Συνεντευξη [Q&A] με τον Γιαννη Κωσταρη

Σας καλωσορίζουμε στο Sin Radio! Το Passport Project, η μουσικοθεατρική παράσταση για την προσφυγιά και τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας, συνεχίζει για τρίτη χρονιά, και συναντά τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα. Μιλήστε μας για αυτό το εγχείρημα και πώς αυτό μεταβάλλεται κατά τις παρουσιάσεις του σε διάστημα τριών ετών;

Η παράσταση, που πραγματι ξεκίνησε πριν 3 χρόνια, ολοκληρωσε τον πρώτο μεγάλο κύκλο της. Είναι ένα ανοιχτό project που μπορεί να εξελίσσεται και να επικαιροποιείται ανάλογα με το τι συμβαίνει γύρω μας. Μέσα απο κείμενα και τραγούδια, διηγούμαστε την ιστορία ενός πρόσφυγα, μαζί με τον υπέροχο μπασίστα Απόστολο Καλτσα και σε σκηνοθεσία της Βαλεντίνης Σιόβα. Τώρα επανερχόμαστε για ένα διήμερο στις 15 και 16 Απρίλη, με τη συμμετοχή ενός σπουδαίου φωτογράφου και ερευνητή του Δημήτρη Μπούρα. Είναι μια πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού χώρου Zp87, με στόχο να φωτίσουμε λιγάκι, όσο είναι δυνατόν, το περίπλοκο αυτό θέμα του προσφυγικού.

Πώς εμπνευστήκατε το Passport Project και κατά πόσο πιστεύετε ότι η τέχνη μπορεί να αγγίζει αποτελεσματικά τα κοινωνικά θέματα και να ευαισθητοποιεί, να επηρεάζει και να παρακινεί σε δράση;

Ξεκίνησα να γράφω την παράσταση αυτή προτού γίνει μόδα κι αυτό έχει τη σημασία του που το λέω. Με απασχολουν τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα πολύ έντονα και εμπνέομαι από όσα συμβαίνουν γύρω μου. Η τέχνη δεν ξέρω αν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά σιγουρα σώζει τους δημιουργους από την τρέλα, αφού εκεί βρίσκουμε μια διέξοδο και σίγουρα αν κάτι έχει αλήθεια μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Η κατάσταση με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει γίνει το κορυφαίο θέμα συζήτησης και διαφορετικών απόψεων στη χώρα μας. Πιστεύετε ότι ο μέσος Έλληνας έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ζητήματος ή έχει ‘καταπλακωθεί’ είτε από τα δικά του προβλήματα (ελέω κρίσης) είτε από παγιωμένες αντιλήψεις που θολώνουν την κρίση του;

Ο μέσος Έλληνας, όπως και όλοι μας, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να αντιληφθούμε τι πραγματικά συμβαίνει με τόση προπαγάνδα από τα μέσα.¨Οσο για την οικονομική κρίση, δεν ειναι κατι άσχετο με το προσφυγικό. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα και μάλιστα προκαλούνται από τα ίδια κέντρα, με σκοπό τι άλλο; Την κυριαρχία και το κέρδος, εις βάρος πάντα των λαών.

Έχετε συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Πώς βλέπετε την ίδρυση πλήθους νέων θεατρικών ομάδων στη χώρα μας; Πιστεύετε πως είναι κάτι το ελπιδοφόρο για το χώρο του θεάτρου ή μια προσωπική τους διέξοδος, προδιαγεγραμμένα μικρής διάρκειας;

Πιστεύω ότι η δημιουργία είναι παντα κάτι θετικό, ακόμα κι αν είναι μικρής διάρκειας. Σε γενικές γραμμες, παντως, κινούνται τα πράγματα κι όλο αυτό κάπου θα οδηγήσει. Θα χρειαστεί βέβαια κάμποσος χρόνος μέχρι να αφομοιωθεί η κατάσταση και να φανεί το αποτέλεσμα.

Σε συνέχεια του πρώτου σκέλους της προηγούμενης ερώτησης, ποιες είναι οι διαφορές στη συνεργασία με Έλληνες και ξένους, και αν έχει περάσει από το μυαλό σας μια δική σας (καλλιτεχνική) μετανάστευση, ειδικά αν σας γινόταν μια δελεαστική πρόταση;

Στο εξωτερικό δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ο ανταγωνισμός είναι τρομακτικός και η βασική διαφορά που εγώ είδα στη Νέα Υόρκη είναι ότι είναι φοβεροί επαγγελματίες. Εδώ είμαστε πιο χαλαροί. Τώρα, δε θα σκεφτόμουν να φύγω κι ας είναι τα ζόρια μεγάλα εδώ. Η Ελλάδα, αυτή την περίοδο, έχει ψωμί για σκέψη, αγώνα και δημιουργία.

Το 2011 δημιοργήσατε το χώρο έκφρασης και τεχνών Zp87, όπου και φιλοξενείται η παράσταση. Τι σημαίνει ο τίτλος του χώρου και πώς συνδυάζετε την επιχειρηματική με την καλλιτεχνική δραστηριότητα;

Zp87 σημαίνει απλά Ζωοδόχου Πηγής 87, είναι η διεύθυνση του χώρου μας. Επιχειρηματικά δεν κάνω κάτι το ιδιαίτερο, γιατί λειτουργούμε πιο πολύ σαν μια άτυπη καλλιτεχνική κολλεκτίβα, ας πούμε… και δίνουμε κυρίως το βάρος στο κομμάτι της δημιουργίας.

Θα θέλαμε και λίγα λόγια για το μουσικό σας σχήμα Yannis Kostaris “Η Μεσόγειος είναι η Γη”, αλλά και κάποιες πληροφορίες για την έκδοση της πρώτης σας ποιητικής συλλογής με τίτλο ‘Εθεάθην μισός’.

Το σχήμα αυτο αποτελείται απο δεξιοτέχνες μουσικούς και διασκευάζει παραδοσιακά τραγούδια από Ελλάδα και Μεσόγειο. Η ποιητική συλλογή αποτελείται από ποιήματα που γράφω εδώ και 10 περίπου χρόνια. Τα συγκέντρωσα και ετοιμάζομαι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να τα εκδώσω μέσα στο 2016.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΣΤΑΡΗ

passportproject1

Σπούδασε ιστορία στη Φιλοσοφική σχολή, θέατρο στην Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και φωνή στο Εθνικό ωδείο. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια Υποκριτικής και Φωνητικής στην Νέα Υόρκη στο HBC studio και στο Jack Eppler’s Private Vocal Studio. Έχει συνεργαστεί με διάφορες θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα στην Αθήνα και στην Αμερική. Το 2011 δημιούργησε τον χώρο έκφρασης και τεχνών Zp87. Το 2012 έγραψε την μουσικοθεατρική παράσταση Passport project, στην οποία και πρωταγωνιστεί. Το 2014 δημιούργησε το μουσικό σχήμα Yiannis Kostaris «Η Μεσόγειος είναι η Γη», μια μπάντα με εξαιρετικούς δεξιοτέχνες μουσικούς. Μέσα στο 2016 θα εκδοθεί η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο Εθεάθην μισός.

Βιογραφικά λοιπών συντελεστών:

Δημήτρης Μπούρας
Φωτορεπόρτερ – ερευνητής σε διεθνές επίπεδο από το 1980. Ειδικεύεται σε ανθρωπιστικά θέματα όπως ο πόλεμος, η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα. Έχει καλύψει ιστορίες σε Ελλάδα, Βοσνία, Κόσοβο, τα κράτη της π. Σοβιετικής Ένωσης, Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ κ.α. Ασκεί διερευνητική δημοσιογραφία και τα τελευταία χρόνια η έρευνα του επικεντρώνεται στις νέες μορφές του πολέμου, διεξάγοντας ανθρωπολογική, κοινωνιολογική έρευνα και στρατηγική διεθνών σχέσεων μέσω συγκριτικής μελέτης του πολέμου στην περιοχή της Μ. Ανατολής/Levant (Αφγανιστάν – Ιράκ – Συρία -Λίβανος) και της περιοχής του Καύκασου (Ουκρανία – Ναγκόρνο Καραμπάχ – Οσετία). Συνεργάζεται κυρίως με Think Tanks και πανεπιστήμια (ΗΠΑ & Μ. Βρετανία). Η βάση του, αυτή την περίοδο, βρίσκεται στην πόλη Ντουχόκ (Duhok), Ιράκ καθώς επίσης και στην Μαριούπολη, Ουκρανία.

Απόστολος Καλτσάς
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος Υπόγεια Ρεύματα κι έχει συνεργαστεί με τα σχήματα Άνεμος, Τρίφωνο, τον Απόστολο Ρίζο, τον Dirk Pollak (Mecano), τον Θάνο Μικρούτσικο και πολλούς άλλους. Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο Μυθοτοπία όπου συμμετέχει μια πλειάδα από τους καλύτερους Έλληνες jazz μουσικούς, ενώ ερμηνεύουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος κ.α. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά και συμμετέχει στη μουσικοθεατρική παράσταση Passport project.

Βαλεντίνη Σιόβα
Σπούδασε παιδαγωγικά και θέατρο. Στην Αθήνα έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στα θέατρα: Αμόρε, Πορεία, Πόρτα, οδού Κεφαλληνίας και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στο Βερολίνο έχει συνεργαστεί με τη θεατρική ομάδα drame Berlin και το σκηνοθέτη Johannes von Westphalen. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Zp87 και αυτή την περίοδο σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση Passport project. Μέσα στο 2014 έγραψε και σκηνοθέτησε την παιδική παράσταση Στη χώρα του Αλλαζοτάν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ‘PASSPORT PROJECT’

d.bouras

Το Passport Project συναντά τον Δημήτρη Μπούρα!
«γιατί όλοι ξένοι είμαστε και μέσα κι έξω απ’ τις πατρίδες…»

Το Passport Project μια μουσικοθεατρική παράσταση για την προσφυγιά και τα όρια της ανθρώπινης ελευθερίας που παρουσιάζεται για τρίτη επιτυχημένη χρονιά συναντά τον γνωστό φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα για μία ιδιαίτερη παράσταση στις 15 Απριλίου στο Zp87!

Το Passport project, ένα ιδιαίτερο θέαμα που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο, την αφήγηση και τη μουσική και πραγματεύεται τη σχέση μας με το ξένο, το «άλλο», το διαφορετικό και συναντά το φωτογραφικό οδοιπορικό του Δημήτρη Μπούρα στην Μέση Ανατολή που ξεκίνησε το 1991 με τη λήξη του πρώτου πολέμου στον Περσικό Κόλπο, συνεχίστηκε το 2003 στο Ιράκ (με τον δεύτερο πόλεμο) και το Αφγανιστάν και στη συνέχεια από το 2010 με την Αραβική Άνοιξη στην Βόρεια Αφρική και την περιοχή του Levant.

Στο Passport Project, ένα ηλεκτρικό μπάσο και μια φωνή αφηγούνται ζωές οικουμενικές. Μιλούν για το ταξίδι του ενός – αλλά και όλων μας. Από τον Κούρδο και τον Αφρικανό, μέχρι τον Μικρασιάτη του ’22 και τον Έλληνα που ξενιτεύεται πάλι σήμερα. Ο μετανάστης και το αναγκαστικά βίαιο ταξίδι του γίνονται η αφορμή για να παρακολουθήσουμε μέσα από το λόγο, τη σκηνική δράση και τη μουσική, τη διαδρομή και τα πάθη του ήρωα μέσα στον χώρο και τον χρόνο.

Μετά τη λήξη της παράστασης στις 15 Απριλίου, το λόγο θα πάρει ο γνωστός φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μπούρας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της επιτόπιας φωτογραφικής έρευνάς του με τίτλο Συρία / Ιράκ / 1991, 2003 – 2007, 2010 – 2015: Οι συνέπειες της απελπισίας και η χαρτογράφηση της ελπίδας σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το «γιατί» και το «πως» και να δώσει απαντήσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι». Χρησιμοποιώντας πραγματικές ιστορίες και γεγονότα θα παρουσιάσει μέσα από τις φωτογραφίες του την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας, του Ιράκ, τη δομή και την εξέλιξη της Daesh (ISIS / IS), τις μετακινήσεις πληθυσμών, την ζωή μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων αλλά και το «πείραμα» που εφαρμόζεται στο βόρειο Ιράκ, Κουρδιστάν (Kurdistan Autonomous Region – KRG) στον τρόπο διαχείρισης των προσφύγων.

Ο Δημήτρης Μπούρας σημειώνει: Ποιες δυνάμεις οδηγούν στην φυγή πληθυσμούς και ποιες οι εναλλακτικές για όσους μένουν πίσω; Πως δημιουργείται το πεδίο που ευνοεί την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο; Εικόνες που επαναλαμβάνονται – που εμείς επιτρέπουμε να επαναλαμβάνονται. Για την ιστορία που επαναλαμβάνεται, για τον αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για την πάλη μέσα στα ερείπια και την απόγνωση, που απλόχερα ο πόλεμος προσφέρει. Για το πως και που πρέπει να επέμβουμε για να πολεμήσουμε την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπου από άνθρωπο…

Μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε!

Passport Project
Η ταυτότητα της παράστασης
Τραγούδι – κείμενο- ερμηνεία: Γιάννης Κωσταρής
Ηλεκτρ. μπάσο, αναλογικά εφέ, loops, πιάνο: Απόστολος Καλτσάς
Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Σιόβα
Φιλική συμμετοχή (ηχογράφηση)-ney: Νίκος Παραουλάκης
Video παράστασης: Shoot The Band
Φωτογραφίες παράστασης: Πάνος Καραδήμας
Παραγωγή: Zp87

Το trailer της παράστασης:

Σημείωση: Η παράσταση Passport Project θα επαναληφθεί και το Σάββατο 16 Απριλίου στις 21:00

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Απριλίου, στις 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Zp87 – Ζωοδόχου Πηγής 87, Νεάπολη- Εξάρχεια
E: zita.p87@gmail.com
T: 6980665404
Facebook: zita pi

1511127_757923467654768_2904999212094176355_n