σκηνή ενός εσωτερικού δράματος, όπου οι λέξεις, τα λόγια, τα κείμενα, είναι οι αφορμές για να δούμε τα ίχνη των πόθων της ψυχής μας. Να δούμε αυτό που μας διαμηνύεται μυστικά, ανεπαίσθητα και που η παράσταση δυναμώνει τον ήχο του. Το φέρνει στην οθόνη της συνειδήσεως και το μετατρέπει σε επιτακτική ανάγκη και διάπυρη επιθυμία, το κάνει αίτημα και προσευχή, αλλά και μελωδία ύπαρξης.

Ως παράσταση, το “Joshua Immanuel” είναι ένα έργο που δεν επενδύει στην εξωτερική δράση, αλλά έχει σαν στόχο μια εσωτερική κινητοποίηση για δράση, μέσα στον άδηλο χώρο της ψυχής. Η σκηνή είναι μόνο η αφορμή.

Συντελεστές:

Σύλληψη – ιδέα / Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Κίνηση: Therese Vandamme
Μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Οικονόμου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Σηφάκης
Χειρισμός κονσόλας φωτισμού & ήχου: Βιολέτα Κυριάκου
Διεύθυνση παραγωγής: Σωτήρης Οικονόμου
Curator: Γιώργος Γραμματικός

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Βίκυ Ευαγγέλου, Τόνια Ζησίμου, Μάρκος Ζωίδης, Σταμάτης Σταματέλλης, Χρυσάνθη Κορνηλίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 20:00
Κυριακή των Βαΐων (1η Απριλίου) στις 20:00
Μεγάλη Δευτέρα (2 Απριλίου) στις 20:00
Μεγάλη Τρίτη (3 Απριλίου) στις 20:00
Μεγάλη Τετάρτη (4 Απριλίου) στις 20:00

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Προπώληση VIVA: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 8 ευρώ
Άνεργοι & ατέλειες: 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά

Χρυσάνθη Κορνηλίου

Αποφοίτησε το 1971 από την Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne d’Arc». Το 1974 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και μέχρι το 1983 εργάστηκε ως ηθοποιός.

Παραστάσεις:

 • Δούλεψε στην τηλεόραση στη σειρά «Θεατρικά Μονόπρακτα», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» κ.ά., καθώς και σε παιδικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.
 • Δίδαξε θέατρο στη μέση εκπαίδευση σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία για 13 χρόνια, ανεβάζοντας έργα όπως «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ικέτιδες» του Αισχύλου, «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Γκολντόνι, «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ, «Να ζει το Μεσολόγγι» και «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» του Βασίλη Ρώτα, «Διθύραμβος του Ρόδου» του Άγγελου Σικελιανού, «Φαραώ Αχενατόν» του Άγγελου Προκοπίου, θεατροποίηση έργων του Βιζυηνού όπως «Το αμάρτημα της Μητρός μου» και «Αι συνέπιαι της παλαιάς ιστορίας», «Το Αστερόπαιδο» του Όσκαρ Ουάιλντ, «Έρις», αποσπάσματα από Αρχαίες Τραγωδίες (όπου πήρε και κρατικό βραβείο) κ.ά.
 • Δούλεψε ως εθελόντρια σε κατασκηνώσεις για σεισμόπληκτα παιδιά και συνεργάστηκε με εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες όπως «Άρτος Δράση», «Δρόμοι Ζωής». Στο «Σύλλογο Βοηθείας Παιδιών Αιθιοπίας» διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου (ως Αντιπρόεδρος), και μαζί με το σύζυγό της, Σωτήρη Οικονόμου, πήραν μέρος σε αποστολές στην Αιθιοπία. Έλαβε μέρος ως μέλος της ΟΤΟΕ σε αποστολές για συμφιλίωση των λαών μέσω του πολιτισμού στη Γιουκοσλαβία (Βελιγράδι) και στην Κομοτηνή.
 • Το 1983 εργάζεται ως υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα στις Δημόσιες Σχέσεις, Αγροτική Βιβλιοθήκη, Ιστορικό Αρχείο κ.ά.
 • Παράλληλα σπουδάζει θεατρολογία στο τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Πάτρα απ’ όπου και απεφοίτησε το 2000. Εν συνεχεία κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στο αρχαίο δράμα απ’ όπου απεφοίτησε το 2004.
 • Δίδαξε θεατρολογία στο δήμο Αγίας Παρασκευής επί δύο έτη και στον πολιτιστικό σύλλογο της Αγροτικής Τράπεζας επί τέσσερα έτη. Δίδαξε ιστορία θεάτρου, δραματολογία, αισθητική του θεάτρου και υποκριτική για πέντε έτη στα θεατρικά εργαστήρια: ΈσωΘέατρο στο Θησείο και εν συνεχεία στο «Εξ αρχής» στα Εξάρχεια.
 • Δραστήριο μέλος του πολιτιστικού συλλόγου της Αγροτικής Τράπεζας δημοσιεύει άρθρα στο περιοδικό «Πολιτιστική Αναζήτηση» επί σειρά ετών και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως: «Το ηρωικό στοιχείο στην Αρχαία τραγωδία», «Η Αγάπη μέσα στους Αιώνες», «Θεία έμπνευση στη μουσική και την ποίηση», «Άκου Ανθρωπάκο» του Βίλχελμ Ράιχ κ.ά.
 • Επίσης, επί σειρά ετών επιδίδεται στην κριτική θεάτρου και συγγράφει άρθρα πάνω στην τέχνη και το θέατρο στα περιοδικά ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, ΟΔΟΔΕΙΚΤΕΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΘΕΑΤΡΟΓΡΑΦΙΕΣ. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Γονυκλισία» και έχει βραβευθεί με έπαινο για το πεζογράφημα «Οι άνδρες δεν αγαπούν τα αερικά».
 • Το 2011 ιδρύει με το σύζυγό της την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Διέλευσις» πολυχώρος πολιτισμού, όπου συνενώνει τις κύριες ιδιότητες της δραστηριότητάς της: τον εθελοντισμό με την τέχνη, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό σε μια κοινή δραστηριότητα του πολυχώρου. Στον πολυχώρο «Διέλευσις» ανεβάζει με δική της δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία τα έργα:
 1. «De profundis» του Όσκαρ Ουάιλντ σε μορφή δραματικού αναλογίου,
 2. «Το Αιώνιο Θήλυ πέρα απ’ των τόπων και των χρόνων τα σύνορα», ένα αφιέρωμα-ύμνο μέσα από ορφικούς ύμνους, ομηρικά και παλαιοχριστιανικά κείμενα και στίχους βυζαντινής και νεοελληνικής ποίησης.
 3. «Άραβες ποιητές». Παρουσίαση ποίησης σημαντικών Αράβων ποιητών με συνοδεία τελετουργικού στοιχείου και μουσικής των σούφι.
 4. «Μητροκτονία». Μία περφόρμανς που αφορά το συμβολικό τέλος της μητροκτονίας στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή.
 5. «Έρως: Η ενθύμισις ενός διαλόγου». Μία συζήτηση πάνω στον έρωτα, εμπνευσμένη από τους διαλόγους Διοτίμα-Σωκράτη, μέσα από την Πολιτεία του Πλάτωνος.
 6. «Οιδίπους: Από την άγνοια στην επίγνωση». Η τραγωδία Οιδίπους τύρανος του Σοφοκλή και Οιδίπους επί Κολωνώ, μέσα από έναν συνδυασμό κειμένων που αναδεικνύουν την ενότητα του μύθου και την συμβολική του διάσταση.
 7. «Η Αγνή του Θεού» του John Pielmeier. Το έργο του σύγχρονου αμερικανού συγγραφέα, φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα που αφορούν την πίστη και την αμφιβολία.
 8. «Κωμωδία μιας άλλης εποχής». Το γνωστό έργο του Αρμπούζωφ, παρουσιάζει την ιστορία ένός ζεύγους ώριμης ηλικίας, των οποίων η συνάντηση αναπτερώνει την ελπίδα για μία σχέση που δεν έχει να κάνει με τις συμβατικότητες του χρόνου.
 9. «Άμλετ vs Τέλμα».  Το σημαντικότερο ίσως από τα έργα του William Shakespeare. Με μια μινιμαλιστική παρουσίαση, που όμως δεν θίγει την αρτιότητα της μυθοπλασίας, ο θεατής μπορεί να επικεντρωθεί στην ουσία του μύθου, χωρίς να αποσπάται από εξωτερικούς παράγοντες ή στοιχεία που απομακρύνουν από το βασικό νοηματικό του άξονα. Με τη βοήθεια του Άγγλου σαιξπηρολόγου Martin Lings και τις καίριες παρεμβάσεις του, το έργο εκτυλίσσεται σε μία παραλληλότητα παρουσίασής του και συγχρόνως ερμηνείας των βασικών αρχετύπων του μύθου.
 10. Επίσης σκηνοθέτησε τα έργα: «Σοράχ ο Μάγος» και «Πάρτυ με την Εύα» του Λεωνίδα Τσίπη και «Η φωνή της πεταλούδας» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.

Αυτές τις ημέρες στον πολυχώρο «Διέλευσις» ανεβάζει με δική της ιδέα, σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία, το “Joshua Immanuel”, μια σύνθεση κειμένων πάνω στη ζωή και τη διδασκαλία του Θεανθρώπου, όπου το κείμενο της παράστασης προέρχεται από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, από τους παπύρους της Ναγκ Χαμμαντί, από το βιβλίο του Στυλιανού Αττεσλή “Τζόσουα Ιμμάνουελ” και κυρίως από το έργο του Χαλίλ Γκιμπράν “Ιησούς ο Υιός του Ανθρώπου”.

Τόνια Ζησίμου

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εργάζεται ως ηθοποιός.

Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στο Θέατρο:

 • Εθνικό Θέατρο: Οιδίπους Τύραννος – Χορός & Αντιγόνη
 • Εθνικό Θέατρο: Θεσμοφοριάζουσες – Θεραπαινίδα, Χορός
 • Παιδικό Θέατρο: Παιδική Σκηνή Τόλη Λαμπράκου

Στην Τηλεόραση:

 • Παιδική εκπομπή “Λέξεις” ΕΡΤ – “Παρουσιαστρια”
 • “Κλειστοί Δρόμοι” ΕΡΤ – “Ανθούλα”

ΘΕΑΤΡΟ

 • Θέατρο “Μαίρη Αρωνη” – “Γαμήλια Δεξίωση”: Σεσίλ / Σκηνοθεσία: Κ. Σπυρόπουλος
 • Θέατρο “Νέο Ριαλτο” – “Στη φωλιά του κούκου“: Κάντυ / Σκηνοθεσία: Βλ. Κυριακίδης
 • Θέατρο “Νέο Ριαλτο” – “Λυσσασμένη Γάτα”: Μεη / Σκηνοθεσία: Βλ. Κυριακίδης
 • Θέατρο Καισαριανής – “Ο Άνθρωπος και τα Όπλα”: Ράινα / Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης
 • Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας – “Το σύνδρομο της σαμπάνιας“: Άλλυν / Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης
 • Θέατρο “Αθηνά” – “Το βιζον και χάριν έχει“: Σουζυ Λωσον / Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζογλου
 • Εταιρικός Θίασος Β. Μπουντουρη – “Η Άλλη Μήδεια“: Γλαύκη / Σκηνοθεσία: Βασ. Μπουντουρης

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 • Ιατρικό Απόρρητο” ΑΝΤ1 – “Μητέρα”
 • Το φως του φεγγαριού” MEGA – “Έλλη”
 • Κάτω απ’ την Ακρόπολη” ALPHA – “Αργυρώ”
 • Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη” ΑΝΤ1 – “Μαριάννα”
 • Δεν θα μου κάνετε το σπίτι…” ΕΤ1 – “Μαρία”
 • “Το Κλειδί” STAR – “Ελισάβετ”
 • Το πλοίο της ελπίδας” ΕΤ1 – “Μελισάνθη”
 • Η Νύχτα των Μάγων” ΕΤ1 – “Εγγονή”
 • Βραδυνές Καμπάνες” ΕΤ1 – “Αμαλία”
 • “Ρακοσυλλέκτες” ΕΤ1 –  “Μαρίνα”
 • Ανατομία ενός εγκλήματος” ΑΝΤ1 – “Παιχνίδια θανατου”  / “Ξένια”
 • “Κωστής Παλαμάς” ΕΤ1 – “Ραχήλ” Ελενίτσα Κορτζά
 • Στενές επαφές τρύπιου τοίχου” ΕΤ1 – “Χαρά”
 • Ο Επισκέπτης της Ομιχλης” MEGA – “Μπέλλα”

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 • Το μυστικό του Νοέμβρη
 • “Πρόβα Τζενεράλε”
 • “Συνέντευξη”
 • “Αναμονή” 

Η Τόνια Ζησίμου, αυτές τις ημέρες, συμμετέχει στο έργο της Χρυσάνθης Κορνηλίου “Joshua Immanuel”, μια σύνθεση κειμένων πάνω στη ζωή και τη διδασκαλία του Θεανθρώπου, όπου ξεδιπλώνει το ταλέντο της υποδυόμενη βιβλικούς ρόλους ανάμεσα τους και τη Μαρία Μαγδαληνή, που παίζεται στον πολυχώρο «Διέλευσις».