Μπαμπης Παπαδοπουλος (09/04/2014)

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος (γενν. 1967) είναι Έλληνας μουσικός, συνθέτης και κιθαρίστας. Έγινε περισσότερο γνωστός σαν κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες του οποίου ήταν μέλος από το 1984 μέχρι τη διάλυσή τους και αρκετά από τα τραγούδια τους είναι δικές του συνθέσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2005 διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και μέχρι σήμερα είναι τακτικό μέλος του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού του.

Ο Παπαδόπουλος ξεκίνησε να παίζει κιθάρα από 11 ετών. Από τις αρχές της δεκαετίας 1980 συμμετέχει σε μικρά μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης και το 1984 ξεκινά τη συνεργασία με το συγκρότημα Τρύπες. Με τις Τρύπες ηχογραφεί 7 δίσκους στους οποίους συμμετέχει σαν κιθαρίστας, στα φωνητικά και σαν συνθέτης. Τα τραγούδια “Εδώ”, “Κράτα το σώου μαϊμού” (από τον δίσκο Τρύπες στον Παράδεισο), “Όλες οι απαντήσεις” (από τον δίσκο Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια), “Γιορτή” (από τον δίσκο Μέσα στη Νύχτα των Άλλων) είναι δικές του συνθέσεις. Παράλληλα από το 1992 συμμετέχει σαν κιθαρίστας στο μουσικό σχήμα “Λοξή Φάλαγγα” που συνόδευε τον Νίκο Παπάζογλου στις συναυλίες του.

Έχει συνεργαστεί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου κάνοντας την ενορχήστρωση του δίσκου Βραχνός Προφήτης το 2000 και το 2002 συμμετέχει στο δίσκο Αγρύπνια σαν ενορχηστρωτής και κιθαρίστας, ενώ παίζει κιθάρα στο μουσικό σχήμα “Λαϊκεδέλικα” που συνόδευε τον καλλιτέχνη στις συναυλίες του. Συμμετέχει σαν κιθαρίστας στο δίσκο του Γιώργου Χριστιανάκη Θυρωρός το 2001 και Παράξενες ιστορίες το 2003.

Με τον Σωκράτη Μάλαμα συνεργάζεται στο δίσκο Ένα το 2002 και Το Άδειο Δωμάτιο το 2005 όπου κάνει την ενορχήστρωση και παίζει κιθάρα. Από το 2002 ξεκινά η συνεργασία του με τον σαξοφωνίστα – κλαρινετίστα Φλώρο Φλωρίδη (Χειμερινοί Κολυμβητές) με τον οποίο ηχογραφούν το ντουέτο F.L.O.R.O. II – Fictional Lies On Right Occasions και το 2009 το Well, Anything Can Happen. Παράλληλα από το 2010 συμμετέχει στο συγκρότημα Χειμερινοί Κολυμβητές.

Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία Αγρύπνια (2005) του σκηνοθέτη Νίκου Γραμματικού, τη μουσική για το έργο Το Όνειρο Του Δωδεκάμερου (2007) του Γιώργου Θεοτοκά που ανέβασε η Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τη μουσική για τη θεατρική παράσταση Ερρίκος-Εδουάρδος-Ριχάρδος (2010) που ανέβασε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 2008 κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ Σκηνές Από Ένα Tαξίδι ένα δίσκο ορχηστρικό, στον οποίο παίζει κιθάρα ακουστική και ηλεκτρική σε συνθέσεις επηρεασμένες από την ελληνική λαϊκή μουσική μέχρι τη ροκ μουσική. Ακολουθεί το 2010 ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος Απ’ Την Σπηλιά Του Δράκου στον οποίο διασκευάζει ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1930. (Πηγή)

Με αφορμή την εμφάνισή του στο KooKoo στις 10/04, μιλάει με τον Λουστράκο για μουσική και όχι μόνο…

Μπάμπης Παπαδόπουλος @ Loustrakos (9/4/2014) by Veryimportantpodcasts on Mixcloud

χορηγός