[7+1] με τον Ανδρεα Καπανδρεου

Οι μουσικές επιλογές του Ανδρέα Καπανδρέου θα σας συνοδεύσουν στην ανάγνωση της συνέντευξης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ανδρέα, θα θέλαμε να σε καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σε ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτεις. «Ο γιος της μάγισσας» αποτελείται από 15 διηγήματα. Μίλησέ μας λίγο για το βιβλίο. Από πού εμπνεύστηκες για τη συγγραφή του; Τα διηγήματα γράφτηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο ή όχι;

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους ακροατές σας.

Το βιβλίο «Ο γιος της μάγισσας» εκδόθηκε από τις Συμπαντικές Διαδρομές το 2012 και αποτελείται από 15 παράξενες ιστορίες. «Ο γιος της μάγισσας» είναι το πρώτο στη σειρά και το μεγαλύτερο σε έκταση διήγημα του βιβλίου. Ανάμεσα στα διηγήματα μπορεί κάποιος να διαβάσει ιστορίες τρόμου, φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχουν ακόμα και κάποια διηγήματα με μαύρο χιούμορ καθώς και μερικά που δεν ανήκουν στην κατηγορία του φανταστικού διηγήματος. Όλα έχουν πάντως σαν κοινά χαρακτηριστικα το αλλόκοτο, την παράξενη πλοκή και τις ανατροπές.

Η πηγή έμπνευσης ποικίλει κάθε φορά. Αυτή μπορεί να είναι μια συζήτηση στην οποία έλαβα μέρος, κάτι που διάβασα, ένα όνειρο που είδα, μια ταινία στον κινηματογράφο ή ακόμα και οι στίχοι ενός τραγουδιού.

Οι ιστορίες του βιβλίου γράφτηκαν σε περίοδο δύο χρόνων, μεταξύ 2010-2012. Αυτή ήταν η χρονική περίοδος που μεσολάβησε μεταξύ της έκδοσης του πρώτου μου βιβλίου («Το τρομακτικό μυστικό του Αϊνστάιν») και του δεύτερου («Ο γιος της μάγισσας»).

Το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας δεν είναι ακόμα τόσο οικείο στον Έλληνα αναγνώστη. Υπάρχουν βέβαια οι διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές που χρησιμοποιούν κάποια από αυτά τα θέματα, αλλά το βιβλίο της φανταστικής λογοτεχνίας δεν έχει ακόμα γίνει δημοφιλές. Κατά πόσο συμφωνείς και πες μας και αν έχεις διαπιστώσει διαφορές μεταξύ του αναγνωστικού κοινού σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Έλληνας, γενικά, είναι οικείος στο φανταστικό και έχει όλο το υπόβαθρο να δεχτεί αυτού του είδους τη λογοτεχνία, αφού μεγαλώνει διδασκόμενος την ελληνική μυθολογία η οποία βρίθει από φανταστικά στοιχεία. Η Οδύσσεια και η Ιλιάδα του Ομήρου που διδασκόμαστε στο σχολείο, θεωρούνται από πολλούς ως τα πρώτα μυθιστορήματα φαντασίας. Παραδόξως, όμως, η σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού δεν είναι τόσο δημοφιλής ανάμεσα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους οι οποίοι συνέτειναν ώστε το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας να απαξιωθεί και να τεθεί στο περιθώριο. Οι κινηματογραφικές και οι τηλεοπτικές παραγωγές που ασχολούνται με το φανταστικό, φυσικά και βοηθούν αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά ώστε η λογοτεχνία του φανταστικού να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ελλάδα (αλλά και στην Κύπρο). Είμαι όμως αισιόδοξος αφού βλέπω μια έντονη κινητικότητα στο χώρο τα τελευταία χρόνια.

Το αναγνωστικό κοινό σε Ελλάδα και Κύπρο έχει κοινά χαρακτηριστικά. Αυτό που διαφέρει, ίσως, είναι η ακόμα πιο κλειστή – συντηρητική κοινωνία που υπάρχει στην Κύπρο η οποία κάνει ακόμα δυσκολότερη την αποδοχή ενός μη συμβατικού είδους λογοτεχνίας όπως η φανταστική.

Με σπουδές βιβλιοθηκονομίας και με εργασία πάνω στο αντικείμενό σου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κανείς πιθανόν δεν εκπλήσσεται από την απόφασή σου να γράψεις. Αλλά, ήταν η συγγραφή ένα όνειρο ζωής ή παρασύρθηκες από τη γοητεία των σπουδών σου και κινητοποιήθηκες προς αυτή τη διαδικασία;

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δεν σημαίνει πως όσοι κάνουν σχετικές σπουδές ή όσοι εργάζονται ανάμεσα σε βιβλία γράφουν κιόλας. Ξέρω πολλούς από τον χώρο οι οποίοι, δυστυχώς, δεν διαβάζουν καν…

Όσον αφορά εμένα, η συγγραφή δεν ήταν ούτε όνειρο ζωής ούτε παρασύρθηκα σε αυτή από τη γοητεία των σπουδών μου. Ήταν κάτι που προέκυψε αργότερα, αρχικά σαν προσωπική ανάγκη έκφρασης και αργότερα σαν ανάγκη επικοινωνίας με τους αναγνώστες.

Ποιους συγγραφείς θαυμάζεις; Υπάρχει κάποιος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης ή έστω κάποιο βιβλίο που θεωρείς σταθμό στην αναγνωστική σου εμπειρία;

Οι συγγραφείς που θαυμάζω (και ζηλεύω για την πέννα τους) είναι πολλοί. Θεωρώ ότι τα αναγνωστικά (όπως και τα ακουστικά) γούστα εξελίσσονται και αλλάζουν ανάλογα με τις εμπειρίες και τη διάθεση του κάθε ενός σε κάθε χρονική περίοδο. Αν θα έπρεπε να αναφέρω δύο ονόματα αυτή τη χρονική στιγμή θα επέλεγα τους Μ. Καραγάτση από τους Έλληνες και τον Stephen King από τους ξένους.

Σίγουρα έχω επηρεαστεί από τους συγγραφείς μέσω των οποίων, σαν παιδί, αγάπησα το βιβλίο και την ανάγνωση και αυτοί είναι κυρίως οι Ιούλιος Βερν και Πηνελόπη Δέλτα. Θα συμπληρώσω και τον Φρέντυ Γερμανό ο οποίος θεωρώ ότι με έχει επηρεάσει κατά την εφηβεία μου.

Μπορείς να περιγράψεις κάποια διαδικαστικά που τηρείς: Πόσες ώρες την ημέρα αφιερώνεις στο γράψιμο; Χρησιμοποιείς υπολογιστή ή χαρτί για τα έργα σου;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, η συγγραφή για μένα είναι ένα χόμπι στο οποίο δεν μπορώ να αφιερώσω τον χρόνο που θα ήθελα. Προσπαθώ να γράφω στον χρόνο που «κλέβω» μεταξύ δουλειάς, οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά και άλλων χόμπι όπως η ανάγνωση. Βρίσκω πολύ πιο εύκολο να γράφω κατευθείαν στον υπολογιστή με εξαίρεση, ίσως, κάποια σημείωση ή κάποια ιδέα που μπορεί να σημειώσω πρόχειρα σε χαρτί, όταν δεν έχω κοντά μου υπολογιστή, για να μην την ξεχάσω.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, θα θέλαμε την άποψή σου για τα e-book. Πιστεύεις ότι υπάρχει χώρος τόσο για το «παραδοσιακό» χαρτί όσο και για το «ηλεκτρονικό»; Και σε προέκταση αυτής της ερώτησης, κάνεις χρήση των social media; Πόσο σημαντικά τα θεωρείς για την προώθηση της δουλειάς σου ή και για την καθημερινή επικοινωνία και ενημέρωση;

Είναι γεγονός ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) φαίνεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό. Θεωρώ ότι αυτό το είδος βιβλίου είναι καταλληλότερο για επιστημονική μελέτη και όχι για ανάγνωση λογοτεχνίας. Δεν είμαι από αυτούς που βλέπουν με προκατάληψη τη διάδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου. Πιστεύω ότι έχει και αυτό να συνεισφέρει στη διάδοση της γνώσης και στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Στο προβλεπτό μέλλον, πάντως, πιστεύω ότι το έντυπο βιβλίο δεν απειλείται και ότι θα συνεχίσει να συνυπάρχει με το ηλεκτρονικό.

Κάνω χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης (social media) επειδή μέσω αυτών μπορώ να γνωστοποιώ τη δουλειά μου αλλά και να έρχομαι σε επαφή με φίλους, αναγνώστες, άλλους συγγραφείς και ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων. Η σωστή επικοινωνία και η αλληλεπίδραση (και) μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, μόνο όφελος μπορεί να επιφέρει.

Πόσο σημαντική είναι η μουσική στη ζωή σου; Γράφεις με τη συνοδεία της ή θέλεις την απόλυτη ησυχία για συγκέντρωση;

Η μουσική είναι πολύ σημαντική για μένα και την αποζητώ με κάθε ευκαιρία· όταν οδηγώ, όταν χαλαρώνω ή όταν κάνω κάποια χειρωνακτική δουλειά. Όταν γράφω προτιμώ να έχω ησυχία ή να ακούω απαλή μουσική χωρίς λόγια τα οποία πιθανόν να με αποσυντονίσουν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ανδρέας Καπανδρέου

Ο Ανδρέας Καπανδρέου γεννήθηκε το 1972 στη Λευκωσία και εργάζεται ως Βιβλιοθηκονόμος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σπούδασε  Βιβλιοθηκονομία, Information & Library Studies και Επιστήμες της Αγωγής-Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Κύπρο.

Έχει γράψει τα βιβλία “Το τρομα-κτικό μυστικό του Αϊνστάιν: αλλόκοτα διηγήματα” (Λευκωσία: Επιφανίου, 2010) και “Ο γιος της Μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες” (Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012).

Άρθρα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογές, περιοδικά και στο διαδίκτυο. Κάποια από τα διηγήματα του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα αγγλικά, τα γερμανικά και στα ολλανδικά.

Διατηρεί το Βιβλιολογικό Ιστολόγιο  @Ανδρέας Καπανδρέου στο οποίο γράφει για τη λογοτεχνία, τα βιβλία, τον πολιτισμό, τη βιβλιοθηκονομία κ.α.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ: ΑΛΛΟΚΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ”

book

Μια μάγισσα καίγεται, ένας μοναχός ερωτεύεται και ο Διάβολος γράφει το δικό του βιβλίο.

Ένας άντρας ξεχασμένος σε ένα πηγάδι, ένα περίεργο γεύμα με ρύζι, μια κοπέλα έρχεται απ’ τον άλλο κόσμο για να εκδικηθεί και ένας δύτης κάνει βουτιά θανάτου.

Ένας άντρας συνθλίβεται από το «προτέρημα» της έκτης αίσθησης και ένας άλλος ευφραίνεται βλέποντας τη ζωή του μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή.

Μια ερωτική ιστορία μπερδεμένη μέσα στους ιστούς της μαύρης μαγείας, μια παγίδα σε δύο διαστάσεις και η επιλογή του εκλεκτού από το Σατανά.

Δύο παράξενα δείπνα και ένας βρικόλακας, μια περίεργη παρτίδα σκάκι και ένας προδότης που αναζητά την κάθαρση.

Οι ιδιαιτερότητες των νεκρών στον πλανήτη Ογκλ και η αυτοκτονία της Πηνελόπης Δέλτα.

Ένα βιβλίο στο οποίο μπλέκονται πραγματικά και φανταστικά γεγονότα, προκαλώντας αλλόκοτα συναισθήματα.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα διηγήματα:

• Ο γιος της μάγισσας
• Στο πηγάδι
• Δυο χούφτες ρύζι
• Περσεφόνη
• Η βουτιά του δύτη
• Η έκτη μου αίσθηση
• Δεύτερη ζωή
• Η Αλίκη το ήθελε πολύ (Β εκδοχή)
• Παγίδευση
• Ο εκλεκτός
• Δύο Δείπνα
• Μια διαφορετική παρτίδα σκάκι
• Το γράμμα ενός προδότη
• Οι νεκροί στον πλανήτη Ογκλ
• (Αντί επιλόγου) Σιωπή

Θεσσαλονίκη: Συμπαντικές Διαδρομές, 2012. ISBN: 978-618-5002-05-3.

Για τα likes σας εδώ.

Πατήστε εδώ ή στο Logo των εκδόσεων κάτωθι, για να επισκεφθείτε τη σελίδα των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές!

logoS2__regular

Η PLAYLIST ΤOY ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

1. Venceremos – Νικόλας Άσιμος
2. The Blower’s Daughter – Damien Rice
3. Πριγκιπέσα – Σωκράτης Μάλαμας
4. Θα’ μαι κοντά σου όταν με θες – Αλκίνοος Ιωαννίδης
5. Skyfall – Adele
6. Tainted Love – Kwan
7. Diamonds – Rihanna
8. Ανόητες αγάπες – Πυξ Λαξ
9. Εκείνη – Φοίβος Δεληβοριάς
10. Πηνελόπη – Μιλτιάδης Πασχαλίδης
11. Αρμίδα (Το πειρατικό) – Γιάννης Κούτρας
12. Με αεροπλάνα και βαπόρια (Ζειμπέκικο) – Διονύσης Σαββόπουλος / Σωτηρία Μπέλου
13. Ρόζα – Δημήτρης Μητροπάνος
14. Υπάρχω – Δημήτρης Πουλικάκος
15. Poison – Alice Cooper