Συνεντευξη [Q&A] με τη Μαρια Λογοθετη

Αγαπητή κυρία Λογοθέτη, καλωσορίσατε στο Sin Radio! Φέτος συμμετέχετε στην παράσταση ‘Η Νοσταλγός’ στο Θέατρο Αλκμήνη. Μιλήστε μας λίγο για τον ρόλο σας.

Καλώς σας βρίσκω. Είναι έτσι ακριβώς και είμαι πολύ χαρούμενη. Στην Νοσταλγό του Παπαδιαμάντη ενσαρκώνω τη Λιαλιώ. Μια ηρωίδα, όπου, εγκλωβισμένη σε ένα χωριό (με ό, τι σημαίνει αυτό την τότε εποχή) αναγνωρίζει τι θέλει, τι αναζητά η ψυχή της, βρίσκει τον προορισμό της, στοχεύει και τολμά. Τολμά την επιστροφή στην «πατρίδα». Όπως είναι λοιπόν φανερό, η τόλμη και η επιτυχία, η επίτευξη του στόχου είναι ένα χαρακτηριστικό της Λιαλιώς. Στην αγνή πρόθεση και τις μεγάλες αξίες δεν χωρά ο φόβος. Προσηλωμένος στην Αλήθεια όλα θα συνωμοτήσουν να φτάσεις εκεί.

«Η Νοσταλγός» του Παπαδιαμάντη μιλάει για ελευθερία, τόλμη και επιστροφή στην αθωότητα. Κι αυτή η παράσταση πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα, στα οποία ο άνθρωπος επιστρέφει και αναζητά. Η σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάσταση προκαλεί σε μέρος της κοινωνίας την ανάγκη επιστροφής «στα παλιά», στην υπερεκτίμηση –ίσως– του παρελθόντος, αλλά σε άλλους την ανάγκη «εξόδου» είτε συναισθηματικής είτε πραγματικής (μετανάστευση). Με ποια σημεία του κειμένου της παράστασης θεωρείτε ότι ο θεατής – ανάλογα με τη οπτική του στα γεγονότα – θα ταυτιστεί περισσότερο;

Κατ’ αρχήν θεωρώ πως ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με την έννοια ‘επιστροφή στην πατρίδα’. Ξεκινώντας από την κυριολεξία της λέξης και έπειτα από την έννοια που θα μπορούσε κάποιος να της δώσει. Παραπάνω εσείς αναφέρατε επιστροφή στην αθωότητα. Εγώ θα έλεγα επιστροφή στην πηγή μας. Από κει που ερχόμαστε. Πού βρίσκεται άραγε η πατρίδα μας; Πού θέλουμε να φτάσουμε; Όπως πολύ όμορφα είχε γράψει ένας φίλος, στο κείμενο υπάρχει ένας κρυφός διάλογος. Όποιος λοιπόν αναζητά κάποια πατρίδα είναι εύκολο να ταυτιστεί.

Έχετε ασχοληθεί πολλά χρόνια με το χώρο του παιδιού, μέσα από εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα και το θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά είναι απολύτως ειλικρινή στις αντιδράσεις τους. Αυτό τα κάνει ένα πιο «δύσκολο» και «απαιτητικό» κοινό, σε σχέση με τους ενήλικες; Ποια είναι η διαφορά στην ικανοποίηση που λαμβάνετε, ως καλλιτέχνης, από το παιδικό και το ενήλικο κοινό αντίστοιχα;

Δεν θα μπορούσα να πω πως είναι δύσκολο ή απαιτητικό κοινό. Το εύκολο με τα παιδιά είναι ότι θέλουν μόνο αλήθεια. Αν αυτό που κάνεις, το κάνεις με την καρδιά σου εκείνα θα είναι μαζί σου. Έτσι απλά. Σαν ηθοποιός χρειάζεσαι περισσότερα εργαλεία, όταν έχεις να κάνεις παιδική παράσταση. Όπως αθλητικές ικανότητες, χορό, μουσική, εναλλαγές αρκετών ρόλων, φωνών, τα κοστούμια είναι τις περισσότερες φορές πιο «δύσκολα» κ.α. Θα μου πείτε και στο θέατρο για ενηλίκους τα χρειάζεσαι. Όμως εκεί συνήθως υποδύεσαι ένα θεατρικό χαρακτήρα το πολύ δυο, και είναι άλλος ο ρυθμός. Οι ενήλικες σίγουρα είμαστε πιο απαιτητικό κοινό. Δεν εμπιστευόμαστε εύκολα, με αποτέλεσμα να έχουμε μία μεγαλύτερη κριτική στα πράγματα και να προσδοκούμε συνεχώς και περισσότερα. Τώρα όσον αφορά το τέλος της παράστασης από τα παιδιά έχεις πολύ μεγαλύτερη ανατροφοδότηση. Αυτά τα λαμπερά όλο ειλικρίνεια, θαυμασμό και όρεξη για ζωή μάτια που σε κοιτούν, τα διάπλατα ανοιχτά χεράκια που περιμένουν να ανταμώσουν με σένα και τα φιλιά που εισπράττεις… είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που θα μπορούσε να χει ο οποιοσδήποτε.

Untitled-1
Η τηλεόραση είναι ένα μέσο που γοητεύει ή απογοητεύει. Ποια είναι η σχέση σας μαζί της και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει σήμερα ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, πέρα από τον κλασικό της ρόλο, αυτόν της ψυχαγωγίας;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι ρυθμοί και οι προτεραιότητες της ζωής μου δεν μου επιτρέπουν να έχω ιδιαίτερη σχέση μαζί της. Κατά καιρούς υπάρχουν αξιόλογα πράγματα που αξίζει να δει κανείς. Δεν πρέπει να τα βάζουμε όλα σε ένα καλάθι, να έχουμε διάκριση και να επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Θα θέλαμε να μας ταξιδέψετε με λίγα λόγια στη Σαντορίνη… Ένας μαγευτικός προορισμός, που για εσάς είναι πατρίδα.

Η πατρίδα μου. Την κουβαλάω πάντα μαζί μου, αφενός γιατί εκεί μεγάλωσα, αφετέρου γιατί κρατά εκεί την οικογένεια μου. Η Σαντορίνη είναι αδιαμφισβήτητα ένας ονειρικός προορισμός. Αξίζει κάποιος έστω για μία φορά να την επισκεφτεί να δει την επιβλητική καλντέρα της με θέα το ηφαίστειο κι αν είναι τυχερός έχει πολλά να του δώσει. Ένα ιδιαίτερο νησί με το χάρισμα να αλλάζει πρόσωπο κάθε έξι μήνες. Εμείς την αγαπάμε πάντα, αλλά κυρίως τους χειμερινούς μήνες όπου μπορείς να την αφουγκραστείς. Η θάλασσα γίνεται τόσο φλύαρη που δεν έχεις ανάγκη καμία άλλη συντροφιά, η μυρωδιά από την επαφή του χώματος με την βροχή, οι αέρηδες που σε σπρώχνουν παίζοντας μαζί σου… τα ζώα, η αγροτική ζωή. Είναι μία μαγεία. Αξίζει να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα της που είναι μοναδικά στον κόσμο όπως η φάβα, το ντοματάκι, η λευκή μελιτζάνα κ.α.

Όσο για την ιδιαίτερη και σκληρή ενέργειά της, είναι αλήθεια. Όλα σε αυτό το νησί ξεκαθαρίζουν. Αρκεί να έχεις τη δύναμη να το αντέξεις.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ
Logotheti 3

Μεγάλωσε στη Σαντορίνη. Η αγάπη της για την τέχνη του θεάτρου την οδήγησε στην πρωτεύουσα όπου και αποφοίτησε από την δραματική σχολή Μαίρης Βογιατζή Τράγκα. Είχε την τύχη από τα 18 της χρόνια να εργάζεται για το θέατρο, ενώ από τα 20 της ασχολήθηκε και με την παρουσίαση. Αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της καριέρας της στον χώρο του παιδιού μιας και συνεργάστηκε για μια δεκαετία με το 06tv – SMILE όπου παρουσίασε παιδικές εκπομπές (μαγικό κάστρο των ευχών και των δώρων, live@smile, κ.α.) οι οποίες προβάλλονταν και στη ΒΕΡΓΙΝΑ τηλεόραση (Θεσ/νίκη), στο ΖΕΥΣ (Θεσσαλία) και την Κύπρο. Ανακαλύπτοντας ολοένα και περισσότερο την αγάπη της για τα παιδιά αποφάσισε να διδάξει θεατρικό παιχνίδι. Τα βήματα της οδηγήθηκαν σε μία τετράχρονη συνεργασία με τον Λώτινο Ήλιο όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Εξίσου μεγάλες της αγάπες είναι τα ταξίδια, ο χορός και η μουσική που δεν λείπουν ποτέ από τη ζωή της.

Φέτος βρίσκεται στο θέατρο Αλκμήνη με την παράσταση «η Νοσταλγός» του Παπαδιαμάντη, ενώ συμμετείχε και στην παιδική σκηνή του θεάτρου Κόρονετ με την παράσταση «Πετώντας για την Ειρήνη» των Α.Παπαμάρκου – Λ.Ψέλτουρα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘Η ΝΟΣΤΑΛΓΟΣ’

Nostalgos02

«Η Νοσταλγός»
Το αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
2η Παράταση λόγω Sold Out
Για 6 επιπλέον παραστάσεις στο θέατρο “Αλκμήνη”
7, 8, 14, 15, 21 και 22 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30

«Αἴφνης, ἀπὸ καιροῦ εἰς καιρόν, ἐξύπνα ἐκ τοῦ μακροῦ ὀνείρου της, κ᾽ ἐφαίνετο ἀνακτῶσα τὴν αἴσθησιν τοῦ πραγματικοῦ κόσμου, ἀλλ᾽ ὀλίγαι παρήρχοντο στιγμαί, καὶ πάλιν ἔπιπτεν εἰς τὴν νάρκην τοῦ ὕπνου της».

Λόγω της μεγάλης αποδοχής του θεατρόφιλου κοινού και των αλλεπάλληλων Sold Out της παράστασης “Η Νοσταλγός”, ο Θίασος Λώτινος Ήλιος και η σκηνοθέτις Άννα Παπαμάρκου με χαρά ανακοινώνουν την 2η παράταση για 6 επιπλέον παραστάσεις του έργου στις 7, 8, 14, 15, 21 και 22 Δεκεμβρίου, στις 19.30.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της παράστασης, βρίσκεται η καταξιωμένη ηθοποιός Αριέττα Μουτούση, που πλαισιώνεται από δυο νέους και ταλαντούχους ηθοποιούς, τη Μαρία Λογοθέτη και τον Δημήτρη Λιόλιο, ενώ κινηματογραφικά εμφανίζεται ο επίσης καταξιωμένος ηθοποιός Θόδωρος Κατσαφάδος, ερμηνεύοντας το ρόλο του Μπάρμπα Μοναχάκη.

Nostalgos03

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Η Νοσταλγός”, γίνεται ένα άλμα στο χρόνο.
Η αφετηρία της δράσης μεταφέρεται χρόνια μετά.
Το φώς της σελήνης, οι ήχοι της φύσης μοιάζουν σαν τότε…
Τότε, που ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της…
Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι…
Ξυπνούν τις μνήμες από τη νεανική φυγή…
Μνήμες που ζητούν λύτρωση στο παρόν…

Η Λιαλιώ, λοιπόν, ταξιδεύει και πάλι πέρα…
Μια φεγγαρόλουστη νύχτα, σαν σε παιχνίδι, παίρνει μια βάρκα μαζί με τον νεαρό Μαθιό.
Η αθώα βαρκάδα εξελίσσεται σε αγωνιώδες ταξίδι φυγής, καθώς ο σύζυγος τούς καταδιώκει.
Η Νοσταλγός, αποφασισμένη να φτάσει στην απέναντι όχθη, δεν σταματά.
Η επιθυμία να βρεθεί στο πατρικό της σπίτι είναι πολύ δυνατή…
Η φλόγα να επιστρέψει στη γλυκιά της πατρίδα είναι ακατανίκητη…

Ο Παπαδιαμάντης μιλά για ένα ταξίδι, που θα επαναλαμβάνεται όσο ο άνθρωπος παραμένει μακριά από την πατρίδα…
Ποια είναι άραγε αυτή η πατρίδα για τον καθένα;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
«Η Νοσταλγός» του Παπαδιαμάντη είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο, καθώς ζητούμενο της εποχής παραμένει η ελευθερία και η αυθεντικότητα. Η Λιαλιώ, για μένα, είναι η κάθε ψυχή που ασφυκτιά μέσα στην αδιέξοδη πραγματικότητα και νοσταλγεί την επιστροφή στην αθωότητα και την ακεραιότητα. Είναι η ψυχή, που δεν παραμένει εγκλωβισμένη στη νοσταλγία, αλλά κάνει την ηρωική έξοδο, αποφασισμένη να αλλάξει τη μοίρα της. Γνωρίζοντας τί θέλει, τολμά με ωριμότητα και σεβασμό στον εαυτό της. Είναι η ψυχή που έχει τόση θέρμη και αφοσίωση στην αλήθεια της, ώστε προσελκύει στον κατάλληλο χρόνο και τη βάρκα και το πανί και τον ευνοϊκό άνεμο, που την οδηγούν πίσω στη δική της «Ιθάκη»…

― Σὲ λίγο θὰ μᾶς ἔφταναν, ἂν εἴχαμε κάμει δρόμο πρὸς τὰ ἐκεῖ.
―Ὥστε καλὰ κάμαμε νὰ ᾽ρθοῦμε πρὸς τὰ ἐδῶ;
― Δὲν ἤρθαμε θεληματικῶς· μᾶς ἔφεραν τὰ ρέματα.
― Ξέρουν τί κάνουν τὰ ρέματα!

Άννα Παπαμάρκου

Nostalgos04

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Άννα Παπαμάρκου
Σκηνικά, δημιουργία αφίσας, trailer: Λένα Λέκκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Λαμπριανός
Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Video: Δημήτρης Γκότσης
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος
Παίζουν: Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος
Στο ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη εμφανίζεται ο Θεόδωρος Κατσαφάδος.
Παραγωγή: “Λώτινος Ήλιος”

INFO
Τοποθεσία: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)
Επιπλέον Παραστάσεις (2η παράταση): Δευτέρα 7, 14, 21 Δεκεμβρίου και Τρίτη 8, 15, 22 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19.30
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Πληροφορίες-κρατήσεις: 211.411.11.10
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, ομαδικά)
Προπώληση εισιτηρίων: Viva, www.viva.gr τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, Media Markt

Δείτε το trailer: