Συνεντευξη [Q&A] με τη Μαργαριτα Πανουσοπουλου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! H κωμωδία ‘Romantic Fools’ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Underground. Μιλήστε μας για τη ‘Μάρτζι’, μέσα από τα 11 σε 1 έργα, τα κοινά σας σημεία μαζί της και αν έχετε δει την παράσταση σε ανέβασμά της στο εξωτερικό.

Η Μάρτζι και ο Άλεξ ειναι δύο χαρακτήρες εμπνευσμένοι από εμάς τους ίδιους τους ηθοποιούς, εμφανίζονται στην αρχή των sketches και μας κάνουν τη εισαγωγή στο κάθε ένα από αυτά! Την παράσταση δεν την έχω δει στο εξωτερικό, δυστυχώς, αν και πολύ θα το ήθελα.

Τελικά έχουν αλλάξει οι σχέσεις των ανθρώπων με το πέρασμα των ετών και μπορούμε σήμερα να μιλάμε για «πάλη των δύο φύλων», μπροστά στην πάλη για την επιβίωση που βιώνουν πολλά ζευγάρια στη χώρα μας;

Πραγματικά δε μπορώ να έχω εικόνα πλήρη για το αν οι σχέσεις έχουν αλλάξει, γιατί δεν εχω ζήσει στο παρελθόν! Η αίσθηση που έχω είναι πως έχουν αλλάξει. Έχουν γίνει πιο αναλώσιμες, δυστυχώς αλλά και πιο απελευθερωμένες, ευτυχώς. Η πάλη υπήρχε και θα υπάρχει πάντα, απορρέει από τα ανθρώπινα ένστικτα της επιβολής. Η οικονομική κατάσταση προσθέτει μία ακόμα δυσκολία στις σχέσεις, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Η σχέση πρέπει να δοκιμάζεται και να επιβιώνει στα δύσκολα, αλλιώς πρέπει να τελειώνει. Άλλωστε ποιος μπορεί να πει ότι ενα ζευγάρι πάμπλουτων, είναι σίγουρα ευτυχισμένο; Ίσως, ακόμα σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ τους, όλα ειναι σχετικά..

Ο έρωτας εμπνέει την τέχνη και τον βρίσκουμε σε κάθε έκφανσή της. Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας στη δική σας ζωή και κατά πόσο μπορεί να σας κινητοποιήσει δημιουργικά;

Για εμένα, η έλλειψή του εμπνέει την τέχνη. Όταν είμαι χαρούμενη και ερωτευμένη, δεν έχω όρεξη για δουλειά καθόλου! Το αντίθετο. Δεν εμπνεόμεθα από τον νου, αλλά από τα συναισθήματα. Ένας ανεκπλήρωτος έρωτας για παράδειγμα…, το συναίσθημα που δε βρίσκει ανταπόκριση δημιουργεί ενα κενό. Και εκεί δημιουργείται χώρος για τέχνη.

Έχετε σπουδάσει και εργαστεί ως ηθοποιός στη Βρετανία, αλλά επιστρέψατε στην Ελλάδα, όπου και έχετε συμμετάσχει σε σημαντικές δουλειές. Σε μια χρονική συγκυρία για τη χώρα μας, που πολλοί νέοι αναζητούν εργασία εκτός Ελλάδος, θα επιλέγατε να γυρίσετε στο εξωτερικό και πάλι;

Γύρισα πριν την ύφεση στην Ελλάδα. Ναι, θα έφευγα σίγουρα και πάλι για κάποιο μικρό ή μεγαλο διάστημα. Όχι όμως για να γίνω οικονομικός μετανάστης… Θέλω να αισθάνομαι πολίτης του κόσμου. Το μόνο που ελπίζω είναι να μη ξέρω τι θα γινει αύριο !

Ασχολήστε επαγγελματικά με το αργεντίνικο tango. Για πολλούς ο πιο ερωτικός χορός! Μιλήστε μας για την Ομάδα Todos Tango, πώς αποφασίστηκε η ίδρυσή της και ποιες είναι οι δραστηριότητές της;

Η ομάδα Todos Tango δημιουργήθηκε από χορευτές της σχολής του Κώστα Νικολάιδη “Baile de Barrio Dance Studio”. Βαπτίστηκε το 2015, αλλά ουσιαστικά, επειδή στο tango δουλεύουμε πάντα σαν ομάδα, οι πυρήνας προϋπήρχε. Η ομάδα διοργανώνει εβδομαδιαίες milongas (βραδιές tango), tango events και φεστιβάλ! Φέτος σας περιμένουμε στην Κέρκυρα στο “Todos Tango Festival – Corfu 2016”, 13 με 20 Ιουνίου, επτά ημέρες Ελληνικού καλοκαιριού γεμάτες με tango, ήλιο, θάλασσα, μαθήματα/σεμινάρια, shows απο εξαιρετικούς Αργεντινούς και Έλληνες χορευτές και πολλά άλλα δρώμενα.

Είστε ιδρυτικό μέλος, όμως, και σε μία άλλη ομάδα, θεατρική, την ‘Εν Λευκώ’, σε συνεργασία με την Μπέττυ Λιβανού. Και γι’ αυτήν την ομάδα θα θέλαμε λίγα λόγια και κυρίως για την κοινωνική της προσφορά.

Πράγματι η ομάδα έχει ένα προσωπο κοινωνικό. Ιδρύθηκε το 2010 στην Παιανία, αλλά μπρούν να συμμετέχουν δημότες από όλη την Αθήνα. Ο ομάδα φυσάει!! Τα παιδιά είναι καταπληκτικά, μικροί και μεγάλοι δίνουν την αγάπη τους, το πάθος τους και κάθε φορά μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Είμαστε πολύ υπερήφανες! Εγώ, τους κάνω θεατρική αγωγή και η Μπεττυ σκηνοθετεί. Τα έσοδα διανέμονται σε ευπαθείς ομάδες, ιδρύματα, σχολεία κ.α. Η τελευταία παράσταση δόθηκε με επιτυχία πέρισυ στο θέατρο ΚΑΠΠΑ.

Τελικά, για ποιο από τα τρία χτυπά λίγο περισσότερο η καρδιά σας: θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος; Και φυσικά, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το ρόλο σας στη νέα κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Βαφέα, ‘Ρισάλτο’ που έρχεται στη μεγάλη οθόνη τον Απρίλιο.

Πραγματικά είναι ανάλογα τη δουλειά. Γενικά, προσπαθώ να μην αναλαμβάνω δουλειές που δεν… τις λατρεύω! Οι συνεργάτες, οι συγκυρίες, η ποιότητα κειμένου και σύλληψης και ο ρόλος καθαυτός, καθορίζουν τη συμμετοχή μου.

Όπως με έχει συμβουλεύσει και ο Βασίλης Βαφέας, διαλέγω συνεργάτες, όχι ρόλους. Η συνεργασία μας ειναι πάντα άψογη και έχω να λέω τα καλύτερα και για τον ίδιο και για την σύζυγό του, τη Σίσυ, που κάνει τη διεύθυνση παραγωγής.

Η Μάρω είναι ένα περίεργο πλάσμα που υπάρχει για να σπέρνει την αμφιβολία στο μυαλό του ήρωα και να τον πλανεύει ώστε να χάσει το “δρόμο του”. Αναμένουμε!!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

DSC00651

Πώς φλέρταρε ο άνθρωπος των σπηλαίων και ποια ήταν τα δυνατά χαρτιά του Καζανόβα; Γιατί η αιώνια ερωτική «πάλη» των δύο φύλων μονοπωλεί το ενδιαφέρον της τέχνης; Και, τελικά, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι πλασμένοι για να συμβιώνουν αρμονικά;

Ο βραβευμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Rich Orloff στο Romantic Fools εξερευνά τον μαγευτικό αλλά και σκοτεινό κόσμο των σχέσεων. Αποτέλεσμα της έρευνάς του; Η ανατρεπτικά συγκινητική και ιδιαίτερα σαρκαστική κωμωδία Romantic Fools, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Έντεκα έργα σε… ένα!

Πρωταγωνιστές είναι η Μάρτζι και ο Άλεξ, ένα ζευγάρι του σήμερα (αλλά και του χθες). Οι δύο χαρακτήρες, σε ένα συνεχές παιχνίδι εναλλαγής ρόλων, αποδομούν όλα τα στερεότυπα για τις σχέσεις των δύο φύλων και επιχειρούν να απαντήσουν σε δύο καυτά και πάντα επίκαιρα ερωτήματα: Τι θέλουν, επιτέλους, οι άνδρες από τις γυναίκες; Και τι προσδοκούν οι γυναίκες από αυτούς;

Το φλερτ, το πάθος, η έλξη, η επικοινωνία, η συντροφικότητα… Όλα φωτίζονται μέσα από έντεκα θεατρικά σκετς, τα οποία συνθέτουν μοναδικά το παζλ των σχέσεων αντρών και γυναικών που ζουν και ερωτεύονται τον 21ο αιώνα.

Η παράσταση συνδυάζει στοιχεία επιθεώρησης και stand up comedy, με μοντέρνες ποπ πινελιές.

unnamed

Τίτλος: Romantic Fools
Συγγραφέας: Rich Orloff

Σκηνοθεσία, μετάφραση, μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός
Ηθοποιοί: Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Αλέξανδρος Ζουριδάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Δημόσιες Σχέσεις και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου
Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 4 Μαρτίου
Προγραμματισμένες παραστάσεις: μέχρι 24 Απριλίου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο 21.15
και Κυριακή, 20.15
Διάρκεια: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Στο θέατρο Underground (πλατεία Κοραή 4, στον υπόγειο χώρο δίπλα ακριβώς από τον κινηματογράφο Άστυ. Τηλ 2130 370342).
Τιμές εισιτηρίων: 12 € γενική είσοδος
8 € φοιτητικό, νεανικό και άνω των 65 ετών
5 € ανέργων, με επίδειξη της κάρτας ανεργίας
Μια παραγωγή της «Μονωδία», καλλιτεχνικές παραγωγές.
Κρατήσεις εισιτηρίων: viva.gr

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

DSC00694

Σπούδασε υποκριτική στην Αγγλία στη Δραματική σχολή Italia Conti Academy of Theatre and Dramatic Arts και εργάστηκε ως ηθοποιός στη Βρετανία. Ο λόγος που επέστρεψε στην Ελλάδα, ήταν η συμμετοχή της στις Γυναικείες Συνωμοσίες του Βασίλη Βαφέα (48ο Φεστιβάλ Θεσ/νικης).

Έκτοτε ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (Το Νησί στο Mega κ.ά.), ενώ ασχολείται επαγγελματικά και με το αργεντίνικο tango. Έχει δημιουργήσει μαζί με την Μπέττυ Λιβανού την θεατρική ομάδα Εν Λευκώ, τα έσοδα της οποίας διατίθενται σε τοπικές κοινότητες και ιδρύματα. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας Todos Tango που οργανώνει tango δρώμενα και φεστιβάλ. Τον Απρίλιο θα τη δούμε στη μεγάλη οθόνη, αφού πρωταγωνιστεί, στη νέα ταινία του Βασίλη Βαφέα, Ρισάλτο.