ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Χάρις, καλωσόρισες στο ραδιόφωνό μας! Σε ευχαριστούμε για το χρόνο που μας διαθέτεις. «Συνεδρία για τον έρωτα» στο θέατρο Victoria! Σε τι διαφέρει αυτή η παράσταση από πολλές που έχουν ανέβει κατά καιρούς, με θέμα τον έρωτα; Μίλησέ μας λίγο για το έργο και το ρόλο σου, και τι σε προσέλκυσε να πεις το «ναι» σε αυτή τη δουλειά;
Εγώ σας ευχαριστώ, που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για αυτή την παράσταση! Η “Συνεδρία για τον έρωτα” είναι μία θεατρική παράσταση που υπογράφουν ο Αλέξανδρος Βαλκανάς και ο Νίκος Αμουντζάς, δύο νέοι στο χώρο και πολύ ταλαντούχοι, συγγραφέας και σκηνοθέτης, αντίστοιχα. Μας δείχνουν, λοιπόν, μέσα από το έργο τους, την κρίση που περνάει πάντα ο έρωτας, ανά τους αιώνες. Μία ομάδα ανθρώπων, στα πλαίσια της ψυχανάλυσης, αναπαριστά γνωστά ζευγάρια, από την αρχαιότητα μέχρι και την σύγχρονη εποχή, παρατηρώντας ότι πάντα στη σχέση τους επέρχεται η κρίση. Εγώ είμαι η ψυχολόγος που καλούμαι να διαχειριστώ και να ψυχαναλύσω αυτά τα άτομα, τα οποία κατά βάση πάσχουν ερωτικά, διαλέγοντας τη δραματοθεραπεία. Το έργο αυτό, λοιπόν, δείχνει μία διαφορετική πτυχή, όχι και τόσο γλυκιά, όπως συνηθίζεται, του έρωτα, εστιάζοντας στις τραγικές στιγμές των ζευγαριών, που τον βιώνουν αλλά με τους κώδικες και το ύφος της κωμωδίας. Δε θα μπορούσε, παρά να μου φανεί ενδιαφέρον.
Στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, κατά πόσο έχει χαθεί η μαγεία του έρωτα και έχουμε επικεντρωθεί σε πιο πρακτικά ζητήματα; Τι παρατηρείς από την επικοινωνία σου με τον κόσμο και τι μηνύματα περνάτε μέσα από την παράσταση;
Η μαγεία του έρωτα, θεωρώ ότι είναι ανεξάρτητη από κάθε είδους κρίση. Αναμφισβήτητα, ο κόσμος καλείται σήμερα να λύσει πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και την επιβίωσή του. Όμως γιατί να μην αντλήσουμε κουράγιο και θάρρος από μία οποιουδήποτε είδους όμορφη σχέση; Νομίζω, ότι οι σχέσεις που δεν αντέχουν είναι αυτές που δεν έχουν γερά θεμέλια. Αντίθετα, παρατηρώ ότι οι καλές σχέσεις έχουν γίνει ακόμα καλύτερες και ουσιαστικές, στις μέρες μας, γιατί ο άνθρωπος, έχει στραφεί στην επικοινωνία και την αγάπη, την οποία έχει πολύ ανάγκη. Ένας ακόμη τρόπος, αντιμετώπισης των δυσκολιών, είναι το χιούμορ. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν διαλέξει οι ήρωές μας να αντιμετωπίσουν την πρόκληση (δραματοθεραπεία) που τους έχει αναθέσει η ψυχολόγος τους.
Ποιοι αποτελούν την ομάδα Just Voice; Πόσο εύκολο είναι για μια ομάδα να συμφωνεί, να συντονίζει, να αποφασίζει, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Πώς αντιμετωπίζετε τις τυχόν διαφωνίες;
Το Just Voice είναι ένας πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος, τον οποίο έχουμε ιδρύσει με μεγάλη αγάπη για τις τέχνες. Στεγάζει πολλές ομάδες που ασχολούνται με τη μουσική, το τραγούδι, την υποκριτική, το θέατρο, το χορό, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την συγγραφή και την ποίηση. Μέλη της όμαδας που μας απασχολούν σήμερα είναι οι: Χαντέλης Γιάννης, Παρασκευόπουλος Νίκος, Μπακάλης Στέφανος, Ζώρζου Ματίνα, Γκουράσα Χαριτωμένη, Αργυροπούλου Ντένυ, Αμουντζά Χάρις, Αμουντζάς Νίκος, Βαλκανάς Αλέξανδρος Mαρία Σούρμπη και Δημητρακόπουλος Διονύσης. Μία όχι και τόσο μικρή όμάδα θα έλεγα. Η εμπειρία μου μέσα σε ομάδες μου έχει δείξει ότι ο συντονισμός και η συμφωνία μεταξύ των μελών τους είναι δύσκολη και πολλές φορές ακατόρθωτη υπόθεση. Δεν είναι λίγες οι ομάδες που έχουν διαλυθεί πριν καλά καλά συσταθούν. Το ωραίο στη συγκεκριμένη ομάδα είναι ότι από την αρχή όλοι πιστέψαμε στο έργο και στις ικανότητες του σκηνοθέτη μας αφήνοντας τα ηνία σε εκείνον. Έχοντας περάσει, ο ίδιος, από πολλές ομάδες, έχει αποκτήσει την εμπειρία να διαχειρίζεται και να οδηγεί τα μέλη, δημοκρατικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες-καλλιτέχνες στη σημερινή Ελλάδα και κατά πόσο η αγορά είναι ανοικτή στο ταλέντο τους και τους δίνει ευκαιρίες, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους; Πόσο ανασταλτικά λειτουργεί για έναν νέο ηθοποιό η οικονομική κρίση, καθώς ο βιοπορισμός αποκλειστικά από το επάγγελμα του ηθοποιού φαντάζει δύσκολος;
Πολλά έργα, πάρα πολλοί ηθοποιοί και μικρή τσέπη είναι η σημερινή πραγματικότητα. Αυτό, από μόνο του, κάνει δύσκολη τη δουλειά του ηθοποιού, γενικότερα. Μέσα σ’ αυτό , βέβαια, πρέπει να προστεθεί και η παιδεία του Έλληνα, που δεν είναι και τόσο κοντά στο θέατρο, θα έλεγα. Όσους νέους ηθοποιούς γνωρίζω, έχουν ή ψάχνουν παράλληλα και μία δεύτερη δουλειά για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Το ίδιο παρατηρούμε και με γνωστούς ηθοποιούς, οι οποίοι ανοίγουν επιχειρήσεις, με διαφορετικό αντικείμενο. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον τα πράγματα θα αλλάξουν.
Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Χρησιμοποιείς τα social media, και γενικά κάνεις χρήση του Internet για έρευνα, ενημέρωση, ψυχαγωγία, κ.λπ.
Το internet είναι ένα πολυεργαλείο που χρησιμεύει και στην εργασία και στην ενημέρωσή αλλά και για την ψυχαγωγία μας. Προτιμότερο, όμως, για μένα, είναι να έρχομαι σε επαφή με τους αγαπημένους μου ανθρώπους, παρά να επικοινωνώ με αυτούς διαδικτυακά. Μ’ αρέσει να βρίσκομαι με φίλους, με την οικογένειά μου, τα παιδιά μου…
Έχεις κάποιους ηθοποιούς, Έλληνες ή ξένους, που θαυμάζεις;
Μeryl Steep, Antony Hopkins είναι κάποιοι από τους ηθοποιούς που λατρεύω να βλέπω. Μακάρι η Ελλάδα να μπορούσε να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τη θεατρική και καλλιτεχνική, γενικότερα, παιδεία ώστε να μπορέσει να αναδείξει ταλέντα τέτοιας εμβέλειας.
Τέλος, και λόγω της ιδιότητός μας, θα θέλαμε να ρωτήσουμε για τη σχέση σου με τη μουσική. Έχεις κάποιο αγαπημένο είδος; Ακούς ραδιόφωνο ή προτιμάς mp3, cd, βινύλιο, spotify, όπου έχεις την ελευθερία της επιλογής;
Η μουσική είναι μία μεγάλη μου αγάπη! Είναι το κυρίως επάγγελμά μου. Κάνω μαθήματα φωνητικής και όπως καταλαβαίνετε, καθημερινά περνάω πολλές ώρες ακούγοντας τη μουσική που επιλέγουν οι μαθητές μου. Όταν μας αρέσει κάτι πολύ, μέσω της τέχνης, με έναν δικό μας τρόπο, μπορούμε να το μεταδώσουμε και στους άλλους. Μαθαίνω, λοιπόν, να αγαπάω όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής, μέσα από τις επιλογές τους. Στις προσωπικές μου στιγμές, έχω τις προσωπικές μου επιλογές.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Χάρις Αμουντζά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Από πολύ μικρή ηληκία ασχολήθηκε με αυτό που πραγματικά αγαπούσε, τη μουσική. Στις σπουδές της περιλαμβάνονται το πτυχίο πιάνου, σύγχρονου τραγουδιού, ειδικού αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και δίπλωμα σύνθεσης. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται με τη διδασκαλία πιάνου, σύγχρονου τραγουδιού και ανώτερων θεωρητικών. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας και διαφόρων μουσικοπαιδαγωγικών συστημάτων, κάνοντας πρακτική σε παιδικές χορωδίες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχηματίσει ένα τετράφωνο φωνητικό σύνολο, διασκευάζοντας κινηματογραφικά τραγούδια. Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε φεστιβάλ δήμων κ.α.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ”
Η Γκόλφω και ο Τάσος, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, ο Αδάμ και η Εύα ζωντανεύουν μέσα από τα μάτια μιας νυμφομανούς, ενός στρατιωτικού σε διαθεσιμότητα με προβλήματα διαχείρισης θυμού, μιας συντηρητικής χήρας, μιας καθηγήτριας μουσικής, ενός ανέραστου φοβικού φοιτητή, ενός ωραιοπαθούς μποέμ και μιας μεγαλοαστής βιολόγου που τον συνοδεύει.
Από το Σάββατο 21/2/2015 και κάθε Σάββατο στις 18:15 η “Συνεδρία για τον έρωτα”, μια σειρά επεισοδίων ερωτικής κρίσης από την ομάδα “Just Voice” σε κείμενα των Αλέξανδρου Βαλκανά και Νίκου Αμουντζά και σκηνοθεσία Νίκου Αμουντζά, θα παρουσιάζεται στο Blackbox του THEATROVICTORIA.
Λίγα λόγια για το έργο
Οι επτά ήρωες στο πλαίσιο της ομαδικής ψυχανάλυσης που παρακολουθούν, συμμετέχουν σε μία συνεδρία – δραματοθεραπεία με θέμα τον έρωτα. Η ψυχαναλύτρια – δραματοθεραπεύτρια εμψυχώνει μια ομάδα που αποτελείται από μια νυμφομανή, ένα στρατιωτικό (σε διαθεσιμότητα) με προβλήματα διαχείρισης θυμού, μια χήρα συντηρητική, καθηγήτρια μουσικής, έναν ανέραστο φοβικό φοιτητή, έναν μποέμ ωραιοπαθή και την μεγαλοαστή βιολόγο που τον συνοδεύει. Το θέμα που τους έχει ανατεθεί να μελετήσουν είναι η ιστορική αναδρομή του έρωτα και το πώς αυτός εκδηλώνεται ανάλογα με τις εποχές, τα ήθη – έθιμα, τα ταμπού και τις παραδόσεις.
Στο πλαίσιο της δραματοθεραπείας, ενσαρκώνουν έντεκα μυθικά και ιστορικά ζευγάρια σε επεισόδια ερωτικής κρίσης. Το σουρεαλιστικό και ρεαλιστικό στοιχείο συνυφαίνονται, δημιουργώντας ένα μωσαϊκό ιστορίας και σύγχρονης πραγματικότητας, αφού οι πρωταγωνιστές μας εμπλέκουν τα προσωπικά τους βιώματα με τους χαρακτήρες που υποδύονται. Έτσι βλέπουμε την Γκόλφω και τον Τάσο, το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, ακόμα τον Αδάμ και την Εύα να διαχειρίζονται την ερωτική και όχι μόνο κρίση. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα ιστορικά και μυθικά πρόσωπα θα αποτελέσουν καθρέφτη, για να δουν οι ήρωές μας τα δικά τους προβλήματα. Η κρίση είναι αναπόφευκτη. Το θέμα είναι πώς θα τη χειριστούν. Η αυτογνωσία είναι η λύση που χρειάζονται, αλλά είναι επώδυνο να την αποκτήσουν.
Υπαρξιακά, ερωτικά, οικονομικά θέματα που απασχολούν όλους μας, με τα οποία το κοινό μπορεί να ταυτιστεί, να εκφραστεί και τελικά να επηρεάσει την εξέλιξη της συνεδρίας.
Συντελεστές:
Ομάδα: ”JUST VOICE”
Σκηνοθεσία: Νίκος Αμουντζάς
Κείμενα: Αλέξανδρος Βαλκανάς , Νίκος Αμουντζάς
Μουσική: Ματίνα Ζώρζου
Κουστούμια: Μαρία Σούρμπη
Χορογραφίες: Διονύσης Δημητρακόπουλος
Παίζουν:
Αμουντζά Χάρις, Αργυροπούλου Ντένη, Γκουράσα Χαριτωμένη, Ζώρζου Ματίνα, Μπακάλης Στέφανος, Παρασκευόπουλος Νίκος, Χαντέλης Γιάννης
Έναρξη παραστάσεων 21/2/2015
Παράσταση: Σάββατο: 6:15 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη (προαιρετική συνεισφορά)
ΤΗΕΑΤROVICTORIA
Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119
Τηλ. Κρατήσεων: 210-8233125/6972964339
www.theatrovictoria.gr
https://www.facebook.com/SINEDRIAGIATONEROTA