Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Συμμετέχετε σε δύο παραστάσεις του Θεάτρου Εκάτη. Στην παράσταση ΄Κουκλόσπιτο (Νόρα)’ έχετε το ρόλο του Γιατρού Ρανκ και στα Μονόπρακτα, τους ρόλους του Στεπάν Στεπάνοβιτς Τσιμπουκώφ (‘Πρόταση Γάμου’) και του Σμυρνώφ (Άρκουδα’). Σας δυσκόλεψε / λεύει η διαχείριση τριών διαφορετικών ρόλων και αν κάπου ‘συναντώνται’ αυτοί οι τρεις χαρακτήρες;
Το να δουλεύει κανείς τρεις ρόλους ταυτόχρονα μέσα σε μια θεατρική σεζόν, είναι ομολογουμένως μια πρόκληση, ιδίως μάλιστα όταν οι ρόλοι αυτοί είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Το κλειδί για την ευτυχή κατάληξη ενός τέτοιου εγχειρήματος, θα έλεγα πως είναι το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Το να μπορέσει δηλαδή ο ηθοποιός να διακρίνει και να φέρει στην επιφάνεια το κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει αυτούς τους τρεις χαρακτήρες, το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάγκη τους να μεταδώσουν στους άλλους την αυστηρά προσωπική τους άποψη για τη ζωή, η οποία και στις τρεις περιπτώσεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους υπόλοιπους ήρωες των έργων. Και οι τρεις αυτοί χαρακτήρες, αν και φαινομενικά τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, έχουν ως βασικό κοινό χαρακτηριστικό την μοναξιά που τους συνοδεύει. Για παράδειγμα είναι και οι τρεις ανύπαντροι, χωρίς ταίρι, και παλεύουν να δείξουν στους υπόλοιπους, ο καθένας με τον τρόπο του, πόσο πολύτιμη και απαραίτητη είναι η ανάγκη που έχει ο καθένας από εμάς για πλήρη και ολοκληρωτική ένωση και αφοσίωση σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Βρισκόμενοι και οι τρεις έξω από τον «χορό» ενός γάμου, ή μια μόνιμης σχέσης συμβίωσης, δείχνουν, ή προσπαθούν να δείξουν στους άλλους, πως η επιτυχία μιας τέτοιας σχέσης βασίζεται στην αγάπη, την ειλικρίνεια και την συναισθηματική τιμιότητα.
Ο Γιατρός Ρανκ είναι ένας αδύναμος χαρακτήρας στο έργο και φαινομενικά δεν προσφέρει και πολλά στη δράση και την εξέλιξή του. Λειτουργεί πιο πολύ ως αυτός που θα ‘αποκαλύψει’ στο θεατή θέματα που αφορούν στους άλλους χαρακτήρες, είτε είναι η επιπολαιότητα του Τόρβαλντ είτε η εξομολόγηση της Νόρας για την αληθινή φύση του συζύγου της. Θα θέλαμε την οπτική σας για την παρουσία αυτού του ήρωα στο έργο.
Ο Γιατρός Ράνκ πραγματικά δεν προσφέρει πολλά στη δράση του έργου, αλλά αυτό είναι κάτι που ο θεατής δεν το γνωρίζει και περιμένει από αυτόν να δώσει τη λύση και να λυτρώσει την Νόρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Δεν το κάνει ποτέ διότι δεν του δίνει η Νόρα το δικαίωμα για κάτι τέτοιο.
Με τον επικείμενο θάνατό του λειτουργεί καταλυτικά στο να πάρει η Νόρα την τελική της απόφαση και ν’ αλλάξει ζωή αποδεσμεύοντας τον εαυτό της από τον φαύλο συναισθηματικό και ηθικό κύκλο, ενός συμβατικού γάμου, ο οποίος βασίζεται στα γυάλινα πόδια των κοινωνικών πρέπει της εποχής εκείνης, αλλά και κάθε εποχής.
Ο Γιατρός Ράνκ λειτουργεί εξ ολοκλήρου υποδόρια και αθόρυβα στη συνείδηση του θεατή, αλλά και στην ψυχή των υπόλοιπων χαρακτήρων του έργου, όπως ακριβώς λειτουργεί και μια ένεση σαν κι αυτές που κάνει ένας οποιοσδήποτε γιατρός στους ασθενείς του.
Ο Στεπάν Στεπάνοβιτς Τσιμπουκώφ είναι ένας παρορμητικός και άκρως υποκριτικός χαρακτήρας, σε ένα κείμενο-φάρσα που πραγματεύεται τις συμβάσεις που ακολουθούν μια πρόταση γάμου. Και, πιο συγκεκριμένα, την ύλη απέναντι στα συναισθήματα. Είναι αυτό ένα θέμα διαχρονικό που μπορεί να βρει ο θεατής κάποια κοινά στοιχεία με το σήμερα; Κατά πόσο το χρήμα στην εποχή μας ενώνει και χωρίζει ανθρώπους;
Ξέρετε υπάρχει μια άποψη που λέει πως το χρήμα είναι αυτό που κινεί τα νήματα της συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Αυτήν ακριβώς την άποψη πραγματεύεται ο Τσέχωφ στην πρόταση γάμου.
Από τη μία υπάρχει η βαθιά θέληση των ηρώων να αγαπήσουν και να αγαπηθούν και από την άλλη βρίσκεται η ρηχή ανάγκη τους για υλικά αγαθά.
Ποιο απ’ όλα αυτά νικάει στο τέλος; Άγνωστο.
Αν και ο συγγραφέας μας δίνει happy end, μας αφήνει να προβληματιστούμε για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Μας προτρέπει να συμπεράνουμε πως ένας γάμος, ή μια σχέση θα κινδυνεύει συνεχώς να λαβωθεί από το χρήμα.
Αν και ανάλαφρη και φαινομενικά αθώα κωμωδία η «πρόταση σε γάμο», μας προβληματίζει, αφού κλείσει η αυλαία για το πόσο αντικρουόμενες έννοιες είναι η αγάπη και το χρήμα.
Ο Σμυρνώφ είναι η Άρκουδα’ της ιστορίας, καθώς χαρακτηρίζεται από μια αυστηρά επιθετική συμπεριφορά που στηρίζεται και από την επιβλητική του εμφάνιση. Ο έρωτας και το χρήμα συναντώνται για άλλη μια φορά! Πόσο πιστεύετε ότι έχουν επηρεαστεί σήμερα οι σχέσεις, και δη οι προσωπικές, από την κρίση; Υπάρχει διάθεση για συντροφικότητα σήμερα ή στρεφόμαστε περισσότερο στις ανάγκες του ‘εγώ μας ή / και ‘κλεινόμαστε’ στα δικά μας προβλήματα;
Και στην αρκούδα συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Όπως θα γνωρίζετε τα δύο αυτά μονόπρακτα έχουν το κοινό γνώρισμα πως θέλουν να καυτηριάσουν την ανάγκη των ανθρώπων για υλικά αγαθά.
Ο επιθετικός Σμυρνώφ έχει ανάγκη από συντροφικότητα. Ξεχνάει όμως την ανάγκη του αυτή, γιατί προέχει η ανάγκη του για επιβίωση. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής του, δεν περνάει καν από το μυαλό του, πως θα μπορούσε αυτή του την ανάγκη για επιβίωση να την μοιραστεί με έναν άλλον άνθρωπο. Πολύ δε περισσότερο να την μοιραστεί με μια γυναίκα, αφού πιστεύει ακράδαντα πως μια γυναίκα μόνο προβλήματα μπορεί να του δημιουργήσει.
Τρέχοντας την ζωή του με μεγάλη ταχύτητα προς έναν και μόνο προορισμό που άλλες φορές λέγεται «δουλειά», άλλες λέγεται «καθήκον», ή «επαγγελματική επιτυχία», δεν προλαβαίνει να δει πως σε κάποιο σημείο, της λεωφόρου του κλείνει το μάτι μια Πόποβα, η οποία είναι έτοιμη να μοιραστεί τα προβλήματά του τις ανησυχίες του και να του δοθεί ολοκληρωτικά ως ένα πραγματικό και ακλόνητο έτερον ήμισυ. Σας θυμίζει κάτι αυτό;
Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θελατε πολύ να παίξετε, αλλά είτε δεν έχει τύχει ακόμα να ‘συναντηθείτε’ είτε δεν αισθάνεστε ακόμα έτοιμος γι’ αυτόν;
Σαν ηθοποιός σας βεβαιώνω πως έχει ακριβώς την ίδια αξία και το ίδιο ψυχικό βάσανο, είτε ενσαρκώνεις τον Γιατρό Ράνκ, είτε τον Ριχάρδο τον Τρίτο, ή τον Αμλετ.
Και έχει την ίδια αξία και την ίδια ευθύνη διότι όλοι οι ρόλοι, σε οποιοδήποτε έργο, από την επιθεώρηση μέχρι την αρχαία Τραγωδία απαιτούν την υπέρτατη και συμπυκνωμένη αλήθεια μια σοβαρής κατάστασης που εκτυλίσσεται πάνω σε μια Θεατρική σκηνή μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες.
Πόσο ανασταλτικά λειτουργεί για έναν νέο ηθοποιό η οικονομική κρίση, καθώς ο βιοπορισμός αποκλειστικά από το επάγγελμα του ηθοποιού φαντάζει δύσκολος;
Το μόνο που λειτουργεί ανασταλτικά, τουλάχιστον στη δική μου ψυχοσύνθεση δεν είναι η οικονομική, αλλά η πολιτιστική κρίση.
Και αυτή η κρίση προϋπήρχε της οικονομικής. Όπως προϋπήρχε και η κρίση αξιών, η έλλειψη προτύπων για τους νέους, η αναξιοκρατία, η έλλειψη σεβασμού για την προσωπικότητα του άλλου και η αναγωγή του χρήματος ως υπέρτατου αγαθού.
Όλα αυτά μοιραία οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Ως εκ τούτου, το μόνο φάρμακο που θα μπορούσα να σκεφτώ για την αντιμετώπιση της όποιας κρίσης είναι να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε πραγματικά έννοιες όπως η αξιοκρατία, ο σεβασμός και η προσέγγιση αγαθών που δεν αγοράζονται με χρήμα.
Τα οφέλη μια Θεατρικής παράστασης για την ψυχή ενός ανθρώπου είναι πολλαπλά.
Ο Ηθοποιός λοιπόν, ως βασικό εργαλείο μιας Θεατρικής Πράξης, παρά τα όποια προβλήματα και τις δυσκολίες που αναφέρατε, δεν θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις στην αποστολή του, που δεν είναι άλλη από το υψώνει έναν καθρέπτη στον οποίο ο θεατής να μπορεί να βλέπει την ψυχή του γυμνή.
Να μπορεί να σταματάει τις ζωές των άλλων, για όση ώρα διαρκεί μια παράσταση και να τους δίνει την ευκαιρία να σκεφτούν με το μυαλό της ψυχής τους, αξιολογώντας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κρατήσουν. Τι είναι και τι δεν είναι πραγματικά απαραίτητο για να φτάσει κανείς σ’ αυτό που λέμε κάθαρση, ατομική ή συλλογική.
Πόσο σημαντική θέση έχουν στην καθημερινότητά σας τα social media, τόσο ως προς την προβολή της δουλειάς σας, όσο και για τη γενικότερη επικοινωνία;
Όταν εφευρέθηκε το μαχαίρι, ήταν ένα πρώτης τάξεως εργαλείο που έλυσε τα χέρια της ανθρωπότητας για πολλά πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητάς της.
Το ίδιο και ο τροχός, το αεροπλάνο, ή η τηλεόραση.
Όλα τα παραπάνω όμως χρησιμοποιήθηκαν και για καταστροφικούς σκοπούς.
Τα social media λοιπόν, ως ένα πρωτόγνωρο εργαλείο λύνουν τα χέρια μας για πολλά θέματα επικοινωνίας προβολής και προώθησης.
Προσωπικά τα χρησιμοποιώ καθημερινά, έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως κάποια στιγμή μπορεί εύκολα να μετατραπούν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μέσα κοινωνικής απομόνωσης, ή – ακόμα χειρότερα – σε μέσα εικονικής πραγματικότητας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟ
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών « Γ. Θεοδοσιάδη».
1995: «Το όνειρο του σκιάχτρου», Ευγένιου Τριβιζά (κυρ Δίκανος), Εστία Νέας Σμύρνης.
1998: «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», Αντον Τσέχωφ (μονόλογος), Εστία Νέας Σμύρνης.
1998: « Η γειτονιά του Τσέχωφ», Νότη Περγιάλη (Τσέχωφ, Βολδεμάρ, Τσούπκιν), Εστία Νέας Σμύρνης.
1998: «Η κόμισσα του Σκαρμπανία», Μολιέρου (κύριος Τιμποντιέ), Θεατρικός Οργανισμός Δίμιτος.
1999: «Οι γερμανοί ξανάρχονται», Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου (Θόδωρος), Εστία Νέας Σμύρνης.
1999: «Χοροθεατρική παρουσίαση της παραβολής του Ασώτου υιού», χορογραφία Ντόρας Τσάτσου – Σιμεωνίδου (Άσωτος υιός), Χριστιανικό Θέατρο.
1999: «Α, μπα!», Νίκου Καραγεώργου (Μπράις Νόμπς), Θεατρικός Οργανισμός Υπο το μηδέν.
1999: «Παραμύθι χωρίς όνομα», Πηνελόπης Δέλτα (Κακομοιρίδης, Μονοχέρης), Θέατρο του Ήλιου.
2000: «Η βλάβη», Φρήντριχ Ντύρρενματ (Αλφρέντο Τράπς), Θέατρο του Ήλιου.
2000: «Η βαλίτσα», μονόπρακτο Ξανθούλας Παπουτσή (Βαγγέλης), σκηνοθεσία Άννας Πολυτίμου, Χριστιανικό Θέατρο.
2000 – 2001: «Μανταλάκια για extreme μπουγάδα», επιθεώρηση του Μπάμπη Κλαλιώτη, Θέατρο Καλιφόρνια.
2005: «Ο επιθεωρητής έρχεται» J. Pristley (Τζέραλντ), σκηνοθεσία Μαρία Μπακοπούλου.
2013-2014: «Κόκκινο Ρομάντζο» Αλεξάντρ Γκέλμαν (Φιοντόρ Κουσμίτς), σκηνοθεσία Τότας Σακελλαρίου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ (ΝΟΡΑ)’
Ο Χέλμερ και η Νόρα είναι παντρεμένοι πολλά χρόνια και ζουν μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή. Αυτός την φροντίζει σαν να είναι ένα μικρό παιδί και αυτή του το ανταποδίδει με πίστη και αφοσίωση. Η σχέση τους στηρίζεται κυρίως στην φυσική έλξη και όχι ιδιαιτέρως στην ψυχική σφαίρα. Για τον Χέλμερ, η Νόρα είναι μια κούκλα, ένα παιχνίδι που τον ξεκουράζει. Η Νόρα τον θαυμάζει, τον βρίσκει δυνατό και ακαταμάχητα γοητευτικό. Η ίδια ανατράφηκε σαν ένα παιδί που δεν υποψιάσθηκε ποτέ την πραγματικότητα.
Το Κουκλόσπιτο πραγματεύεται τους θεσμούς, τη σχέση του ζευγαριού, εμβαθύνει στο θέμα της συμβίωσης που πρέπει να έχει υψηλό περιεχόμενο.
Το κουκλόσπιτο είναι το δράμα μιας ψυχής, η εσωτερική κατάρρευση ενός πλάσματος που εμπιστευόταν τους άλλους. Η Νόρα προκειμένου να σώσει την ζωή του άνδρα της έκανε μια λάθος κίνηση και όταν απεκαλύφθη το μυστικό της, δεν στηρίχθηκε, αλλά ταπεινώθηκε και προπηλακίστηκε από τον άνδρα της. Η Νόρα ανήκει στα πλάσματα εκείνα που θέλουν τον κόσμο ωραίο και ιδανικά φτιαγμένο, δεν ενδίδουν, δεν συμβιβάζονται, προτιμούν να καταστραφούν. Η Νόρα δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος γυναίκας. Φεύγει από το σπίτι της, γιατί πιστεύει πως δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μεγαλώσει τα παιδιά της. Το τραγικό είναι ότι όλα δεν διορθώνονται με νομοθετικές διατάξεις…
Μετάφραση: Θίασος Λεπτουργείον
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Βαλεντίνη Λουρμπά
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ανδρουλής
Σκηνικά-κοστούμια: Σωτηρία Σώτου
Φωτισμοί-ηχοληψία: Ευρυδύκη Γεωργίου
Χορογραφία – Κινησιολογία: Λυδία Ορφανουδάκη
Φωτογραφία: Ειρήνη Ανναγιωτάκη- Ευθύμης Ντούσικος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Κονταράτος, Άννα Κουκουλιάτρα, Αννίτα Μαυρομιχάλη, Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος, Ξενοφών Χαντζής.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 19:00, Κυριακή 20:15.
Τιμή εισιτηρίου: 12,00 ευρώ
Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΩΝ ‘ΑΡΚΟΥΔΑ’ ΚΑΙ ‘ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ’
Στα μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ Πρόταση Γάμου και Αρκούδα δεν υπάρχουν σπουδαία και συγκλονιστικά γεγονότα. Δεν υπάρχει μυθολογία. Παρουσιάζεται η απλή καθημερινή ζωή. Τα πρόσωπα δεν είναι μοναδικά, δεν είναι μυστηριώδη, δεν είναι ήρωες. Έχουν ένα κρυφό όνειρο που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Διαφαίνεται η βαθιά πίστη και αισιοδοξία προς το ωραίο μέλλον. Η αισιοδοξία δεν είναι ανάγκη υπαρξιακή, αλλά χρέος.
Η συνομιλία τους είναι τετριμμένη χωρίς εξάρσεις. Οι χαρακτήρες σπάνια εκφράζουν με λόγια αυτό που διαδραματίζεται μέσα τους. Υπάρχει συμπόνοια και κατανόηση που εκφραζεται με σατυρική διάθεση. Τα μονόπρακτα αυτά είναι διαποτισμένα από θάρρος καλοσύνη, δικαιοσύνη, μακροθυμία και χιούμορ.
Αρκούδα – Πρόταση Γάμου: Άντον Τσέχωφ
Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Λουρμπά
Μετάφραση: Θίασος Λεπτουργείον
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Ανδρούλης
Ενδυματολογία-Σκηνογραφία: Σωτηρία Σώτου
Φωτογραφία: Κώστας Βολιώτης
Ήχος – Φως: Ευρυδίκη Γεωργίου
Παίζουν: Κώστας Κονταράτος, Άννα Κουκουλιάτρα, Ξενοφών Χαντζής
Εμφανίζεται και η μικρή Αναστασία Κονταράτου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 21:00 & Τρίτη 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 12 Ευρώ
Για φοιτητές και ανέργους: 8 Ευρώ
Διάρκεια: 1 ώρα & 10 λεπτά
Θέατρο Εκάτη, Εκάτης 11, Πλατεία Κυψέλης, τηλ. 2106401931.