Συνεντευξη [Q&A] με το συγκροτημα Cameres

Καλωσορίσατε στο Sin Radio! Πείτε μας δυο λόγια για σας. Από πότε ξεκινήσατε να παίζετε μουσική… και τι σας έκανε να ασχοληθείτε ;

Σαν μπάντα ξεκινήσαμε στις αρχές του 2008, αλλά ο καθένας από τους δυο μας είχε ασχοληθεί και πριν από την μπάντα, με άλλα σχήματα. Ο Γιάννης λίγο περισσότερο, σαν πιο μεγάλος. Αυτό που μας έκανε να ασχοληθούμε με την μουσική, ήταν η ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία. Η μουσική είναι η μεγαλύτερη θρησκεία και την ακολουθούμε πιστά. Η μπάντα ήταν ένα όνειρο χρόνων μέσα στο μυαλό του Νίκου Γραμμάτου. Έπαιζε για χρόνια με συγκροτήματα, κυρίως όμως μέσα στο στούντιο, πρόβες με φίλους και προσπάθεια να φτιαχτεί μια σταθερή μπάντα. Ο Γιάννης Βογιατζής πάλι ήταν πιο δραστήριος, αφού έπαιζε για χρόνια με την μπάντα που ήταν μέλος, ηχογραφούσαν τα τραγούδια τους και κάνανε συναυλίες. Το καλοκαίρι του 2007 ο Νίκος ξεκίνησε πάλι το όνειρο της μπάντας και οι δρόμοι μας συναντήθηκαν στις αρχές του 2008 όπου βαπτιστήκαμε Cameres.

Νέο single “Καλοκαίρι μου” σε τι ύφος κυμαίνεται;

Για εσάς είναι νέο, αφού τώρα έπεσε στην αντίληψη σας, όμως το τραγούδι είναι από τον πρώτο μας δίσκο που έχει τίτλο «Θα είμαι εκεί» και κυκλοφόρησε το 2013. Είναι ευχάριστο που 2 χρόνια μετά, ακουγόμαστε το ίδιο φρέσκοι. Εξάλλου η μουσική δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τουλάχιστον αυτή που υπηρετούμε εμείς.

Το τραγούδι προέκυψε όταν γράφαμε τον πρώτο μας δίσκο και ήταν μια έμπνευση του Άγγελου Μουρβάτη, με τον οποίο συνεργαστήκαμε αρκετά σε αρκετά τραγούδια. Του ήρθε η μουσική, γράψαμε παρέα τους στίχους και το ηχογραφήσαμε αμέσως. Είναι ένα καλοκαιρινό τραγούδι σε reggae – rock ρυθμούς που μιλάει για έρωτα, αγάπη, ταξίδια, θάλασσα και καλοκαίρι… ξενοιασιά!

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας με τρεις λέξεις;

Εναλλακτική, Rock, Metal (; … ίσως σε κάποια σημεία).

Αν και δεν μας είναι εύκολο να βάλουμε μια συγκεκριμένη ταμπέλα στη μουσική μας. Παίζουμε ό,τι μας βγει, αρκεί να ηχεί καλά στα αυτιά μας.

Ποια είναι η πρώτη φορά που θυμάστε να σας έχει εντυπωσιάσει κάποιο άκουσμα;

Νίκος: Η πρώτη φορά που θυμάμαι να με έχει εντυπωσιάσει κάποιο άκουσμα, ήταν στα πρώτα μου χρόνια, πρέπει να ήμουν 6-7 χρονών, όταν έπεσε μια κασέτα του πατέρα μου από πρόγραμμα που έκανε σαν dj σε μαγαζιά, και άκουσα το “Money” των Pink Floyd. Μου είχε κολλήσει τόσο πολύ που το άκουγα ξανά και ξανά. Αμέσως μετά πρέπει να έπαιζε το “Soldier of fortune” των Deep Purple, που επίσης μάγευε. Στην εφηβεία μου, όμως, ξεκίνησα ακούγοντας ελληνικό hip-hop και αμέσως έκανα στροφή στο ελληνόφωνο rock. Εκείνη την εποχή με εντυπωσίασαν πολλά ακούσματα.

Γιάννης: Πολλά ακούσματα μπορώ να πω ότι με έχουν κατά καιρούς εντυπωσιάσει, αλλά η μεγαλύτερη εντύπωση που αποτελεί και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα πορεία και ενασχόλησή μου ενεργά με τη μουσική είναι η πρώτη επαφή που είχα με το Hard Rock στα παιδικά μου χρόνια. Και συγκεκριμένα με τον ήχο και τα τραγούδια των AC/DC. Ό ήχος αυτός της ηλεκτρικής κιθάρας του Angus Young είναι και η αφορμή που ασχολήθηκα με την κιθάρα έχοντάς τον σαν πρότυπο.

Νομίζετε πως αυτή η δύσκολη εποχή που ζούμε δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, όπως εσείς, για να δείξουν τι αξίζουν;

Δεν είναι εύκολα τα πράγματα σήμερα, κυρίως επειδή η δισκογραφία έχει πεθάνει, αλλά και η όλη οικονομική κρίση που βιώνουμε, κάνουν τα όνειρα να φαντάζουν μακρινά. Παρ’ όλα αυτά, τις ευκαιρίες πρέπει να τις δημιουργήσεις και ο ίδιος, να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, να το αγαπάς και να του δίνεσαι ολοκληρωτικά. Κυρίως, όμως, να είσαι αυθεντικός και ειλικρινής, ο κόσμος κάποια στιγμή θα το εκτιμήσει αυτό. Τα πάντα κόποις κτώνται.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική σκηνή;

Η Ελλάδα είναι μια μαγική και πανέμορφη χώρα που από μόνη της σου δίνει έμπνευση για τέχνη. Έχουμε πολλά συγκροτήματα και μουσικούς που έχουν πράγματα να πουν και έχουν ωραίες εμπνεύσεις, απλά πρέπει να σκάψεις αρκετά για να βρεις. Υπάρχουν μουσικές για όλα τα γούστα και συνεχώς γεννιέται καινούριο υλικό, απλά, αν νομίζεις ότι θα σε τροφοδοτήσουν τα Μ.Μ.Ε. με αυτά, κάνεις λάθος. Στο ραδιόφωνο βέβαια έχεις ελπίδες, και στο ίντερνετ φυσικά.
Θα ήταν καλό να υπάρξει πάλι μια άνθιση στη δισκογραφία και στο εμπόριο της μουσικής, ώστε να βγουν μπροστά νέοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Λίγο δύσκολο στις μέρες που ζούμε, αλλά κάποια στιγμή λογικά θα ανέβουν και πάλι τα πράγματα.

Ποιες συμπεριφορές σας στεναχωρούν στους ανθρώπους;

Η μνησικακία, η έπαρση και η αλαζονεία που διακατέχει κάποιους. Επίσης μας την δίνουν οι μάσκες που φοράνε κάποιοι, σε πλησιάζουν σαν φίλοι και πίσω από την πλάτη σου σκάβουν τον λάκκο ή απλά σε πλησιάζουν για να κερδίσουν κάτι από εσένα, ότι κι αν είναι αυτό.

Υπήρξε κάτι σ’ αυτόν τον δύσκολο χώρο που σας απογοήτευσε;

Επειδή είχαμε μια άλφα εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια και επειδή πάντα κοιτάμε πώς κινούνται τα πράγματα, ήμασταν και είμαστε αρκετά υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί. Δεν πιστεύουμε σε μεγάλα λόγια, αλλά σε πράξεις. Προσέχουμε και προστατεύουμε την τέχνη και την ψυχούλα μας. Περισσότερο έχουμε απογοητευθεί από τους ανθρώπους που ήρθαν μουσικά κοντά μας, στην μπάντα. Δεν είχαν το ίδιο πάθος και στόχους με εμάς, έψαχναν άλλα πράγματα. Αυτό μας έφαγε χρόνο και φαιά ουσία, αλλά δεν κρατάμε κακία, γιατί όλο αυτό μας έδειξε έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν που βαδίζουμε.

Η παγκόσμια βιομηχανία της μουσικής αλλάζει. Η ευκολία και η ταχύτητα του internet έχουν πολλαπλασιάσει τον ανταγωνισμό, αλλά και τις ευκαιρίες για έναν νέο καλλιτέχνη. Εσείς πως τα βλέπετε όλα αυτά;

Εμείς δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά αυτό που κάνουμε. Αυτοί που βλέπουν ανταγωνιστικά έναν άλλο καλλιτέχνη, σπαταλάνε τζάμπα χρόνο με το να ασχολούνται με τους άλλους, αντί να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους. Εξάλλου εμείς δεν παίζουμε pop, τουλάχιστον όχι με τους όρους του lifestyle, που σε θέλει να είσαι στην επιφάνεια συνέχεια και να λαμποκοπάς. Αν μπεις σε αυτό το αγχωτικό τρυπάκι, πάει το έχασες. Δεν μπορείς να είσαι πάντα στο προσκήνιο.

Το internet είναι εργαλείο και μέσω αυτού μπορείς να κάνεις τα πάντα. Εμείς το χρησιμοποιούμε από την πρώτη μέρα και μας βοηθάει.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν; Τι να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον;

Έχουμε ένα αγγλόφωνο single που θα κυκλοφορήσουμε σύντομα. Μια όμορφη, ατμοσφαιρική μπαλάντα. Παράλληλα δουλεύουμε και ολοκληρώνουμε τον 2ο δίσκο μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στην χρονιά θα έχουμε τελειώσει, ώστε να τον κυκλοφορήσουμε. Προσέχουμε πολύ αυτόν τον δίσκο, γιατί θέλουμε να δώσουμε το κάτι παραπάνω. Δεν μας αγχώνει ο χρόνος, γι αυτό εξάλλου το δουλεύουμε ένα χρόνο πλέον.

Αυτά για την ώρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη, να’ στε καλά!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ CAMERES

cameres photo

Το συγκρότημα Cameres δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του 2008 στην πόλη της Καβάλας από τον Νίκο Γραμμάτο.

Ο Νίκος Γραμμάτος (Φωνητικά – Στίχοι – Μουσική) και ο Γιάννης Βογιατζής (Κιθάρα – Μουσική) είναι τα μέλη του σχήματος, και οι δυο τους ενεργοί με διάφορες μπάντες για πάνω από μια δεκαπενταετία.

Στην μέχρι τώρα δράση τους έχουν συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς οι οποίοι εμφανίστηκαν μαζί τους στις συναυλίες και συμμετείχαν στην ηχογράφηση των τραγουδιών τους.

Τον Νοέμβριο του 2008 συμμετέχουν με το τραγούδι “Θα είμαι εκεί” στην διαδικτυακή συλλογή “Underground Όνειρα” του Rockap.gr μαζί με άλλες 67 μπάντες.

Το πρώτο τους Promo είχε τίτλο «Θα είμαι εκεί» το οποίο ολοκλήρωσαν τον Απρίλιο του 2009 και περιείχε τα 4 πρώτα τους τραγούδια (Θα είμαι εκεί, Απόψε, Δρόμος, Είναι φορές). Κιθαριστικά ηλεκτρικά ροκ τραγούδια σε Ελληνικό στίχο, ενώ ο πειραματισμός και η δημιουργία δεν σταματάει εδώ.

Τον Απρίλιο του 2010 συμμετέχουν με το τραγούδι “Απόψε” στην συλλογή “Η χώρα των ξωτικών” της Underground tapes, η οποία κυκλοφόρησε ΔΩΡΕΑΝ σε περιορισμένα cd και στο διαδίκτυο.

Τον Νοέμβριο του 2012 μπαίνουν στο στούντιο και ηχογραφούν από την αρχή τον πρώτο τους δίσκο τον οποίο και ολοκληρώνουν τον Απρίλιο του 2013. Ο δίσκος αυτός ολοκληρώθηκε με την σημαντική βοήθεια φίλων, καταξιωμένων μουσικών της πόλης και όχι μόνο. Είναι η απόδειξη πως η συνεργασία η αγάπη και το πάθος μαζί μπορούν να φτιάξουν τα πάντα, χωρίς τίποτα να σταθεί εμπόδιο σε αυτό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Θα είμαι εκεί” κυκλοφόρησε επίσημα τον Ιούνιο του 2013 από την B-otherside Records.

Τον Φεβρουάριο του 2014 συμμετέχουν στην συλλογή “Underground Όνειρα 4” του Rockap.gr με το τραγούδι “Βρήκα την άκρη”.

Τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορούν την αγγλόφωνη έκδοση του τραγουδιού “Rock Star” σαν digital single (παγκοσμίως από τα i-tunes και όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες) από την Αυστραλιανής ιδιοκτησίας δισκογραφική Pentagramusic.

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα κάτωθι link:

http://cameresband.gr
https://www.youtube.com/cameresband
https://www.facebook.com/cameres
https://cameres.bandcamp.com

VIDEO