Συνεντευξη [Q&A] με την Πενυ Παπαδακη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αγαπητή κυρία Παπαδάκη, θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο ραδιόφωνό μας. Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτετε. Στο βιβλίο σας «Αντίο Φιλενάδα» έχουμε το «ναι» και το «όχι». Δύο γυναίκες, διαφορετικές, γνωρίζονται και οι ζωές τους διασταυρώνονται σε ένα κρίσιμο σημείο για την καθεμία. Μιλήστε μας λίγο για την υπόθεση του βιβλίου και για το πώς επιλέξατε αυτό το θέμα.  

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το καλωσόρισμα σας, και να ευχηθώ για τη νέα χρονιά, τα καλύτερα για τον σταθμό και τους ακροατές σας. Το βιβλίο μου με τίτλο ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕΝΑΔΑ, είναι ένας ύμνος στη φιλία, αλλά και ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, με τα λάθη σου, τις αδυναμίες σου, τις ενοχές σου, τότε μαθαίνεις τα όρια σου και αναθεωρείς τη στάση σου για τη ζωή. Αυτό συμβαίνει και στις ηρωίδες του βιβλίου που βρέθηκαν έγκλειστες σε ένα κελί της φυλακής για διαφορετικό αδίκημα η κάθε μία, πέρασαν το στάδιο της κάθαρσης και στο τέλος της λύτρωσης. Το θέμα είναι κοινωνικό, και επειδή πολλά χρόνια της ζωής μου τα πέρασα στον δήμο του Κορυδαλλού, η φυλακές ήταν πάντα τροφή για τη φαντασία μου.

Η έννοια της φιλίας είναι διάχυτη στο βιβλίο. Ιδιαίτερα η φιλία των γυναικών, που πολλές φορές αμφισβητείται στην καθημερινότητά μας, αποκτά πραγματική διάσταση και μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει. Ποια στιγμή στο βιβλίο σας συγκίνησε ιδιαίτερα κατά την αποτύπωσή της στο χαρτί; Ταυτίζεστε περισσότερο με κάποια από τις δύο ηρωίδες σας;

Έχω φίλες από την παιδική μου ηλικία, και μπορεί οι καταστάσεις της ζωής να μας άλλαξαν, αλλά υπήρχαν γερά θεμέλια και άντεξαν στους τριγμούς και τις εντάσεις. Αυτό που άγγιξε περισσότερο και ένιωθα δυνατά κύματα συγκίνησης να με διαπερνούν όταν τα μετέφερα στο χαρτί, ήταν το τέλος. Το αντίο σε έναν άνθρωπο, αλλά και η καλημέρα σε μια νέα αρχή. Αυτό εξ άλλου είναι η ζωή. Έχει αρχή και τέλος. Και σε ότι αφορά την ταύτισή μου με κάποια ηρωίδα, ταυτίστηκα για διαφορετικούς λόγους και με τις δύο.

Προερχόμενη από το χώρο της λογιστικής και του μάρκετινγκ, τι σας οδήγησε στη συγγραφή; Είστε της «παλιάς» σχολής (χαρτί+μολύβι/στυλό) ή ακολουθείτε τη σύγχρονη τεχνολογία (Η/Υ) για να γράψετε / διορθώσετε τα έργα σας;

Πολλοί συγγραφείς προέρχονται από τις θετικές επιστήμες και διαπρέπουν και στα δύο είδη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το ταλέντο, η δουλειά και η θέληση μετράει. Προσωπικά για τη συγγραφή χρησιμοποιώ και το χαρτί/μολύβι και τον υπολογιστή. Κυρίως τον υπολογιστή για την ταχύτητά του.

Διαβάζετε τις κριτικές για τα βιβλία σας; Πώς θα αντιδρούσατε σε μία πιθανή αρνητική κριτική, αλλά και σε μία εξαιρετικά θετική; Κατά πόσο οι κριτικές βοηθούν το έργο σας;

Διαβάζω πάντα τις κριτικές και δίνω μεγάλη βάση στις αρνητικές γιατί είναι και αυτές που θα με βελτιώσουν. Όσο για τις θετικές είναι αυτές που μου δίνουν δύναμη να πάω παρακάτω και να συνεχίσω να γράφω.

Διαβάζετε κάτι αυτή την περίοδο; Ποιοι είναι κάποιοι από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή βιβλία; Διαβάζατε κάτι, ενώ γράφατε αυτό το βιβλίο;

Όταν δεν γράφω, διαβάζω, και όταν διαβάζω επιλέγω συγγραφείς όπως η Λένα Μαντά, η Σοφία Βόϊκου, ο Γιώργος Πολυράκης, ο Γιάννης Ξανθούλης η Αλκυόνη Παπαδάκη αλλά πολλούς και ξένους συγγραφείς.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που επιθυμεί να ασχοληθεί με τη συγγραφή; Πόσο εύκολο είναι στη χώρα μας να βρει κανείς εκδοτική στέγη;

Η συμβουλή μου προς ένα νέο συγγραφέα, είναι να κυνηγήσει τα όνειρά του. Αν πιστεύει πολύ στο έργο του, θα δικαιωθεί. Εκδότες υπάρχουν, και χώρος υπάρχει για όλους.

Συγγραφή με συνοδεία μουσικής ή απόλυτη ησυχία; Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει γενικά η μουσική στη ζωή σας;

Συγγραφή με απόλυτη ησυχία, αλλά όλες τις υπόλοιπες ώρες ραδιόφωνο με μουσική. Αγαπώ πολύ τη μουσική και δε λείπει ποτέ από τη ζωή μου. Αν η λογοτεχνία είναι η τροφή του μυαλού, τότε η μουσική είναι η τροφή της ψυχής.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στις γειτονιές του Πειραιά. Για είκοσι πέντε χρόνια ασχολήθηκε με τα λογιστικά και για επτά χρόνια με το μάρκετινγκ. Από το 2011 είναι συνταξιούχος και τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται εθελοντικά με τα πολιστικά του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας, δίνοντας την ευκαιρία στους δημότες της περιοχής να έρχονται σε επαφή με τους συγγραφείς και τα έργα τους. Το 2007 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει δύο παιδιά, τα οποία θεωρεί το μεγαλύτερο έργο της ζωής της. Η συγγραφή βιβλίων είναι η καλύτερη διέξοδος για το ανήσυχο πνεύμα της για το οποίο ελπίζει να παραμείνει για πάντα ανήσυχο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΖΩΗΣ, ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ και ΧΩΡΙΣ ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΑΝΤΙΟ ΦΙΛΕΝΑΔΑ”

Η Σοφία γεννήθηκε με τη σφραγίδα της υποχρέωσης στην ψυχή και με ένα μεγάλο ελάττωμα που βόλευε τους γύρω της∙ δεν μπορούσε να αρνηθεί σε κανέναν τίποτε, δεν μπορούσε να πει όχι. Το τίμημα που πλήρωσε ήταν βαρύ, αφού για τις λάθος επιλογές της έχασε ακόμη και την ελευθερία της.

Από την άλλη, η Μαρίνα είπε όχι σε όλα όσα την καταπίεζαν. Όχι στους γονείς, σε μία υποκριτική κοινωνία, σε έναν έρωτα-δυνάστη και στην πιθανότητα να χάσει τη μονάκριβη κόρη της. Το τίμημα ήταν να χάσει κι αυτή, εκτός από την ελευθερία της, και τον ίδιο της τον εαυτό.

Θα ανταμώσουν μέσα στα σκοτάδια, κι όταν τα μάτια τους θα συνηθίσουν, θα μάθουν, άλλοτε βίαια κι άλλοτε με τρυφερότητα, πως το φως που βγάζει η ψυχή είναι πιο δυνατό και πιο ζεστό από του ήλιου. Θα διδαχθούν η μία από την άλλη, θα αντέξουν η μία για την άλλη, θα κλάψουν η μία με την άλλη. Όπως κάνουν μόνο οι φίλες.

Και εκεί που πίστεψαν πως την κέρδισαν την παρτίδα της ζωής, αυτή θα τους δείξει πως μπλόφαρε, γιατί έκρυβε ένα αντίο στο μανίκι της.

Πατήστε εδώ ή στο Logo των εκδόσεων κάτωθι, για να κάνετε Like στη σελίδα των Εκδόσεων Ψυχογιός!