Συνεντευξη [Q&A] με τον Γιωργο Γελαρακη

Γιώργο, καλωσόρισες στο Sin Radio! Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σου digital single ‘Δυο ζωές’ από την ΜLK, στο οποίο έχεις γράψει στίχους και μουσική. Είναι ένα πολύ ευχάριστο τραγούδι! Πώς προέκυψε η δημιουργία του και πώς το έχει δεχθεί το κοινό σου έως τώρα;

Καλησπέρα σας παιδιά! Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Το τραγούδι «Δυο ζωές» προέκυψε απ΄την ανάγκη που ένοιωθα, να περιγράψω την τάση που έχουμε όλοι μας κατά περιόδους, να μην είμαστε ευχαριστημένοι με ό,τι μας προσφέρεται. Νομίζω ότι πολλές φορές συγχέουμε καταστάσεις, όπως το να νοιώθει κάποιος ευγνωμοσύνη για τη ζωή που έχει, με την τάση για συμβιβασμό με μια υπάρχουσα κατάσταση. Νομίζω ότι είναι δύο διαφορετικές κατάστασεις μεταξύ τους και θα πρέπει να έχουμε τη διάυγεια να τις διαχωρίζουμε. Όσον αφορά τη μουσική, υπήρχε το δίλημμα για το αν η ενορχήστρωση του κομματιού θα έπρεπε να ακολουθήσει έντεχνους δρόμους με τη συμμετοχή πολλών εγχόρδων, μιας και η αρμονία του μας οδηγούσε προς τα εκεί, ή αν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ακολουθήθηκε η δεύτερη διαδρομή γι΄αυτό και έγινε μια ενορχήστρωση με στοιχεία ska. Για το πώς το έχει δεχθεί το κοινό, δε γνωρίζω να σου απαντήσω. Ας αφήσουμε το τραγούδι να κάνει το ταξίδι του και μακάρι να έχει μακρύ δρόμο ακόμα.

‘Μοιάζει λοιπόν σαν μια αστεία παροιμία, να ψάχνω πάντα μια καινούρια φυλακή…’ Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, τι είναι αυτό που μας κρατά «φυλακισμένους» και κατά πόσο φέρουμε κι εμείς ευθύνη για τυχόν συναισθήματα που απορρέουν από αυτή την άτυπη «φυλακή» (σε όλα τα επίπεδα της ζωής ενός ατόμου);

Δυστυχώς οι εποχές είναι πολύ άγριες και συναντάμε στην καθημερινότητα μας μια τρομερή εσωστρέφεια και μια επιφυλακτικότητα που δεν μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε. Αυτό λέει ο στίχος. Μοιάζει αστείο να ψάχνουμε συνεχώς μια φυλακή την οποία δημιουργούμε μόνοι μας, καθώς συμβιβαζόμαστε και δεν νοιώθουμε πλέον την ανάγκη να διεκδικήσουμε το οτιδήποτε. Δεν υπάρχει κάτι πιο ανησυχητικό από το να μην πραγματοποιεί κάποιος όνειρα, να μη θέτει στόχους στη ζωή του και να συνηθίζει στη μετριότητα. Δεν υπάρχει χειρότερη φυλακή.

Επαγγελματικά δραστηριοποιείσαι κυρίως στη Β. Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Σε γοητεύει το ενδεχόμενο «καθόδου» στην Αθήνα;

Μες το 2015 πραγματοποιήσαμε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη. Η έδρα μας παραμένει η όμορφη Θεσσαλονίκη και δεν βλέπω το λόγο προς το παρόν για μια μόνιμη μετακίνηση στην Αθήνα, καθώς έτσι κι αλλιώς τα ταξίδια μας είναι πολλά και ο τόπος κατοικίας μας δεν αποτελεί κάποιο εμπόδιο στις κινήσεις και στα άμεσα σχέδια μας.

Πότε να περιμένουμε το νέο σου album, «Η πόλη μια άδεια αγκαλιά»; Σε ποιο μουσικό ύφος θα κινηθεί το album;

Το νέο μου album θα κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή μέχρι τα Χριστούγεννα! Ήδη έχουμε ετοιμάσει το 50% και από το επόμενο album. Δε μπορώ να το εντάξω σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό έιδος, καθώς υπάρχουν τραγούδια με πολλά και διαφορετικά στοιχεία, νομίζω όμως ότι καταφέραμε να υπάρχει μια συνοχή στο όλο εγχείρημα.

Πώς βλέπεις τα μουσικά πράγματα σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει ελπίδα για τους νέους καλλιτέχνες; Η κρίση έφερε μεν απαισιοδοξία, αλλά για κάποιους άλλους αποτελεί και μια ιδιόμορφη ευκαιρία για δημιουργία.

Κατά τη γνώμη μου η μουσική δημιουργία στην Ελλάδα γνώριζε πάντα μια σπουδαία άνθιση και νομίζω ότι πλέον οι εποχές βοηθούν στο να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έμπνευση και περισσότερες δημουργίες. Νομίζω ότι το πρόβλημα εστιάζεται στη μουσική βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της χώρας μας.

Πώς τα πας με τα social media; Μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο καλλιτέχνη;

Τα social media αποτελούν αναγκαίο κακό για τους άνθρωπους της μουσικής. Είναι ένα κομμάτι του puzzle ώστε να μπορέσει κάποιος να επικοινωνήσει τη δουλειά του, δεν θα πρέπει όμως να αποτελούν μονόδρομο. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο ώστε να διατηρείται η επαφή με την πραγματικότητα.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και αν ναι, πώς τον διαχειρίζεσαι; Έχεις κάποια άλλη ασχολία πέρα από τη μουσική;

Αυτή την περίοδο ασχολούμαι αποκλειστικά με τη μουσική. Θα έλεγα ότι γενικότερα ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει, καθώς δραστηριοποιούμαι σε πολλούς τομείς που έχουν να κάνουν με τη μουσική. Δεν είναι ιδιαίτερα εμφανές, αλλά πίσω από το οποιοδήποτε βήμα κρύβεται μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διεργασία, η οποία όμως αποτελεί και τη μαγεία του ταξιδιού!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΕΛΑΡΑΚΗ

10409201_360632104109071_3793827067977034678_n

Ο Γιώργος Γελαράκης γεννήθηκε στη Βέροια. Το Μάιο του 2007 έως και το 2010 πραγματοποιεί εμφανίσεις σε μεγάλα καλοκαιρινά φεστιβάλ: Αliakmonas river festival (Βέροια), Rocking under the rocks (Καλαμπάκα), Βy the river party (Ηγουμενίτσα) κ.ά., ανοίγοντας συναυλίες καλλιτεχνών, όπως ο Β. Παπακων-σταντίνου, ο Π. Κατσιμίχας, ο Φ. Πλιάτσικας και ο Μ. Ξυδούς, και συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα ως μέλος της Θ.Ο.Π.

Τον Απρίλιο του 2010, βραβεύεται με το 3ο βραβείο στο 2ο διαγωνισμό τραγουδιού του musicheaven.gr. και τo Νοέμβριο του 2011 το τραγούδι “Κι όλο γυρίζω” προκρίνεται, με κριτές το Β. Λέκκα και την Ευσταθία, στο τελικό του Open live music festival της Κοζάνης. To καλοκαίρι του 2012 πραγματοποιεί το opening act σε 2 συναυλίες του Β. Παπακωνσταντίνου σε Προσοτσάνη Δράμας και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Παρέα με τους “STAGE BAND” πραγματοποιούν εμφανίσεις σε φεστιβάλ και stage της Βόρειας Ελλάδας (Καβάλα, Χαλκιδική, Κοζάνη, Σέρρες, Κιλκίς, Νάουσα κ.ά.), καθώς και opening act σε καλλιτέχνες, όπως ο Χρήστος Θηβαίος, οι Μπλε και τα Υπόγεια Ρεύματα.

Το Μάρτιο του 2013 κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική πρόταση με τίτλο ”Ονειροποιός” από την FM RECORDS, δείγμα της οποίας υπάρχει εδώ:

www.youtube.com/gelarakisgiorgos
https://itunes.apple.com/lu/album/oneiropoios/id615251774

10536656_300583153447300_702487166923489995_o

Το Μάιο του 2013 κατακτά το 3ο βραβείο στον 3ο διαγωνισμό τραγουδιού του musicheaven.gr ανάμεσα σε 318 τραγούδια, με το τραγούδι “Στις ελπίδες μας φωτιά”. Το καλοκαίρι του 2013 ξεκινά την ηχογράφηση του 2ου προσωπικού album. Το φθινόπωρο του 2013 πραγματοποιεί εμφανίσεις σε όλη τη Μακεδονία και το Δεκέμβριο εμφανίζεται στην Αθήνα στο 7o Live του Musicheaven.gr.

Τον Ιανουάριο του 2014 το album “Ονειροποιός” κυκλοφορεί σε παρτιτούρες για κιθάρα-πιάνο από τις εκδόσεις CAMBIA. Παράλληλα συνεχίζονται οι εμφανίσεις του σε διάφορες μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα. ( Καστοριά, Αθήνα, Χαλκιδική, Νάουσα ).

Tο καλοκαίρι 2014 θα πραγματοποιήσει την έναρξη της συναυλίας του Β. Παπακωνσταντίνου στο “Θέατρο Άλσους Μελίνα Μερκούρη” στη Βέροια, του Χ. Θηβαίου στο φεστιβάλ “Το δάσος αλλιώς” στο Εμπόριο Πτολεμαίδας, καθώς και την έναρξη της συναυλίας του Δήμου Αναστασιάδη στο DRAMAICA FESTIVAL στη Δράμα. Παράλληλα πραγματοποιεί εμφανίσεις σε Χαλκιδική, Σέρρες, Πιερία, Χίο κ.α.

11902467_454907758014838_43282333243222671_n

Το φθινόπωρο του 2014 παρουσιάζει δείγμα από το νέο του album και πραγματοποιεί κοινή εμφάνιση με το Λάκη Παπαδόπουλο στη Δράμα, καθώς και εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη, Χίο, Κοζάνη, Νάουσα, Κιλκίς κ.ά. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους θα παρουσιάσει το ανέκδοτο τραγούδι “Μέσα στα σύννεφα” στο φεστιβάλ νέων δημιουργών Κοζάνης με κριτή το Ν. Ζιώγαλα και θα πραγματοποιήσει την έναρξη στην εμφάνιση του Γιάννη Μηλιώκα στη Θεσσαλονίκη στην “Μαύρη τρύπα”. Το χειμώνα του 2015 πραγματοποιεί περιοδεία σε Ήπειρο και Θράκη και θα εμφανιστεί στο CLUB του ΜΥΛΟΥ, πραγματοποιώντας την έναρξη της συναυλίας του Φίλιππου Πλιάτσικα. Τον Απρίλιο του 2015 πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη.

Το καλοκαίρι του 2015 πραγματοποιεί εμφανίσεις σε φεστιβάλ και χώρους σε όλη τη Μακεδονία, σε Ξάνθη, Πήλιο κτλ., κλείνοντας με μια πολύ σημαντική συναυλία για 1η φορά στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Το Σεπτέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το νέο του digital single με τίτλο “Δυο ζωές” από την MLK.

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα κάτωθι link:

Facebook
YouTube
Jumping Fish