[7+1] με τον Γιαννη Παπαθανασιου

Οι μουσικές επιλογές του Γιάννη Παπαθανασίου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αγαπητέ κύριε Παπαθανασίου, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. «Η Αρχή του Απείρου» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Τι σας οδήγησε στη συγγραφή; Ήταν ένα παλιό απωθημένο ή η ανάγκη αυτή προέκυψε ξαφνικά;

Ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για το δικό σας χρόνο!

Όχι, η συγγραφή δεν προέκυψε ξαφνικά ούτε όμως μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «απωθημένο». Θυμάμαι ότι έγραφα από την αρχή της εφηβείας μου με στυλό και χαρτί τότε αλλά δυστυχώς για εμένα όλες αυτές οι μικρές ιστορίες έχουν πια χαθεί. Θα ήθελα ξέρετε πάρα πολύ να τις ξαναέβλεπα.

Πιο πολύ θα χαρακτήριζα τη συγγραφή έως χόμπυ, γεγονός είναι όμως πως σε κάποια άλλη χώρα με διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές συνθήκες θα μπορούσε και σίγουρα θα ήθελα, να αποτελεί για εμένα το κύριο επάγγελμα. Επίσης, παράλληλα με την άθληση, η συγγραφή είναι για μένα ο τρόπος να ξεχνιέσαι και να ταξιδεύεις αλλού, μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος και πόσο εύκολο είναι να αποτυπωθούν, με επιτυχή τρόπο, στο χαρτί, οι «κόσμοι» που έχουμε στο μυαλό μας..;

Όπως είπα και προηγουμένως, έγραφα από μικρός και τα πρώτα μου βιβλία που λειτούργησαν ως πηγή έμενευσης ήταν τα μυθιστορήματα των Άσιμοφ, Κλαρκ και Κινγκ, από τους σπουδαιότερους συγγραφείς φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Έτσι τα συγκεριμένα εφηβικά βιώματα παρέμειναν ζωντανά μέχρι σήμερα χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ενδιαφέρομαι να δουλέψω πάνω σε άλλα λογοτεχνικά είδη όπως τα αστυνομικά θρίλλερ π.χ. Έτσι, «Η Αρχή του Απείρου» έχει πολλά τέτοια στοιχεία αστυνομικού και πολιτικού μυθιστορήματος όπως πολύ σωστά περιγράφεται στο Δελτίο Τύπου. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, οι κόσμοι του μυαλού μας βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με τον πραγματικό κόσμο. Στη φαντασία μας η ζωή είναι όπως την ονειρεύομαστε, καθώς είμαστε ταυτόχρονα  σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές σε  ιστορίες όπου κυριαρχούν τα πάθη και οι επιθυμίες μας, και θεωρώ ότι είναι περισσότερο καθηλωτική  η αποτύπωση του φανταστικού  παρά η απόδοση του πραγματικού κόσμου που μας πληγώνει καθημερινά και μας συγκινεί λιγότερο.

Οι Συμπαντικές Διαδρομές βοηθούν νέους συγγραφείς και ειδικότερα αυτούς που καταπιάνονται με τη λογοτεχνία του φανταστικού. Ποια η ανταπόκριση του κοινού στο συγκεκριμένο είδος; Έχουν εξοικειωθεί ή ακόμα «έχουμε δρόμο» στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγαλύτερη από όσο κάποιος θα πίστευε, ωστόσο, ακόμα υστερεί σε σχέση με άλλες δυτικοευρωπαικές χώρες. Όμως προοδευτικά ολοένα και περισσότερο κοινό εξοικοιώνεται με τη λογοτεχνία του φανταστικού καθώς προοδευτικά καταλαβαίνει πως το φανταστικό δεν είναι κάτι απρόσιτο και μυστηριώδες που δεν μπορεί να κατανοήσει αλλά, αντίθετα, ένα λογοτεχνικό είδος που σε ταξιδεύει όπως και τα άλλα, με μεγαλύτερη όμως επιτάχυνση. Προσθέτω επίσης, πως παραδοσιακά στη χώρα μας η βιομηχανία του βιβλίου είναι υποτιμημένη και αυτό το αναφέρω απλά σαν μία κατάσταση χωρίς καμία δόση κριτικής. Εγώ ο ίδιος προσωπικά δεν διστάζω να παραδεκτώ άλλωστε πως θα διάβαζα αρκετά λιγότερο αν δεν χρησιμοποιούσα καθημερινά το μετρό.

Μιλήστε μας λίγο για το βιβλίο «Η Αρχή του Απείρου». Είναι ένα πολυσέλιδο βιβλίο, που όμως κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο και κάνει τον αναγνώστη να ανυπομονεί για τη συνέχεια. Τι σας ενέπνευσε για τη συγγραφή του;

Το βιβλίο έχει 540 σελίδες και είναι γραμμένο σε απλή και ευθεία γλώσσα με έμφαση στους διαλόγους καταρχήν και στις περιγραφές κατά δεύτερο λόγο. Από όσο γνωρίζω από κριτικές φίλων, πράγματι, σε κάνει να θέλει να γυρίσεις τη σελίδα για να δεις τι συμβαίνει στην επόμενη. Και αυτό ακριβώς ήθελα να πετύχω, δηλαδή την εύκολη ανάγνωση και την επιθυμία του αναγνώστη να αφήσει τον εαυτό του να ταξιδέψει μέσα από τις ανοικτές σελίδες.

Όσο για την έμπνευση, η έστω και μακρινή σχέση μου με τη φυσική–καθώς δεν εξασκώ το επάγγελμα το οποίο σπούδασα- επέδρασε καταλυτικά στην συγγραφή της «Αρχής του Απείρου». Στόχος μου ήταν να παρουσιάσω ένα μυθιστόρημα τόσο βασισμένο στην εναλλακτική επιστημονική φαντασία πέρα των τετριμένων όσο και εφοδιασμένο με πολλά ψήγματα τεχνολογικού ρεαλισμού αλλά και ανθρώπινων σχέσεων. Η προσωπικότητα δε του βασικού ήρωα τείνει περισσότερο σε ένα χαρακτήρα «αντί-σταρ» με τα συνήθη ελλατώματα, φοβίες και προκαταλήψεις που έχει ένας συνηθισμένος άνθρωπός. Η ηρωίδα παράλληλα, βασίζετει περισσότερο στη λογική παρά στον αυθορμητισμό και επομένως αναπόφευκτα συμπληρώνει το βασικό ήρωα στην περιπέτεια.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο αυτήν την περίοδο; Και φυσικά θα θέλαμε κάποιες προτάσεις σας για βιβλία και συγγραφείς.

Ναι, «Η Αρχή του Απείρου» είναι ένα βιβλίο του οποίου το τέλος είναι έτσι φτιαγμένο που να μπορεί να θεωρηθεί ένα αυτοτελές μυθιστόρημα αλλά ταυτόχρονα να επιτρέπει ένα δεύτερο μέρος. Το τελευταίο είναι ήδη έτοιμο και πάντα σε συννενόηση με τις Συμπαντικές Διαδρομές θα μπορούσε να εκδοθεί μέσα στο 2015. Ακόμα δουλέυω και πάνω σε ένα τρίτο ανεξάρτητο μυθιστόρημα με διαφορετικούς ήρωες.

Όσο για νέα βιβλία θα πρότεινα Jo Nesbo (Ο Λυτρωτής, Ο Χιονάνθρωπος, Αστυνομία) , Maurice Attia (Μαύρο Αλγέρι, Κόκκινη Μασσαλία, Παρίσι Blues) και Philip Kerr (Άνθρωπος χωρίς ανάσα, Μοιραία Πράγα, Η τριλογία του Βερολίνου) που είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και συγχρόνως συνεχής πηγή έμπνευσης. Το οξύμωρο είναι φυσικά πως δεν πρόκειται για συγγραφείς ε.φ αλλά μυθιστορημάτων αστυνομικών, νουάρ και εποχής, όλα όμως με εξαιρετικές αφηγήσεις, εκπληκτικούς χαρακτήρες και βέβαια σπουδαία δράση.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, θα θέλαμε την άποψή σας για τα ebook. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος τόσο για το «παραδοσιακό» χαρτί όσο και για το «ηλεκτρονικό»; Και σε προέκταση αυτής της ερώτησης, κάνετε χρήση των social media; Πόσο σημαντικά τα θεωρείτε για την προώθηση της δουλειάς σας ή και για την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση;

Αναμφισβήτητα, το παραδοσιακό χαρτί έχει πολλά χρόνια ακόμα μπροστά του και πεποίθησή μου είναι πως θα μείνει αθάνατο όπως το βινύλιο στη μουσική που όπως βλέπουμε βρίσκεται σε άνθηση ξανά. Αυτό δεν αναιρεί την χρησιμότητα του e-book καθώς η νέα γενιά είναι πλήρως εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες. Tα οφέλη από την χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορούν να είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας κάποιας ιστοσελίδας, η βελτίωση της θέσης στις σχετικές αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης και κατ επέκταση η μείωση του διαφημιστικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό και καθώς τα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται σε μία επικοινωνία προσωπικού επιπέδου αλλά και στην μεγάλη ταχύτητα, αυτά έχουν φτάσει να αποτελούν απαραίτητη προυπόθεση για την ολοκληρωμένη προβολή του βιβλίου.

Πόσο σημαντική είναι η μουσική στη ζωή σας; Γράφετε με τη συνοδεία της ή θέλετε την απόλυτη ησυχία για συγκέντρωση;

Η μουσική ήταν πολύ σημαντική τα χρόνια της εφηβείας μου αλλά και αργότερα με συνεχείς αγοραπωλησίες δίσκων και συμμετοχές σε μουσικά σχήματα αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν γνωρίζω μουσική με την κλασσική σημασία της λέξης, δεν ξέρω να διαβάζω νότες δηλαδή. Αργότερα η σχέση αυτή άρχισε να ξεθωριάζει και ομολογώ πως στις ημέρες μας δεν βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν παλιότερα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό όπως η..ηλικία και οι διαφορετικές υποχρεώσεις. Συνεπώς, δεν είμαι συνηθισμένος να γράφω υπό τη συνοδεία μουσικής, απλά γράφω οποτεδήποτε μέσα στην ημέρα όταν έχω έμπνευση. Ως εκ τούτου προτιμώ περισσότερο την ησυχία και ένα ποτήρι κρασί χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως δεν μπορώ κάποια στιγμή να ακούω κάποια αγαπημένα μουσικά κομμάτια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γιάννης Παπαθανασίου

Ο Γιάννης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Α.Π.Θ (Bachelor of Science) και έχει Μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το University of Nottingham (Master of Arts). Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και αυτό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ”

905274_522748931116901_614476221_o

Kυκλοφορεί το πρώτο μυθιστόρημα του Γιάννη Παπαθανασίου, το υπαρξιακό διαχωροχρονικό πολιτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, «Η Αρχή του Απείρου».

Ένα σκληρό αλλά και ρομαντικό κείμενο, με έντονη αγωνία και ανατροπές που διαδραματίζεται σε ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό κόσμων καθώς ξεχασμένα πλάσματα θεοί περιφέρονται ανάμεσα στα άστρα.

Ένα βιβλίο που θα σας συναρπάσει από την πρώτη σελίδα και θα σας οδηγήσει βήμα-βήμα στην ύστατη αναζήτηση!

Είναι δυνατόν να τα βάλει κανείς με το σύμπαν; Να προβλέψει το άπειρο; Να κρατήσει ζωντανές όλες τις διαφορετικές πραγματικότητες που υπάρχουν; Και τελικά, τι ακριβώς είναι αυτό που ονομάζουμε Γαλαξία και τι μπορεί να θυμάται;

«Σεράγεβο 1993 καλοκαίρι και εγώ παιδάκι δέκα χρονών να περπατάω ανέμελος στη Ferhadija. Ο ήλιος έλαμπε, η ζέστη αποπνικτική στα μέσα του Ιούλη και στον πεζόδρομο οι συνηθισμένες σκηνές των καταστηματαρχών που άνοιγαν τα μαγαζιά τους, με πλαστικά ποτήρια καφέ στο χέρι. Άνθρωποι που πήγαιναν βιαστικοί στη δουλειά τους, μανάδες με μικρά παιδιά να τα πηγαίνουν σχολείο, έφηβοι με ποδήλατα ανάμεσα στις καφετέριες. Καθώς προχωρούσα μπροστά από την καθολική εκκλησία και την εβραϊκή συναγωγή έβλεπα στο βάθος τους μιναρέδες της παλιάς πόλης. Ξάφνου, το σκηνικό άλλαξε μόλις έστριψα στον πρώτο δρόμο δεξιά και είδα τις στέγες των σπιτιών να είναι μισοδιαλυμένες και μια βροχή από κεραμίδια να πέφτει σπάζοντας σε κομμάτια και να με ξεκουφαίνει.»

Ο Μάρκαν Πέρεττ, κατάγεται από την Βοσνία, αλλά είναι Βρετανός πολίτης. Είναι ένας καθώς πρέπει άνθρωπος της εποχής του, ο οποίος βαριόταν τις Τετάρτες μέχρι εκείνη την Τετάρτη, στις 27 Οκτωβρίου του 2021, όταν η ζωή του θα αλλάξει δραματικά. Μέσα από την περιπέτεια που θα ζήσει δε θα βγει ίδιος μα ούτε και αλώβητος. Το πιο σημαντικό: θα ξέρει πλέον ποιος είναι αληθινά και θα γνωρίζει πράγματα που ένας απλός ανθρώπινος νους δε θα μπορούσε να τα χωρέσει. Η «Αρχή του Απείρου» είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που έχει να προτείνει μια ξεχωριστή άποψη για το σύμπαν και τη μοναδικότητα της ψυχής, όταν αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με το άπειρο. Πιθανά, ανάμεσα στις σελίδες του, να βρείτε και τη δική σας ψυχή να στέκεται γυμνή απέναντι στο σύμπαν.

Για τα ‘likes’ σας εδώ.

Η PLAYLIST TOY ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

1. Another girl another planet – The Only Ones
2. Walk on the wild side –Lou Reed
3. Sunday morning-The Velvet Underground
4. Heroes-David Bowie
5. Brickfield nights-The Boys
6. Whips and Furs-The Vibrators
7. Teenage Kicks-The Undertones
8. Rudie cant fail-The Clash
9. The side I’ll never show-The Dream Syndicate
10. Basket Case-Green Day
11. Gate 49-Stiff Little Fingers
12. Enola Gay-OMD
13. Happy when it rains-The Jesus and Mary Chain
14. Story of my life-Social Distortion
15. Come as you are-Nirvana