Συνεντευξη [Q&A] με την Ελση Τσουκαρακη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αγαπητή κυρία Τσουκαράκη, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Στο βιβλίο σας «Ο ήλιος του Σεπτέμβρη» θα τολμούσαμε να πούμε ότι παρατηρούμε στο πρόσωπο του Ρωμανού έναν ιδιόμορφο τύπο Πυγμαλίωνα. Από πού εμπνευστήκατε την ιστορία; Πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία της συγγραφής του. 

Στην πραγματικότητα αποζητούσα στο πρόσωπο του Ρωμανού, μια πόρτα εισόδου σ’ έναν κόσμο της προσωπικής μου φιλοσοφίας, όπου η κοινωνική υποκρισία απαξιώνεται κι η προσπάθεια του κάθε ανθρώπου – ακόμα κι αν έχει πληγωθεί πάρα πολύ στη ζωή – να στηριχθεί στα πόδια του, αναδεικνύεται σε απώτερο σκοπό της ατομικής του πορείας. Έντυσα με τα «πιστεύω» μου έναν ήρωα και του έδωσα πνοή και βήμα να εκφραστεί.

Έχετε την ικανότητα να αποτυπώνετε τους χαρακτήρες στο χαρτί με ευαισθησία και μας κάνετε να τους γνωρίζουμε και να τους καταλαβαίνουμε σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξε κάποια σκηνή / στιγμή στο βιβλίο που σας συγκίνησε ιδιαίτερα κατά την αποτύπωσή της στο χαρτί; Ταυτίζεστε με κάποια από τις ηρωίδες σας, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, ιδιαίτερα στο συναισθηματικό κομμάτι; Νιώθετε κάποια «πιο κοντά» σε σας;

Σας ευχαριστώ για τα όμορφα σχόλια που με κερνάτε!

Με αγγίζει πάντα βαθύτατα η ερήμωση της ψυχής κι η αίσθηση της ανθρώπινης μοναξιάς. Ξεχωρίζω την επιλογή της μοναχικότητας. Οπότε η απελπισία, την οποία ένιωσαν κάποια στιγμή οι ηρωίδες μου με παραλύει κι εμένα προσωπικά. Δεν ταυτίζομαι στο σύνολο με τις ηρωίδες μου, αλλά επιλεκτικά σε ορισμένα κεφάλαια της πορείας τους, τα οποία συγκλίνουν με τις κοινές συναισθηματικές πορείες όλων των γυναικών. Ίσως περισσότερο κοντά νιώθω τη Φανή, επειδή δεν πέρασε την εμπειρία του ορφανοτροφείου κι επιπλέον μεγάλωσε και γαλουχήθηκε με ταμπέλες – όπως όλοι μας – τις οποίες με πολύ κόπο και τίμημα κατόρθωσε ν’ αποτινάξει από τη ζωή της.

Στη σύγχρονη εποχή, πόσο εύκολο είναι να ανακαλύψουμε τη δύναμη που κρύβεται μέσα μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία ή να αναζητήσουμε τον πραγματικό μας εαυτό; Πόσο σημαντική είναι η «ώθηση» και η υποστήριξη από έναν άλλο συνάνθρωπο που θα μπορέσει να μας δείξει το δρόμο ή πιο λαϊκά, «να μας ανοίξει τα μάτια»;

Η στιγμή της εσωτερικής αφύπνισης, δεν έχει ηλικία, εποχή ή κατάλληλο χρόνο. Πονάει πάντα! Συνήθως συμβαίνει όταν δεχόμαστε ένα μεγάλο χτύπημα και ταρακούνημα στη ζωή μας. Αλίμονο αν δεν αντλήσουμε δύναμη να στηριχτούμε στα δικά μας αποθέματα δύναμης και να σταθούμε όρθιοι με τα δικά μας ποδάρια. Αλίμονο όμως εξίσου, αν δε βρεθεί στο δρόμο μας κι ένα χέρι συμπαράστασης και βοήθειας, ή να μας «ανοίξει περισσότερο τα μάτια», με οποιονδήποτε τίτλο κι αν ονομάσουμε την παρουσία του. Έρωτα! Φιλία! Συναδελφοσύνη!… Συγγένεια…Συντροφικότητα.. Ίσως ο τελικός προορισμός της προσωπικής λύτρωσης να καταλήγει ίδιος, απλώς αν βαδίσει προς αυτόν κάποιος ολομόναχος θα χτυπηθεί περισσότερο από τα σκοτάδια και τους δαίμονές του!

Πώς αρχίζετε τη διαδικασία για τη συγγραφή ενός βιβλίου; Μπορεί να είναι από μία έμπνευση/ιδέα αυθόρμητης φύσεως ή υπάρχει διεργασία χρονική;

Διαθέτω πολλή φαντασία από μικρό παιδί. Πλάθω εύκολα ιστορίες με το μυαλό μου και συχνά καταφεύγω σε δικούς μου ονειρικούς κόσμους. Από τις τρεις επιλογές της ερώτησής σας, θα προτιμήσω σαν απάντηση την: ιδέα αυθόρμητης φύσεως!… άραγε το ίδιο δεν είναι κι η έμπνευση…;

Ποια βιβλία θα μας προτείνατε να διαβάσουμε για τις γιορτές ή και να δωρίσουμε σε οικογένεια και φίλους;

Κάθε βιβλίο αποτελεί ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο ολάκερο. Άλλοι επιλέγουν πόλεις κλασσικής ομορφιάς, άλλοι εξωτικούς τόπους, άλλοι αναζητούν ηρεμία, περιπέτεια, δρόμους διαφυγής κι εξερεύνησης. Ο προορισμός διαφέρει ανάλογα το χαρακτήρα και τις προσδοκίες της ψυχής καθενός.

Στους νέους θα πρότεινα γνωριμία με κλασσικούς συγγραφείς, στους μεγαλύτερους οποιοδήποτε βιβλίο, καταλαγιάζει κι απαλύνει τη ψυχή τους ή ακόμα βιογραφίες ανθρώπων οι οποίοι άφησαν έντονο το σημάδι τους σε αυτήν τη Γη! Τόσοι τίτλοι στη διάθεσή του!!! Οι προσωπικές μου προτιμήσεις είναι πλέον ιδιόρρυθμες με τα χρόνια. Έχω διαβάσει ένα σύμπαν από βιβλία…!!!

Αυτή είναι μία ερώτηση που κάνουμε σχεδόν σε όλους τους συγγραφείς: θα θέλαμε την άποψή σας για τα e-book. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος τόσο για το «παραδοσιακό» χαρτί όσο και για το «ηλεκτρονικό»;

Φυσικά κι υπάρχει χώρος και για τα δύο. Πόσο όμορφο είναι να διαφοροποιούνται τα γούστα κι οι προτιμήσεις των ανθρώπων! Τα e-book είναι μια νέα πρόταση της μοντέρνας εποχής. Ας επιλέγει κάποιος ελεύθερα… είτε να μυρίζει ένα παραδοσιακό βιβλίο, κρατώντας το στα χέρια, είτε κάποιος άλλος να εστιάζει με ενδιαφέρον το βλέμμα στην ηλεκτρονική του οθόνη.

Ο προορισμός του ταξιδιού είναι ο ίδιος… Απλώς η επιλογή του μέσου μεταφοράς αλλάζει.

Συγγραφή με συνοδεία μουσικής ή απόλυτη ησυχία; Η/Υ ή χαρτί για τη συγγραφή;

Κάποτε δεν μπορούσα να πατήσω καν ένα πλήκτρο. Έπρεπε οπωσδήποτε να ελέγχω την κίνηση του μολυβιού στο χέρι. Τώρα πια δεν μπορώ να εργαστώ χωρίς υπολογιστή… Σαν να είναι επέκταση του μυαλού μου… o tempora o mores!

Χμμ… την ώρα που γράφω, απόλυτη ησυχία. Τις στιγμές που διορθώνω, οπωσδήποτε μουσική από ψιθυριστά έως διαπασών !!

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

558_zps3f80f4bf

Η ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ γεννήθηκε στο Κάιρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από παιδί είχε τον τρόπο της να επικοινωνεί με τις λέξεις.

Σπούδασε γερμανική και γαλλική φιλολογία.

Δίδαξε σε σχολεία, ασχολήθηκε με μεταφράσεις, έγραψε διηγήματα και σενάρια, και τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως καθηγήτρια γερμανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Αν και θεωρεί μεγάλη τύχη τη συναναστροφή με παιδιά και εφήβους, θα της άρεσε να δηλώνει «επάγγελμα: ονειροπόλα». Έχει δύο κόρες. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η ΠΟΙΝΗ, ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ, ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ και Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ”

9786180106565_3D_zps25701a60

Η Φανή ήταν μια γυναίκα ανασφαλής, ευάλωτη, χωρίς ιδιαίτερα χαρίσματα και ικανότητες. Η οικογένεια που δημιούργησε δεν τη βοήθησε να βρει τη δύναμη να υπερνικήσει τα τρωτά σημεία της. Πληγωμένη από την προδοσία, κλείδωσε την καρδιά της μέχρι τη στιγμή που εισέβαλε στη ζωή της για να ανατρέψει τα πάντα ο Ρωμανός, που μπόρεσε να φωτίσει την κρυμμένη δύναμη και την εσωτερική ομορφιά της.

Η Μάγια, αντίθετα, υπήρξε δραστήρια και γεμάτη αυτοπεποίθηση, έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Βίωνε την ψευδαίσθηση ενός ευτυχισμένου γάμου, στον οποίο όμως ήταν εγκλωβισμένη. Όταν γνώρισε τον αινιγματικό Ρωμανό, αφέθηκε στην αγκαλιά του, το πιο απάνεμο κι ασφαλές λιμάνι στην πορεία της.

Ο Ρωμανός δέθηκε με τις δύο αυτές γυναίκες, που του χάρισαν την ευτυχία και τον ολοκλήρωσαν η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο. Κατόρθωσε να τις μεταμορφώσει, να αναδείξει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους και πάνω απ’ όλα να γεμίσει τις ζωές τους μ’ έναν παράξενο, μεγάλο έρωτα∙ έναν έρωτα που τις σημάδεψε για πάντα.

Την αγάπη τη νιώθεις πραγματικά όταν παραδίνεσαι σ’ εκείνη χωρίς όρους.

Πατήστε εδώ ή στο Logo των εκδόσεων κάτωθι, για να κάνετε Like στη σελίδα των Εκδόσεων Ψυχογιός!