Συνεντευξη [Q&A] με την Τζινα Δημητροπουλου

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Η ρομαντική κωμωδία «Όλα για την Ελίζα», της Μαριάννας Κυριακάκη, συνεχίζει με επιτυχία στο θέατρο «Λύχνος», για λίγες ακόμα παραστάσεις. Έχετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της φιλόδοξης εκατομμυριούχου, που επιθυμεί διακαώς να λάμψει στη θεατρική σκηνή! Ποια είναι τα κοινά σας σημεία και ποιες οι διαφορές σας με την ηρωίδα της παράστασης;

Η Ελπινίκη είναι μια γυναίκα λαϊκή, ακαλλιέργητη, γεμάτη χαρά, αυτοπεποίθηση και αγάπη για τη ζωή. Έχει ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο και δε διστάζει να χρησιμοποιήσει την εύνοια της τύχης για να το πετύχει. Φοβάμαι πως το μόνο κοινό μας σημείο είναι τα όνειρα και η χαρά της ζωής.

Το θέμα της παράστασης, όπου δύο άνθρωποι του θεάτρου έχουν πνιγεί από τα χρέη, είναι άκρως επίκαιρο, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση το θέατρο, τόσο από άποψη παραγωγών όσο και προσέλευσης κοινού;

Από τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της κοινωνίας και της ζωής μας, είναι λογικό να έχει επηρεάσει και το θέατρο απ’ όλες τις απόψεις. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το αμιγώς θεατρόφιλο κοινό είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένο στην Ελλάδα, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δραματική απ’ όσο θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Παρόλα αυτά, υπάρχει και η θετική πλευρά, καθώς η οικονομική κρίση ανάγκασε αφενός το κοινό να γίνει πιο επιλεκτικό, μια που όπως λέγεται «δεν υπάρχουν χρήματα για πέταμα» και αφετέρου τους ανθρώπους του θεάτρου να προσέχουν περισσότερο την ποιότητα της δουλειάς τους. Έτσι, οι καλές παραστάσεις εξακολουθούν να ξεχωρίζουν και το κοινό να τις τιμάει με την επιλογή του. Άρα ουδέν κακό αμιγές καλού.

Η ηρωίδα που υποδύεστε πρόσφατα κέρδισε πολλά χρήματα στο τζόκερ. Αρκεί η φιλοδοξία για να επιτύχει κάποιος και ειδικότερα για το επάγγελμά σας – τελικά ηθοποιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Η φιλοδοξία είναι πάντα μια κινητήριος δύναμη, αλλά δεν αρκεί. Ο ηθοποιός πρέπει να εξελίσσεται, να αποκτά εμπειρίες, να τσαλακώνεται, να κυνηγάει στόχους, να δοκιμάζεται και να μαθαίνει να απορρίπτει. Για μένα ο ηθοποιός γεννιέται, αλλά αν δεν προσπαθήσει για όλα τα παραπάνω, θα μείνει στάσιμος και διεκπεραιωτικός με τους ρόλους που αναλαμβάνει. Κι αυτό ίσως να είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν καλλιτέχνη.

Η παράσταση έχει την πρωτοτυπία να είναι μια παράσταση μέσα στην… παράσταση! Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού –και μετά το τέλος της παράστασης– καθώς το γέλιο είναι απαραίτητο –ειδικά στις παρούσες δύσκολες συνθήκες;

Οι αντιδράσεις του κοινού διαφοροποιούνται κατά τη διάρκεια της παράστασης. Επειδή πρόκειται για ένα έργο που περνάει με καταπληκτική ταχύτητα από το αβίαστο γέλιο στον έντονο συναισθηματισμό, στο τέλος οι θεατές νιώθουν μια τεράστια ψυχική ευφορία. Έχουν γελάσει, έχουν συγκινηθεί, έχουν προβληματιστεί, έχουν περάσει καλά. Το κυρίαρχο όμως σχόλιο που κάνουν είναι ότι η παράσταση τους έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτούν πως ποτέ δεν αργά για να επανακινήσουν τα ξεχασμένα τους όνειρα. Κι αυτό είναι που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, γιατί μέσα σε μια εποχή που κυριαρχεί η θλίψη και η αγωνία για το αύριο, καταφέραμε να προσφέρουμε μια στάλα αισιοδοξίας.

Εκτός, όμως, από το γέλιο, το θεατρικό αυτό κείμενο συγκινεί με τα συναισθήματα που προβάλλει, εκ των οποίων, φυσικά, πολύ σημαντικό ο έρωτας! Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις από τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν πολλοί από εμάς; Μήπως η αλήθεια του έρωτα κρύβεται στην ικανότητα διαχείρισης των δυσκολιών κι από τα δύο μέρη;

Ο έρωτας έχει γίνει πολύ δύσκολος στις μέρες μας. Η επώδυνη καθημερινότητα έχει υψώσει τείχη σε όλους τους τομείς της ζωής μας και οι δυσκολίες που συναντάμε μας κάνουν να βλέπουμε όλο και μεγαλύτερο το ύψος αυτών των τειχών. Έτσι, χωρίς καθαρό μυαλό, οι αγωνίες μας έχουν δυστυχώς ως τελικό αποδέκτη τις προσωπικές μας σχέσεις οι οποίες πληγώνονται και συχνά καταστρέφονται. Κατά συνέπεια και ο έρωτας καταστρέφεται όταν οι εμπλεκόμενοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τις δυσκολίες που αναπόφευκτα προκύπτουν. Καταπονημένος και εγκλωβισμένος στα προβλήματά του ο καθένας αργεί να καταλάβει τι συμβαίνει κι όταν το καταλάβει αναλογίζεται όπως ο Καβάφης «…διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.» Αλλά τότε είναι ήδη αργά.

Έχετε συμμετάσχει σε τηλεοπτική παραγωγή. Θα ήταν κάτι που θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε περισσότερο και κατά πόσο προτιμάτε τη θεατρική σκηνή από την κάμερα;

Η τηλεοπτική μου εμπειρία ήταν πάρα πολύ καλή, αλλά η τηλεόραση δεν είναι η μεγάλη μου αγάπη. Η ζωή πάνω στη σκηνή έχει μια μοναδικότητα για τον ηθοποιό: ενώ ερμηνεύει, δίνει στους θεατές την ψυχή του κι αδειάζει, αλλά την ίδια στιγμή του επιστρέφεται διπλάσια ενέργεια καθώς το κοινό είναι εκεί, αντιδρά άμεσα κι αντίδρασή του αυτή επαναφορτίζει την ψυχή μας.

Μπορεί να τολμά να ονειρεύεται ένας καλλιτέχνης σήμερα; Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο ηθοποιό;

Αν ένας καλλιτέχνης δεν τολμά να κάνει όνειρα, αναιρεί τη λέξη καλλιτέχνης. Επιβάλλεται να ονειρεύεται σε οποιοεσδήποτε συνθήκες. Και χθες και σήμερα και αύριο και πάντα. Όποιος λοιπόν επιλέγει να αφιερώσει τη ζωή του στην τέχνη οφείλει να’χει όνειρα, να’χει στόχο, να κυνηγάει το όνειρό του, να μη συμβιβάζεται, να φτιάχνει καριέρα με τα όχι, να μην αλλάζει χαρακτήρα, να εξελίσσεται και να διεκδικεί το καλύτερο για την τέχνη του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΖΑ’

1

Δυο γνήσιοι θεατράνθρωποι, πνιγμένοι στα χρέη, έχουν την ευκαιρία να ξελασπώσουν, στηρίζοντας τα θεατρικά σχέδια μιας τυχάρπαστης εκατομμυριούχου η οποία θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια στο θέατρό τους.

Μια ιστορία για το θέατρο, τις αυταπάτες αλλά και τις επιθυμίες που δημιουργεί. Θέατρο μέσα στο θέατρο, με γέλιο, συγκίνηση αλλά και πικρές αλήθειες για όλους μας.

Το «Όλα για την Ελίζα» κάνει μια βουτιά στα φοβισμένα μας όνειρα και μας προκαλεί να τα κυνηγήσουμε, έστω κι αν αυτά αποδειχθούν οι δαίμονές μας.

Διάρκεια: 110 λεπτά
Είδος: Ρομαντική κομεντί

160

Συντελεστές

Κείμενο: Μαριάννα Κυριακάκη
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Μουσική: Σταμάτης Χρήστου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Ηγουμενίδου

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Μάνος Αντωνίου, Μάκης Αρβανιτάκης, Μπάμπης Βρακάς, Τζίνα Δημητροπούλου, Ιορδάνης Καλέσης.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Από 20 Νοεμβρίου έως και 13 Δεκεμβρίου
Κάθε Παρασκευή στις 21:15 & Κυριακή στις 18:30

Από 18 Δεκεμβρίου 2015 έως και 15 Ιανουαρίου 2016
Κάθε Παρασκευή στις 21:15
Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 18:00

Από 16 Ιανουαρίου έως και Κυριακή των Βαΐων
Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 18:00

Τιμή εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10 €
Προπώληση: 8 €
Φοιτητές: 5 €
Για ομάδες άνω των 10 ατόμων: 5 €
Για ανέργους: Είσοδος Δωρεάν– Με επίδειξη πιστοποιητικού ανεργίας και κατόπιν συνεννόησης με το ταμείο

Πληροφορίες – κρατήσεις: τηλ. 211-0121686

http://olagiatineliza.weebly.com/, episkinistheatro@gmail.com, mkiriakaki@gmail.com

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

gina4α

Η Τζίνα Δημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στην πολύχρονη ενασχόλησή της με το θέατρο έχει ερμηνεύσει κεντρικούς ρόλους έργων ελλήνων και ξένων συγγραφέων όπως τη Βασούλα στο «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» των Ας. Γιαλαμά & Κ. Πρετεντέρη, την Εύα στο «Η κυρία του κυρίου», των Ν. Τσιφόρου & Πολ. Βασιλειάδη, την Ελένη στο «Η δε γυνή να φοβήται των άνδρα» του Γ. Τζαβέλα, την Τζένη στο «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» των Αλ. Σακελλάριου & Χρ. Γιαννακόπουλου, τη Λία στο «Φωνάζει ο κλέφτης» του Δ. Ψαθά, τη Λοκαντιέρα στη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι, την Αγάπημου στο «Αγάπημου ΟυάΟυα του Φρ. Καμπώ, κ.ά΄.

Στην τηλεόραση ερμήνευσε το ρόλο της μάνας στην εκπομπή «Η οικογένεια της συμφοράς».

Φέτος υποδύεται την Ελπινίκη Τζαμτζαλή στο «Όλα για την Ελίζα» της Μαριάννας Κυριακάκη, σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου.