Συνεντευξη [Q&A] με συγγραφεις της Ανθολογιας «Στο Ποταμι του Χρονου: Η Πρωτη Κυπριακη Ανθολογια Λογοτεχνιας του Φανταστικου στην Κυπρο»

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! «Στο Ποτάμι του Χρόνου: Η Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού στην Κύπρο». Ο τίτλος τα λέει όλα! Πώς αισθάνεστε για τη συμμετοχή σας στην πρώτη αυτή προσπάθεια και κατά πόσο βρίσκετε τον αναγνώστη της Κύπρου εξοικειωμένο με τη λογοτεχνία του Φανταστικού; Τι σας έχει γοητεύσει σε αυτό το είδος;

Ανδρέας Καπανδρέου: Αισθάνομαι πολύ όμορφα που συμμετέχω και εγώ σε αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια έκδοσης ανθολογίας του φανταστικού, αποκλειστικά με Κύπριους συγγραφείς. Ο μέσος Κύπριος αναγνώστης, ο οποίος δεν διαφέρει σε κάτι από τον μέσο Ελλαδίτη αναγνώστη, δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με αυτό το είδος λογοτεχνίας. Είναι γεγονός, μάλιστα, πως κάποιοι απορρίπτουν τη λογοτεχνία του φανταστικού, χωρίς καν να την διαβάσουν. Όσοι όμως της δώσουν μια ευκαιρία και ειδικά αν είναι τυχεροί και πέσουν σε κείμενα υψηλής λογοτεχνικής αξίας, είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξουν γνώμη.

Η  φανταστική λογοτεχνία καταργεί τους νόμους της φύσης, επιτρέπει στον συγγραφέα να δημιουργήσει και να μοιραστεί με τους αναγνώστες χαρακτήρες, όντα και κόσμους που υπάρχουν μόνο στη φαντασία του. Αυτή είναι η γοητεία της λογοτεχνίας του φανταστικού! Η αχαλίνωτη ελευθερία φαντασίας και έκφρασης, αλλά και η δυνατότητα να ζήσεις μέσα από αυτήν εξωπραγματικές εμπειρίες.

Ανθή Ζαχαριάδου: Σας ευχαριστώ! Συμμετείχα με ένα μόνο διήγημα στην Ανθολογία, και δεν ήμουν καν σίγουρη αν ενέπιπτε στο είδος, αφού αφορούσε ένα κοινωνικό θέμα που μετέφερα σε κάποιο δυστοπικό περιβάλλον. Οι άλλοι συμμετέχοντες με εξέπληξαν με τη φαντασία που διαθέτουν. Δεν θεωρώ, για να είμαι ειλικρινής, τον Κύπριο αναγνώστη εξοικειωμένο με τη λογοτεχνία γενικά, έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε, ώστε να εκτιμήσουμε τη λογοτεχνία όσο της αξίζει, παρατηρώ μια κλίση προς τα «ευπώλητα» και κάπως πιο «ελαφριά» μυθιστορήματα, ενώ υπάρχουν στη διάθεσή μας βιβλία όλων των κατηγοριών και προτιμήσεων, αριστουργήματα, κλασικά και μοντέρνα, και νέες πρωτοβουλίες, όπως οι Ανθολογίες των Εκδόσεων Συμπαντικών Διαδρομών. Οι Εκδόσεις επιτελούν τεράστιο και αξιόλογο έργο, ώστε να ελκύσουν αναγνώστες προς αυτό το κάπως «ιδιαίτερο» είδος, το οποίο με γοητεύει, αφού δεν πρόκειται για κάτι απλό. Ώστε κάποιος να γράψει κάτι που ανήκει στο Φανταστικό είδος, δεν αρκεί η καλή «πένα», χρειάζεται ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων – είναι μια επίπονη δημιουργική και νοητική διαδικασία.

Άννα Κωνσταντίνου: Αισθάνομαι τυχερή που μπόρεσα να λάβω μέρος σε αυτή την Ανθολογία και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή τη προσπάθεια. Η λογοτεχνία του Φανταστικού δεν είναι αρκετά διαδεδομένη στην Κύπρο όμως πιστεύω πως μπορεί να γίνει. Πιστεύω πως όταν ο κόσμος γνωρίσει αυτό το είδος θα το αγαπήσει όπως το αγαπάω και εγώ. Και τόσοι άλλοι συγγραφείς.  Ο κόσμος του Φανταστικού προσφέρει ελευθερία , είναι ο κόσμος των άπειρων πιθανοτήτων όπου όλα μπορούν να συμβούν, όλα μπορούν να ανατραπούν, να γίνει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο  και παράλληλα να είναι τόσο συνηθισμένο.

Δήμητρα Ευθυμίου: Γεια σας! Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας.

Σχετικά με την ανθολογία <Στο Ποτάμι του Χρόνου>  νιώθω πολύ  ευχαριστημένη που έλαβα μέρος. Οι ιστορίες μου εντυπωσίαζαν και έκαναν τον αναγνώστη να νιώσει  περιέργεια, και ενδιαφέρον. Το Kυπριακό κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την ανθολογία. Πιστεύω  πως δεν είναι πολύ εξοικειωμένο με αυτό το είδος. Αυτό που με γοητεύει  σαν συγγραφέας, είναι ότι το φανταστικό δεν έχει όρια. Έχω γράψει αρκετές φανταστικές ιστορίες,  όλες διαφορετικές. Αυτή η διαφορετικότητα κάνει το είδος υπέροχο και πολύ ενδιαφέρον. Μπορείς να αφηγηθείς ιστορίες, παίζοντας με τη φαντασία σου, δημιουργώντας χωρίς όρια, μέσα σε ένα  ευρύ πεδίο!

Ελένη Χριστοφή: Ευχαριστώ πολύ Sin Radio! Αισθάνομαι απερίγραπτη χαρά για τη συμμετοχή μου σε όλη αυτή την προσπάθεια «Στο Ποτάμι του Χρόνου: H Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού στην Κύπρο» και ευχαριστώ όλους όσους διάβασαν, μίλησαν και βοήθησαν σε αυτό το έργο. Η λογοτεχνία του φανταστικού για μένα είναι το είδος που αγάπησα από την αρχή. Το φανταστικό είναι αυτό που μπορείς να το πλάσεις, όπως θέλεις, και να βγουν από εκεί χιλιάδες φανταστικά πλάσματα και πράγματα. Πράγματα που δεν μπορεί να φανταστεί ο κάθε αναγνώστης. Καινούργια και εκπληκτικά πράγματα για τον αναγνώστη. Είτε είναι ή όχι εξοικειωμένος με τη λογοτεχνία του Φανταστικού, είμαι σίγουρη πως αυτό το είδος θα τον γοητεύσει αρκετά.

Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης: Είναι ο 2ος χρόνος που συμμετέχω φέτος (2018) στην Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Ο τίτλος τα λέει όλα. Προσωπικά, έχω κερδίσει ως συγγραφέας, γιατί μέσα από αυτές τις Εκδόσεις, η πένα εκφράστηκε ελεύθερα, με φαντασία και εμπνεύσεις. Οι αναγνώστες θα το αντιληφθούν μόλις αρχίσουν να διαβάζουν τα διηγήματα όλων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κάθε αναγνώστης ενός διηγήματος φανταστικού, ασυναίσθητα γίνεται ‘συνδημιουργός’. Διαβάζοντας, ενεργοποιεί τη δική του φαντασία, πετάει με τη φαντασία του συγγραφέα, αλλά και με τη δική του.

Οι Συμπαντικές Διαδρομές, με τις ποικίλες δράσεις τους, κάνουν ‘τομή’ στην Κύπρο. Ναι μεν το θέμα είναι ελκυστικό, αλλά ακόμη ο Κύπριος δεν έχει εξοικειωθεί πολύ. Πλησιάζουμε το πολύ κοινό ως συγγραφείς και η πλήρης δικαίωση των Συμπαντικών Διαδρομών είναι θέμα χρόνου. Αυτό που με γοητεύει, όταν γράφω τέτοιου είδους διηγήματα είναι ότι η φαντασία μου, μού επιτρέπει να φτάσω στο τέρμα μέσα από διάφορες απίθανες διαδρομές. Η φαντασία κρατάει νέους  και τους αναγνώστες και τους συγγραφείς, και τους δίνει φτερά.

Μαρία Γεωργίου: Αισθάνομαι πάρα πολύ χαρούμενη για τη συμμετοχή μου, αλλά και για όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση της λογοτεχνίας του φανταστικού στη Κύπρο. Πιστεύω με την πάροδο των χρόνων, αλλά και με τις προσπάθειες που γίνονται, όπως αυτή, το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου εξοικοιώνεται όλο και περισσότερο με αυτό το είδος λογοτεχνίας. Είναι ένα είδος λογοτεχνίας το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να ‘’ταξιδέψουν’’ σε μέρη που δεν είχαν φανταστεί, με ήρωες που δεν είναι εύκολο να συναντήσεις, αλλά και να βρεθούν ανά πάσα  στιγμή οπουδήποτε. Απρόβλεπτο είδος και συναρπαστικό.

Μαρία Κούβαρου: Ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα! Η συμμετοχή μου στο Ποτάμι του Χρόνου ήταν για μένα μια ευκαιρία, τόσο να εξερευνήσω σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τη δική μου φαντασία, όσο και να «εκτεθώ» σε ένα μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό, αφού αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια που σου δίνει η συμμετοχή σε μια ανθολογία, πόσο μάλλον μια ανθολογία αυτού του είδους. Είμαι χαρούμενη που έχω βάλει κι εγώ τρία κομματάκια για να συντεθεί αυτό το κολάζ κυπριακής λογοτεχνίας και ανυπομονώ ήδη για το επόμενο.

Όσον αφορά τους Κύπριους αναγνώστες και την εξοικείωσή τους με το είδος, θα τολμήσω να πω ότι γενικότερα η λογοτεχνία (όπως και σε πολλά άλλα μέρη της γης) δεν αποτελεί προτεραιότητα. Παρ’όλα αυτά, βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των ενεργών αναγνωστών (και γραφέων). Όπως είναι αναμενόμενο, οι λάτρεις της λογοτεχνίας απαρτίζονται από ακόλουθους διάφορων ειδών, συμπεριλαμβανομένης και της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, και όσο αυξάνεται η παραγωγή και η εγχώρια προώθηση, τόσο θα αυξάνονται και οι αριθμοί των αναγνωστών και η εξοικείωση. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Λογοτεχνία του Φανταστικού σαν μια γενικότερη έννοια είναι τόσο ευρεία, και συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα λογοτεχνικών ειδών. Δεν χρειάζεται να την περιορίζουμε μόνο σε επιστημονική φαντασία, μυστήριους φόνους κλπ. Υπό αυτό το πρίσμα, ανοίγει ακόμα περισσότερο η ομάδα των Κύπριων αναγνωστών, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τη Λογοτεχνία του Φανταστικού.

Αυτό που προσωπικά με γοητεύει στο είδος είναι η απουσία ορίων και οι απεριόριστες δημιουργικές διεξόδοι που σου προσφέρει. Μπορείς να μιλήσεις για το τώρα στο πριν ή και στο μετά, μπορείς να μιλήσεις για το ίσως, μπορείς να μιλήσεις και για το ποτέ. Οι πρωταγωνιστές μπορεί να είναι και μπορεί να μην είναι. Γενικά έχω προσπαθήσει να προσεγγίσω τα σχετικά με το είδος διηγήματά μου από διάφορες σκοπιές, αφ’ενός για να εξερευνήσω τον ίδιό μου τον εαυτό και να διευρύνω τα δικά μου όρια, και αφ’ετέρου για να εξερευνήσω τα όρια του είδους. Το τελευταίο το κάνω πολύ δειλά, αλλά θα συνεχίσω να κάνω βήματα «έξω από τα νερά μου» με κάθε καινούργιο διήγημα φαντασίας που θα γράφω. Και αυτή η δυνατότητα είναι που με μαγνητίζει πιο πολύ στο συγκεκριμένο είδος, τόσο ως συγγραφέα, όσο και ως αναγνώστρια.

Φίλιππος Φιλίππου: Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για αυτήν την εύκαιρα που μου δίνεται μέσα από το δικό σας ραδιοφωνικό σταθμό να ακουστή και η δiκ;h μας φωνή, εμάς των συγγραφέων. Σίγουρα μόνο περηφάνια, χαρά, ικανοποίηση, αλλά και καταξίωση μπορώ να αισθάνομαι για την συμμετοχή μου σε αυτήν την προσπάθεια. Ένα όνειρο αρκετών χρόνων έχει πιάσει σάρκα και οστά και έχει γίνει πραγματικότητα.

Τώρα, το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου, σε σχέση με την λογοτεχνία του φανταστικού, το βρίσκω πολύ πιο εξοικειωμένο και πιο κοντά σε αυτό το ίδιος της λογοτεχνίας, συγκρινόμενο με τα προηγούμενα χρονιά. Δεν το κρύβω ότι πριν από λίγα χρόνια κανείς σχεδόν δεν ασχολείτο ή τολμούσε να διαβάσει κείμενα  αυτού του είδος  λογοτεχνίας με ελάχιστες εξαιρέσεις. Στις μέρες μας βλέπουμε ότι έχει ωριμάσει η ιδέα αυτή και ένα μεγάλο ρεύμα του αναγνωστικού κοινού, αλλά πρωτίστως συγγραφέων έχουν αρχίσει να ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας. Φυσικά, σε όλη αυτήν την πορεία αλλαγής του λογοτεχνικού ρεύματος συνέτειναν και συνέβαλαν πολλοί παράγοντες κατά την δική μου πάντοτε προσωπική άποψη. Παράγοντες, όπως ο κορεσμός του αναγνωστικού κοινού από τις συνηθισμένες θεματολογίες (αγάπη, δυστυχία, πόνος, χαρά) με τις οποίες καταπιάνονταν και ακόμη συνεχίζουν να καταπιάνονται οι πλείστοι συγγραφείς οι οποίες έχουν να μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω την λέξη «κουράσει» το αναγνωστικό κοινό κάνοντας το να ζητά να ξεφύγει από όλα αυτά, να ξεφύγει κάπου μακριά στο υπερφυσικό το άπιαστο και μαγικό να μπορεί να ονειρευτή και να ταξιδεύσει με το μυαλό του στο φανταστικό και γιατί όχι στο τρομακτικό. Τέλος, ο εκδοτικός οίκος «όψεις του φανταστικού» που επενδύει σε αυτό το είδος της λογοτεχνίας προτρέποντας αλλά και αγκαλιάζονται τους συγγραφείς να ασχοληθούν μαζί του, σε συνδυασμό με την οργάνωση και τον άρτιο προγραμματισμό έχουν πετύχει να «εισβάλουν» για τα καλά στο αναγνωστικό κοινό, προσφέροντας τους ακριβό αυτό που έλειπε από τα ράφια των βιβλιοπωλείων μας, αλλά παράλληλα δίνοντάς τους ακόμη μια εναλλακτική πρόταση προσθέτοντας ακόμα ένα νέο είδος γραφής.

Εκείνο που προσωπικά με γοητεύει σε αυτό το είδος γραφής είναι ότι πρωτίστως αφήνει το μυαλό μου να ταξιδεύσει ελεύθερα να πετάξει πολύ μακριά χωρίς φραγμούς «πρέπει και δεν πρέπει» εκεί όπου μπορούν να συμβούν, αλλά και να ανατραπούν τα πάντα χωρίς δισταγμούς και όρια μα προπαντός με φαντασία πλούσια φαντασία. Άλλωστε αν θέλουμε να το δούμε και από μια άλλη σκοπιά το όλο θέμα συγκρινόμενο με τη σημερινή πραγματικότητα που ζούμε ίσως εκείνο που μας είχε μείνει τελείως ελεύθερο ή δεν πληρώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να το χρησιμοποιούμαι είναι τα διάφορα ταξίδια με την φαντασία του μυαλού μας.

Φοίβος Κυπριανού: Είναι μια πρωτοποριακή προσπάθεια που πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια άρχισε να αποδίδει. Υπό την έννοια ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος ξεφεύγει από τα τετριμμενα και πολλές φορές επαναλαμβανομενα θέματα, κυρίως ιστορικά, και άρχισε να γνωρίζει και να αγκαλιάζει τη λογοτεχνία του Φανταστικού. Ως Κύπριος συγγραφέας, αισθάνομαι ότι με τις συμμετοχές μου στις ανθολογίες συμβαλλω στην οικοδόμηση μιας ιστορικής στιγμής για την κυπριακή λογοτεχνία του Φανταστικού που δειλά δειλά εξελίσσεται σε ένα μεγάλο ρεύμα. Ο Κύπριος αναγνώστης νομίζω δεν έχει πρόβλημα να εξοικοιωθεί με το είδος,που στο εξωτερικό είναι αυτό που κυριαρχεί και έχει τις περισσότερες πωλήσεις. Τι με γοητεύει από το είδος; Ασφαλώς η ανεξάντλητη, χωρίς καλούπια, φαντασία.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης για τη συγγραφική σας δουλειά; Έχετε κάποιους συγγραφείς που θαυμάζετε την πένα τους; Πόσο σημαντική είναι η ουσιαστική βοήθεια του εκδοτικού οίκου στην προβολή της δουλειάς ενός συγγραφέα;

Ανδρέας Καπανδρέου: Κλασσική ερώτηση! Πηγή έμπνευσης για έναν συγγραφέα μπορεί να είναι οτιδήποτε υπάρχει στον πραγματικό κόσμο: ένα περιστατικό που έζησε, μια ταινία που είδε, ένα βιβλίο που διάβασε, ένα τραγούδι που άκουσε. Μπορεί όμως να είναι και καθαρά προϊόν φαντασίας (μιας ιστορίας που ξεκινά μέσα από το μυαλό του συγγραφέα, από το πουθενά) ή ακόμα και ένα όνειρο που είδε…

Φυσικά υπάρχουν συγγραφείς που θαυμάζω για την πέννα τους. Ένας από αυτούς είναι ο Μ. Καραγάτσης.  Υπάρχουν συγγραφείς που θαυμάζω για την σταδιοδρομία και τα επιτεύγματά τους (ένας από αυτούς είναι ο Stephen King) και υπάρχουν και συγγραφείς που ζηλεύω για τις ιδέες που συνέλαβαν ώστε να γράψουν ένα βιβλίο (όπως για παράδειγμα τον Jose Saramago τον οποίο ζήλεψα για την ιστορία του βιβλίου του «Περί τυφλότητας»).

Είναι πολύ σημαντικό ο εκδοτικός οίκος να στηρίζει τον συγγραφέα και το έργο του με κάθε δυνατό τρόπο (παρουσιάσεις, δημοσιεύσεις, συνεντεύξεις, προώθηση του βιβλίου σε βιβλιοπωλεία, εκθέσεις βιβλίων κτλ.). Αυτό όμως που μου έχει δείξει η εμπειρία μου είναι πως χρειάζεται και ο ίδιος ο συγγραφέας να κάνει ενέργειες για την προώθηση του έργου του. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», δηλαδή…

Ανθή Ζαχαριάδου: Γράφω πολύ εύκολα, όταν έχω κάτι που θέλω να εκφράσω. Η έμπνευση με επισκέπτεται απρόσμενα, και τότε η γραφή κυλά. Θαυμάζω τρία είδη συγγραφέων – αυτούς με τη μαεστρία στον χειρισμό του γραπτού λόγου, αυτούς που μπορούν να σκαρφιστούν ιστορίες τις οποίες αν αρχίσεις δεν κοιμάσαι ποτέ μέχρι να τελειώσεις (γι’ αυτό και διαβάζω πολλά ψυχολογικά και αστυνομικά μυστήρια και θρίλερ, κυρίως Αγγλόφωνα) και αυτούς που γράφουν κατόπιν έρευνας (γι’ αυτό και η αδυναμία μου στις βιογραφίες και στα ιστορικά συγγράμματα). Θα αναφέρω μόνο ένα συγγραφέα που θαυμάζω από το κάθε είδος, παρόλο που βεβαίως υπάρχουν και άλλοι και θα ήταν ατελείωτη η λίστα μου. Είναι ο Γιάννης Καλπούζος, η Elizabeth George και ο Walter Isaacson, αντίστοιχα. Αντιλαμβάνεστε από την απάντηση ότι το Φανταστικό δεν είναι από τα είδη που διαβάζω συχνά, όμως απολαμβάνω την πρόκληση όταν έρχεται η πρόσκληση για να γράψω εγώ κάτι. Δυστυχώς πέραν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, δεν είχα άλλη εμπειρία με εκδοτικό οίκο – όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί άλλος οίκος να εργάζεται με τόσο ζήλο, αποφασιστικότητα και ενέργεια όσο αυτός, και βεβαίως δεν είδα πουθενά αλλού ανοικτές προσκλήσεις – το έναυσμα που έχει ανάγκη κάποτε κάποιος για να επικεντρωθεί στη σύλληψη και υλοποίηση ενός συγγράμματος. Οι Συμπαντικές Διαδρομές φτιάχνουν συγγραφείς και ακολούθως τους προβάλλουν, με τον ασυνήθιστο τρόπο που εργάζονται.

Άννα Κωνσταντίνου: Η φύση είναι η κύρια πηγή έμπνευσης διότι ως οντότητες είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της, με όλα τα συναισθήματα που αυτή γεννά. Υπάρχουν γνωστοί συγγραφείς του καιρού μας- και παλαιοτέρων , που αγαπώ ιδιαίτερα και σέβομαι όμως πρέπει να παραδεκτούμε όλοι μας, πως υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι συγγραφείς στην εποχή μας που δεν είναι αρκετά γνωστοί. Καποιοι δεν είχαν την ευκαιρία ποτέ να εκδόσουν τα βιβλία τους και εδώ μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά οι εκδοτικοί οίκοι. Είναι σημαντικό να αφιερώνουν μέρος του χρόνου τους και των κερδών προς την αναζήτησει νέων ταλέντων , δίνοντάς τους την ευκαιρία και την ενθάρυνση να ξεδιπλωθούν και να μιλήσουν στο κόσμο, παρουσιάζοντας ενδεχομένος κάτι καινούργιο.

Δήμητρα Ευθυμίου: Εμπνέομαι από την φύση, το φεγγάρι, τη θάλασσα…. Είμαι πολύ  ρομαντική. Εμπνέομαι από τους ανθρώπους, τις ανθρώπινες σχέσεις , τα ταξίδια , την ιδία μου τη ζωή. Έχουν χαρακτηρίσει τα περισσότερα απο τα έργα μου, ως  βιογραφικά, η εμπνευσμένα από  βιώματα μου. Δεν έχω προτίμηση για κάποιον συγγραφέα, διαβάζω τα πάντα, σύγχρονους και νέους συγγραφείς. Αγαπημένοι μου κλασσικοί  συγγραφείς είναι ο Καζαντζάκης, ο Καβάφης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Αντώνης Σαμαράκης.

Πιστεύω πως είναι σημαντική η ουσιαστική βοήθεια του  εκδοτικού οίκου με τον οποίο συνεργάζεσαι. Οι παρουσιάσεις συντείνουν  πολύ στην προβολή ενός βιβλίου. Οι  Συμπαντικές Διαδρομές διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις με παρουσιάσεις από όλους τους συγγραφείς στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Το φεστιβάλ <Όψεις του φανταστικού> στην Κύπρο έχει γίνει πλέον  θεσμός. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται. Πιστεύω πως μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις,  τα έργα του συγγραφέα, με τον καιρό γίνονται γνωστά, στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Ελένη Χριστοφή: Μέσα από τα βιώματα της ζωής μου, από τα βιβλία κάποιων συγγραφέων και επίσης ο πρωταγωνιστής που είναι ο εαυτός μου, είναι οι κύριες πηγές έμπνευσης της συγγραφικής μου δουλειάς. Τώρα για συγγραφείς που θαυμάζω, δεν έχω κάποιους συγκεκριμένους, αλλά θα έλεγα την Τζόαν Ρόουλινγκ που έγινε διάσημη για τη συγγραφή της σειράς Χάρι Πότερ.

Ο εκδοτικός οίκος πιστέυω πως είναι το δεξί χέρι του συγγραφέα. Χωρίς τον εκδοτικό οίκο δεν μπορούμε να προβάλουμε και να προωθήσουμε την δουλειά μας μόνοι μας. Ουσιαστικά ο εκδοτικός οίκος είναι αυτός που αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα.

Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης: Η λογική είναι ένα Αλφαβητάριο με όρια, από το Άλφα μέχρι το Ωμέγα. Η φαντασία είναι ένα γοητευτικό Αλφαβητάριο από το Ωμέγα μέχρι το Άπειρο. Οι πηγές έμπνευσης μπορεί να είναι οποιεσδήποτε, από την Ιστορία, την Επιστήμη, την Οικονομία, την Κοινωνία και την καθημερινότητα, από μια λεπτομέρεια που κρύβει ένα μυστήριο κ.λπ.

Πρώτος δίδαξε διηγήματα φανταστικού μυστηρίου, ακόμα και τρόμου ο Αμερικανός Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον οποίον και θαυμάζω. Διαβάστε τη ‘Μαύρη Γάτα’ και θα δείτε. Μικρός, όταν οι άλλοι έτρεχαν αλλού, ήμουν χωμένος στη βιβλιοθήκη και μου κέντριζε τη φαντασία ο Ιούλιος Βερν και ο Άντερσεν. Ακόμα και η Άγκαθα Κρίστι στα αστυνομικά διηγήματά της (ακολουθώντας τον Άλλαν Πόε). θριαμβεύει χάρη στη φαντασία της.

Η συμβολή των Συμπαντικών Εκδόσεων είναι ουσιαστική για εμάς τους συγγραφείς που θέλουμε να εκφραστούμε με φαντασία, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να κυκλοφορείς ένα βιβλίο μόνος σου, με ίδια έξοδα, ένα τέτοιο έργο, που θέλει οργάνωση, προβολή, εξοικείωση του κοινού. Οι Συμπαντικές Εκδόσεις μας προβάλλουν συλλογικά, και αυτό είναι άθλος.

Μαρία Γεωργίου: Ένας συγγραφέας μπορεί να ‘’πιαστεί’’ από το πιο ασήμαντο που θα ακούσει,από το πιο μικρό που θα δει, από ο,τιδήποτε θα συναρπάσει και θα επηρεάσει τη ψυχή του.Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της συγγραφής γενικότερα. Η ουσιαστική βοήθεια ενος εκδοτικού οίκου είναι πράγματι σημαντική και πολύτιμη , ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και βοήθεια ανάμεσα στον εκδοτικό οίκο και στον συγγραφέα, θεωρώ ότι είναι απαραίτητη. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Συμπαντικές διαδρομές για το κοινό μας αυτό ταξίδι.

Μαρία Κούβαρου: Κύρια πηγή έμπνευσής μου είναι η ίδια η ζωή, όσα βιώνω, αλλά και όσα παρατηρώ να συμβαίνουν γύρω μου, σε προσωπικό, σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι πολλά αυτά που δεν είναι ιδανικά στον κόσμο μας και είναι επόμενο να επηρεάζουν τον κάθε έναν από εμάς. Αυτές μου τις ανησυχίες, τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες που γεννιούνται από αυτά, τις εκφράζω (συνήθως αλληγορικά) μέσα από τη συγγραφή. Τώρα, για αγαπημένους συγγραφείς, δεν μπορώ να απομονώσω εδώ μια μικρή λίστα και να σας την παραθέσω. Διαβάζω ασταμάτητα και πολύ ευρέως, και αγαπάω πάρα πολλούς καλλιτέχνες που τυγχαίνει να είναι και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Από την Emily Bronte στον Πόε και στον Καζαντζάκη, και από τον Baudelaire στην Sylvia Plath και στον Σαχτούρη, μπορώ να συνεχίσω να σας παραθέτω ονόματα μέχρι αύριο, αλλά προτιμώ να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας. Όπως και να έχει, θεωρώ πολύ σημαντικό το να έχεις στενή επαφή με το έργο πολλών (και διαφορετικών μεταξύ τους) συγγραφέων που θαυμάζεις, αφού μόνο έτσι μπορείς να διευρύνεις και τους δικούς σου ορίζοντες, και να βρεις το δικό σου στυλ αποφεύγοντας και την παγίδα της αντιγραφής.

Η προβολή για ένα συγγραφέα είναι μεγίστης σημασίας, ειδικά σήμερα που υπάρχει πληθώρα συγγραφέων και διαθέσιμων λογοτεχνικών κειμένων. Σίγουρα οι πλείστοι συγγραφείς δεν έχουν τον ανάλογο χρόνο για αυτο-προώθηση (δύσκολα συντηρείσαι γράφοντας, άρα υποθέστε ότι όσοι γράφουν έχουν σίγουρα παράλληλα και άλλες εργασίες). Επίσης, ακόμα και να βρει κάποιος το χρόνο, δεν ξέρει και πώς να προωθήσει, πώς να προβάλει τη δουλειά του, σε ποιο κανάλι/μέσο, και σε ποιο κοινό. Η συμβολή ενός εκδοτικού οίκου, όταν είναι ουσιαστική, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προβολή ενός συγγραφέα. Και γι’ αυτό θεωρώ αξιέπαινη την προσπάθεια που κάνουν οι Συμπαντικές Διαδρομές σε αυτόν τον τομέα, για όλους τους συγγραφείς της οικογένειάς τους. Απτό παράδειγμα και τα φεστιβάλ λογοτεχνίας Όψεις του Φανταστικού που δίνουν σε όλους μας μια σημαντική πλατφόρμα προβολής.

Φίλιππος Φιλίππου: Ως κύρια πηγή έμπνευσης την οποία δεν έκρυψα ποτε μου, αλλά αντίθετος την προβάλω με την πρώτη ευκαιρία είναι το επάγγελμα μου σε συνδυασμό με τον χώρο εργασία μου. Ως νοσηλευτικός λειτουργός στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και συνάμα εργαζόμενος σε ψυχιατρικά ιδρύματα με ψυχικά ασθενείς τα τελευταία 16 χρόνια δεν θα μπορούσα να παρέμενα ως ένας απλός παθητικός θεατής. Δεν το κρύβω ότι έχω επηρεαστεί από διάφορα γεγονότα και καταστάσεις. Προβλήματα όπως ο στιγματισμός, ο αποκλεισμός και η απομόνωση των ατόμων αυτών αλλά παράλληλα και ο αγώνας που τα ίδια τα άτομα διεξάγουν μαζί με τις οικογένειες τους καθημερινά είναι οι κύριες πήγες τις έμπνευσης μου. Έτσι η κύρια θεματολόγια περιστρέφεται γύρο από θέματα που σχετίζονται με την ψυχική ασθένεια όπως την κατάθλιψη την μανία αλλά και την μανιοκατάθλιψη, καθώς και θέματα εξαρτήσεων από αλκοόλ μέχρι ναρκωτικά. Στόχος μου να μπορέσει ο αναγνώστης να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα συναισθήματα αλλά και τον αγώνα αυτών των ατόμων όπως και την αντιμετωπίσει που τυγχάνουν από άτομα σύνολα και κοινωνία με κύριο μήνυμα την αξία και την αξιοπρέπεια της ίδιας της ζωής των ατόμων αυτών.

Σαν ένας ανθρώπος που εργάζομαι και παράλληλα έχω σπουδάσει αλλά και εξειδικευτεί σε αυτό τον τομέα της ψυχικής υγείας δεν θα μπορούσα να μην έχω επηρεάστει ή να μην έχω διαβάσει συγγράφεις που διαπρέψαν ή διαπρέπουν και έχουν καταπιαστεί στα συγγράμματα τους  με την συγκεκριμένη θεματολογία όπως ο μεγάλος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Ιρβιν Γίαλομ  τον οποίο προσωπικά θαυμάζω και έχω διαβάσει αρκετά από τα έργα του αυτή την περίοδο διαβάζω τον «δήμιο του έρωτα» ένα καταπληκτικό έργο.

Η ουσιαστική βοήθεια  του εκδοτικού οίκου είναι αναμφίβολα πέρα για πέρα βοηθητική, αναγκαία άλλα και καθοριστική σε ότι προσπαθήσουμε να κάνουμε εμείς οι συγγράφεις. Χωρίς την στήριξη και την καθοδήγηση του εκδοτικού οίκου δεν μπορεί να γινεί τίποτα και δεν αποτελεί απλά σχήμα λόγου αλλά την πραγματικότητα, άλλωστε τα παραδείγματα τα οποία μου έρχονται στο μυαλό είναι πάρα πολλά. Πρόκειται στην ουσία για δυο συγκοινωνούντα δοχεία το ένα εξαρτάσαι και χρειάζεται το άλλο. Ο συγγραφέας τον εκδοτικό οίκο και ο εκδοτικός οίκος τον συγγραφέα. Ο εκδοτικός οίκος είναι αυτός που θα σε καθοδηγήσει θα σε στηρίξει και θα σε βοηθήσει σε κάθε βήμα μαζί με όλη την δουλειά που εσύ ο συγγραφέας έχεις επιτελέσει, είναι όπως τον δάσκαλο που καλείται να πάρει τον μαθητή από το χέρι και να τον οδηγήσει στην γνώση. Επομένως χωρίς την βοήθεια του εκδοτικού οίκου είναι σαν να βαδίζει ο συγγραφέας στα τυφλά.

Φοίβος Κυπριανού: Κύριες πηγές έμπνευσης είναι οι ιστορίες οι πραγματικές της καθημερινότητας,που πολλές φορές ξεπερνούν και τη μεγαλύτερη φαντασία. Μου αρέσουν αρκετοί συγγραφείς όπως G.Masterton, C.Barker, αλλά και η δαιμονια πένα του Tony Parsons.. Ο εκδοτικός οίκος είναι το μέσο που μπορεί να προβάλλει αποτελεσματικα και στοχευμενα τη δουλειά ενός συγγραφέα, οπότε είναι αυτονοητη η σημαντικοτητα του.

Πόσο έχει επηρεάσει η τεχνολογία τη συγγραφική διαδικασία (αναζήτηση πηγών, γραφή κειμένων, networking, κ.ά.); Γιατί το e-book δεν έχει ακόμα καταφέρει να «εκτοπίσει» το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο; Πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Ανδρέας Καπανδρέου: Τώρα θίγετε ένα από τα αγαπημένα μου θέματα που είναι «τεχνολογία & βιβλίο».

Η τεχνολογία έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μας, μαζί και την συγγραφή! Από τον τρόπο που γράφουμε, διορθώνουμε και επιμελούμαστε τα κείμενα (σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πλέον), μέχρι τον εντοπισμό πληροφοριών και πηγών που χρειάζεται για να γράψει (μέσω διαδικτύου και ηλεκτρονικών πηγών) η δουλειά του συγγραφέα έχει γίνει πολύ πιο εύκολη. Ακόμα και τα ερεθίσματα που ο συγγραφέας έχει για να εμπνευστεί (μέσα από τις ηλεκτρονικές πηγές και το διαδίκτυο) δεν συγκρίνονται με αυτά άλλων εποχών.

Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για την τύχη του έντυπου βιβλίου και την πιθανή αντικατάστασή του από το ηλεκτρονικό. Ενώ, για ένα διάστημα, κυριάρχησε ο ενθουσιασμός του νέου με το ηλεκτρονικό βιβλίο και τις ειδικές συσκευές ανάγνωσης, όλα τα στοιχεία διεθνώς δείχνουν ότι το έντυπο βιβλίο, το οποίο δεν έχασε ποτέ την κυριαρχία του, επανέρχεται. Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και τη σπουδαιότητα του ηλεκτρονικού βιβλίου, ειδικά σε ορισμένους τομείς (π.χ. επιστημονικά βιβλία). Το έντυπο βιβλίο πάντως, ειδικά το λογοτεχνικό, έδειξε ότι αντέχει στον χρόνο και δεν προβλέπεται να εκτοπιστεί στο προβλεπτό μέλλον.

Η εξήγηση γι’ αυτό ίσως να βρίσκεται στα λόγια του μεγάλου Καναδού κριτικού της λογοτεχνίας Northrop Frye (1912-1991) που είπε πως: “The most technologically efficient machine that man has ever invented is the book” [Η αποτελεσματικότερη τεχνολογικά μηχανή που εφηύρε ποτέ ο άνθρωπος είναι το βιβλίο] 

Ανθή Ζαχαριάδου: Επειδή έχω ασχοληθεί με τη μετάφραση και τη συγγραφή θεατρικών έργων κυρίως, δηλώνω ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω δίχως την τεχνολογία, αφού χρησιμοποιώ το e-book παράλληλα με τον υπολογιστή για μετάφραση, ή όταν γράφω κάτι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, είμαι συνέχεια στο ψάξιμο υλικού και πηγών από το διαδίκτυο. Όχι, ποτέ δεν θα εκτοπίσει το e-book το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο. Το χαρτί, η μυρωδιά του, η αίσθηση στα χέρια του αναγνώστη, ανάγει την ανάγνωση σε ολοκληρωμένη εμπειρία αισθήσεων. Το e-book έχει τα πλεονεκτήματα του ότι μπορείς να αποκτήσεις ένα βιβλίο τη στιγμή που το θέλεις (αναφέρομαι στο Kindle και τις αντίστοιχες εφαρμογές), και το γεγονός ότι είναι βολικό για μεταφορά και για ταξίδια. Επίσης, κατά τη συγγραφή, αν κάποιος χρειάζεται αναφορές από αυτό, υπάρχει εύκολος τρόπος αναζήτησης εντός του βιβλίου. Όμως, δεν θα εκτοπίσει το παραδοσιακό βιβλίο, οι λάτρεις του, δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουν, δεν μπορώ καν να διανοηθώ αυτό το ενδεχόμενο! Αγαπάμε την τεχνολογία γιατί μας διευκολύνει, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει πολύτιμες εμπειρίες.

Άννα Κωνσταντίνου: Σίγουρα η επίδραση της τεχνολογίας είναι βαρυσήμαντη αφού προσφέρει εύκολη προσβασιμότητα στα θέματα που ενδιαφέρει τον εκάστοτε συγγραφέα για να διαμορφώσουν το βιβλίο του, μειώνοντας έτσι το χρόνο προετοιμασίας και συγγραφής. Βοηθάει δηλαδή το συγγραφέα να γίνει περισσότερο παραγωγικός όμως πιστεύω πως ποτέ δεν θα εκτοπίσει το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο. Το βιβλίο προσφέρει κατά, την άποψή μου, την αίσθηση της οικιότητας και της αμεσότητας μεταξύ αναγνώστη και συγγραφέα που το e-book δεν φαίνεται να μπορεί να προσφέρει.

Δήμητρα Ευθυμίου: Πιστεύω πως η τεχνολογία έχει επηρεάσει πολύ τη συγγραφική διαδικασία. Είναι μεγάλη βοήθεια για ένα  συγγραφέα, να μπορεί να  βρίσκει πληροφορίες και στοιχεία  στο ίντερνετ,  που θα τον βοηθήσουν στο γράψιμο. Να σας πω ένα  παράδειγμα. Ας υποθέσουμε  πως ένας συγγραφέας σκέφτεται να γράψει  ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Μπορεί εύκολα να βρει στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία για να  κτίσει σωστά την ιστορία του,  να την τοποθετήσει  σωστά στην εποχή μέσα  στην οποία διαδραματίζεται, να βάλει τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία. Το διαδίκτυο είναι σαν μια μεγάλη βιβλιοθήκη…

Μέσω της τεχνολογίας, ο συγγραφέας γράφει και διορθώνει  πιο εύκολα τα κείμενα του. Πιστεύω πως, λόγω της  τεχνολογίας, σήμερα  υπάρχουν πολύ περισσότεροι συγγραφείς παρά  ότι στο παρελθόν! Στο διαδίκτυο ο συγγραφέας ενημερώνεται επίσης για λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, μπορεί εύκολα να δηλώσει τη συμμετοχή του μέσω email. Πιστεύω πως το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει εκτοπίσει ακόμη το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο γιατί το βιβλίο έχει αφή, μπορείς να το βλέπεις και μετά που θα το διαβάσεις πάνω σε μια βιβλιοθήκη. Όταν αγαπάς τα βιβλία θέλεις να τα βλέπεις, να τα αγγίζεις, ίσως και  να τα ξαναδιαβάσεις. Σου αρέσει η μυρωδιά τους. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τα έντυπα βιβλία δεν πρόκειται να σταματήσουν  να υπάρχουν. Εύχομαι τα βιβλία να υπάρχουν πάντα  στα σχολεία μας! Ίσως μια μέρα να πάρει τη θέση του το ηλεκτρονικό βιβλίο, εάν δια νόμου απαγορευθεί το έντυπο βιβλίο και σταματήσει η νέα γενιά  να έρχεται σε επαφή με αυτό.. Εύχομαι να μην γίνει αυτό ποτέ!

Ελένη Χριστοφή: Προσωπικά για μένα η τεχνολογία έχει βοηθήσει και ευκολύνει αρκετά  τη συγγραφική διαδικασία, όπως το MS Office και άλλα πράγματα, και ίσως θα μπορούσε το e-book να καταφέρει να «εκτοπίσει» το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο, όμως εγώ δεν θα συμφωνούσα. Δεν θα ήθελα, για παράδειγμα, να θέλει ένα παιδί να διαβάσει και απλά να ανοίγει το λάπτοπ και να μπαίνει σε e-book. Το παραδοσιακό βιβλίο είναι εντελώς διαφορετικό από το e-book για πολλούς λόγους. Μπόρεις να μετροφυλίσεις το βιβλίο ενώ το e-book όχι και εκτός αυτού δεν είναι υγιές. Γενικά δεν θεωρώ ότι  πρέπει  το e-book να «εκτοπίσει» το παραδοσιακό βιβλίο. Άλλο μια όθόνη και άλλο ένα βιβλίο.

Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης: Είναι απίστευτο το πόσο η τεχνολογία έχει ωφελήσει τους συγγραφείς στις μέρες μας. Σημαντικά βοηθά στη συγγραφική διαδικασία, στην αναζήτηση πηγών, στην ταχύτατη γραφή κειμένων, στη διαδικτυακή συνεργασία και αλληλοενημέρωση συγγραφέων / networking κλπ. Το e-book αργήσει πολύ να καθιερωθεί. Δεν είναι κοινωνικό εργαλείο ή μέσο. Ο άνθρωπος είναι και ‘κοινωνικό ον’, ορίζει ο Αριστοτέλης. Θέλει φίλους, γνωστούς να κινείται ανάμεσα τους, να συναναστρέφεται. Και ο καλύτερος φίλος είναι ένα καλό βιβλίο, να μοσχοβολάει σελίδες, να το κρατάς σαν φυλακτό στα χέρια σου, να σε συντροφεύει σε χαράς ή λύπης, μοναξιάς ή αγαλλίασης, στο φως ή στο μισοσκόταδο. Το βιβλίο θα υπάρχει πάντα, όπως και το ψωμί στο τραπέζι.

Μαρία Γεωργίου: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη συγγραφική διαδικασία. Ωστόσο, θεωρώ πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο. Η αίσθηση που δίνει στα χέρια σου, η ξεχωριστή μυρωδιά του κάθε βιβλίου και η αγωνία σου να το κρατήσεις ανα πάσα στιγμή, δεν πιστεύω ότι μπορεί να συγκριθεί και να αντικατασταθεί με ο,τιδήποτε ‘’εύκολο’’. Οφείλουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα και στα παιδιά μας για ένα καλύτερο αύριο.

Μαρία Κούβαρου: Η τεχνολογία έχει επηρεάσει τη συγγραφική διαδικασία με σημαντικότατο τρόπο, και θετικό, αλλά και αρνητικό. Η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε υλικό, όπως και η ευχέρεια άντλησης έμπνευσης από πράγματα που συμβαίνουν κόσμους μακριά, όμως τα έχουμε κυριολεκτικά στις άκρες των δακτύλων μας, είναι δώρα για κάθε δημιουργικό άνθρωπο που αναζητά συνεχώς πηγές έμπνευσης. Επίσης, το networking και οι ευκαιρίες για προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και η ευκαιρία για επαφή με άλλους δημιουργούς, είναι απεριόριστης σημασίας. Ταυτόχρονα, όμως, στον αντίποδα, μπορούμε να δούμε ότι η τεχνολογία επιτρέπει έναν πλουραλισμό στη λογοτεχνική προσφορά που δεν είναι πάντα ιδανικός. Όπως, αναπόφευκτα, η ανάπτυξη του τεχνολογικού κόσμου και η άτυπη επιταγή ενός συγκεκριμένου ψηφιακού προφίλ, προωθούν μια γρήγορα εναλασσόμενη και άρα εύπεπτη προσέγγιση, δημιουργούν παγίδες τόσο για τους συγγραφείς όσο και για τους αναγνώστες, και βλέπουμε την καταφυγή σε πιο επιφανειακά είδη γραφής τα οποία είναι και αυτά που συχνά γίνονται και πιο δημοφιλή. Παρ’ όλα αυτά, η δική μου ζυγαριά γέρνει σαφέστατα προς τη θετική συμβολή της τεχνολογίας, καθώς είναι ένα μέσο που υποβοηθά και τη συγγραφική διαδικασία, αλλά και την προώθηση της δουλειάς μας.

Τώρα, όσον αφορά τη «μάχη» μεταξύ έντυπου βιβλίου και e-book μπορώ να απαντήσω μόνο από προσωπική εμπειρία. Τα e-books είναι χρήσιμα όταν είσαι εν κινήσει. Όταν, λόγου χάρη, κάνεις έρευνα όμως δεν μπορείς να κουβαλάς μαζί σου εκατό βιβλία. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να εκτοπίσει το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο, καθώς αναπόσπαστο μέρος της ιερής «αναγνωστικής απόλαυσης», είναι η αίσθηση και η μυρωδιά του χαρτιού. Πώς να το κάνουμε; Το να γυρνάς σελίδα, είναι μέρος του αναγνωστικού σου ταξιδιού. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι μια καθαρά υποκειμενική μου άποψη. Αν το δούμε πεζά και με βάση την περιβαλλοντολογική συνείδηση που όλοι οφείλουμε να έχουμε ανεπτυγμένη, τα e-books θα έπρεπε να έχουν ήδη προβάδισμα. Πιστεύω, όμως, ότι το παραδοσιακό, έντυπο βιβλίο, δεν θα σταματήσει να συγκινεί τους λάτρεις της λογοτεχνίας, και άρα να είναι και το πιο δημοφιλές από τα δύο!

Φίλιππος Φιλίππου: Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει και επηρεάζει τα πάντα στην ζωή μας σήμερα είμαστε δέσμιοι και εξαρτημένοι από αυτήν. Έτσι, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, έχει επηρεάζει και τη συγγραφική διαδικασία. Οι βιβλιογραφικές πήγες για το οτιδήποτε επιθυμεί να ψάξει κάποιος βρίσκονται σήμερα στην διάθεση του με την πληκτρολόγηση ενός κουμπιού στο ηλεκτρονικό μας υπολογιστεί. Επιπρόσθετα η γραφή και η διόρθωση κειμένων έχει γίνει πιο απλή και πιο ασφαλής. Το θέμα χρόνου ένας  πολύ σημαντικός παράγοντας μέσα από την τεχνολογία έχει σχεδόν εξαφανιστεί ενώ ταυτόχρονα η απόκτηση πρόσβασης αλλά και ενημέρωσης γύρω από θέματα που μπορεί να είναι χρήσιμα για τον υποψήφιο συγγραφέα είναι τώρα μπροστά του στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το e-book δεν έχει καταφέρει να επισκιάσει το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο. Ολοένα και περισσότερος κόσμος πηγαίνει στα βιβλιοπωλεία για να αγοράσει βιβλία αγαπημένων άλλα και αγνώστων συγγραφέων. Η δική μου άποψη είναι ότι πολύ δύσκολα  το e-book θα καταφέρει να «νικήσει» για να χρησιμοποιήσω αν μου επιτρέπεται ένα κάπως επιθετικό όρο το παραδοσιακό βιβλίο. θεωρώ ότι το αναγνωστικό κοινό αρέσκεται στο να κρατά το βιβλίο στα χέρια του, να το κουβαλά μαζί του στην εξοχή να το έχει αναρτημένο στην βιβλιοθήκη του και διπλά στο κομοδίνο του το βραδύ πριν πάει για ύπνο. Κρατώντας το στο χέρι αμέσως από ένα άψυχο αντικείμενο μετατρέπεται σε έμψυχο παίρνοντας σάρκα και οστά μέσα από τα γραφόμενα και τους πρωταγωνιστές του. Γινόμαστε ένα με αυτό είναι ο συνδετικός κρίκος που μας ενώνει  με τον πρωταγωνιστή τον οποίον κρατάμε μέσα στα δικά μας χέρια, δεν είναι ένα άψυχο αντικείμενο, όπως ανέφερα προηγουμένως, αλλά ένα χειροπιαστό με χρώμα βάρος σχήμα και μυρωδιά.

Επομένως προσωπικά θεωρώ πάρα πόλη δύσκολο να καταφέρουν τα e-book βιβλία να «εκτοπίσουν» το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο, θα είναι ίσως και από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η τεχνολογία δεν θα μπορέσει να αλλοιώσει και να επισκιάσει το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο.

Φοίβος Κυπριανού: Η τεχνολογία αναπόφευκτα επηρεάζει, πιστεύω συνήθως θετικά. Το ebook δεν κατάφερε να εκτοπίσει το παραδοσιακό έντυπο βιβλίο και πιστεύω ότι ποτέ δεν θα το κάνει, όσο χρήσιμο και βοηθητικό είναι. Το βιβλίο έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και ξεπέρασε πολλές τεχνολογίες, όμως είναι εδώ,και πάντα θα υπάρχει ανεξαρτήτως της προόδου σε νέα μέσα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Στο Ποτάμι του Χρόνου:

Η Πρώτη Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού στην Κύπρο»

Σελίδες: 318
Διαστάσεις: 21×14
Δέσιμο: μαλακό εξώφυλλο
Λιανική Τιμή: 13,50 ευρώ
Κατηγορία: Λογοτεχνία του φανταστικού, λογοτεχνία τρόμου
ISBN: 978-960-607-078-5

Ονειρεύεστε το ανοιχτό διάστημα, να ταξιδεύετε δίπλα σε ορίζοντες από μαύρες τρύπες; Άγνωστους πλανήτες στα βάθη του διαστήματος, με απόκοσμη ομορφιά και κρυστάλλινούς ωκεανούς, που τους λούζει το φως τριών φεγγαριών;

Ονειρεύεστε ξεχασμένες εποχές και πάθη; Πολεμιστές και ιππότες να μάχονται για εδώ και καιρό ξεχασμένους σκοπούς και για λησμονημένους βασιλιάδες; Μεγαλειώδεις πόλεις και πολιτισμούς, τα κανάλια της Ατλαντίδας και τις πεδιάδες της Λεμουρίας;

Αν ναι, τότε αυτή είναι η μία και μοναδική ανθολογία για εσάς!

Τα περιεχόμενα της ανθολογίας
Εισαγωγή του Ανδρεά Καπανδρέου 011
Η βιογραφία του Ε. του Ανδρεά Καπανδρέου 013
Το μενταγιόν του Φίλιππου Φιλίππου 018
Λύτρωση της Όλγας Ρουβήμ 025
Προσευχή της Όλγας Ρουβήμ 030
Μέθεξις της Μαρίας Κούβαρου 037
Τραγουδώντας στην ομίχλη της Μαρίας Κούβαρου 051
Χωρίς βοήθεια της Μαρίας Κούβαρου 065
Γένεσις: Η Συνθήκη της Αγάπης του Χρίστου Ρ. Τσιαήλη 068
Μουσείο Θανάτου και Γεροντικής του Χρίστου Ρ. Τσιαήλη 072
Πλάτη-πλάτη με τον Θεό του Κώστα Παπαϊωάννου 089
Ο πιττακοτζιέφαλος του Κώστα Παπαϊωάννου 099
Ο αρχιερέας των Μάγια του Κώστα Παπαϊωάννου 106
Exposition – Έκθεση του Κωνσταντίνου Στυλιανού 128
Development – Ανάπτυξη του Κωνσταντίνου Στυλιανού 143
Recapitulation – Επανέκθεση του Κωνσταντίνου Στυλιανού 149
Αλεξάντερ Βασκάϊντερ της Μαρίας Γεωργίου 153
Ζούσε κάποτε μια γυναίκα, που την λέγαν Νοσταλγία της Δήμητρας Ευθυμίου 162
Το φάντασμα Τζέην της Δήμητρας Ευθυμίου 168
Το εξωπραγματικό της Ελένης Χριστοφή 173
Ο εραστής της Ρήγαινας της Βαρβάρας Σεργίου 185
Δρ. Θάνατος του Φοίβου Κυπριανού 189
Το πτώμα του Φοίβου Κυπριανού 202
Το σπίτι του Φοίβου Κυπριανού 218
Μοιχεία της Ανθής Ζαχαριάδου 228
Η Vasa αυτοκτονεί για δεύτερη φορά του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη 243
Έφοδοι και ο δαίμων της πορνείας του Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδη 259
Τία, η ηλιαχτίδα της Άννας Κωνσταντίνου 272
Νοσέμπο της Χριστίνας Βραχίμη 276
Ο καμβάς της Χριστίνας Βραχίμη 294
Serpentine Placenta by Erini Loucaides 308

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το φεστιβάλ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ 2018
στην Κύπρο θα διοργανωθεί

την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό
από τις 18.30, στο Δρόμο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34

το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία
από τις 18.30 στη Λέσχη Βιβλίου ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ, Λεύκωνος 67-71

την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, στη Λάρνακα
από τις 18.30 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,
(Πρώην Οθωμανική Τράπεζα) Πλ. Βασιλέως Παύλου

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ
ΓΙΝΟΥΝ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ!

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα διατίθενται προς πώληση όλα τα διαθέσιμα βιβλία των εκδόσεων καθώς επίσης θα υπάρχει διαθέσιμο ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό των Εκδόσεων ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το τμήμα «Αυτοέκδοση για συγγραφείς» των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα μπορείτε να ενημερωθείτε για την Αυτοέκδοση από τους συνεργάτες μας.

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα!

Ελάτε και εσείς στην μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Όψεις του Φανταστικού!
Η γιορτή της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που έγινε θεσμός!

Λεμεσός, Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στην ανέμη τυλιγμένη, συλλογή Ελληνικού παραμυθιού
– Θεοί του ατμού II: Steampunk και Dieselpunk οράματα
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

18:40
Παρουσίαση του βιβλίου
Μνήμες: Ανθολογία Ελληνικών θεατρικών μονόπρακτων
επιστημονικής φαντασίας
Θα μιλήσει ο Μάριος Νικολάου

18:50
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:15
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:25
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:40
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:55
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Μικρά ένοχα μυστικά του Ηλία Στεργίου,
– Ξεχασμένες ιστορίες φαντασίας και τρόμου του Παναγιώτη Λιανού,
– Το παζλ του Γιώργου Περισανίδη,
– Εναντίον Σοπενχάουερ του Σταμάτη Γιακουμή

20:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

20:20
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

20:35
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Τρελά γατομπερδέματα του Μιχάλη Νικολάου
– Η πανσιόν και άλλα διηγήματα του Μιχάλη Νικολάου
– 33 ΜΚ του Μιχάλη Νικολάου
Θα μιλήσει ο Μιχάλης Νικολάου

21:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

21:30
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Ανδρέας Καπανδρέου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Ελένη Χριστοφή, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Λευκωσία, Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

18:45
Παρουσίαση του βιβλίου
Μνήμες: Ανθολογία Ελληνικών θεατρικών μονόπρακτων
επιστημονικής φαντασίας
Θα μιλήσει ο Μάριος Νικολάου

18:55
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

19:15
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

19:30
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:45
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

20:00
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Αιχμάλωτοι στο χάος του Γιάννη Παπαθανασίου
– Ροηον του Νίκου Κονδύλη
– Η αγάπη δολοφόνησε την Ελπίδα της Άννας Μοροζίνη
– Μια φορά και έναν καιρό της Ιφιγένειας Κυργιώ

20:10
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

20:25
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:35
Παρουσίαση του βιβλίου
Σμιλέματα στο λυκόφως του Ανδρέα Σεραφείμ

20:50
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

21:10
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:25
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Βαρβάρα Σεργίου, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, η Μαρία Ιωάννου και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Λάρνακα, Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου

18:30
Παρουσίαση των βιβλίων
– Κόκκινος θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες
από το έργο του Ε.Α. Πόε
– Μαγικοί χοροί: Η πρώτη ανθολογία Ελληνικού διηγήματος
με μάγισσες
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

18:40
Παρουσίαση του βιβλίου
Οι νεκροί δεν λένε ιστορίες: Ανθολογία Ελληνικής Αστυνομικής λογοτεχνίας
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

18:50
Παρουσίαση των βιβλίων
– Το χαμόγελο του καλοκαιρού της Δήμητρας Ευθυμίου
– Ροδοπέταλα της Δήμητρας Ευθυμίου
Θα μιλήσει η Δήμητρα Ευθυμίου

19:05
Παρουσίαση των βιβλίων
– 30 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
– 40 ιστορίες, χίλιες εικόνες του Φίλιππου Φιλίππου
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου

19:20
Παρουσίαση της τριλογίας
Φώο Σπόετ
Θα μιλήσει ο Γιάννης Καμπουρόπουλος

19:35
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ο γιος της μάγισσας του Ανδρέα Καπανδρέου
– Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα του Ανδρέα Καπανδρέου
– Το τέλος της χιονάτης του Ανδρέα Καπανδρέου
Θα μιλήσει ο Ανδρέας Καπανδρέου

19:50
Σύντομη παρουσίαση βιβλίων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές
– Οι τρεις δαίμονες του χρόνου της Τριανταφυλλιάς Ηλιοπούλου
– Ο κόσμος της Όκριας του Σαράντη Κρητικού
– Το ποτάμι με τα μαύρα βότσαλα της Εύας Καραδημήτρη
– Το μυστηριώδες σύμπαν του Ευάγγελου Ζώτου

20:00
Παρουσίαση των βιβλίων
Σκιές της νύχτας και Σκιές της νύχτα ΙΙ του Φοίβου Κυπριανού.
Θα μιλήσει ο Φοίβος Κυπριανού

20:20
Σύντομη παρουσίαση των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και της υπηρεσίας
Αυτοέκδοση για συγγραφείς των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές

20:30
Παρουσίαση των Βραβείων Larry Niven 2018
Απονομή των Βραβείων Larry Niven 2017

20:40
Παρουσίαση των βιβλίων
– Ταξίδια Στασιμότητας της Μαρίας Κούβαρου
– Η γέννηση της σκύλας της Μαρίας Κούβαρου
Θα μιλήσει η Μαρία Κούβαρου

21:00
Παρουσίαση του βιβλίου
Ξεχασμένα δάση: Συλλογή παραμυθιών από την Κύπρο
Θα μιλήσει ο Φίλιππος Φιλίππου και άλλοι συγγραφείς της συλλογής.

21:15
Παρουσίαση των βιβλίων
– Στο ποτάμι του χρόνου Ι: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
φανταστικού
– Στο ποτάμι του χρόνου ΙΙ: Κυπριακή ανθολογία λογοτεχνίας του
Φανταστικού
Θα μιλήσουν η Δήμητρα Ευθυμίου, ο Φίλιππος Φιλίππου, ο Φοίβος Κυπριανού, η Μαρία Κούβαρου, η Βαρβάρα Σεργίου, ο Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, η Μαρία Ιωάννου και άλλοι συγγραφείς των ανθολογιών.

Κλήρωση δώρων

Τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είχαμε πάρει την απόφαση να τις ιδρύσουμε έχοντας στο μυαλό μας ένα και μοναδικό πράγμα. Θέλαμε να ιδρύσουμε έναν εκδοτικό από συγγραφείς για συγγραφείς. Είχαμε ζήσει όλοι μας τη γνωστή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου για να μπορέσεις να κάνεις έστω και το παραμικρό, να εκδώσεις έστω και ένα μικρό κείμενο, έπρεπε να ξέρεις κάποιον, να ήσουν κάπου μέλος σε κάποια ομάδα και γενικά να είχες κάποιον από πίσω σου.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε στις δυνατότητες των Ελλήνων συγγραφέων και ειδικότερα των νέων Ελλήνων συγγραφέων του φανταστικού και θελήσαμε να τους δώσουμε ένα ανοιχτό βήμα ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Μετά από δέκα τρία χρόνια έχοντας κάνει μια μεγάλη πορεία και έχοντας περάσει μέσα από την φωτιά και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην σημερινή Ελλάδα, νιώθουμε δικαιωμένοι καθώς έχουμε εκδώσει πάνω από τριακόσιους πενήντα Έλληνες συγγραφείς πλέον και συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά!

Παράλληλα αρχίσαμε, από το 2011, να διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού θέλοντας να δημιουργήσουμε έναν πανελλαδικό θεσμό για την λογοτεχνία του φανταστικού. Έναν θεσμό που σε συνδυασμό, με τα «Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven,» τις «Λογοτεχνικές Λέσχες για την Λογοτεχνία του Φανταστικού των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές», τις Ανθολογίες Λογοτεχνίας του Φανταστικού «Θρύλοι του Σύμπαντος» και το περιοδικό «Συμπαντικές Διαδρομές,» θα μπορέσει να δημιουργήσει τις δομές και τις βάσεις για την ανάπτυξη της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, και μετά το μεγαλειώδες τριήμερο φεστιβάλ στην Κύπρο, την παρουσία μας στην Διεθνή έκθεση βιβλίου στην Φρανκφούρτη και τα μεγάλα φεστιβάλ σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας σας καλούμε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί για ακόμα μια φορά στο μοναδικό πανελλαδικό φεστιβάλ για τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο!

Όλοι μαζί κάναμε τις Όψεις του Φανταστικού το ένα και μοναδικό μεγάλο Πανελλαδικό Φεστιβάλ για τη λογοτεχνία του φανταστικού και θα συνεχίσουμε πόλη με πόλη στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο φέρνοντας παντού τους συγγραφείς και τα βιβλία μας, αγκαλιάζοντας τον κόσμο της κάθε πόλης!

Όλοι μαζί κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα!
Αναγεννήσαμε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα και στην Κύπρο, φέραμε την Ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού σε όλη τη Γη, όλοι μαζί συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
Στηρίζουμε τους συγγραφείς με πράξεις και έργα
Ελάτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια του εκδοτικού μας!

Καραγάτση 27, 41221, Λάρισα, 2410-236110,
www.universepaths.com
universe-pathways.blogspot.com
www.facebook.com/Universe.Pathways.Editions
universepaths@yahoo.com