Συνεντευξη [Q&A] με τους Αποστολη Ψαρρο και Νικολεττα Παναγιωτου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Η παράσταση «Βασιλιάς Ιωάννης» έχει τη δύσκολη ιδιαιτερότητα να ερμηνεύονται πολλοί ρόλοι από έναν ηθοποιό. Σας προβλημάτισε, μήπως κάποιος ήρωας αδικηθεί ερμηνευτικά σε σύγκριση με έναν άλλον, από τον ίδιο ηθοποιό; Πώς το διαχειριστήκατε κατά τη μελέτη του ρόλου… μάλλον των ρόλων σας, αλλά και κατά την όλη προετοιμασία;

Νικολέττα Παναγιώτου: Είναι πράγματι ιδιαίτερο το να ερμηνεύει κανείς πολλούς ρόλους στα πλαίσια μίας παράστασης που διαρκεί μόλις ενενήντα λεπτά. Στη διαδικασία μελέτης του κειμένου ο Αποστόλης Ψαρρός μας ενεθάρρυνε να διερευνήσουμε το κείμενο, αλλά και κάθε ρόλο σε βάθος. Αυτό μας βοήθησε να καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε χαρακτήρας είναι αναγκαίος στην εξέλιξη της ιστορίας, το πώς η παρουσία και των 15 χαρακτήρων είναι εξίσου σημαντική. Μέσω αυτής της συνειδητοποίησης κανένας ρόλος δεν αδικήθηκε ερμηνευτικά, καθώς είχαμε επίγνωση της χρησιμότητάς του.

Αποστόλης Ψαρρός: Κάθε ρόλος σ’ ένα έργο είναι σαν ένα συστατικό σ’ ένα φαγητό. Αν δώσεις ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάτι, σημαίνει πως θα υπερισχύσει σε γεύση σε σχέση με τ’ άλλα συστατικά. Οι ρόλοι, λοιπόν, είτε μικροί είτε μεγάλοι απαιτούν εξίσου την πρέπουσα προσοχή, ώστε να μην ”μπατάρει” η γεύση του έργου. Συνεπώς, δώσαμε βαρύτητα σε όλους τους ρόλους, ανεξαρτήτως σκηνικού μεγέθους, χτίζοντας ολοκληρωμένα και έχοντας σαν αρχή μας τη σωματική συμπεριφορά του χαρακτήρα. Οι ακραίες σωματικές διαστάσεις που έχει ο κάθε ήρωας μας επιτρέπει να περνάμε/”τσαλαβουτάμε” από ρόλο σε ρόλο και έτσι να γινόμαστε ευέλικτοι ως προς τη μετάβασή μας, αλλά και συνάμα ακριβείς.

Τον «Βασιλιά Ιωάννη», ένα χαρακτηριζόμενο ως ιστορικό δράμα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον προσεγγίζετε εκ νέου, 13 χρόνια μετά από την ιστορική παράσταση του 2005 στο θέατρο Αμόρε, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου. Τι σας γοητεύει στο έργο αυτό και με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε το ανέβασμά του;

Αποστόλης Ψαρρός: Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αρέσκεται στο να συνυπάρχει απλά και ειρηνικά. Πάντα θα επιδιώκει κάτι παραπάνω. Ποτέ δε θα ικανοποιείται. Και προκειμένου να πετύχει, θα κάνει πράξεις που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι ήταν διατεθειμένο να κάνει. Η ανύπαρκτη ολιγάρκειά του έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τη ανάγκη για επιβίωση. Αυτά και πολλά άλλα που πραγματεύεται το έργο, σε συνδυασμό με το ότι έχει να παρουσιαστεί πάρα πολλά χρόνια, μας ώθησαν στο ανέβασμα του Βασιλιά Ιωάννη.

“Γιατί είναι νόθο τέκνο του καιρού του αυτός που δεν μυρίζει λίγο δουλοπρέπεια”. Πώς αυτή η διαχρονική φράση εντάσσεται στο δικό μας σήμερα; Πόσο σημαντικό είναι τελικά να κάνουμε όλοι τις «μικρές» μας επαναστάσεις· να μην δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας προβάλλουν / επιβάλλουν;

Νικολέττα Παναγιώτου: Νομίζω ότι αυτή τη φράση θα μπορούσε κάποιος να την εκλάβει με πάμπολλους τρόπους και διαχρονικά, αλλά και συγκεκριμένα στην εποχή μας. Μου φαίνεται, όμως, ότι οι μικρές επαναστάσεις του καθενός μάλλον είναι τρύπες στο νερό. Η ατομική αντίσταση είναι ένα βήμα που οφείλει να οδηγεί στη συλλογική. Πάντως η αντίσταση στη δουλοπρέπεια οποιουδήποτε είδους, ακόμα και αν αυτό καθιστά κάποιον “νόθο τέκνο του καιρού του”, θεωρώ πως είναι υποχρέωση του καθενός από εμάς -επιτρέψτε μου την παράφραση του Τάσου Λειβαδίτη- αν θέλει να λέγεται άνθρωπος.

Αποστόλης Ψαρρός: Τα πάντα πρέπει να ξεκινούν και να καταλήγουν προς την ανθρωπιά. Ζούμε, κακά τα ψέματα, σε εποχή γρήγορης πληροφορίας, παγκόσμιας ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν τα απορρίψουμε, δεν  θα μπορούμε να ελιχθούμε, θα φαινόμαστε σαν εξωγήινοι. Αν υποδουλωθούμε σ’ αυτά, δεν θα είμαστε άνθρωποι. Χρειάζεται ανθρωπιά. Κατανόηση της φύσης, αγάπη στον άνθρωπο. Αν έχουμε αυτό κατά νου, δεν θα είμαστε δούλοι κανενός μηχανήματος και ανθρώπου. Μόνο οι επαναστάσεις -μικρές ή μεγάλες- που έχουν τέτοιο επίκεντρο, πετυχαίνουν. Όποιες έχουν άλλα κίνητρα, χρονικά βραχυπρόθεσμα ή όχι αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Πόσο αλλοιώνει τον άνθρωπο η εξουσία; Και αναφερόμενοι στην εξουσία, αυτό περιλαμβάνει ακόμα και την πλέον «ασήμαντη», χαμηλής βαθμίδας «κοινωνική αναβάθμιση». Έχετε γίνει μάρτυρες «μετάλλαξης» ανθρώπων που γοητεύτηκαν από την –εκτενή– έννοια της εξουσίας;

Αποστόλης Ψαρρός: Αυτό υπάρχει παντού. Σε όλες τις βαθμίδες που αναφέρατε, αλλά και τις κοινωνικές περιστάσεις. Παιδί δημοτικού μέσα στην τάξη μπορεί να πάρει έναν τίτλο (τύπου πρόεδρος ή αρχηγός ομάδας) και να μεταλλαχθεί. Υπάλληλοι που παίρνουν προαγωγές ή παραπάνω λεφτά ξαφνικά αλλοτριώνονται εντελώς. Προφανώς και έχω υπάρξει μάρτυρας τέτοιων καταστάσεων. Δούλευα σερβιτόρος πολλά χρόνια. Υπήρχαν άτομα που δουλεύαμε μαζί δίπλα δίπλα και διαμαρτύρονταν για αδικίες ”ανωτέρων”. Αργότερα γίνονταν υπεύθυνοι καταστήματος και έκαναν τα ίδια και χειρότερα! Κι όταν τους επεσήμανα ότι αντιγράφουν συμπεριφορές που κατέκριναν στο παρελθόν, πολλοί εξ αυτών είχαν τόσο ”μεθύσει” από την εξουσία που δεν είχαν την ψυχραιμία να αντιληφθούν τα λάθη τους. Και τώρα στο επάγγελμά μας, το ίδιο συμβαίνει και με την όποια επιτυχία. Μορφή εξουσίας είναι κι αυτή. Στοιχεία που έχουμε μέσα μας είναι όλα. Η απληστία, η διαφθορά, το μίσος , η αγάπη. Υπάρχουν μέσα στο ανθρώπινο DNA, κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Οι αξίες που παίρνεις από την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τους δασκάλους σου, είναι αυτές που θα τροφοδοτήσουν ή όχι τα στοιχεία που ανέφερα παραπάνω. Οι αρχές σου είναι αυτές που θα κρατούν ακέραιο και θα σε οπλίζουν με τα σωστά φίλτρα την κάθε στιγμή. Νομίζω οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοι είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι που καθορίζουν την πορεία μας.

Νικολέττα Παναγιώτου: Δεν νομίζω ότι η εξουσία οποιουδήποτε είδους αλλοιώνει τον άνθρωπο. Η εξουσία δεν είναι σαν το νερό που μπαίνεις μέσα και βρέχεσαι. Αυτό που αλλάζει όταν κανείς παίρνει εξουσία είναι η θέση του απέναντι  στα πράγματα, άρα το συμφέρον του και κατ’ επέκταση η συμπεριφορά του. Έχω γίνει μάρτυρας μετάλλαξης ανθρώπων που, ακόμα και χωρίς να έχουν οι ίδιοι εξουσία, συμφιλιώθηκαν με αυτή, όπως έχω δει και ανθρώπους που θεωρούσαν ότι μπορούν “να αλλάξουν το σύστημα από τα μέσα” να ενσωματώνονται πλήρως από αυτό.

Η παράσταση έλαβε παράταση και συνεχίζει και μετά το Πάσχα. Πόσο σας ευχαριστεί αυτό, αλλά και πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του κοινού, όταν εκεί έξω υπάρχει πληθώρα θεατρικών προτάσεων; Τι κάνει μια παράσταση να ξεχωρίσει; Είναι η διάδοση από στόμα σε στόμα, η καλή επικοινωνιακή πολιτική, η προσεγμένη παραγωγή, ο παράγοντας «τύχη», κ.λπ.;

Αποστόλης Ψαρρός: Είναι ευτυχές γεγονός σε μια σεζόν 2000 παραστάσεων και βάλε, η παράστασή μας να παίρνει παράταση. Το κοινό, για να σε προσέξει οφείλεις να προσέξεις όλα όσα αναφέρατε. Όλα παίζουν ρόλο. Τα κουστούμια, οι φωτογραφίες, η αφίσα, η επικοινωνία, όλα. Αλλά αν η παράσταση καθαυτή δεν είναι καλή, το έργο δεν φέρει ιδέες, αξίες, η πρόθεσή του ανεβάσματος δεν είναι ειλικρινής, οι ηθοποιοί δεν δίνουν το 100%, αυτά που αναφέρατε δεν είναι ικανά να σου δώσουν διάρκεια. Θα καταφέρουν ίσως να φέρουν τον θεατή στο θέατρο, αλλά, αν η παράσταση είναι μάπα, ο κόσμος δεν θα σου χαριστεί. Όταν ξανακάνεις κάτι άλλο, δεν θα ξανάρθει.

Νικολέττα Παναγιώτου: Μας ευχαριστεί όλους πολύ το γεγονός ότι η παράστασή μας πήρε παράταση για μετά το Πάσχα! Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που ήρθε και στήριξε την προσπάθειά μας, ακολούθησε το ταξίδι μας. Το κοινό θεωρώ ότι είναι ένας αστάθμητος παράγοντας καθώς κανένας δεν μπορεί να το ελέγξει ή να το καθοδηγήσει απόλυτα. Άλλωστε, όταν μιλάμε για “κοινό”, δεν μιλάμε για μία κοινωνική ομάδα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά, αυτό που θεωρώ ότι κάνει τη δική μας παράσταση να ξεχωρίζει είναι ότι μπορεί να την παρακολουθήσει και να την απολαύσει ο καθένας. Δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση ελιτίστικο θέατρο και αυτό νομίζω ότι σημαίνει πολλά.

Πόσο βοηθούν, ουσιαστικά, τα social media τη δουλειά σας; Έχετε καλή σχέση με την τεχνολογία γενικότερα ή είναι για σας μια λύση ανάγκης της εποχής μας;

Νικολέττα Παναγιώτου: Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, είτε το θέλει κανείς ή όχι, είναι πλέον μέρος της ζωής όλων μας. Βοηθούν βέβαια στην προώθηση της δουλειάς μας και στην ευρύτερη κοινωνική απεύθυνση που μπορούμε να έχουμε. Εγώ προσωπικά έχω μία σχέση αγάπης-μίσους με την τεχνολογία, καθώς την έχω ανάγκη όπως όλοι μας, αλλά νομίζω ότι αυτή δεν με πολυσυμπαθεί!

Αποστόλης Ψαρρός: Όπως ανέφερα παραπάνω, δεν γίνεται ούτε να τα απαρνηθείς ούτε να υποδουλωθείς σ’ αυτά. Από τη στιγμή που τα social media έχουν να κάνουν με ανθρώπους, προφανώς και είναι εργαλείο της δουλειάς μας. Προσωπικά διατηρώ ισορροπημένη σχέση με αυτά, δεν έχω δηλαδή κανενός είδους εμμονή και εξάρτηση. Τώρα, αν θα προσφέρουν κάτι ευκαιριακό ή ουσιαστικό στον άνθρωπο, θα φανεί σε βάθος χρόνου..

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας 5 από τα πλέον αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια.

Αποστόλης Ψαρρός:
Μη μου ξυπνάς το παρελθόν -Στράτος Διονυσίου
Στα είπα όλα-Σωκράτης Μάλαμας
Redemption song- Bob Marley
Question – System Of A Down
Bohemian Rhapsody – Queen
Μη μου μιλάς για τίποτα- Παυλος Σιδηροπουλος

Νικολέττα Παναγιώτου:
Σε τυχαία σειρά:
1) Leonard Cohen, Chelsea Hotel No.2
2) Βασίλης Τσιτσάνης, Αχάριστη
3)  Διονύσης Σαββόπουλος, Το περιβόλι
4) Tom Waits, Invitation to the blues (αλλά και τη διασκευή του Φοίβου Δεληβοριά, το Χάλια)
5) Fiona Apple, Hot knife

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Παράταση και μετά το Πάσχα
λόγω επιτυχίας
για
την παράσταση

“Βασιλιάς Ιωάννης”
του
Ουίλιαμ Σαίξπηρ
σκηνοθεσία Απόστολος Ψαρρός

από Τετάρτη 18 Απριλίου
κάθε
Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15, έως την Πέμπτη 10 Μαίου,

για 8 ακόμη παραστάσεις
στον
Πολυχώρο VAULT

“Γιατί είναι νόθο τέκνο του καιρού του αυτός που δεν μυρίζει λίγο δουλοπρέπεια”

Παράταση και μετά το Πάσχα λόγω επιτυχίας για την παράσταση “Βασιλιάς Ιωάννης” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία Απόστολου Ψαρρού, από Τετάρτη 18 Απριλίου, κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15, έως την Πέμπτη 10 Μαΐου, για 8 ακόμη παραστάσεις, στον Πολυχώρο VAULT.

Ο Βασιλιάς Ιωάννης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ κατατάσσεται στα ιστορικά του δράματα και το διαχρονικό αυτό έργο ξανανεβαίνει 13 χρόνια μετά από την ιστορική παράσταση του 2005 στο θέατρο Αμόρε σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου.

Σε κάθε εποχή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Πολλές φορές αυτή η προσπάθεια γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες, αλλά παρ’ όλα αυτά πολύ συχνά στέφεται με επιτυχία.

Εκεί όμως που πραγματικά δοκιμάζεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι όταν του δίνεται εξουσία… Ίσως να μην διαφθείρει η εξουσία. Ίσως η διαφθορά να είναι προϋπόθεση της εξουσίας.

Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί το ιστορικό πρόσωπο του Ιωάννη του Ακτήμονα (1199-1216), για να θίξει τρία καυτά και επίκαιρα θέματα της εποχής του (;) :

-τη σύγκρουση με την Εκκλησία
-το πως οι ξένοι εισβολείς της αυτοκρατορίας προσπαθούν να ρυθμίσουν την τύχη της
-το πως σφετερίζεται κάποιος τον θρόνο μέσω της οικογένειάς του και του παράγοντα Τύχη.

Ο κινητήριος μοχλός στις πολιτικές πράξεις είναι το ανθρώπινο συμφέρον. Είναι αυτό που βάζει τα γρανάζια της επιβολής της εξουσίας να κινούνται και που μας παρουσιάζει μια ολόκληρη σπουδή στον τρόπο που αντιδρά ο άνθρωπος υπό το καθεστώς πίεσης. Όπως και στη μετάβασή του από υποκινητή σε υποκινούμενο.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία βρίσκει τον βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα να καταλαμβάνει σφετεριστικά το στέμμα της Αγγλίας γεγονός που εξοργίζει την Λαίδη Κοστάνς, μητέρα του νόμιμου διαδόχου νεαρού Αρθούρου. Η Κοστάνς ξεσηκώνει σε εκστρατεία τον γαλλικό στρατό υπό την καθοδήγηση του βασιλιά Φίλιππου της Γαλλίας. Μέσα σ όλα αυτά η παπική Εκκλησία έρχεται να δράσει ανάμεσα στη διαμάχη αυτή και να καρπωθεί ό,τι μπορεί με βάση πάντα τα συμφέροντα της.

Λίγα Λόγια για τον Αποστόλη Ψαρρό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε: Απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2010), Θέατρο Των Αλλαγών, 3rd International Festival Of Making Theater & Σεμιναρια με τον Ron East (School of Physical Theatre, London), Διεθνές Φεστιβάλ Δραματικών σχολών & Μasterclass στο Piccolo Teatro στο Μιλάνο.

Συμμετείχε στις παραστάσεις: ΒΑΤΡΑ-Χ, ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑ, ΣΥΡΑΝΟ ΝΤΕ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ, ΤΡΙΣΕΥΓΕΝΗ (Εθνικό Θεάτρο) με τους αντίστοιχους σκηνοθέτες: Δημ. Λιγνάδη, Κων/νο Ρήγο, Έφη Θεοδώρου, Νίκο Καραθάνο, Λυδία Κονιόρδου, ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΑ ΑΛΜΠΑ, σκηνοθ. Ζωής Ξανθοπούλου Δη.Πε.Θε Πάτρας ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη σκηνοθ. Τσέζαρις Γκραουζίνις, ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ σκηνοθ Μαργαρίτα Αμαραντιδη κ.λπ.

Σκηνοθεσίες/διακρίσεις: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ, ένα ημιτελές διήγημα του Λέον Τολστόι. Για την παράσταση αυτή απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης σε διαγωνιστικό φεστιβάλ μονόλογων. Στα βραβεία θεάτρου Κάρολος Κουν στο Μέγαρο Μουσικής έλαβε μαζί με την ομάδα UBUNTU βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για ΔΙΑΒΟΛΙΑΔΑ του Μ. Μπουλγκάκωφ σκηνοθ. Ελεάννας Τσίκλη. Στο ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ του Ρεμί Ντε Βος κέρδισε το 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ κωμωδίας «φτερά στους νέους δημιουργούς». Έπειτα, σε δική του παραγωγή και σκηνοθεσία τον Ηρακλή τον Γενναίο.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία/ Δραματουργική Επεξεργασία: Αποστόλης Ψαρρός
Φωτισμοί : Αποστόλης Τσατσάκος
Κοστούμια : Θωμάς Χουλιάρας
Αφίσα: Kanellos Cob
Βίντεο: Δήμητρα Τσουπ
Φωτογραφίες: Μαρία Σπένδου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη
Video Teaser : https://www.youtube.com/watch? v=xxx-Ox8MLTU
Facebook Page: https://www.facebook.com/Vasil iasioannis/
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Ιωάννου, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικολέττα Παναγιώτου, Αποστόλης Ψαρρός

INFO!
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Από Τετάρτη 18 Απριλίου έως Πέμπτη 10 Μαΐου

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη 21:15
Πέμπτη 21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 85 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12,00 ευρώ
Προπώληση Viva : 10,00 ευρώ (https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxwros-vault/vasilias-ioannis/ )
Μειωμένο: 8,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ
Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ))
Ατέλειες: 5,00 ευρώ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
Email: vaultvotanikos@gmail.com
FB Page: http://www.facebook.com/VAULTT heatreGr1