Συνεντευξη [Q&A] με τον Κωστα Διγκα

Καλωσορίσατε στο Sin Radio, κ. Δίγκα! Η νέα σας θεατρική πρόταση με τον τίτλο ‘Ψέματα’ ανεβαίνει στο ‘Τσάι στη Σαχάρα’. Μια παράσταση άκρως επίκαιρης θεματολογίας που αγγίζει ένα ευρύ φάσμα των ανθρωπίνων συναισθημάτων, σε συνδυασμό με την κρίση που βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη δουλειά και τι σας παρακίνησε να καταπιαστείτε με το συγκεκριμένο θέμα.

Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν είναι αγγελικά πλασμένη. Το θέμα μου στο θεατρικό μου έργο ΨΕΜΑΤΑ είναι η κρίση σε μια σχέση και ουσιαστικά ο χωρισμός. Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει είναι μια τραγική στιγμή. Αυτή θέλησα να φωτογραφίσω. Όταν φτάνει κανείς σε οριακά σημεία έχουν προκύψει πολλά θέματα που αφορούν το παρελθόν της σχέσης. Οι γκρίζες ζώνες του παρελθόντος. Μία σταγόνα, μια αφορμή κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η κατάσταση όμως που φτάνουν οι ήρωες αυτής της ιστορίας συνδυάζεται και με την κρίση γενικότερα στη χώρα μας. Οι σχέσεις των ανθρώπων σήμερα κλονίζονται και από την οικονομική ένδεια. Από τα απραγματοποίητα όνειρα τους που εξωγενείς παράγοντες δεν τους επιτρέπουν να πραγματοποιήσουν. Είχα λοιπόν δύο βασικά συστατικά για να πλέξω αυτόν τον μύθο. Τον χωρισμό και την κρίση. Είναι ένα εκρηκτικό μείγμα. Επιπλέον πολύ επίκαιρο. Ελπίζω πως τα κατάφερα. Θα σας πω κάτι χωρίς να το θεωρήσετε έπαρση. Έχω την αίσθηση πλέον μετά την πρεμιέρα μας πως αυτό το έργο αγγίζει ιδιαίτερα τους θεατές. Τους κάνει να γελάσουν αλλά και να δακρύσουν. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στο θέατρο. Εφόσον λοιπόν καταφέραμε να κάνουμε τον θεατή να δακρύσει έχουμε βάλει ένα πρώτο λιθαράκι για μια επιτυχημένη παράσταση. Υποθέτω πως ο λόγος είναι απλός. Διακρίνει μέσα από αυτό το έργο προσωπικά του βιώματα. Αυτά που βλέπει σε αυτήν την παράσταση, του είναι όχι απλά γνώριμα αλλά πολύ οικεία. Νοιώθει πως αυτό που βλέπει το έχει ζήσει ή το ζει τώρα. Θα ήθελα να προτρέψουμε τον θεατή να δει την ίδια του τη ζωή και την σχέση του με μια άλλη ματιά. Να προσφέρουμε ουσιαστικά μια τροφή για σκέψη. Το θέατρο είναι λειτούργημα. Και σαν τέτοιο πρέπει να μας προσφέρει ουσιαστικά ένα άνοιγμα ώστε να κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες τη ζωής μας.

Στην παράσταση αυτή έχετε πολλαπλές ιδιότητες: σκηνοθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός. Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε την καθεμία και τις ανάγκες της, και υπάρχει κάποια που –έστω και λίγο – προτιμάτε περισσότερο;

Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Και οι τρεις ιδιότητες εξελίσσονται και αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση. Σαν συγγραφέας κάνω προσθήκες ή αφαιρώ κάποιες λέξεις η φράσεις για να γίνει το έργο όσο το δυνατόν πιο μεστό και ουσιαστικό. Σαν ηθοποιός αλλάζω συχνά τον τρόπο της ερμηνείας μου ώστε να δώσω την ιδανικότερη και ρεαλιστικότερη εκδοχή των συναισθημάτων του ήρωα στον θεατή. Σαν σκηνοθέτης τα παρατηρώ όλα σαν να μην παίζω εγώ αλλά σαν να είμαι το τρίτο μάτι που τα παρακολουθεί. Αυτό το τελευταίο είναι και το δυσκολότερο απ όλα. Είχα όμως την πολυτέλεια να κάνω με την συνάδελφό μου Μαρία Βουδούρη πολύμηνες πρόβες. Από εκείνη είχα ουσιαστική βοήθεια και ειλικρινά δεν ξέρω αν τα κατάφερνα χωρίς την στήριξη της σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας. Θα ήθελα να πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Ακόμα δεν έχω φτάσει εκεί που ήθελα αλλά ελπίζω πως δεν είμαστε μακριά. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας να τελειοποιήσουμε, όσο μπορούμε, αυτό που κάνουμε. Στην τέχνη μας ξέρετε τα πάντα εξελίσσονται καθημερινά. Ποτέ δεν μπορούμε να πούμε πως κάτι τελείωσε και είναι πλέον παγιωμένο. Πάντως για να επιστρέψω και στην αρχική σας ερώτηση δεν μπορώ να πω ειλικρινά πως κάτι προτιμώ. Η σκηνοθεσία που είναι κάτι νέο για μένα, μου φαίνεται το ίδιο συναρπαστικό με τα υπόλοιπα και θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο στο εξής.

Πώς βλέπετε τα θεατρικά πράγματα σήμερα στη χώρα μας; Γίνονται προσπάθειες από θεατρικές ομάδες, υπάρχει διάθεση για δημιουργία και ο κόσμος δείχνει να στηρίζει το θέατρο. Είναι αυτό ενθαρρυντικό για έναν νέο καλλιτέχνη;

Πάρα πολύ! Είναι δείγμα πολιτισμού η ενασχόληση με την τέχνη του ηθοποιού και του θεάτρου κατ’ επέκταση. Είναι πολύ ενθαρρυντικό πως συνεχώς παρουσιάζονται καινούρια δρώμενα, νέοι συγγραφείς και ηθοποιοί αφήνουν το στίγμα τους με ιδιαίτερα αξιόλογες προτάσεις. Επίσης είναι αλήθεια πως παρόλη την κρίση το θέατρο είναι σε άνθηση. Συμβαίνει πάντα αυτό σε περιόδους κρίσης επειδή οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για περισσότερη πνευματική τροφή όταν τους στερείται η υλική.

Η κρίση έχει μπει στη ζωή και στο λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με τις ανθρώπινες σχέσεις – και δη τις συναισθηματικές – πιστεύετε ότι η κρίση αναδεικνύει προϋπάρχοντα προβλήματα σε μία σχέση ή προκαλεί νέα; (ή η απάντηση είναι κάπου στη μέση;)

Είναι και για μένα αυτό ένα ερωτηματικό που πολλές φορές ψάχνω την απάντησή του. Προσπαθώντας να καταλήξω κάπου θεωρώ πάντως πως μόνο οι σχέσεις που έχουν μια πολύ στέρεη βάση μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστες. Η φτώχια φέρνει σύγκρουση αλλά και αλληλεγγύη. Η φτώχια φέρνει επανάσταση αλλά και συγκρότηση ομάδων για την αντιμετώπιση της. Από κει και πέρα είναι θέμα στατιστικής πως λειτουργεί στην ελληνική κοινωνία με τις ιδιαιτερότητες της.

Η παράσταση ‘Ψέματα’ προβληματίζει, δημιουργεί περιβάλλον ταύτισης με πρόσωπα και καταστάσεις της καθημερινότητας και προκαλεί έντονα τη σκέψη. Τι θέλετε να «πάρει» μαζί του ο θεατής μετά την έξοδό του από την αίθουσα;

Ένα έργο σύγχρονο, γραμμένο και ερμηνευμένο με αμεσότητα μπορεί να ενεργοποιήσει πολλές πτυχές συναισθημάτων. Κάποιος θεατής μου είπε πως είχε ένα θέμα που βασάνιζε την σκέψη του αρκετό καιρό και βλέποντας τα ΨΕΜΑΤΑ είδε ξαφνικά να ξεκαθαρίζονται πράγματα στο μυαλό του και πως βρήκε τη λύση. Θα είναι πραγματικά υπέροχο αν το έργο καταφέρνει να δείξει κάποιον άλλο δρόμο και να δώσει τροφή για σκέψη στους θεατές. Ίσως και τη λύση σε κάποιο πρόβλημα που τους απασχολεί. Εξάλλου ο προβληματισμός και η πνευματική ανύψωση πιστεύω πως είναι ο ρόλος του θεάτρου.

Οι σχέσεις, τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προκύψουν και από την καθημερινή επαφή με τα social media. Κατά πόσο κάνετε χρήση των νέων τεχνολογιών και αν πιστεύετε ότι έχουν αλλοιώσει την αγνότητα των συναισθημάτων, σε σύγκριση με το παρελθόν;

Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για να το αναπτύξουμε. Είμαι όχι απλά χρήστης του διαδικτύου, αλλά και ειδικευμένος με προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού και εφαρμογών. Συνοπτικά όμως θα σας πω ότι δεν πιστεύω πως αλλοιώνεται η αγνότητα των συναισθημάτων μέσω των social media σε συνειδητοποιημένους χρήστες. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι ο καθένας ξεχωριστά. Αν δώσεις ένα όπλο σε κάποιον μπορεί να το χρησιμοποιεί ως άθλημα στη σκοποβολή ενώ κάποιον άλλον να τον μετατρέψει σε δολοφόνο. Δεν φταίει το όπλο αλλά αυτός που το χειρίζεται.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μουσική; Έχετε κάποιο αγαπημένο μουσικό είδος ή η διάθεσή σας καθορίζει τις επιλογές σας;

Ακούω σχεδόν τα πάντα που προσωπικά θεωρώ ποιοτικά. Η διάθεσή μου, ο χώρος και η χρονική στιγμή θα καθορίσουν την εκάστοτε επιλογή μου. Ακούω από κλασσική μέχρι ρεμπέτικο και από ροκ μέχρι παραδοσιακή μουσική απ όλο τον κόσμο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΔΙΓΚΑ

5

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου – Λεωνίδα Τριβιζά. Ερμήνευσε ρόλους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε τηλεοπτικές σειρές, στο ραδιόφωνο, στη διαφήμιση και σε μεταγλωττίσεις ξένων τηλεοπτικών σειρών. Δάνεισε τη φωνή του σε ντοκιμαντέρ, σε μεταγλωττίσεις, στο ραδιόφωνο και την τηλεοπτική διαφήμιση. Έγραψε διηγήματα και δύο θεατρικά έργα (‘Ψέματα’ και ‘Overdose’). Αγαπημένη του ασχολία είναι η φωτογραφία.

Προσωπική ιστοσελίδα: www.kostasdigas.gr
Facebook: facebook.com/KostantinosDigas
Σελίδα παράστασης: www.psemata.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΨΕΜΑΤΑ’

ΨΕΜΑΤΑ
Ένα θεατρικό έργο του Κώστα Δίγκα για τον έρωτα, τον χωρισμό, την κρίση, την ελπίδα
Από τις 23 Σεπτεμβρίου κάθε Τετάρτη στις 19.15 & κάθε Πέμπτη στις 21.45

Ο καθένας ελεύθερα αποφασίζει το δρόμο του. Οι ήρωες αυτής της ιστορίας ακολουθούν τον δικό τους. Μπορεί να γελάσουμε μαζί τους, να πονέσουμε μαζί τους. Είναι αστείοι στην καθημερινότητά τους, μα και τραγικοί. Δεν διαφέρουν από μας. Λένε ψέματα, γελάνε, βρίζουν, πληγώνουν και πληγώνονται. Η κρίση και τα προσωπικά τους θέματα, τους έχουν ισοπεδώσει. Μπορούν να κατασπαράξουν, να καταστρέψουν και να μεγαλουργήσουν.

Είναι συνηθισμένοι άνθρωποι.
Σαν εμάς!

unnamed

Λίγα λόγια για την υπόθεση
Μία σχέση που βρίσκεται σε οριακό σημείο από γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν. Όταν οι εντάσεις μεγαλώνουν η σχέση κλονίζεται σοβαρά. Το οδυνηρό παρελθόν τους αλλά και η σημερινή κρίση, τους έχουν ισοπεδώσει. Η εμπιστοσύνη εξανεμίζεται. Λάθη, ψέματα και απωθημένα θα βγουν στην επιφάνεια.

Συντελεστές
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μαρία Βουδούρη, Κώστας Δίγκας
Έργο – σκηνοθεσία: Κώστας Δίγκας
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

slide1

INFO
Τσάι στη Σαχάρα, Λαοδικείας 18 – Ιλίσια
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη στις 19.15 & κάθε Πέμπτη στις 21.45, από 23.09 έως και 26.11
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2110120936
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Είσοδος: 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)
Μέσα μεταφοράς για πρόσβαση στο Τσάι στη Σαχάρα: Στάση Μετρό ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και λεωφορεία 608, 622, 235, 140

slide4