Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το βιβλίο σας “Ένας βολικός και ευτυχισμένος κόσμος” μας μιλά για ένα πείραμα ‘ευτυχίας’. Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεσή του και πώς προέκυψε η συγγραφή του.
Χαίρομαι και εγώ που σας βρήκα και για την συνέντευξη! Το βιβλίο μιλάει για ένα πείραμα που έχει ως σκοπό να κάνει την κεντρική ηρωίδα, την Λίλη Μπουθ, απόλυτα ευτυχισμένη – με κάθε κόστος. Έχουν φτιάξει μια ολόκληρη πόλη με ηθοποιούς – συμμετέχοντες στο πείραμα για αυτήν, την παρακολουθούν ψυχολόγοι και της δίνουν φάρμακα. Αλλά μόνο αυτό δεν φτάνει φυσικά, υπάρχουν διάφορα σκοτεινά μυστικά στην πόλη…
Την ιστορία άρχισα να τη γράφω το 2012, όταν ακόμα ζούσα στην Ελλάδα και όταν φάνηκαν κάποιες επιπτώσεις της άσχημης οικονομικής κατάστασης. Και η αφορμή για να το γράψω ήταν η άρνηση που έβλεπα σε πολλούς ανθρώπους, από γονείς μέχρι διευθυντές, να δούνε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Έτσι έκανα μια άσκηση επί χάρτου για το αν μπορεί πραγματικά να υπάρχει ένας κόσμος ή έστω ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα και χωρίς πόνο και κατά πόσο αυτή η ζωή θεωρείται αληθινή ή αν τουλάχιστον αξίζει κάποιος να την ζει.
Πώς αντιμετωπίζεται το είδος του φανταστικού στην Ελλάδα, πόσο εξοικειωμένος είναι ο αναγνώστης με το γοητευτικό αυτό κόσμο, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, και πώς θα πείθατε κάποιον ‘αρχάριο’ του είδους να ταξιδέψει μέσα από αυτές;
Η λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα υπάρχει, αν και σίγουρα δεν βρίσκεται στα ευπώλητα, αλλά πιστεύω αντιμετωπίζει τρία σοβαρά προβλήματα: Πρώτον, δεν υπάρχει καθόλου στήριξη και προβολή των Ελλήνων συγγραφέων, στην καλύτερη περίπτωση να βρίσκονται στα ράφια μεγάλοι κλασικοί, όπως ο Τόλκιν, ο Λάβκραφτ και ο Στήβεν Κινγκ ή διάσημοι, αλλά και άσημοι μεταφρασμένοι συγγραφείς που έχουν, όμως, κάποια επιτυχία στο εξωτερικό. Για αυτό, οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κάνουν σημαντική δουλειά!
Δεύτερον, πολλοί αναγνώστες στην Ελλάδα έχουν την εντύπωση πως η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ένα είδος που αφορά κάποιους φανατικούς ή «μυημένους»: όχι, όταν στην λογοτεχνία του φανταστικού εντάσσονται έργα από Σέξπιρ μέχρι Ισάακ Ασίμωφ μέχρι εμάς, τους ως επί το πλείστον ερασιτέχνες συγγραφείς, ο αναγνώστης σίγουρα θα βρει κάτι να τον κεντρίσει.
Και τρίτον, η γοητεία αυτού του κόσμου πολλές φορές γυρνάει μπούμερανγκ, γιατί η λογοτεχνία του φανταστικού καλεί τον αναγνώστη να εξετάσει τον κόσμο του υπό διαφορετικό πρίσμα, να κάνει μια διαφορετική ανάγνωση της πραγματικότητας όπως την ξέρει. Με λίγα λόγια, καλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί και, όπως ξέρουμε, η σκέψη τον πολύ τον κόσμο τον κουράζει! Χαριτολογώντας το λέω, αλλά είναι αλήθεια πως το βιβλίο φαντασίας θέλει την προσοχή του αναγνώστη και σχεδόν την συμμετοχή του!
Τώρα, ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσει κάποιος να διαβάζει λογοτεχνία του φανταστικού είναι να δει σχετικές ταινίες ή να παίξει παιχνίδια. Δεν είμαι καθόλου αντίθετη στο να έχει κάποιος επαφή με τα ηλεκτρονικά μέσα, ναι μεν κάποια στοιχεία χάνονται, κάποια άλλα όμως ενισχύονται και ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται μπορεί να κρίνει τι του αρέσει και τι όχι. Άλλο πράγμα οι μεσαιωνικού τύπου ιστορίες, όπως το Game of Thrones, άλλο πράγμα οι ιστορίες για το μέλλον, όπως το Elysium ή το Ex machina και άλλο πράγμα οι δυστοπίες, όπως το the Divergent και το the Maze Runner – και το δικό μου βιβλίo. Aπό εκεί και πέρα, ο αναγνώστης που έχει δίψα για μάθηση θα βρει τον δρόμο μόνος του. Μόνο να μην απογοητεύεται και να μην ξεχνά ότι κανένα βιβλίο δεν είναι για όλους, αλλά για όλους υπάρχει ένα βιβλίο!
Ποιο ήταν, αν θυμάστε, το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε και ποιο το πιο πρόσφατο;
Όχι, δεν θυμάμαι, αλλά η πρώτη μου επαφή με τη φαντασία ήταν οι ιστορίες και τα παραμύθια της γιαγιάς μου. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το φανταστικό πολύ νωρίς, μεγαλώνοντας είναι που το ξεχνάνε! Ασχολούνται με άλλα πράγματα, αλλά αν ο σπόρος της διήγησης έχει φυτευτεί, θα έρθει η στιγμή που θα διαβάζουν και θα γράφουν τα δικά τους βιβλία!
Το πιο πρόσφατο βιβλίο που διάβασα είναι το «Ποιος σκότωσε τον Όμηρο (ο θάνατος της κλασικής παιδείας και και η αποκατάσταση της ελληνικής σοφίας)» των V. Hanson και J. Heath. Αυτό το βιβλίο μάς υπενθυμίζει ότι η ελληνική κληρονομιά είναι και σημαντική και δεν πρέπει να ισοπεδωθεί στο πλαίσιο της μεταμοντέρνας παγκοσμιοποίησης. Αν και παλιά έκδοση, το κουβαλάω μαζί μου· και τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάει η χώρα μου βρίσκω έναν τρόπο να πω στους ξένους συναδέλφους και με όποιον γενικά πιάσω κουβέντα ότι ο ελληνικός τρόπος σκέψης δεν χάνει την αξία του επειδή αυτήν την περίοδο ο τόπος που γεννήθηκε είναι σε κρίση.
Το εξώφυλλο του βιβλίου σας είναι πολύ εντυπωσιακό. Κατά πόσο έχετε λόγο στην τελική επιλογή του εξωφύλλου και στη γενικότερη αισθητική εικόνα της έκδοσης;
Ναι, το εξώφυλλο είναι εκπληκτικό! Την εικόνα την έκανε ο Victor Habbick και την μακέτα η Κιάρα Καλουντζή. Μαζί με τις εκδόσεις βρήκαμε αυτό που εκφράζει περισσότερο το βιβλίο, είναι ένας κόσμος μέσα σε μια γυάλα και γύρω ερημιά. Μου είχανε στείλει περίπου είκοσι εξώφυλλα να διαλέξω, αλλά με το που το είδαμε η επιλογή ήταν άμεση και συμφωνήσαμε! Γενικά, οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές έχουν πολύ καλαίσθητα βιβλία και κάνουν ιδιαίτερες εικόνες, βοηθάνε δηλαδή τον συγγραφέα πάρα πολύ, αλλά η τελική επιλογή ανάμεσα σε αυτά που προσφέρονται για το εξώφυλλο και την αισθητική ανήκει στον συγγραφέα.
Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκδόσεις και την Κιάρα ιδιαίτερα που έκανε την επιμέλεια γιατί έχει και αυτό την σημασία του, να είναι το βιβλίο όμορφο και ευανάγνωστο.
Ποιους συγγραφείς θαυμάζετε; Υπάρχει κάποιος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ή έστω κάποιο βιβλίο που θεωρείτε σταθμό στην αναγνωστική σας εμπειρία;
Τον Τζωρτζ Όργουελ για την διορατικότητά του -όχι μόνο για το ζοφερό μέλλον, αλλά και στα άλλα βιβλία του οι γνώσεις που προσφέρει είναι πολλές, τον Νίκο Καζαντζάκη για την ένταση του λόγου του και την θεματική των ιστοριών του και τον Άρθουρ Κλαρκ για την φαντασία του. Ξέρετε κάτι… Το ένα βιβλίο-σταθμός κρατά μέχρι να βρω το επόμενο. Πολλές φορές είπα ότι «θα κοιμάμαι με αυτό το βιβλίο στο προσκεφάλι μου» για να το αντικαταστήσω σε έξι μήνες! Τα βιβλία είναι έρωτας, η ανάγνωση περνάει από πολλούς σταθμούς και η μεγάλη αγάπη είναι η γνώση!
Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα social media για την προβολή της δουλειάς σας, αλλά και για την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση;
Είναι πολύ σημαντικά, έχει αλλάξει ο κόσμος μας με αυτά, αλλά δεν είναι και το άλφα και το ωμέγα, θέλω να πιστεύω ότι αν ένα βιβλίο είναι καλό μιλάει ή θα μιλήσει και από μόνο του! Πάντως σίγουρα προβάλλω την δουλειά μου, όποιος θέλει μπορεί να μπει στο www.kiraonlinefree.blogspot.co.uk και μπορεί να βρει ένα χρονολόγιο των έργων μου, αλλά και κείμενά μου. Το πιο σημαντικό όμως για εμένα από τα social media είναι η επικοινωνία, έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα, με τις ίδιες ανησυχίες και μπορώ να μιλήσω με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την λογοτεχνίας της φαντασίας άμεσα και εύκολα!
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Τα άμεσα σχέδια είναι ότι ετοιμάζω ένα ηλεκρονικό βιβλίο, μια συλλογή κειμένων με τίτλο «Summer in Greece – a taste of sourcherries», στα αγγλικά, αφού πλέον ζω στην Αγγλία, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα δημοσιευτεί σύντομα στο Amazon, και αφορά την ξενιτιά και τον πόνο για μια χώρα που χάνεται. Επίσης, τον Νοέμβριο που μας έρχεται παρουσιάζεται το συλλογικό βιβλίο που προέκυψε από το εργαστήρι συγγραφής των εκδόσεων Παράξενες Μέρες και στο οποίο συμμετείχα και εγώ. Ενώ μέσα στην χρονιά θα εκδοθεί και ένα άλλο βιβλίο συλλογικής γραφής, στο οποίο έχω γράψει ένα κεφάλαιο, αυτό θα ενδιαφέρει τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, έχει τίτλο «Τα χρονικά της καταραμένης γης: Η πτώση της ανθρωπότητας», είναι μια ιστορία στην οποία έχουμε βρει προφητικά στοιχεία για την καταστροφή του κόσμου και είναι από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Τα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια είναι να φτιάξω μια ιστορία για έναν κόσμο λιγότερο ευτυχισμένο, αλλά που όποιος μπαίνει σε αυτόν πρέπει να τα ανακαλύψει όλα μα όλα από την αρχή.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΡΑ ΚΑΡΝΕΖΗ
Η Κίρα Καρνέζη γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα και από τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Ένας Βολικός και Ευτυχισμένος Κόσμος» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Έχει δημοσιεύσει κείμενα με τις Παράξενες Μέρες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, στο ηλεκτρονικό περιοδικό Chalice και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα easywriter.gr. Την ενδιαφέρει η συλλογική γραφή, γι’ αυτό συμμετέχει στις ομάδες των εκδόσεων Παράξενες Μέρες και Συμπαντικές Διαδρομές. Ακόμα, της αρέσει να μαθαίνει, να φαντάζεται διαφορετικές εκδοχές της πραγματικότητας και να τις καταγράφει. Πλέον ζει και γράφει στο Λονδίνο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΈΝΑΣ ΒΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ’
«Ένας βολικός και ευτυχισμένος κόσμος»
της Κίρας Καρνέζη
Σελίδες: 146
Διαστάσεις: 21×14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 12
Κατηγορία: Επιστημονική φαντασία, δυστοπία
ISBN-13: 978-618-5002-85-5
Η Λίλη Μπουθ είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός πειράματος που σκοπό έχει να την κάνει απόλυτα ευτυχισμένη, με κάθε κόστος. Το πείραμα αυτό μεταδίδεται σε όλο τον πλανήτη και δίνει ελπίδα στους ανθρώπους. Ξαφνικά, η καλύτερη φίλη της Λίλης καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το μυαλό και η μνήμη τους παίζουν περίεργα παιχνίδια και υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουν. Θα τα καταφέρουν να μείνουν ευτυχισμένες;
«Είναι ένα κείμενο επιστημονικής φαντασίας που θέτει υπαρξιακά και κοινωνικά ερωτήματα και όμως διαβάζεται αρκετά ευχάριστα».
Σάννυ Κέιρ, φίλη της Λίλης Ντάβπορτ
«Είναι ένα βιβλίο που θα βρει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σας!»
Ζέιθ, Communications Manager, Μέιτζορ Κλίνικ, Ντάβπορτ
Facebook page > εδώ
Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε όλους τους συγγραφείς!!!
Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions/
http://universepaths.wix.com/universepaths
universe-pathways.gr
universepaths@yahoo.com
Πατήστε στο κάτωθι μπάνερ για να ενημερωθείτε για το Φεστιβάλ ‘Όψεις του Φανταστικού‘: