Οι μουσικές επιλογές της Ευδοξίας Γραμμένου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αγαπητή κυρία Γραμμένου, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Η ποιητική σας συλλογή «Σκιές σε σκοτεινά όνειρα πάθους», είναι το πρώτο σας βιβλίο. Τι σας οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας, του φανταστικού; Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο.
Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω κι εγώ για τη φιλοξενία και για τη δυνατότητα που μου προσφέρετε, ώστε να γνωρίσουν οι ακροατές σας το έργο μου.
Η λογοτεχνία γενικότερα και ειδικότερα η ποίηση είναι πάνω απ’ όλα συναίσθημα και καταγραφή συναισθημάτων σε πεζό λόγο. Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι απλά πιο κοντά στα συναισθήματα που ήθελα να εκφράσω. Το βιβλίο μιλάει για τα συσσωρευμένα συναισθήματα μιας περιόδου της ζωής μου που ζούσαν μαζί μου σαν σκιές για πολλά χρόνια και έψαχναν έναν τρόπο να εκφραστούν, να βγουν στο φως, να αποχτήσουν υπόσταση, συναίσθηση. Είναι τα καθημερινά συναισθήματα της αγάπης, του έρωτα, του πάθους, του μίσους, της ζήλιας, της προδοσίας που ζούμε μαζί τους, αλλά τις περισσότερες φορές δεν τολμάμε να τα κοιτάξουμε, να τους μιλήσουμε, να τα αντιμετωπίσουμε και να τα εκφράσουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε. Μέσα στα οχτώ ποιήματα του βιβλίου, που μπορούν να χαρακτηρισθούν και σαν οχτώ μικρές ιστορίες, θέλησα να ελευθερώσω τις σκιές στο φως χαράζοντας τες επάνω σε λευκές σελίδες χαρτιού. Το βιβλίο αυτό μιλά για συναισθήματα που όλοι έχουμε μέσα μας και απ’ ο,τι έχω ακούσει από αναγνώστες, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν δει τον εαυτό τους μέσα σε αυτά τα οχτώ ποιήματα. Και αυτό είναι κάτι θετικό, γιατί κατάφερε να τους αγγίξει.
Πόσο εύκολο είναι για έναν συγγραφέα-ποιητή του συγκεκριμένου είδους να βρει εκδοτική στέγη στην Ελλάδα; Οι Έλληνες ανταποκρίνονται σε αυτό το είδος ή ακόμα δεν το έχουν γνωρίσει σε ικανοποιητικό βαθμό;
Το γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μου, είναι ότι είμαστε κοινωνικά και πολιτιστικά βαθιά συντηρητική κοινωνία. Σίγουρα δεν είναι εύκολο ένας συγγραφέας-ποιητής του φανταστικού να βρει εκδοτική στέγη στην Ελλάδα, καθώς κινείται έξω από τα κλασσικά όρια. Όμως υπάρχουν αρκετοί εκδοτικοί, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, που στηρίζουν συνειδητά τη λογοτεχνία του φανταστικού και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται! Αυτό που σε γεμίζει περισσότερη χαρά απ’ όλα, είναι να επικοινωνούν άγνωστοι άνθρωποι μαζί σου απλώς για να σου μεταφέρουν το πόσο τους άρεσε το βιβλίο σου. Και στην τελευταία παρουσίαση που συμμετείχα με το βιβλίο μου, στις Όψεις του Φανταστικού τον Απρίλιο στην Αθήνα, που είναι εκδηλώσεις ειδικά για τη λογοτεχνία του φανταστικού, πέρασαν εκατοντάδες άνθρωποι, κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις… Αυτό σημαίνει ότι οι αναγνώστες έχουν αρχίσει να “ανοίγονται” και να είναι θετικοί και δεκτικοί σε άλλα λογοτεχνικά είδη, με τα οποία πριν ίσως δεν είχαν ασχοληθεί. Αυτό νομίζω δείχνει πολλά…
Σε μια εποχή οικονομικο-κοινωνικών αλλαγών και της σημαντικής ανησυχίας και πιθανής απαισιοδοξίας του κόσμου, πόσο μπορεί η λογοτεχνία του φανταστικού, το ταξίδι σε κόσμους ονειρικούς και σκοτεινούς, να είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα;
Υπάρχει μια φράση που λέει ότι “οι καλύτερες και φθηνότερες διακοπές είναι ένα καινούργιο βιβλίο”. Το κάθε βιβλίο, του κάθε λογοτεχνικού είδους, είναι με τον δικό του τρόπο μια διαφυγή από την καθημερινότητα. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας, να σε βάλει να σκεφτείς, να γνωρίσεις καινούργιους κόσμους και πράγματα, να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, έξω από τα όρια της καθημερινότητας, παίρνοντας εφόδια για να αλλάξεις αυτήν την καθημερινότητα και να την γεμίσεις χρώματα και όνειρα. Η λογοτεχνία του φανταστικού λειτουργεί σαν μια πρωτοποριακή και νεωτεριστική δύναμη μέσα στη λογοτεχνία και στην κοινωνία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φανταστεί και το αύριο που έρχεται μαζί με τις απαντήσεις, αλλά να κρατήσει και το παρελθόν ζωντανό. Και σαν κάθε νεωτεριστικό ρεύμα συνήθως δικαιώνεται. Όταν ο Arthur Clark το 1940 οραματίστηκε τους δορυφόρους ήταν επιστημονική φαντασία, αλλά δεν νομίζω αυτό να το ονομάζει κάποιος σήμερα διαφυγή από την πραγματικότητα… Κάθε βιβλίο είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, ανεξάρτητα από το είδος στο οποίο ανήκει. Σε καμία περίπτωση ένα βιβλίο δεν μπορεί να επιβαρύνει αρνητικά έναν άνθρωπο, αντιθέτως μόνο κάτι καλό μπορεί να του προσφέρει!
Πώς εμπνέεστε για να ξεκινήσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου; Λειτουργείτε βάσει προγράμματος – ιδέες διαμορφωμένες ή αυθόρμητα – από γεγονότα ή περιστάσεις;
Όταν γράφεις ποίηση πρώτα απ’ όλα εμπνέεσαι από την ίδια τη ζωή, από έντονα γεγονότα και καταστάσεις που ο ίδιος έχεις βιώσει.. Και αυτό δεν μπορεί να μπει σε κάποιο πρόγραμμα. Όπως δεν μπορείς να προγραμματίσεις αν θέλεις να σου συμβεί κάτι ή όχι, έτσι κι αυτό, απλά το αφήνεις να συμβεί, το αφήνεις να ελευθερωθεί… Η αληθινή ποίηση για μένα είναι αγνό, “καθαρό” συναίσθημα. Και όταν λέω αγνό και “καθαρό”, δεν εννοώ ότι το συναίσθημα αυτό θα είναι απαραίτητα θετικό, είναι τα συναισθήματα που νιώθουμε έντονα μέσα μας και μπορούμε απόλυτα να τα αναγνωρίσουμε. Είναι το φως και το σκοτάδι, η φωτιά και ο πάγος, το άπειρο και το μηδέν, όλα αυτά που ζούνε, λάμπουν, κυκλοφορούν, καίγονται, σπαράζουν μέσα σου και περιμένουν απλώς να ωριμάσουν για να βγουν στο φως και να τραφούν από τη ζωή. Και γίνονται προτάσεις σε λευκό χαρτί.
Υπάρχουν νέα βιβλία ή συγγραφείς της φανταστικής λογοτεχνίας (και όχι μόνο) που σας έχουν ενθουσιάσει; Διαβάζετε κάτι αυτήν την περίοδο;
Αυτή τη περίοδο διαβάζω τρία πολύτιμα βιβλία για εμένα. Τρεις ανθολογίες που εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Τους Θρύλους του Σύμπαντος ΙΙΙ, την Θύελλα στον Χρόνο, και την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη. Είναι τρεις ανθολογίες όπου συμμετέχουν συνολικά εκατό Έλληνες συγγραφείς και σε μαγεύουν με την πολυχρωμία των ονείρων τους δείχνοντας πραγματικά τι μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία του φανταστικού και οι συγγραφείς που γράφουν αυτό το είδος όταν βρουν βήμα για να εκφραστούν! Όπως καταλάβατε, μερικές φορές δεν χρειάζεται να τελειώσεις ένα βιβλίο για να αρχίσεις ένα άλλο, ειδικά αν είναι ανθολογίες που μπορούν να διαβαστούν παράλληλα.
Με την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, θα θέλαμε την άποψή σας για τα e–book. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος τόσο για το «παραδοσιακό» χαρτί όσο και για το «ηλεκτρονικό»;
Σίγουρα τα e-book είναι χρήσιμα, θα αναπτυχθούν, θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει και θα λύσουν παράλληλα και πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με τις ψηλές τιμές των βιβλίων και τα προβλήματα διακίνησης ανάμεσα στις χώρες. Θα κάνουν τη λογοτεχνία πραγματικά παγκόσμια. Όμως δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τα τυπωμένα βιβλία εξολοκλήρου. Το βιβλίο είναι τέχνη, όνειρο, αγάπη. Έχετε μπει ποτέ σε μια Βιβλιοθήκη ή σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο; Έχετε μυρίσει αυτή την μαγική πολύχρωμη μυρωδιά των βιβλίων; Έχετε χαϊδέψει τα καλλίγραμμα εξώφυλλα και τα μεταξένια σε αφή χαρτιά; Αυτά τα πράγματα δεν θα μπορέσει ποτέ, ευτυχώς, να τα αντικαταστήσει το e-book.
Πόσο σημαντική είναι η μουσική στη ζωή σας; Έχετε κάποιο αγαπημένο είδος που πιθανόν να σας συνοδεύει και κατά τη συγγραφή;
Η μουσική φυσικά και είναι σημαντική στη ζωή μου, μιας και είναι ακόμη ένας δυνατός τρόπος έκφρασης. Κατά τη συγγραφή δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής που με συντροφεύει, μπορώ να ακούσω οτιδήποτε, είναι ανάλογα με την περίσταση και τη διάθεση. Είναι λίγες οι φορές που όταν γράφω δεν θέλω να ακούω τίποτα απολύτως. Συνήθως υπάρχει μουσική κι έτσι, μπορώ να πω, αυτό που θέλω να εκφράσω γίνεται πιο δυνατό, καθώς όπως είπα ξανά, η ποίηση είναι συναίσθημα. Και με την μουσική γίνεται πιο έντονο.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ευδοξία Γραμμένου γεννήθηκε το 1991 στη Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας.
Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία και Συστήματα Πληροφόρησης στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας και έχει εργασθεί εθελοντικά σε δημόσιες και δημοτικές Βιβλιοθήκες.
Έχει συμμετάσχει με ποιήματα, παραμύθια και διηγήματά της σε έξι ανθολογίες των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές και η ποιητική συλλογή “Σκιές σε σκοτεινά όνειρα πάθους” είναι το πρώτο της βιβλίο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το βιβλίο “Σκιές σε σκοτεινά Όνειρα Πάθους” είναι ποιητική συλλογή και αποτελείται από 8 ποιήματα ή ίσως 8 έμμετρα διηγήματα. Το θέμα τους είναι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες με όλα τους τα παράγοντα. Πάθος, μίσος, εκδίκηση, θάνατος-αποχωρισμός.
Ο έρωτας διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο και παίρνει διάφορες όψεις ανάλογα με το πώς ο καθένας τον αισθάνεται. Για κάποιους είναι δημιουργική έκφραση, για άλλους ερωτικό πάθος, ενώ για άλλους βασανιστική οδύνη.
Το βιβλίο «στέκεται» κυρίως στο τελευταίο μέρος, δηλαδή τη βασανιστική οδύνη που προκαλεί ο έρωτας.
Το μίσος, είναι πάθος της ανθρώπινης ψυχής και η εκδίκηση είναι αποτέλεσμα του μίσους, τα οποία είναι αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, και ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.
Η θλίψη είναι το μόνιμο υπόστρωμα κάθε ύπαρξης και η ποίηση αποτελεί την ασφαλέστερη οδό της ψυχικής αποκάλυψης των ανθρώπων!
Στο βιβλίο υπάρχουν 3 ερωτικά ποιήματα.
Ένα ποίημα φαντασίας, το οποίο είναι η Αιματολαγνεία και περιγράφει ένα δείπνο βρικολάκων. Το ποίημα τελειώνει με την φυλακισμένη «αφηγήτρια» να βλέπει πως ήρθε και η δική της σειρά…
Δύο ποιήματα που περιγράφουν εκδίκηση είναι το ποίημα Νότες εκδίκησης, στο οποίο υπάρχει και το στοιχείο του φανταστικού –το πνεύμα του νεκρού συζύγου επιστρέφει να πάρει την ψυχή της συζύγου/φόνισσας- και το ποίημα με τον τίτλο Επιθυμία. Επιθυμία για εκδίκηση.
Ο ήρωας μας ονειρεύτηκε την εκδίκηση αλλά δεν την εφάρμοσε. Η εκδίκηση είναι επιθυμία πολύ έντονη αλλά και αδυναμία της ψυχής… Κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους εκδικητικοί, κάποιοι άλλοι λόγω θλίψης ή απογοήτευσης γίνονται στην πορεία και κατακλύζονται από τις πιο σκοτεινές σκέψεις. Είναι συναίσθημα έντονο, σαν ένα θηρίο δύσμορφο που σε κυνηγάει και σιγά σιγά σου τρώει την ψυχή.
Ένα ποίημα μίσους αλλά και αποχωρισμού είναι ο «Στόχος». Περιγράφει την τραγική πράξη μιας γυναίκας που εξαιτίας του μίσους που της προκάλεσε ο πόλεμος, σκότωσε τον ίδιο της τον άντρα εν αγνοία της…
Από την άλλη, ο θάνατος-αποχωρισμός είναι ένα γεγονός που προκαλεί θλίψη και πόνο.
Αποχωρισμός από άτομα που νιώθουμε μεγάλη αγάπη, όχι απαραίτητα ερωτική. Το ποίημα που μιλάει για τον θάνατο-αποχωρισμό είναι η Απουσία.
Το αερικό μας, που υπάρχει στο εξώφυλλο, θα σας οδηγήσει με φως στα πιο σκοτεινά σας όνειρα. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να δημιουργήσει συναισθήματα ιδιαίτερα στον καθέναν σας, καθώς όλοι έχουμε ή είχαμε σκιές σε όνειρα πάθους!
Για τα ‘likes’ σας εδώ.
Η PLAYLIST ΤΗΣ ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ
- Isole – Forevermore
- My Dying Bride – A Kiss To Remember
- Wintersun – Sadness and Hate
- Candlemass – Demon’s Gate
- CANDLEMASS – Ancient Dreams
- Saint Vitus Dying Inside
- Pentagram – Forever My Queen
- Spiritus Mortis – When the Wind Howled with a Human Voice
- Tefra – Last Dance
- My Dying Bride – The Crown Of Sympathy
- solitude aeturnus-mirror of sorrow
- Solitude Aeturnus – Destiny Falls To Ruin
- Loreena McKennitt – Marco Polo
- Sanctuary – Epitaph
- Isole – Bliss of Solitude